397
Брати Стругацького: питання та відповіді
«Так ви читаєте правильні книги, коли ви були дитиною. й
На книгах Аркади та Бориса Стругацького вирощено ціле покоління радянських, пострадянських та звичайних читачів. У 60-70-ті рр. ХХ ст. вироки з своїх творів були процитовані серцем, а це знання серед мислення, пошуку, читання людей перетворилися в реальну систему визнання: «вперед» перед вами або «аленом».
У той час, коли вони практично не були опубліковані і книги були скопійовані вручну, читали на стрічці рекордер, опівночі, тому що вранці необхідно таємно повернутися до рукопису.
Набагато пізніше, коли спочатку найдовші брати Аркади, а потім Бориси, залишили цей світ, багато почали сказати, що вони перетворили світогляд усього покоління, що з їх відправленням щось дуже важливо, деякі незламні моральності, що це був кінець епохи, закінчився наше життя.
Астронаут Георгій Гречко колись визнав, що він взяв три книги з ним в космос - як символ і припуск до тих, хто він розіде на таку висоту. Один з цих трьох книг був жорсткий, щоб бути Богом братами Стругацького.
Олексій Німецький Ср. задуманий, щоб зробити фільм на основі «Важливо бути Богом» у 1968 році, але потім для відомих політичних причин він не вдалося. У 1999 р. здійснювала фільм до смерті. Фільм вийшов після смерті великого режисера.
Я також виріс на Стрігацьких книгах. Як тільки було достатньо для мене, щоб читати їх, помилуватися сюжетом, ігристим гумором, вирішувати відомі таємниці та таємниці АБС (так звані письменники вболівальники своєї роботи). Я був просто цікавим, адже брати один раз і для всіх на початку своєї письмової поїздки вирішили, що незалежно від того, наскільки глибоко і складно питання, що виникли в книзі, варто цікаво прочитати. І тепер я запитую себе: що це про твори Стрігацького, що робить багато читачів класифікувати їх як найважливіші книги їх життя?
За словами Стругацького, художня література не є жанром, а не тема, це особливий вид мислення, мислення про людину і людство, про те, що відбувається нам і де ми йдемо. Про вибір і сміливість, про довге і пошук, про безглуздість і мрія, про ідеалізм і співудії, про минуле, сьогодення і, звичайно, майбутнє. Це все про нас, звичайні люди, в обставинах запропоновані.
Велике про своїх книг, що не дають прямих відповідей. Щоб кожен читач міг знайти відповіді на себе. В одному з останніх інтерв’ю Борис Стругацький скажуть: «Створи літератури не повинні навчатися, але викликати максимальну емпатію». Книга є стимулятором душі. «Соло має працювати, день та ніч». Життя також такий стимулятор, але це безперешкодно. А книга ніжна і добра. й
"Нон. XXII ст.
У 1962 році брати Стругацького писали дуже важливу книгу для подальшої роботи. Перший ст. Ця книга пофарбує світ яскравого комуністичного майбутнього, що вони, як і більшість інших в той час, щиро вірили. Вони створюють пейзажі, в яких будуть жити персонажі та події багатьох наступних творів АБС. Пізніше цей світ отримає ім'я Стругацького і своїх читачів - Світ Ноону.
У цьому світі немає голоду, захворювань, вій і проблем з житлом. Тут є самохідні дороги та міжповерхові космічних корабля, є гарна екологія. Але це не точка. Тут живуть красиві, подобові, життєрадісні і сміливі люди, люди-крематори, люди-дослідники. Вони усвідомлювали, що кожна людина повинна знайти свій головний талант, його призначення, і тому найбільш поважна професія на Землі не є зоряним, але вчитель. Світ, в якому немає "вболівальників життя". У цьому світі відразу ж хочеться перевозити і познайомитися з друзями з героями і залишитися там.
Чи може такий світ будувати в найближчому майбутньому? Не дивно, а Стрігацький добре розумів. "Це просто світ-в-в-в-в-в-в-в живому," вони відповіли і над тим, хто просить знову і знову, якщо вони вірять в реальність неонового світу.
І як завжди з ABS, цей світ не стерильний, це живий і реальний і розвивається в власних сценаріях, які не спочатку плануються ними. Людина XXII століття оволодіє іншими планетами і починає допомагати тим, хто вражає цих планет. Вперше в роботах письменників, це з усіма безтурботністю, що виникає питання, чи має людина право заважати – навіть з кращими намірами – у житті інших людей. Але найголовніше, поряд з яскравим світом Ноона, звідки літають земляки, книга з'являється середньовічний світ Арканара, десь, на іншій планеті. І уважний читач вгадає, що це не Земля і Арканар, а не навіть минуле і майбутнє, але два можливі варіанти для нашого майбутнього.
