Дві історії про фінську війну.

З спогадів Георгія Васильовича Прусакова, медика 100 окремого гірськолижного батальйону.

Наш батальйон був змішаний, напівфабрикат, напівстудентська молодь.
Тоді я працював в Інституті Турбіни Центрального Бойлера, тут, на папері від Політехнічного інституту.
Я був запрошений до Комсомольського комітету.
Там була така людина, як Cila Donde, секретар Комсомольського комітету, заявив, що гірськолижні батальйони були організовані для боротьби з білими фінами, що був таким чином, що він був використаний, щоб сказати в той час, і запитав, чи хотів би прийняти участь.
Я погодився, негайно...

І ми були з котельно-турбінського інституту І, Коля Рябініна, Бориса Деврина, який не повернувся, до речі, з війни - це незрозуміло, що сталося з ним - зникла Василь Сидорін. Так, було чотири хлопці. Крім того, Вася Сідоріна стала екс-кадемією художньої школи на Litein.

З якоїсь причини, можливо, пов'язаної з родичами, він був виведений з армії. Ми пішли. І три мене, Рябінін і Деврин, були в одному батальйоні, а Вася Сидорін в іншому, можливо, навіть в одному батальйоні з Товим. Були, мабуть, десятки і пів батальйонів. Природно, вони мали номер, і не відповідали замовлення. Я місцевий, Санкт-Петербург, народився буквально 50 метрів від тут Дерев'яний двоповерховий будинок. Все моє життя до того часу я жив на специфіку, соснівці неподалік, і відповідно я володів лижами. Натурою, він не був бадьорим, і в короткі, був загиблим в гірськолижному батальйоні.

На базі інженерної школи було утворено наш батальйон. На Садовій, поруч з кінотеатром, я не знаю, що це тепер називається, але потім його називають «Форум», здається. І барраки, склади і все інше були на місці Машинобудування. До речі, в колишньому спальні Павла спочатку, де він був заплутаний, звідти там було задні двері. Але це не війна. У нас були теоретичні класи, ознайомлення з зброєю. Ми озброєні новітніми технологіями. До командира відділу ми мали пістолети TT, потім ще й новинка, у порівнянні з наганами. Привати були забезпечені гвинтівками SVT, десять-знімання, напівавтоматична.

461073

Вперше на них використовувався не чотиристоронній, але на них використовується джакузі. РРД машини, не РРШ, але РРД, з круглими дисками. Знаходилися ручні кулемети, Дегтярєва. І були Максимові кулемети. Були світлі розчини найнижчого калібру. На плечі або на спині. І єдине, що ми зробили в бараках, познайомилися з зброєю. Розбирання, зібрана. Займав, напевно, 60 годин навчання. На території Карельського Істмусу ми приїхали, а за п'ять днів вони погорнулися. Заряджений, розряджений і так далі. І перед відправкою на фронт, наш батальйон пішов тут, до Удни, в районі Соснівка. І тут був своєрідний бойовий лижний тренінг. Будівництво, реконструкція, на землі підготовлена. Всі наші препарати перед відправкою на фронт, а потім, як я сказав, що близько тижня ми практикували зйомки в районі Райво.

Коли ми утворилися, я був вписаний в колонці про розвідку батальйону. А коли ми залишили на Соснавку, в цей день, коли ми навчились, я знайшов себе замість скауту на замовлення. Чому? Я мав собаку перед війною, німецькою вівчаркою. Я використовую для тренування цих собак під час війни. У 1933 році Гітлер прийшов до влади, наша дитяча дитяча садиба NKVD купила партію собак з Німеччини. І мій батько, через друг свого, хто працював в цій дитячій, я думаю в 33 році, купив цуценя там. Дівчина. Лота. Гарний, красивий, пам'ятаю з слізами в очах. Гарна дівчина була дивовижна. І як вона виросла старших, і я отримав старших і старших, я знайшов себе в піонерському таборі, який базувався тут, в Соснівці, на базі Озоавахимського табору, потім був Осовьяхімовський табір, для періодичного поповнення практики та знань тих, хто вже служив в кадровій службі. Вони були зібрані, як я думаю, і зараз вони зібрані так, щоб люди запам'яталися своєю спеціальністю. У той же час, ми мали нормальне початкове життя в Озоавахим таборі, намети були розтягнуті таким же чином, щоб кожен з Озоавахим табором. І ми навчили наших собак.

