«Гуїс, це підробка»: що думають про інновації

浜у 涓 蹇

Вирощування необхідної для догляду за здоров'ям

За даними дослідження, відсоток населення світу понад 60 років подвоє 2050 р., тривалість життя зростає по всьому світу, в тому числі в Росії. Чим старша людина, тим більше страждає від хронічних захворювань, потребує догляду і дистанційного догляду. Ще одним важливим трендом є фокус на особистісному благополуччя: люди хочуть жити довше і бути здоровими.

«Для нас все ще позбутися від захворювання, але не можна досягти здоров’я нації з цим підходом», - зазначив Ольга Бершадська, директор відділу охорони здоров’я Філліпса. Інновації відбувається на всіх стадіях охорони здоров'я. Оновлена російська стратегія охорони здоров'я включає профілактику, реабілітацію та домашні ліки, велику увагу приділено здоровому способу життя, працюючи з генетичною інформацією. У той же час зростає вартість пацієнтів та Фонду Федерального медичного страхування. Дмитро Гречкін, голова Emias.info, вважає, що через ці два тренди клієнтоорієнтованість є особливо важливим для медичних стартапів.

Надмірне навантаження лікарів За словами Володимира Ковальського, генерального директора та співзасновника MEDESK, велика перешкода запровадження ІТ технологій в роботі лікарів – їх висока зайнятість: «До роботи з карткою пацієнта, не сприймаючи іншого процесу в клініці». Додаткові кнопки, метрики мобільного пристрою є додатковим навантаженням. й

З іншого боку проблеми розповів голова проекту «Здоров’я» Mail.ru Group Євген Паперний. Є багато лікарів в Росії, вони бідні, і деякі з них все ще пам'ятають, що навчаються в інституті. Тому, на відміну від Західного медичного ІТ, який часто спрямований на автоматизацію процесів, все в Росії можна зробити набагато дешевше за допомогою людини з 20-річним досвідом медичного стажу, що сидять на телефоні.

За допомогою електронних візитів можна вирішити проблему зайнятості та низьких зарплат лікарів. За даними Паперного, в рамках доказової охорони здоров'я, ефективність електронного консультування було підтверджено на два десятки умов. Це, наприклад, біль у спині, дихальна і серцева недостатність, астма, множинний склероз, алкоголізм. Що таке, якщо ви маєте можливість звернутися до лікаря, то середній рівень виживання для раку шкіри через ранньою діагностикою буде вище, ніж якщо люди мають можливість безкоштовно звернутися до запису. Але ще не багато стартапів. У Росії, з точки зору відповідальності, електронний візит ще не має правового статусу. Але вже в Північно-Західному адміністративному окрузі Москви ви можете поговорити з лікарем з клініки по телефону, і він отримає гроші для цього. Це революційне досягнення московської охорони здоров'я, - сказав Паперний.

Необхідні інновації За даними дослідження McKinsey, наведено Євгеном Паперним, користувачі медичних послуг віддають перевагу конфіденційності, ефективності, зручності, сумісності та сумісності. Інновації відбуваються на перетині технології, але для того, щоб бути успішним в інновації, «глибше розуміння того, що відбувається в суспільстві, дуже важливо, тому що потрібно передбачити його потреби», – розповідає Бершадська.

Ігнорувати потреби асоціюється з багатьма проблемами стартапів. «Так, мобільний перший, атомні функціональні програми, зносостійкі є перевіреними тенденціями», – розповідає Паперний. Тим не менш, перший висновок дослідження Маккінського є те, що ці послуги скрізь, є рішення практично для всіх завдань, але люди не дуже потрібні їм. Більшість проектів показують недостатню якість дуже цільового сервісу, які вони намагаються запропонувати. «Другий стартап в вакуумі, який любить дотримуватися кнопки «Похід» часто забуває, що користувач зазвичай не хоче поділитися такими деталями». Спеціалізовані периферичні пристрої також дуже багато, але для вивчення раку груди, хвороби Паркінсона, астми або цукровим діабетом, GPS, гіроскоп, сенсорний екран і мікрофон. Тому найближчим часом важливість таких пристроїв зменшиться.