Коли ви читаєте Hard, щоб бути Богом та іншими книгами ABS на Noon World (Inhabited Island, Attempted Escape, The Boy з Underworld, The Far Rainbow), ви усвідомите, що вони не всі про інших планет. У ранні дні письменники сказали: «Особливе на землі». Вони все ще сподіваються, що світ ноону буде виграти.
"Світ ми боїмося жити."
Але що сталося навколо нього не надії. І тепер, на місці всесвітньо-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в.
«Предативні речі століття» виповнилося (посередині волі авторів) бути досить точним прогнозуванням. Що в 1965 р. здавалося б гранатометом, дистопіаном (до того, що було описано, то не був навіть на Заході), сьогодні не на всіх фантастиках. Манкінд, країна після країни, переходить в цю державу, в стан Товариства споживання; сьогодні це вже норма життя і взагалі не лякається. Сам Стругацький перейменував, що це не найгірший сценарій, адже принаймні є свобода, щоб жити безглуздими ілюзійними речами і розвагами або боротися проти цього культу передативних речей. Але уважний читач знайдеться у книгах ABS думки, які будуть розбити цей оптимізм, адже «де сірість тріумфує, чорнослив завжди приходять до живлення. й
Чому це так, чому це, на думку Стругацького, Мира-в-який-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в-в Все про чоловіка. Для створення цього світу, оскільки система формує абсолютну більшість людей, які повністю нездатні. Герой одного з найвідоміших творів АБС «Пікнік на Roadside», який пройшов через всі бруду, кров, біль у його стільця життя, фактично вбиває невинного хлопчика, щоб зустрітися з самого Золотий кулі, виконавши вичерпне бажання, з жахом і розпадом усвідомлює, що він не має нічого попросити з м'яча, адже він ніколи в його житті думав про те, що він дійсно хоче.
Це один з найбільш поніжних і відчайдушних моментів у книгах ABS. «Дуже холодно від страшного почуття... В'язкість,... І ось вони мене хитрували, залишили мене без мови, дупи. Пробити Як він був сумкою, тому він виріс. Це не повинно бути! Почуєте мене? Для майбутнього це заборонено один раз і назавжди. Людина народилася, щоб подумати (так він, Кирил, нарешті!). Не вірю. Я не вірю перед, і я не вірю зараз, і я не знаю, чому людина народилася. Народився, народився. Вони харчуються тим, що вони можуть. Нехай все буде здоровим і дайте їм всі гинуть. Хто ми? Хто вони? Немає нічого зрозуміти. Тепер він сидить своїми руками закритий, намагаючись не зрозуміти, не вплутуватися, але хоча б побачити щось, як це повинно бути, але знову він побачив тільки хропіння, хропіння, хропіння ... зеленню, пляшки, палички ганок, які колись були люди, стовпці чисел ... Він знав, що все це повинно бути знищеним, і він хотів його знищити, але він знав, що якщо все це було зруйновано, нічого не залишилося, але плоский ледь землі. Він більше не намагався думати. Він сказав собі: «Я тварина, ви бачите, я тварина». Я не маю слів, я не вчив слів, я не знаю, як подумати, ці бейстари не дозволяють мені вчитися думати. Але якщо ви дійсно, що ... omnipotent, omnipotent, omnipotent ... з'ясуйте його! Я знаю, що це все необхідне. Повинен бути. Я ніколи не продаю душу нікому! Це мій, людина! Я не можу нічого поганого! . . ?
«Пікнік на бордюрі» – це трагедія чоловіка, що залишилася наодинці з душею вперше, і є пишністю.
«Вовк каже їй кубиками, «Немов мене, і це достатньо, і гавка навчається заєцьом, «Філь мені подобається», і це теж достатньо, але людина навчає кубу, «Тож мені,» і це злочинний... й
У світі іменника можуть бути побудовані люди, які знають, як подумати, люди, які не зіпсовані суспільством споживача. Але де можна отримати їх, не один, не два, а не кілька, але необхідні для створення цього світу?
Є багато хірургів, не терапевтів.
"Доспісні лебеді", "Бурден Евіл, або Forty Years Пізніше", - відбиття, на якому можуть з'явитися такі нові люди. Уже найцікавіші твори АБС «Дооме місто» та «Снаїл на Слоу» частково про це – про довге для іншого життя, про бажання вирватися з старого світу, що виражає вас.
