Володимир Спектр: «Література – відбиття держави душі суспільства, рівень її розвитку»

Анатолій Голубовський

Володимир Спектр. громадськість. Поет. Не для форми, але для держави розуму. Автор двох десятків книг. Переможці пів десятка літературних премій. Співголова правління Міжрегіонального Союзу письменників та співголови Конгресу письменників України та багато іншого. І просто душливий чоловік. Ми зустрілися з ним після інтерв’ю з Леша Курилко. Володимир подобав нашу розмову, і він опублікував її на сайті «Мій варіант». Ми почали говорити онлайн. А потім він запропонував зробити взаємне інтерв’ю. Також онлайн.

Владимир, твоїй юнаці впали на відчайдушний спорі фізики та текстів. Що таке поезія? Нездатність не писати, бажання поділитися, щось інше або взагалі, з точки зору, невибаглива.

В.С.: Подруга шахти трималася запитом, "Одно, що ваші вірші роблять для вашої кишені?" Після моєї наступної відповіді: «Не нічого!» – він припинив запит, але тепер він виглядає як ідіот. Я працював досить довго в Бюро термічного і аеродинамічного розрахунку, де вони любили точність у всьому, включаючи вираз думок, тому тут мій колега кладе його максимально точно: «Поетрі приносить економічний ефект нуля». Ярмарок досить. Але є те, що не враховано грошей. Перш за все, це бажання говорити, висловлювати свої думки і досвід, вашу думку з надзвичайно чесним і щирим. І, якщо це можливо, так само, як ви. Має дуже великий моральний ефект. У деяких випадках він коштує дорожче, ніж гроші. Ймовірно, це так, інакше так багато людей (кількість з них в усі часи не знижується, але тільки росте) не буде займатися таким, на перший погляд, невикористана окупація як пошук ригідів і збереження ритму при написанні своїх відкладень. Але перша лінія з'являється в мозку, вона поступово привертає оточуючих. І продовжується це болюче диво. Пам'ятайте Шпаліков: «... але вони не випливають так – ніщо, ні з ніде.» Немає пояснення дива. І я не знаю, що. Це право. І проявляється вона самостійно, і не відразу. Народження кожного вірша – це момент таємства, пов’язаної з максимальним напруженням сил і можливостей. Чи працює він або не розуміється пізніше.

Чи можна сказати мені, коли ти писав перший вірш?

-В.С.: Я почав рихтування в школі, і це передувало бінге читання, яка стала найважливішим хобі життя. Я провів мій ранній дитинстві у догляді за дідом, і читання дитячих книг у його виконанні стало постійним і улюбленим. Повторне прослуховування народних казок, віршів Барто, Маршака, Чуковського та Михалкова, а також «Переваги Незники» (красиво оформлена книга українською мовою), а навіть з щоденними коментарями діда, стала своєрідним дитячим університетом для мене, а з тих пір любов до книг і читання залишається незмінним. Може бути через ці книги, можливо, все, якось приступив до Бога, але з дитинства я хотів стати не військовою людиною, а не астронаут (о, як це було модним у 60-х), а не геологом, але письменником або (як концесію до реальності) – журналістом. У сім'ї не було письменників, хоча мій дядько, брат моєї матері, після закінчення написав всю історію «Однокласники» і послав його Борису Горбатову за оцінювання. Але всі оцінки були скасовані війною, яка поховала як свого дядька, які після закінчення педагогічного коледжу пішли на фронт, і його історію.
У віці шести років він почав читати книги «додаткові» з тих, які стояли у своїй книзі батьків. Я пам'ятаю прапори Макаренка на вежах, Старій фортеці Беляєва, Син Регіменту, Білому в'язниці Катаєву, Мистеріозному острові і Джулса Верне Діти капітана Гранта (Я читаю кілька разів з захопленням). У другому класі в шкільній бібліотеці він попросив Молоду гвардію. Лібраріан Зінаїда Яковлевна - «Це занадто рано для вас, щоб читати такі книги». І я сказав: "Це для Да." «Не Дад читати Федеєв?» “Читання, звичайно, я впевнений, “право хоче читати її знову”. Ми дуже швидко з'явились - висловили свою маму: "Як це, кажуть, чоловік?" Читання Молодої гвардії? Але я не покарав і читав книгу дуже швидко. Вражень на неї був величезний. Це те саме для життя.

