3000 кілометрів свободи

Користувач колісного крісла від Новосибірськ, Михайло Коваль, який подорожував на автомобілі до Москви, щоб дізнатися, чи можливо це було в принципі. РР кореспондент пішов з ним, щоб побачити, як він зумів зробити це.

Листи + 20 фото через rusrep.ru

Три тис. км. Чотири дні Один мотель з пандусом. Одне кафе, де вони домовилися взяти їжу, і один, де ви можете піти, якщо ви можете отримати інвалідний візок з тулуба самостійно. Це те, що Московсько-Новосибірське шосе виглядає як через очі водія, яка рухається в колісному відсіку поза автомобілем. Він був зацікавлений в фігурах і фактах. Він поставив цей експеримент на себе не змінити світ, але поділитися своїм досвідом з людьми, такими як себе – люди з обмеженими можливостями.

«Все можливе в житті», - написав в розділі «Про себе».

Москва - Сарганськ. "Я перший!"

Дізнатися більше про себе непросто. «Не пишу про мене, я не героя», як і наш водій повторює. Ось чоловік, який поїхав з Барнаю до Москви на Оку, щоб взяти участь в змаганнях з інвалідністю - він є героя. Дивись, що автомобіль у мене є.

Михайло Коваль очолює Всеукраїнську федерацію власників автомобілів. Ця організація відмовляється від знаменитої свободи вибору. Основною метою федерації є боротьба за доступність автомобіля, яка включає в себе боротьбу з обов'язками на іноземних автомобілях і черепах на дорогах, контроль за бензиновими цінами і так далі. Для людей з обмеженими фізичними можливостями автомобіль переходить у світ активних людей. Михаїл набагато цікавіше говорити про автомобілі і автомобілі, ніж про життя відключення.

«Я читаю десь, що найкращий автомобіль для подорожі – трилітровий седан», – каже він. - Седан - адже все в багажнику кабіна залишається чистою. Трилітровий автомобіль, тому що приємно їздити.

Седан з двигуном потужністю трьох літрів, наприклад, Toyota Avalon, аналог Camry для американського ринку. Ось де ми йдемо. У багажнику - коляска, а в салоні - хрустки і харчування (водні і галети), їзда на правій стороні - Михайлов. Контроль автомобіля є найбільш поширеним, тільки на педалі Misha пресує не ногами, але з "ручним розширенням" - звичайна паличка. Ліва рука перетворює рульове колесо. Його руки міцні.

Десь за Коломна, перша станція метро TNK Express. У газовому баку вставляється танкіст. Міша рукує йому тисячу векселя:

до Оплатити Я не можу вийти з автомобіля.

Я запитую Misha, якщо він заслуговує на кінчик.

Я ніколи не даю кінчика, щоб не пошкодити. Якщо завтра людина йде тут на "Ока", то навряд чи він буде зайвим грошей на кінчик.

Але збиравшись на касовий реєстр не обов'язковий танкер, він зробив на користь.

Я не можу доглядати, якщо це його робота або ні. До речі, дайте мені уточнити.

Виявляється, що танкер не має інструкцій з цієї справи і ніколи не має. Якщо є клієнт на АЗС, який не може виходити з автомобіля, ця людина повинна керуватися виключно своєю совістю. Я запитав його, якщо у нього були такі клієнти. «Я перший!» хлопець відповідає, бажає нам щасливу подорож і хвилі, які заважають.

Я запитую Міша, якщо він порадує офіціантів. Він мулює щось сердечко і перетворюється на музику.

На диску "Аккідент", "Секрет", Агуарова, Селенто. Міша ділиться враженнями про дорогу до Москви: Якщо ви не подивитеся на знаки, ви ніколи не знаєте, де ви знаходитесь. Що таке Волга область, що Урал, що Сибір є однаковим краєвидом, поля однакові і будинки однакові. Десь тут буде село Васіно. Уявіть, коли я бачив знак, я думав, "Васино, але Петіно не," Я приводив ще п'ять кілометрів, і є знак Петіно.

Миша завжди говорить: «Подивитися до лівого – що красиве озеро!», «До правого – які берези!», «Чому варто йти з Новосибірськ до Москви!» Він відмовляється від того, як ми помітили, щоб зупинитися на іншому пейзажі.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Миша, на відміну від нас, не може йти до туалету під одним з красивих берез.