Який тривалий і складний процес це! Герой «Бурден з Евілом», ніхто не інший, ніж Спас, який знову прийшов на пошук наступника в роботі збереження цього світу в зло, відмовляється від болю: «У багатьох хірургів немає терапевтів!» І світ не потребує революційних хірургів, але педагогів і вчителів, які повинні бути готові працювати протягом століть. Нереальний світ тепер і буде нереальним до тих пір, поки ми навчимося робити щось про мавпи сидячи в кожному з нас. Чи будемо ми дихати взяти цей непростий шлях або ми віддаємо перевагу жити в світі Арканара і Саракша?
По закінченню свого життя, більшого і більш гіркоту в словах Бориса Стругацького. “Світ ноону – це “право” світ, в якому ми письменники хотіли жити і працювати. Ви абсолютно вірно: цей світ здається непристойним, тому що він повинен бути занурений людиною, для якого найвище задоволення і значення існування є успішною творчою роботою. Де прийде така людина, як вдасться перетворювати в нього поточна людина - вмілий Чоловік (який сенс життя - збільшення сорту, кількості і якості споживання), не знаю. Я є прихильником створення системи вищої освіти, найважливішим елементом якого є відкриття професіоналів (учальників) головного таланту дитини та створення умов для розвитку цього таланту. Ця позиція легко обговорюється і критикується, але неприємність не в цьому. Не тільки є найбільш загальними принципами такої системи, але є абсолютно не суспільні сили, які будуть зацікавлені в появі людини Освітлення. Не існує таких партій, класи, або навіть релігійні викладання (і вони так різноманітні!). Милосердя «Сучасний»
Розуміння майбутнього
Який світ ми живемо в залежності від нас. Якщо Стругацький навчати все, то подумайте про майбутнє (щодо майбутнього, як кажуть діти відскіпливих лебедів). Не про те, що прийде в рік або навіть десять, але про далеке майбутнє людства, в якому живуть наші діти, онуки і онуки. У разі, якщо книги АБС були виштовховані для незвичайного та пускового майбутнього, Борис Стругацький відповів: Ви маєте право на те, що ми дуже завжди прикріпили особливу важливість майбутнього, у найширшому розумінні слова. Представляємо і зацікавили нас більш як матеріал для майбутнього, ніж в собі. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Але я не можу відповісти на Ваше питання, перш за все, тому що здається мені неправильно поставлено. Не про нас. Ми ніколи не встановлюємо самі завдання, які ви сформульовані (крім першого етапу нашої роботи, року до 60 років) і, відповідно, ми прагнемо до різних інструкцій, ніж ви назвали. Я хотів би сказати, що наше життя (і твої) - це рух від непорозуміння і ігнорування знань і розуміння. Це на цьому шляху, що радість, сорбіт, відкриття, перемоги, дроблення перемог чекає нас, і – alas! – скільки залежить від нас на цьому шляху! Але звичайно це залежить. Дорога буде долати ходьбою. Знання, які шукають. Якщо ви хочете щось стати в сто років, почніть сьогодні.
Питання та відповіді
А питання Стругацького залишають роги всередині і не дають вам миру.
Що ви скажете Алмежому Богу (відома машина, Золотий Бал), який виконує тільки найсвіжіші побажання?
Як ви можете допомогти кому-небудь іншому, якщо ваше серце сповнене життєдіяльності і не боляче або зробити речі гірше?
Який більш важливий, безпека всіх або життя одного?
Як правильно залишити тих, хто не хоче кращої долі і краще світу і йти вперед без них, або спробувати знову і знову, щоб передати їм важливість і красу змін?
Що ви обираєте, коли такий вибір настає в життя - благополуччя вашої сім'ї або лояльності до обраного шляху? Що важливо? Поважати себе.
Питання, які не можуть бути відповіли і не можуть відповісти. За ними лежить моральний вибір, вірність якого ніхто не може бути впевненим в кінці. Але тільки це сумнівне, вічний «не бути або не бути», - робить чоловіка чоловіком.
П. С.
Якщо ви уважно читаєте. У роті улюбленого героя Горбовського, вони дають нам критерію для багатьох варіантів життя: «З усіх можливих рішень, які вибирають себе». Не найперспективніші, не найбільш раціональні, не найпрогресивніші і, звичайно, не найефективніші – найефективніші.
Додатково:
- І ще? Давайте мені бути майстрам. І я скажу вам, зробіть три побажання. Що б ви хочете. Найкрасивіші. І я зроблю тебе. Ну?