- Як правило, намальовані на подобання. Яким був твій день народження дитини?

В.С.: Протягом декількох років ми сиділи на одному столі з Ігорем Семененком, який у своєму житті став чудовим неврологом, або може стати талановитим письменником, журналістом або художником. Я вчила російську літературу, і її любов до неї, пропущену на сина, який, крім того, легко і витончено випромінює лінії, вражаючи мене з цим мистецтвом. Іноді мама перевірить свої блокноти і покаже нам найгірші помилки. Я пам'ятаю слово «Маладеш» в одному місці. Я не знаю, що це було спочатку. А потім я прочитав весь вирок: «Для миру, Совецька Маладеш!» Шість помилок в лавці. Як ви скажете, "Дуже!" Єдиний слабкий екзист був, що автор взяв участь у нічній школі.
Повільно, процес римінації приймав мене, і ми почали композувати поетичної школи Все було поставлено в спеціальний блокнот, який я зберіг. На жаль, були повні.

Ви поділитеся те, що ви писали в дворі/школі, що було вашим зв'язком до неї (якщо спільного)?

В.С.: Ігор і я продемонстрував щось про те, що ми писали в шкільні друзі, які, в цілому, були байдужими до нашої неспроможної епіки. Але 23 лютого дівчата класу дали мені картку, яку я зберігаю до цього дня. Для цього написано: «Володи, ми хочемо, щоб ваші вірші, будь ласка, і вислухайте серця читачів і шанувальників». Ор...
В середині десятого класу я писав, як це здавалося мені, досить пристойну поему про вечірне місто, дощ і розумову довгу, і продемонстрував його до мого улюбленого вчителя літератури Олексій Михайлович. Він читав, захопив мене плечима і сказав несподівану фразу в той момент: «Ви, Володя, не пишу поезії». Ви пишете проз. Я був просто відірвав від нього. Але бажання композувати ригідні тексти дійсно зникли. Довгий час. Ahead був машинобудівний інститут, тракторний завод, армія. І тільки про це військо повсякденного життя і читання поетичної класики в полковній бібліотеці сприяло реанімації поетичної переконливості оточуючої реальності. Тож порада була справедливою і мудрою. Я не писав про це в ті роки. Але я прочитав це досить добре.
Що таке міра всіх, які приходять і не приходять?
Придбання і втрати, доля проколюється через
Бажання щастя і свободи, любов до знань і доброти? й
Ой мій Бог, є роки позаду вас, з сьогоднішнього дня.
Як від Paycheck до окупності, моменти чесні пені.
Моменти тремблінг, поглинаючи тканину моєї душі.
І є спадщина мого шляху.
Кінець виправдає засіб, але допомагає знайти їх.

- Школа позаду. Що вплинуло на вибір університету?

В.С.: Закінчила честь транспортного факультету механіко-інженерного інституту за спеціальністю «Внутрішня конкуренція». Я мріяв журналістики. До речі, отримав диплом магістра з цього факультету Громадського університету. Але було мало консолідації. Чому ви в технічному університеті? Прагматизм і вічне самодостатня. Математика в школі була друга улюблена тема після російської літератури. А також важлива батьківська консультація: «Холд на фабричній трубі». Не вірив у свою літературну здатність, яка в той час не була підтверджена будь-яким серйозним. І я добре розумію, що з моїм скромним у всіх відношеннях і біографічних точках, починаючи з можливостей, для мене в певній мірі відкриває тільки найбільш демократичний час (але також складний, вимагає знань і багато рутинних щоденних робіт з завдань і проектів) інженерного інституту. Однак я не шкодую, що я дізнався мудрість технічної механіки, сопромат, деталі машин і термодинаміку. Всі ці дисципліновані здібності мислення, сприяли освіті аналітичного підходу до розуміння подій. Крім того, ніхто не заборонив писати, читати, покращувати свої навички.