Вечеря в кафе "Самсунг" в знаменитому Уметі - село на кордоні Рибазької області і Мордовії, куди більше сотні динерів по маршруту. Господиня, Луїза, Корейська жінка з Узбекистану, бере Misha на автоману і пілфа.

“Що має водій міцний, – каже вона повертається. - Сильний чоловік.

За чотири дні автодоріг до Москви Міша натирають половину пакету галлет і пакету копченої ковбаси. Я провів ніч на АЗС, і коли в один день АЗС запитав залишити - прямо на боці дороги.

Сонце в Yuldash Motel недалеко від саркани. При бажанні можна приїхати в коляску, але витрачені зусилля навряд чи варто результат. У номерах немає туалетів, тільки на поверсі, а на другому поверсі. Misha знаходиться в самому серці парковки.

Саранськ - Уфа. "Не вимкнено."

У зв’язку з технологічними роботами ми переїхали на «ви» та просунулися на заповнення розділу «Про мене». Міша стала інвалідною особою у віці одного - після невдалої роботи на хребті. До 10 років він пішов до школи - його батьки розводять його до уроків, потім навчався в домашніх умовах. Я хотів піти в юридичну школу, але викладач з університету сказав: «Немає юристів на крихках». Далі він завершив курси листування перекладачів. Під час роботи викладача зустрілася з майбутнім дружиною - навчалася в педагогічній школі. Він працює в дивані. Моя дочка - 15 років і хоче піти в театр. Миша вважає, як переїхати до Москви – так що її дочка має «база» у столиці. Він не зателефонує їй «послухати» або ім'ям, але «дбалувати». й

Ульяновську - все разом. Ми встановлюємо для тривалого пошуку відповідного місця, але перший заклад, кафе-бар Magnolia, виходить практично ідеальною: він має ганку без кроків, широкі вхідні двері і достатній простір між таблицями. Ми отримуємо коляску з тулуба - разом і з утрудненістю, Misha - також зі складністю - виходить з автомобіля і сидить в ній. У порожньому номері ми вибираємо місце вікном, але офіціантка пропонує VIP-зал - загороджена кімната з шкіряними диванами і великим столиком з кучерявим вирізом, в якому відмінно підійде інвалідний візок: "У вас буде комфортно."

Ви не можете сказати, що для Misha. Він посміхається, швидко закриває меню і просить нас забрати його щось. Я починав читання меню, він знову зморщує: "Дуже багато вибору." Будь ласка, звернемося до себе. Цей дорослий впевнений у собі, винищувач за права власників автомобілів, тепер виглядає як сором'язлива дитина, яка вперше була в великій компанії. Коли офіціантка, зафіксувавши замовлення, листя, він зважує з видимим рельєфом.

Він не направляє офіціантів, тому що він не йде в кафе або ресторани.

Перед тим як залишити, Misha спробувала потрапити в туалет, але колісний крій був порушений холодильником з Coca-Cola. Ми переїхали в інший куточок. Поцілунки дивилися нас з спокійним інтересом. Двері в туалет занадто вузькі. Misha виходить навколо і йде до виходу. На другий день подорожі був перший унітаз, який мав можливість потрапити в.

Поставляючи кафе, Misha знаменито перетворюється на тверду лінію.

СДА – це не собача, як і будь-яка інструкція, не повертаючи голову, він реагує на мій зволожувач. - Життя багатше правил.

Філософія розбиває його несподівано. Розмова про інструкції стає практично визнанням.

Я використовую для розірвання правил і розбиття правил. Але я ніколи не мав нічого. Я шкідливий. Я завжди знаходжу, щоб довести мені право. А коли я зрозумів, що я можу розбити стільки, скільки я хотів, я став набагато більш обережним. Це як діти водіння розірвали шістки, а потім купуючи Мерседес і водіння його спокійно. Якщо ви не повинні довести до будь-якого І найголовніше, себе.

до Ви зарекомендували себе?

Сила.

Якщо ви довели все, ви не збираєте в Новосибірськ з нами зараз.

Чому потрібна поїздка?

