Як читати літературу

Автор і викладач літератури пов'язані таким же чином, як астроном і астрологер. Здавалося б, як і про зірки, але де автор закріплює супернова, вчитель часто бачить щось перезбирання, а саме, гороскоп: «Каприкорн очікує важкого дня завтра, поведінка конфліктів на роботі, світлофорів і вівсяних. й

Ми всі пам'ятаємо це «астрологія» з школи: фіолетова сукня Анна Каренана, сірого, без життя неба Австерлітца, а «Базарова за допомогою альгорично просить любов, приносити дрібно, принаймні за короткий момент» (близько Базарова не жарт, але реальна цитата з підручника для вчителів).

Письменник на місяць і дивиться на пальці. Не тільки вони виглядають, вони все одно впораються з коментарями на цьому пальці: «Так, він торкнувся пальця на місяць, це символ!» Це означає щось! Письмовий палець, посилання на Біблію, Євангеліє Марка, глава шість, вірш ХХ, напевно!
Ale, asshole, я показую вам місяць, зупинити аналіз мого пальця.

Не робіть мене неправильно: Я люблю пошук алюзій/реферацій/симболів. Будь-який хороший роман / поляризований ними. І, звичайно, сірий, безтурботний небо Австеріца і фіолетова сукня Анни дуже важливі деталі, Толстого не тільки викручують їх до ділянки. Коли ми слухаємо музику, ми користуємося мелодіями, ми не сприймаємо її як набір нот і реєстрів. Щоб любити Бетховен, ви не повинні знати, що таке фуга, і як перенапруг відрізняється від соната, і чому ніктюрн не так само, як і квартет (хоча, схоже, звук аналогічний). А з класичною літературою тільки те ж саме - ви дивитесь, але ви можете просто прочитати її. Для задоволення. Без всієї філологічної «астрології», алегоричної символіки та інших речей. Серйозно.

Є такий роман: його головний герой – офіцер, за сто сторінок тексту він керує: (а) зняти жінку, (b) знімати друг, (c) практично вмирати на руках смукулера, (d) взяти участь в рейді та затримання вбивця.
А ще історія нелінійна. Наказ глав існує, але не відповідає датам видання.
Ви знаєте, що це книга?
Герой нашого часу.

Нещодавно я провів такий експеримент: Я розповідав сюжет «Геро ...» своїм друзям і попросив їх вгадати книгу. Тільки два з десяти людей подарували вірну відповідь.
«Я пам'ятаю Пехорін, що є додатковою особою, але я не пам'ятаю чому. ?
«Так, чекаю, я заготівля, є Пехорином зайвою або невеликою особою?» А можливо, він «низький»
У школі я впевнений, що Пехорін був лікарем, тому що вчитель продовжував повторення, що він діагностував епоху.
«Чи були смутлери? Якщо так, я впевнений, що вони збивають боредом?
Це реальні котирування. З них одне зрозуміло: ніхто (або майже ніхто) нас сприймає «Геро ...» в цілому сюжет, наповнений живими героями і сумністю; роман Лермонтова сильно пов'язаний з вторинними шкільними спогадами: з нотами Белінського про «екстра людина», «соціальна критика», стосунки з імператором Миколаєм, з Пушкіном.

Справжня «екстра люди» – це діти у класах літератури. Їхні інтереси нехтують.

Сама проблема з перекопкою. У школі ви дізнаєтеся про найважливішу ідею «литого чоловіка», «соціального сатину», «компаси» і в цілому «ми приїхали з гоголя перекриття». Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Але «Поверкот» дуже смішна історія. Дійсно. Ось сцена смерті Акакія Акакієва:
Зовнішній вигляд, один більш дивний, ніж інший, з'явився до нього необов'язково: він побачив Петрович і заказав йому зробити пальто з деякими пастками для тих, хто здавався йому постійно під ліжком, і він постійно загинув господиню, щоб витягти один злодій від нього навіть з під ковдрою; він запитав, чому його старий капюшон був висить перед ним, щоб він мав новий перевар; потім він здавалося йому, що він стояв перед загальним, слухаючи правильної хрещення, і вирок: «Старий чоловік, який опинився на такому, навіть перевершує його слова». Він пішов, щоб сказати несердя, так що нічого не може бути зрозумілим; можна лише побачити, що неправильні слова і думки були мучитися навколо того ж переварювання. Акакієв Акакієв подарував духу.
Я думаю, що це один з найдовших описів смертності в літературі. Башмачкін не є життю тут. І, тим не менш, діти все одно переконані, що Гоголь закликав «чувати маленьку людину» і що Достоєвський вийшов з цього перезволоження.

Я слухаю людей, що говорять: «Я боїться читати Joyce/Dante/Pinchon, він занадто розумний, є більше коментаря та інтерпретація, ніж сама книга, я нічого не розумію, я відчуваю себе stupid/dumb, коли я відкрив свою книгу, я не тягнути його. й
Цей невроз знайомий з багатьма - після того, як ми інтимізували з дитинства маленькими людьми і великими ідеями, звикли до того, що класика oh-oh-oh (повчання пальця в повітрі)! Не можна просто підходити до неї! Це не ваш вибір носа, це – «ми будемо дивитися на обличчя трагедії, побачити її зморшки», і якщо ви не розумієте, що символізує фіолетове плаття, розщеплення дуба і неба Австерлица і троянда Базаров (який є щось алегорично символізує, aha) і чому ім'я основного персонажа «Dedalus» і тут банани і ракети Fau-2, після чого слід бути замоченим. Ігнорант!

Ні.
Ви неправильно.
Не знаючи не соромно.
Не потрібно знати.
Цей комплекс неповноцінності - "Ви не розумієте будь-якого шляху" - схожий на зелені окуляри, зношені смт. Емеральд.

Я заздрю людей, які читали Анна Каренана в 1877 році, як це з'явився в товстому журналі. Вони читали з нуля, за задоволення, заради історії, вони ще не знали, що Толстого мав деякий вид «сімейної думки» і що образ металу в книзі був дуже важливим. Я іноді уявляю шок першого читача: "Ой мій Бог!" Не робіть це! Сьогодні її дія вже не зіпсована. Але як би ви хотіли бачити обличчя чоловіка в 1877 році, який закінчив стадію на станції.

По суті, це те, як ви повинні прочитати класичну літературу вперше. Отже, якщо книга була просто приїжджати з друку будинку, так як якщо ще немає величезного тіла супроводжуючих текстів, інтерпретацій, дисертацій, анекдотів, кон'єкцій та інших зелених келихів філологічного міста. Ви завжди зможете носити ці окуляри, візьміть час.

Якщо ви відкриєте Dante/Kafka/Rabelais/Tolstoy/Joyce/Pinchon просто для задоволення, рано чи пізно ви відчуєте, що книги «комплексних письменників» хороші, нестерпно хороші, навіть без коментарів. Без коментарів.

Школа повинна культивувати сироїдність у дітей, а не сакру з великих імен і великих ідей. Якщо вірний учитель - людина, яка робить вас розумними, ніж ви дійсно є. Не інший спосіб навколо.

Автор: Олексій Полянов

Читати далі:
Чому наше майбутнє залежить від читання
33 причини, чому ми обробляємо з читанням

на www.adme.ru/vdohnovenie-919705/33-prichiny-pochemu-my-pomeshany-na-chtenii-652605/