, Україна
Іноді технічні можливості фотографії недостатньо для захоплення картини, що з'являється на очах. У таких моментах ви повинні піти до всіляких хитрощів, без яких фото просто не вийде.
Одна з моїх улюблених предметів є хмарою. Я люблю дивитися небо, як з'являються хмари, зникнути з одного фігури на інший, зникнути, і нові з'являються в їх місці. Але для того, щоб зробити красиву фото хмар, дозвіл і кут огляду цифрової камери часто не вистачає, тому вам доведеться зробити панорами. Фотографія - це загальна фотографія, зібрана з багатьох окремих кадрів з фрагментами сцени. Процес складання панорами в редакторі називається панорамним зчепленням. Я не буду малювати кожен крок - Я даю вам загальну інформацію, яка дозволить вам почати склеювання панорам, і ви будете розібрати деталі програм самостійно, якщо ви хочете.
Фотографування і склеювання панорами не так складно, як це може здатися на перший погляд. Для зйомки є прості правила, які можна отримати хороший вихідний матеріал для склеювання панорами.
Першим правилом є використання однакової парі для всіх фрагментів. Тобто необхідно перенести камеру в режим «М», встановити чутливість, швидкість затвору і апертуру і з цими параметрами знімати всі кадри для склеювання панорами. Щоб дізнатися ці параметри, зробіть кілька тестових кадрів цікавих фрагментів майбутньої панорами і подивіться, що відбувається.
Друге правило - стріляти з перекриттям принаймні 1/3 р. Тобто, якщо ви, наприклад, зніміть панораму в одному рядку, перемістивши камеру праворуч зліва, потім зліва 1/3 кадру стає на наступному кадрі правою 1/3.
Ось перекриття ще більше 1/3.
Третій, не навіть правило, але досить рекомендаційний, намагайтеся не знімати панораму з ширококутним об'єктивом, інакше ви отримаєте великі проспективні спотвори в геометричних спотворень, привезених об'єктивом, будуть впливати на кінцеву картину.
Невід’ємно змінилися прямі вулиці. Постріл 24мм (34 вертикальні рамки в 3 ряди). Панорама дозвіл - 16782x9071, 152MPx) Великий розмір (4096 точок на довгий бік)
Таким чином, орієнтуючись на ці прості правила, можна отримати відмінний матеріал для подальшого склеювання панорами.
Отже, у вас є матеріал, час його запуску. Для стартерів, якщо ви знімаєте в RAW, потрібно конвертувати фотографії з тими самими налаштуваннями, щоб фрагменти панорам не відрізняються один від одного в експозиції. Після цього потрібно вибрати пункт меню Photomerge в Photoshop і завантажити оригінальні фотографії.
Найчастіше фотошоп автоматично збирає панорами без втручання користувача.
Для більш складних випадків краще використовувати PTGui.
У особливо складних випадках, коли програма не може відповідати фрагментам, вона попросить вас зробити так.
Тут, наприклад, є панорама, зібрана в Photoshop:
Постріл на Sony Nex-3 з об'єктивом Pentax 50/2 (89 горизонтальних кадрів). Панорама роздільна здатність - 26750x11024, 295 MPx) Великий розмір (4096 точок на довгий бік)
Вирізати на 100% масштабі. Зверніть увагу на птах на нижній правий.
І це оригінальна ступня. Знімені вертикальні смуги знизу вгору, зліва направо.
Автоматика іноді не може робити все правильно і іноді доводиться заважати процесом склеювання або регулювати результат.
Крім пейзажів, за допомогою панування, можна імітувати зйомки на широкоформатних камерах, коли необхідно отримати широкий кут огляду і невелику глибину поля. Цей метод називається метод Breniser. Ще одна назва - Bokerama. Точка полягає в тому, що ми беремо портрет, наприклад, з телефотооб'єктивом, а потім збираємо панораму з цих кадрів.
Постріл на Nikon D300 з Nikkor 85/1.8D лінзою (50 горизонтальних кадрів). Панорама дозвіл - 11470x14337, 164 Мпкс) Великий розмір (4096 точок на довгий бік)
Вирізати на 100% масштабі.
І це оригінальна ступня. Зібрані горизонтальні смуги зліва направо, знизу вгору.
Тут, коротко, але здається, цілком зрозуміло, як я знімаю панорами. Я сподіваюсь, що вам сподобалося. Якщо у вас виникли питання, запитайте у коментарях. А ще – варто продовжувати серію статей на фотографії (в тому числі з ІТ-біас – лазерні тригери для спалаху)?
ОНОВЛЕННЯ: У коментарях Хесед дав посилання на Калькулятор Brett для методу Breneiser. Я поділюсь посиланням і подякував йому.
Джерело: habrahabr.ru/post/232083/