- Я просто люблю водіння. Прохолодно приводити половину країни до особи, яка не залишає квартири. Я хотів бачити, якщо це було океї або ні. Друзі консультували, а також користувачів коляски - один на протезних заводах, інший проводить організацію "Фенікс", яка бореться за права інвалідів. Кожен зайнятий, кожен зайнятий. Так мені доводилося це самостійно. Я сказав вам, я не героя.

Ви просто повинні подолати більше труднощів.

- Надходження труднощів... Ну, я повинен, yeah. Ви знаєте, що вираз аннойс мене найбільше? «Хворий подолання труднощів». На мій погляд, труднощі повинні бути подолати як з китайським спокійом, так і не на всіх.

Ви досягали китайського миру?

Сила знову.

- Вже зроблено, так. Мої фізичні недосконалості взяли мене до 25 років. Тоді я просто почав приймати його надані. Ну і моя форма існування. Є коти, є собаки, є люди на двох ногах, і є люди в інвалідних кріслах. Щось таке.

"Сомеу" - улюблений вираз. Шляхи.

Я вже скажу слово «здатний» без загиблості, хоча при першому болючому підбиранні синонімів кожен раз, боячи до болю Міша. Англійська вимкнена - погана допомога: російською мовою перекладається на важку фразу "люда з обмеженими можливостями" і запахи канцелярії.

Але в певній точці кількість йде в якість, а після іншого "розмкненого" Misha майже вибухає:

- Ви знаєте, я не вимкнено. Вимкнено людей, які можуть скаржитися тільки на життя і чекати, щоб допомогти. І вони викликають мені велике подразнення, і навіть контемпту. Я нормальна людина, маю обмежені можливості. Або може бути не обмежений на всіх, але тільки інших. Деякі люди не можуть писати поезії та інші не можуть ходити. Ви відчуваєте різницю?

Я його почув.

Уфа - Курган. Імпульс 140 на 220

Миша знову спить в машині, ми в Мотелі. Ми залишаємо за собою 7:00. Погода поліпшилася і ви можете скуштувати на траві. Фотограф закликає дорожні ярмарки захопити «романтичні місця для поля з двох сторін, кульбаби, наш автомобіль і ніхто не.» Миша підтримує звернення: "І більше, будь ласка, свіжо вичавлений сік і родзинки."

Але магія – не наша спеціалізація: більше сотні кілометрів не існує кульбабів або соку. Але він почав дощати. В результаті у нас є сніданок у місті з принадним ім'ям Симу в дегустації Каскад з сердитися офіціантками. Misha залишається в машині, змивається чайним салатом "Сві сни".

Не краще. Ми перевіряємо десятки мотелів, не підраховуючи кілька десятків, які ми проходимо прямо з високою ганку. Але передні двері рівні з дорогою, і навіть наявність пандуса не гарантує успіху. Десь номера на другому поверсі. Десь на другому поверсі є зручності. Десь між залом і коридором з номерами є кілька застрахованих кроків. Вузькі туалетні двері кудись. Десь вузька кімната двері ... Це те, що людина, яка ходить на дві ноги, ніколи не звертається до уваги. Більш конкретно власники десятка і кілька десятків більше мотелів не звертають увагу на Міша - він просто не існує в їх виді.

Саме тому він пішов на цю подорож – розповісти власникам мотелів, готелів, кафе та АЗС, які досі існують.

«Якщо ми не рухаємось, нічого не зміниться», – каже він після чергової спроби стати грою. Тому, теоретично, життя гарне. Але на практиці це те, що ми робимо це. Якщо у мене не менше п'ять людей, то люди почнуть думати. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Скільки бетону потрібна рампа? Всі випадки - за десять тисяч рублів, не більше.

По Уралах, наповнення автомобіля стає складніше. Заборонено АЗС з танкерами, а касіри. Жінка на Луколівському АЗС спочатку пояснює це до Міша, але потім вона все одно виходить і кладає гармату в резервуарі, бере гроші, приносить зміни. «Я позбавить від призу!»

Обід в "Автоланч" кілометрах тридцять з Челябінська. Цей рай колісного крісла Міша помітив на шляху до Москви. Вхідний рівень з дорогою, простором, широкими дверима. На телебаченні в новинах – історія про відключена дівчина, яка навчалася працювати на біржі Forex і зараз заробляється без виїзду додому.