Ключове завдання держави, згідно Пастухова, стосується інтернету. Він складається з створення системи, яка зможе оцінити сайти медичних стартапів не за змістом, як пошукові системи роблять, але за допомогою утиліти. «Ця задача повинна бути вирішена на рівні Міністерства охорони здоров’я та Міністерства зв’язку, які ще не брали половину кроку в цьому напрямку», - сказав експерт.

Підвище приватної охорони здоров’я та виклики монетизації Сьогодні в Росії налічується близько 2000 клінік, які разом з десятками інших медичних стартапів, стикаються з проблемою монетизації. За словами Ковальського, проблема полягає в тому, що одна компанія не може об'єднати абсолютно всі сфери охорони здоров'я. «Доки ми поступово переїжджаємо з хаосу паперових карток до введення в клініки 10-15 систем, кожен з яких зберігає певну кількість звітів або розвантаження». Але якщо ви хочете додати мобільний додаток до цього, ви будете зіткнутися з неприпустимим шампаном у вигляді безлічі цих систем. По суті, неможливо просто автоматично розгортати новий сервіс для всіх, він каже.

Найголовніший момент запуску – зрозуміти, як потрапити на робочий стіл, щоб побачити лікаря. При роботі з директорами клінік необхідно розуміти, що вони повинні повідомити про ФОМС, з страховими компаніями, отримати дані з лабораторій, влаштувати все, вводити в базу даних і так далі. Вам необхідно мати можливість говорити про них однаковою мовою. Крім того, вам потрібно негайно вирішити, як ваш стартап заробить. Як правило, все відбувається за принципом «до певної послуги, зібрати багато даних, а потім його якось змоніфіковано.» «Сомеу» в галузі охорони здоров’я не працює. Фінансування в цій області дуже щільна, є замкненим коло фінансових потоків, тому важливо відразу зрозуміти, скільки коштує ваш продукт і хто буде платити за нього, щоб інтегрувати грамотно в цю мережу.

« Завдання медичних стартапів – зрозуміти свою нішу, в якій вони не будуть зібрані державою», – підтверджує венчурний інвестор в стартапах в галузі медицини, президент компанії «Національні медичні системи», власник мережі клінік «Нова Поліклініка» та портал МедПроМ Борис Пастухов. На його думку, проблема в державі, яка володіє найбільшою клінікою і лікарнями, для утримання яких витрачаються мільйони. З тих пір, як ніхто не запустив гроші, вони повинні будувати щось, що люди дійсно потрібні. Наприклад, записатися на прийом до лікаря без отримання місця. Багато труднощів стебло від того, що медичні дані належать до першої категорії персональних даних: їх експорт дуже складний, а фахівці ще повинні визначити, чи правильно це або ні.

Розробка технологічного проекту Михайло Шагєв, засновник Кардіфу, вважає, що зараз досить легко створити технологічний проект в Росії: Росія є лідером доступних інженерів. Є величезна кількість університетів, де ви можете знайти хороших і дешевих розробників. й

На ринку немає проблем. «Як тільки ви починаєте щось робити, тому що змагання дуже низька, ви відразу ж приділіть увагу», - розповідає Шагєв. З точки зору маркетингу і виходу на ринок, все відбулося автоматично. У серпні минулого року проект був на рівні ідеї, через кілька місяців ми були на федеральному телебаченні і в Держдумі. Ви просто повинні це зробити. На його думку, тепер ви можете порушувати з мінімальним бюджетом і швидко знайти всіх правих партнерів.