Я був дуже щасливим в армії (Я прочитав його і був смішний). Але, тим не менш, була чудова бібліотека в полку, як кажуть, «не вкрадені», де книги літературних (в тому числі поетичних) класики стояли в щільні рядки, роботи сучасних авторів розташовувалися в районі, а майже всі товсті журнали радували око. Крім того, читання було заохочувати! Я прочитав більше, ніж наша компанія, це обов'язково. Поети Пушкінського кола, Срібний вік, революційні романтичні романтики – все це знайшли родючу землю в душі.
Але було 23 роки роботи на заводі, де я займалася термодинамічними та гідравлічними розрахунками локомотивів і багато років до публікації першої книги. Поезія і прозування життя прогулялася по боці, в деяких випадках допомагаючи один одному, і в деяких варіантах інтерферизації.
Не Isabella, не muscat, кластер якого є підбіркою редь.
І просто дикий виноград, зміщений добре вкритий сад.
Вирощується без шматочок, і заливає сік,
Гілки розтягують на де небо зрозуміло і високий.

Коли ви відчували себе як професіонал (якщо ви відчували його, це дуже особистий і неоднозначний, ви знаєте)

В.С..: "Я поет, який назвав світло, від мене все до тебе" - цей дитячий підрахунк завжди пам'ятався, коли хтось перед мною сказав: "Я, як поет, може сказати..." Не існує такого запису в книгу: «поет» або «прозовий письменник». Навіть для членів Спілки письменників. На шляху до професійського об’єднання письменника було по-справжньому роги для мене. У літературному об’єднанні імені Сосюри, дружби з письменником Миколою Малахутою, літературним критиком Віктором Філімоновом та незабутнім Петром Шевченком. Він не тільки хороший журналіст і вірний друг, але й чудовий поет, смерть якого, на мій погляд, трагедія для української літератури. Комунікація з цими людьми дав мені, ймовірно, більше, ніж літературний інститут, де я не був прийнятий. Я також відповідає Давиду Самольова, Михайлу Матусовському, Вадиму Шефнеру. Це було диво, що вони відповіли мої листи, давав оцінку віршів. Я був тільки чоловік з вулиці. Ідентифіковано, я написав до двох поетів в Києві, які дізналися, що я працював на заводі, переконливо оцінив мене за небайдужість і консультував мене, щоб привернути увагу до розвитку теплоінжинірингу. Кожен має власний.
У 1989 році Євген Євтушенко прийшов до Луганська. А потім підтримав Юрій Щекочихін, який виїхав з нашого міста до Верховної Ради СРСР. Після дивовижної зустрічі з читачами, які відбувалися у вигляді концерту, я, ймовірно, стояв на два години на виході Палацу культури. Нарешті, він з'явився, і я запровадив його папку віршів. Він взяв файл, але пообіцяв нічого. І через два місяці його лист прийшов на адресу обласної організації спілки письменників з хорошим оглядом і побажанням успіху. І було диво.
Моя перша книга була готова до публікації у 1981 році. Але потім було занадто багато проти мене – непартійність, національність та інженерія. В цілому відповідь від видавничого будинку «Донбас» прийшла негативно. Я пам'ятаю, що я продемонстрував його до відомого письменника Владислава Титова, і він сказав: «Це несправедливе, і я спробую допомогти вам». Але буквально наступний тиждень він загинув раптово. На допомогу немає. Припинив писати поезії. Компанія «Сергійно займається гідравлікою та теплотехнікою», стала провідним дизайнером. Але все ж література залишилася сенсом життя. Наприкінці 80-х років, моя книга, яка була названа «Старі Дебти», була вигідно отримала видавничий дім «Донбас», а після довгих руд з друкарнями, нарешті, вийшов. Важко передати своє щастя. Це було те, що називається моментом правди. Допомогло секретарю партійного комітету рослини, який назвав видавничий будинок і просить допомогти в публікації книги. У будь-який час і завжди є хороші люди і погані люди, які допомагають вам і тим, хто не любить речі. Він відомий з Біблії, але він відомий своєю шкірою.
На вимогу публікувати другу книгу було пригнічено наступну спробу приєднатися до спілки письменників, яка вже стала «порушенням псимників», яка була пригнічена вимогою. Але навіть з його зовнішнім виглядом шанси стати офіційно визнаним «головою» У столиці літературні чиновники зробили все, щоб створити принаймні одну спілку письменників, більш демократичну та відкриту. І зробив він. У 1993 році незабутній Олег Бісхарєв, Олександр Довбан, разом з друзями після поїздки до Москви до Сергія Міхалкова, Юрія Бондарєва, Расул Гамзатов вдалося організувати Міжрегіональний союз письменників з центром Луганська. У зв’язку з посольством "Університет письменників СРСР" підписано Головою Виконавчого комітету Міжнародного товариства спілок письменників Тимур Пулатов.
Я завжди пам'ятаю, як Олег Бісхарьов, побачивши мене на іншому боці вулиці, побігла і сказав: «Зупинка чекаю результатів конкурсної комісії в Києві». Приїжджайте до нас. Ми приймаємо вас без комісій. Ви справжній поет. Олег був прямим чоловіком, в часи різкого, може сказати його обличчям, що автор некомпетентний. Він був дуже рідко, і його запрошення був дуже дорогим для мене. Квиток не став автоматичним підтвердженням професіоналізму, але він відзначає членство у братстві письменника. Я ще пишаю йому.
Пташині яблука літати, літати ... Попадання на траву.
Життєрадісна робота У сні або в реальності
Хтось цвіте і дає плоди навіть в сухому році.
Яблуня не чекає води – вона просто росте, росте.