Вона думала жорсткий, навіть її плечі кинули. Потім її обличчя очищається.
- Так що я ніколи не старію! вона сказала.
- Великий, я сказав. - Один.
- Для мене... Натхнувшись, вона почала і загинула.
Я любила запитати мене, коли я міг. Кілька разів попросив своїх дітей навіть есе на тему «Три побажання». І я завжди був дуже цікавим, що з тисячі чоловіків і жінок, старих людей і дітей, тільки два або три десятки реалізували, що ви можете побажати не тільки для себе і для людей, близьких до вас, але і для великого світу, для людства в цілому. Ні, це не було доказів непереносимості людської егоми, прагнення не завжди чисто себе, а більшість людей, які інтерв'ю, пізніше, коли я нагадав їм пропущених можливостей і великих універсальних проблем, були вилучені, досить щиро сердитися і відреагувати мене, що я не сказав. Але один спосіб або інший, вони всі почали свою відповідь з чимось схожим, «Що я...». Чи є у вас чарівний погляд чи ні. . . ?
Преса Речі століття
«Дуже мовчало, і Ґілін знову відчував екструзивне почуття неоднозначності, що не залишив йому протягом декількох років. Це так, як кожен раз він йде на вів'я, є деякі надзвичайно важливі речі на Землі, найголовніше для людей, найголовніше, найважливіше для відпочинку Всесвіту, найкрасивіші твори рук людини.
На Землі були люди, молоді та діти. У зв'язку з тим, що він може допомогти їм, принаймні деякі з них. Неважливо, куди. У школі-інтернаті. Або заводський клуб. Або Будинок Піонерів. Щоб допомогти їм вступити в життя, щоб допомогти їм знайти себе, щоб визначити своє місце в світі, щоб навчити їх шукати один раз, щоб навчити їх працювати свічкою.
Щоб навчити не лука до органів влади, але вивчити їх та порівняти їх з життям.
Вивчіть, щоб стати успішними враженнями досвідчених людей, адже життя змінюється неймовірно швидко.
Ознайомитися з освяченням філістиної мудрості.
Щоб дізнатися, що любити і кинути любов не соромно.
Щоб навчити, що скептизм і циніксизм в житті є дешевим, що набагато простіше і нудно, ніж здивувати і насолоджуватися життям.
Вчимося довірити рухи душі вашого сусіда.
Краще помилитися двадцять разів, ніж бути підозрою у всіх.
Вчіть, що це не про те, як ви під впливом інших, це про те, як ви впливають на інші.
Тексти пісень, а це означає: І навчити їх, що один чоловік коштує нічого. й
"Інтернс."
Від інтерв'ю:
Питання: У мене є обсесивна думка, що центральна тема більшості вашої роботи є ідея толерантності для інших, які не люблять вас. Навіть в «Переміщення вітру», тема ксенофобії, ймовірно, була використана, а не як засіб вибору майбутніх людей, але як засіб для передачі читачеві ідеї необхідності вчитися сприймати іншого світу (у широкому розумінні слова) з достатнім ступенем поваги і розуміння. А в Беетлі, як у попередника Хвиля, можливо, ключова точка не є питанням «Сікорського повинні загинути Абалін», але питання «Як ми подолаємо наш страх і розгубимо в тому, що ми не розуміємо або не відповідає нашим ідеям про моральність і інші способи життя». Прогресивний розвиток і діалог (контакт) може тільки початися, якщо всі сторони побороти взаємний страх і розпад. Чи можу я отримати це право?
На мій погляд, націоналізм, антисемітизм, гомофобія і т.д., є все одно, що дає піднятися на різні форми фашизму і його живильних речовин. . й
BNS: Ви отримали нам абсолютно право. Ідея, яку ви згадували, представлена в АБС практично у всіх своїх роботах, незалежно від теми та сюжету. І про націоналізм і інші речі, я абсолютно погоджуюсь з вами.
Здавалося б, коли ми просто почали писати (в середині-1950-х), ідея націоналізму здавалася (принаймні в нашому колі) бути повністю застарілою, ідея без майбутнього, всі залишені в минулому, повністю і назавжди дискредитовані нацами. Ах немає! Дихач життя. Ти і буду жити. На жаль,
Автор: Наталія Жданова
Джерело: bez-granic.ru/index.php/2013-08-04-13-26-15/vse-rubriki-zhurnala/otkryvaya-mir-rebenka/2109-voprosy-i-otvety-bratev-strugatskih.html