Звіт лікаря: Ярослав Ашімін, к.т.н., терапевт, кардіолог, учасник Європейського товариства кардіології, Американської асоціації серця, автор понад 75 наукових публікацій. Керівник медичної та експертної спрямованості мережі клінік «Альфа-Центр здоров'я» «Головна проблема полягає в тому, що ми розглянемо захворювання дуже по-різному». Лікар через призму страждань, не тільки в даний момент, але в подальшому: Я знаю, що мій пацієнт, який має високий рівень холестерину, буде завтра, коли він гине інфаркту, і тому має можливість зробити пропозиції. Є патологи, молекулярні біологи, які дивляться на хворобу через різні пристрої, Міністерство охорони здоров'я через призму зменшення смертності, CFO через призму отримання грошей. Всі ці люди мають явища низької компетенції. У нас є недолік розуміння. Почати не знаю реальних потреб і способів допомоги конкретній людині. Як правило, вони дуже погано діляться психологічними елементами страждань, погано дивляться прогноз. Я знаю багато команд, які мали психічний розрив після того, як вони зрозуміли. Але пристрій вже там, і його потрібно продаватися. І так це скрізь: в Америці, Росії.

Найбільша помилка більшості стартапів полягає в тому, що, наприклад, поліпшення показників ECG означає поліпшення клінічної ситуації. Але це не завжди справа. Іноді людина бере ліки, кожен раз він отримує краще, а потім гине. Для людей, які не працюють в медицині, дуже важко зрозуміти одне, що лікарі добре розуміють - чим сильніше захворювання, тим більш агресивним має бути лікування, спрямоване на поліпшення прогнозу. Крім того, якщо препарат більш ефективний, він завжди має велику кількість ефектів. Ми завжди розглянемо співвідношення ризику для конкретного пацієнта.

Або, наприклад, є нова система, яка визначає, яка держава має найбільшу кількість запитів на холодні симптоми в пошукових системах. Такі методи дуже, дуже сумнівні, тому що вони ще не довели свою ефективність. Ми не знаємо, як використовувати Big Data. Якщо це сталося, буде медична революція. Але тепер все відбувається тільки за допомогою рандомізованих плабокерних досліджень, коли ні лікар, ні пацієнта, ні статистика не знає, хто потребує якого способу дослідження, пристрою або препарату. Для стартапу, який хоче зробити пристрій, важливо подивитися на результат цього дослідження, адже це може зробити речі гірше: люди відчувають, що щось покращиться, і по суті, це призведе до смерті. У нас є багато стартапів, які намагаються зробити те, що суспільство не потребує, і вони не відповідають за це. Лікарі часто блокують такі проекти.

Найвиправлення і непотрібні - аналізатори складу тіла, які вимірюють кількість жирової тканини. Так, жир поганий, але на відміну від його кількості, це набагато важливіше, де він розподіляється. З цим пристроєм ви не виявите візерунок жирового розподілу. Або візьміть на прикладі Кардіфляжу тут, де девіз є «Що дивитися серце». Як кардіолог, я не бачу жодного використання для цього. ECG не є індикатором, ранні стадії серцевого нападу практично не відображаються на ньому, тільки на його основі, неможливо вибрати фізичну активність. Я зробив екран сайту, який є картиною серйозної життєздатності аритмії, яка важко виявити. Крім того, така якість запису за допомогою одягу неможливо отримати. Це підробка. Так, ви можете приїхати до Douma або отримати на телевізорі тільки ми лікарі заблокувати цей продукт. Немає інформації, яка не працює як: тіло неопублікованих даних величезний, і ви не знаєте майже 80% досліджень на пристроях, які не вдалося.

Єдиний підхід, який працює сьогодні – перекладацька медицина. Спочатку потрібна гіпотеза, розвиваючі рішення, потім проект перекладається на доклінічні дослідження, потім в клініку. На кожному етапі виправляється клініки, які лікують захворювання або залучаються до профілактики на ранніх стадіях. В кінці необхідно отримати пристрій, який лікує, що дуже хвороба. Ця схема працює, лише контактні клініки, які мають публікації в наукових журналах. Це єдиний спосіб знайти гідну людину сьогодні.

Це те ж саме з медичними інформаційними системами: вони зроблені для всіх, але лікарів. Російські капелюхи MIAs. Але це буде працювати, якщо є діалог між лікарем та програмістом.

Джерело: теоріяandpractice.ru