Чи можна ви назвати найбільшим успіхом?

В. Р.: Успіх відносна концепція. Я пам'ятаю, що домашня школа золотою медаллю та дідом. У свою чергу, я був щасливим, коли мій син отримав свою золотою медаллю, коли моя дочка створила круті програми на телебаченні. І тепер я пишаюся першими, місцевими успіхами онуків. Елементи щастя були написаними і опублікованими, успішним виданням, виступом. Це всі кроки до самореалізації, які, на мій погляд, є найважливішим для життя. І успіх (якщо він існує в реальності, а не в снях і фантазіях) тільки підтверджує правильність початкового вибору шляху.
Заздрість має як корінь, так і язик довше, ніж степовий бур'ян. Ви звикли до успіху, або не звикли до неї, але з заздрістю ви знаєте напевно. Вона болить вас. Вона знає все, завжди про всіх. І все ж, якщо вам подобається, це означає, що ви знайшли успіх!
Де з'являється гнів? З заздрості або заздрості, як лід від чистої води, як взуттєвий ніготь. Син клоняється гріхам, і він холодний навіть для двох. Лікування гнів є успіхом. Чому він прийшов до зла?

Ваше найбільше розчарування (особистий/професійний)

В. Р.: Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Неймовірно, похмурість, недиктність, примхливість, заздрість – ці однорідні якості культивуються, підтримуються, імплантуються. Небезпечний і небезпечний. Для всіх. У тих, хто вважає друзів, хто намагається ігнорувати все, що відбувається або навіть затвердження.
Бетра як пісня на сонці. Вони зраджують чужих і власних, забуваючи, що є лише один момент між ними. Продаж глотку і плащів, в плямах йдешп інших людей нижню білизну ... Не на честь торговців Це все. Відпочинок в Карпатах.

Не помітити, що не варто переповнювати питаннями, не повторювати – «знижку, провину, війна», але говорити «чорний» – «білий», дивитись спокійно з вікна. Не виділяється навіть.
У брудних мезах, щоб бути на краю - не на ходу, щоб виправдати будь-який обструктивізм. І подобаються всім іншим,

- Чи можна ви пробачити?

В. Р.: Так, я намагаюся зрозуміти і заспокоювати тих, хто мене болить. Важко розуміти тих, хто робить це свідомо. Я не розумію людей, які псуються, приниження і насолоджуватися нею. Не знаючи, що робити. Я був цей момент в моєму житті. Це дуже важко отримати через. Я намагаюся не думати про це, не пам'ятати його. Але це не працює.