«Я теж навчився», – каже Міша. - Але я зрозуміла, що це не моє. Вам необхідно стежити за котируваннями з ранку до вечора, просто збивати - відразу на комп'ютер. Я не зробив це.

Які інші можливості можуть заробляти більш-менш гідне життя?

до Є різні можливості. Ви навіть можете бути адвокатом. Після того, як життя змінилося. 20 років тому, якщо ви були вимкнені, ви повинні залишитися вдома. Це не зовсім випадок. Все відбувається дуже повільно, але все ще буває. У зв’язку з тим, що вони мали однакові права, як і всі інші. Як і цей друг шахти з організації «Фенікс», які розбили можливість для інвалідів літати на літаках. Я нічого не доводив. Але я не залишився вдома. Я навіть працював водієм таксі. І ви знаєте, що я думаю? Я не став адвокатом. Я буду сидіти в офісі з папером прямо зараз. Це свобода!

Боротьба зі швидкісним стержнем перевищила допускається 90 км / год і висить десь між 130 і 140.

«Пульс водія повинен бути 220», - каже Міша. - Ви не відчуваєте швидкості.

Міша розповідає про своє молодше брата, який вже багато років їздив на авто.

У вас є сімейна пристрасть для автомобілів?

«Це не пристрасть для автомобілів», – розповідає Міша. Я досить небайдужий для автомобілів, таких як. Це любов свободи. Тексти пісень, а це означає: І ось що я думаю: якщо завтра кожен російський має машину, це буде різна країна. Автомобіль є інструментом свободи.

Ми не перевіряємо мотелі або АЗС - картина чітка. Не існує місця, щоб спати, немає місця, щоб піти в туалет і ви навряд чи зможете харчуватися. Але є сенс, що його досить легко зафіксувати, тому що головне - ставлення - помітно змінилося. Активне бажання допомогти, ми не зустрілися з кожним мотельом або кафе, багато частіше Михайло став єдиним об'єктом помірної цікавості. Але ми ніколи не чули – чи навіть читали в очах – що «здатні люди повинні залишатися вдома. й

Ми проводимо ніч в Курган в готелі «Зимовий дім» на проспекті Конституції, де чотири круті кроки призводять до ліфта. Миша знову залишається в машині - вільний чоловік в не зовсім вільній країні, де село Петіно обов'язково слідують с. Васіно.

Курган - Новосибірськ. Разом.

У меню ресторану готелю "Затишній дім" є крупани і свіжовичавлений сік. На сніданок ми попросимо вас залити сік з нею, офіціантка каже, що немає контейнера, і пояснюється про вітаміни, які знищуються після десяти хвилин. Ми говоримо про людину в інвалідному візі. Дівчинка йде на кухню і через кілька хвилин повертається пластиковою пляшкою мінеральної води, в якій помаранчевий свіжий заливається: «Я це добре? й

Якщо у вас є дві ніжки.

Однак вітаміни не рятують всіх. За чотири дні на дорозі важко. Єдине, що я хочу, щоб отримати там. Ми пропонуємо широкий вибір страв, які знаходяться в самому серці Києва. Людина поруч з нами на четвертий день практично не рухається, з'їдає, де він йде в туалет, і спить в тісності, надягаючи ноги, коли вони повністю жорсткі, на колесо.

Тим не менш, Михайло Коваль змушений переживати всі ці непереможливі труднощі тільки тому, що, на відміну від 90 відсотків від російських інвалідів, він має трилітровий Toyota Avalon sedan, що робить таку можливість в принципі. Інші користувачі російської коляски спати вдома і їсти там все своє життя.

Я думаю, що це, коли я перейде до спинки і подивіться на Misha в дзеркалі заднього огляду. «Ось знову, є нескінченний простір за спиною і вперед», Микола Фоменко співає в рекордері стрічки під час The Beat Quartet Secret. Міша барабани з пальцями на кермовому кругі до удару музики. На спідометрі 140. У дзеркалі заднього огляду я бачу, що потрібно спати в машині протягом чотирьох днів: щасливі очі.

16 мар

1990Р. 2199Р.

17.00 р.

18 років

19.00 р.

р.

20.

Джерело:

Категории

Смотрите также

Новое и интересное