Неповторність миру, любов, зміна, невичерпність, але не домо.
Я забуваю, я пробачаю тих, хто піднімається з колін, перетворюючи свою небезпеку в падінні в любові.
Хмари з душі заспокійливі, де вони плавають, покриваючи небо.
Де, народжуючись, зірки з надії, пошуку повноти раю.

Я прошу всіх тих, хто хоче. Шукаю мене, я не помітив. Я бачу траву. Після того, як вона також трамплюється, трамплюється, вона росте у відповідь, не мусмур, росте, ніби співає. Сінги під злими каблуками, під небайдужим спидом. Вище це яскравість життя. І, не знаючи, як послухати, росте, безтурботно зелена, росте - потім по пісні, потім травою.

Я намагаюся не робити зло. І не відступає до зла. Як ти? Моє життя мій ремесла, я відповідав, і я буду продовжувати жити, уникаючи нападу. Не легко, хоча. Моє серце болить, хоча.

Чи є важливим для етносу, щоб мати власні сильні письменники або неважливо через зростаючу космічнополітичну природу міжнародної спільноти?

В. Р.: Я ніколи не думав про це. І все ж література – це відбиття держави душі суспільства, рівень його розвитку, його погляди та думки. Важливо, що це відображення в рідній мові. Хоча переклади іноземних книг відображаються однаково, але не так близько і життєво важливі. Але суспільство потребує міцних письменників? Чи є вони популярні? Хто знає «масовий зчитувач»? Не дивно класика ведеться в опитуваннях. І якщо автори детективних романів знаходяться поруч з лідерами, це означає, що це найважливіше і популярне явище сучасної літератури?
«Це неможливе для сучасних поетів, щоб стати популярними. Вони вилітають як птахи через вікно, і без відповіді. Їх книги слабкі, такі як Daimler і Benz на початку, а крона гілочок втрачається. Чи знаєте ви? Весь час поезії не більше одного відсотка всього населення країни, землі. Незважаючи на те, що в середині минулого століття в СРСР, коли виступи поетів зібрали стадіони, коли Євтушенко, Вознесенський, Ахмадуллін, Рождественський, Окуджава були устою покоління «лиги». Їх імена були як пароль, їх книги продано миттєво. Прочитати і обговорити їх модними. Правда, біля них жив і писав Самольов і Межиров, Тарковський і Левитанський, Слуцький, Соколов, Вінокуров, Бродський, Костров, Рейн ... Ми можемо назвати десятки прізвищ видатних поетів, які також визначили рівень поезії, були чудовими майстрами, але не як відомі їхні молодші колеги. Це час, хоча. Поезія життя поета часто не має нічого спільного з поезії.
Сьогодні, хто може називатися відомим поетом, чи є в Росії чи Україні? Звичайно, я можу голосувати кілька десятків прізвищ, але я зацікавлений в цьому професійно, і навіть тоді я знаю тільки частину авторів, поемів яких вдалося прочитати в журналах, альманах, книгах. Вони кажуть, що в Москві поетичний бум, імена Вери Павлова, Шиш Брянський (!?), Всеволод Емелін, Андрей Родіонов...
"Чисте оргазм! І слово «х...» на стіні ліфта /прочитати вісім разів. Сонце взимку, і вітер в вітрі. «Щоб вам подобається ссать, мій друг, на квітковій стрічці?» Дуже гарно посидіти в арт-кафе з жінкою під час обіду. І до реальних людей хвиля / Відкрита пальма. А потім опухають ввечері / У дворі з підзахідним літописом.
Ці котирування з творів цих авторів. Як мій друг поет Василь Дунін говорить, такі вірші можна писати на милі. Я пам'ятаю інші імена - Геннадій Красников, Володимир Урусов, Петро Косгель, Ніна Краснова - перші книги були опубліковані перед розпадом СРСР, кровообіг дозволив їм купити в Москві і Луганську. Я ніколи не бачив своїх пізніших книг. У книжкових магазинах продають щось абсолютно різне. І циркуляція поетичних книг не перевищує 500 копій. Більше 100-200. Тільки друзі та родичі знають їх.
Олег Чухонцев, Юрій Кублановський, Олександр Кушнер, Лариса Міллер, Олеся Миколаївна ... Я дізнався про нові роботи з Інтернету. А в Україні кількість письмових віршів поступово підійме до числа читання. І є й дивовижні автори, як серед українських поетів, так і серед росіян. Ліна Костенко, Борис Олейник, Леонід Череватенко, Мікола Малахута, Василь Голободько, Юрій Кириченко, Тамара Севернюк ...
Володимир Каденко, Андрій Гризов, Єлизавета Хапланова, Віктор Мостовий, Василь Дробот, Наталія Мавроді, Олена Буевич, Сергій Кривонос, Тетяна Литвинова, Іван Нечипорук, Іван Волосюк, Ірина Горбань, Олег Федоров, Світлана Скорик, Віктор Шендрик, Людмила Черкашина, Інна Ковальова, Олександр Корж, Марина Матвєєва, Леонід Борозенцевська, Леонард Тушинський, Юрій Гербаній, Юрійнадова, Юріївна Вадова, Юрійівна
Це тільки ті, які імена відразу прийшли до розуму, і в цілому я можу назвати десятки дуже хороших авторів з пам'яті. Але вони відомі читачам «дорога»? Важко. Для того, щоб стати популярними сьогодні, потрібно писати слова для пісень, і навіть так, щоб вони грали цілодобово радіостанцій і телешоу. Кірі, Трофім, Потап. Він взяв мене на виставку Ван Гог. Поезії. Популярні Кожен вибирає для себе...
Не дивно, що на телебаченні практично немає місця. Вони говорять про "формат" Цікаво, хто придумав цю концепцію. Що таке «формат»? Незліченні «покоївки» швидко втратили цит КВН, диких гумористів, які давно забули те, що гумор є, нескінченна серія, схожа на один одного, як нетрені солдати в навчанні. А ще – масивні дуети півзірки та жарти богу від клубу, які з якихось причин називають комедія. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Тим не менш, ніхто не змушений дивитися все це. Є багато книг, в тому числі дуже цікаві. І дав ще універсальну грамотність, люди мають можливість читати інтелектуальні та серйозні роботи. А письменники – чекають, що їхня робота буде звучати в серцях читачів і приносить задоволення не тільки моральним, але і матеріальним. Хоча, для таких думок, я, ймовірно, можу сміливо брати участь у групі письменників наук.

Все це повинно бути зведене, здивовані і чекали.
Жорсткий був нитки і товстий - загальний блокнот
Дестини, які пришивають і написують - тільки при випадковому.
Я знаю, що це буде йти. Але дні літати, літати, літати...

Чи можна викликати письменників нервову систему нації, індикатор її здоров’я, або це ізольована або рідко взаємозаражаюча площина громади?

В. Р.: Якщо це нервова система, організм тяжко хворий. Для братів-кінців, які легко закликають до вбивства власного роду, славляться жорстокістю, насильством, венгекцією, непереносимістю дисенції та мешканців сусідніх регіонів – це не нормально. Література, в першу чергу, дивний, симпатія, емпатія, бажання зрозуміти, зрозуміти, аналізувати... Багато письменників раптом відчували себе, перш за все, пропаганди, для яких правда не важлива, але обмеження того, що дозволено. Він вже був у виготовленому «дозлі». І тепер вони роблять те ж саме, тільки в різній координатній системі. Дивний. Література є сумлінною окупацією, і якщо вона перестає бути так, вона дуже помітна.
Хороша втрата гри знову. Мінімальне число означає нічого.
Візерунок нових відмов практично дорівнює випадковості удачі.
Імовірність яких близька до нуля, як і ймовірність мети без штрафу.
Добро, в схудненні, вуса, «Я люблю» і в виграші, в той же слово.

- Ваше бажання читачам

В. Р.: Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. У бібліотеці добре повісить плакат: «Читання модно і престижно». Бажаєте читати хороші книги. Написати їх. Насолодіться ним.
І, дійсно, це може бути гірше. – Ми живемо, незважаючи на вік.
І навіть голуб, як ангел, кола, як якщо підтверджувати: "Всі не погані."
Хоча доля веде власний рахунок збитків, де з'являється голубець.
Що було гірше, я впевнено вірю. Я знаходжу, щоб вірити.