990 Р

Цей табір був організований через сервісний клуб для собак, який перевищив цей піонерський табір. Собаки поділилися на ескорт, санітарний, потім, на мій погляд, просто охоронець, і пошук собак. І мій собака і я закінчився в групі хлопців, які навчають собак для санітарії. Вони мали дві муфти через спини на ременях, і їх завдання було знайти поранені, красти до них, і дозволити їм взяти ліки від своїх сумок. Я продемонстрував свої санітарні знання. У таборі вивчали весь час - евакуація з поля бою, заправка та перша допомога. І до мого нещастя, я зв'язав його перед нашим сантехніком. А керівник санітарної служби був студентом, а не студентом, але слухачем Військової медичної академії, 5-го року, на мій погляд. На жаль, я не пам'ятаю своє ім'я або ім'я. Він побачив його, і він сказав,
до Що ти з?
- Розвідка плато!
- Всі права.
Після цього, коли вони повернулися з Соснівки, він знайшов мене, відразу ж до командира - дарувати йому мені, не потрібно навчатися. І пішов до цього дуже санітарного підрозділу, а санітарний блок складався з п'яти осіб, і лікар був шостим, цей слухач від військової медичної академії. У нас було три хлопці з Інституту цивільного флоту, а також на Літині, я четвертий, після чого ми дали співробітника, старший медичний співробітник, від Всєволожськ. Я пам'ятаю його все моє життя.

Весь медичний підрозділ. Чотири волонтери, кадровий співробітник та лікар. Так само, як і всі інші, ми носили кулемети, ми також носили червоні стрічки, на які були витягнуті поранені і виевакуовані. І вже коли ми приїхали в Фінляндію, основною формою санітарного транспорту було два вагони - розвалні. У найближчих точках санітарної служби, а евакуація вже машини і всі види інших засобів. Нашим завданням було виевакуювати поранені з поля бою. І уявіть, що медик - в бойових формах, поки рани не навколо вас, ви можете надати комусь, пов'язувати кого-небудь, стріляти, якщо є хто-небудь стріляти.

Це, найбільш нормальний сервіс, без будь-яких переваг, пов'язаних з перебуванням в задньому плані, і ми не мали задньої задньої частини. Я не знаю, Тойо, ймовірно, вже сказав, що їх ситуація була точно так само, як і наші – Finns, залишаючись, всі спалені, були різні підвали, руїни на вогонь – це місце нашого нічного перебування. Так ми переїхали, починаючи з Райвола, з села Вангасаха. Це не тільки село, але ферма швидше за все - тільки кілька будинків, великих, дерев'яних, але двоповерхових. Це наша головна база перед початком бойових дій. Далі ми пішли на Віборг, вздовж берега бухти і Нижневиборгського шосе, залізниця була праворуч від нас.

У нас є особливий одяг. Альпійські костюми, на ватні ковдри. Двосторонній. З одного боку, білий камуфляж, а з іншого боку, темно-синій щоденник — коли нам не доведеться сховатися, на марші десь. Біла тканина була щільна, але досить м'яка, не tarpaulin. Витяжки були належним чином закріплені. Одягнена Жінка. Потім черевики і черевики, і черевики не звичайні, але пришивають спеціальним замовленням. Завантажувачі надали можливість кріплення до лиж з апаратними кріпленнями. Вони мали довга прямокутна носка, широка ранчо до гака, широка каблука, злегка нахилена, щоб задня стрічка була закріплена. Тоді на підйомі був ремінець з пряжкою, щоб нога не заплуталася, можна затягнути, а ремінь на підйомі, щоб ви могли затягнути. Про черевики.

Потім вони видали дві пари шкарпеток, потім деякі мали більше двох пар. Звичайні шкарпетки бавовняні і вовняні шкарпетки, і такі, досить тверді, товсті, в завантаженні теж теплі. Що ще? Я розповідав вам зовнішній одяг. Нижня білизна була нижня білизна. Костюми не гірськолижні костюми, але як гірськолижні костюми. Підшиті буфети, і буфети, але це насправді не пухнастий, але сорочка, довгі рукави манжетів в'яжуться, комір як це, але низький, і обидва вербочки вовни. Моя голова в'яжеться, мій moth недавно ate it, я кинув її. В'яжемо шапки, і ми були в теплій погоді, хоча мало тепла - весь час до 40 градусів - вони розкочувалися, і більш в'язнів випустили. Не було бутонів. Просто шолом, шолом і капюшон.

р.

Крім того, у нас є гімнастика і шовари, як і всі інші, форма, після всього. Я не пам'ятаю, що вони були, я не звертаю увагу. Підсумки були білі на мій погляд, а деякі з нас мали більше дискових мішків, для PPD. З одного боку і іншого. Дві диски підходять. Вони розгорнулися на плечі і мали ремінець, щоб тримати їх від висить. Я не мав гранатового мішка. У інших було гранатові сумки. Ні газові мішки зношені. У нас є нормальний дидор. Ми не мали костюма, ми мали костюм. Гальмів були круглі, звичайні, без гребінці. Деякі шоломи були пофарбовані білими. Зібралися рукавиці з стрічкою і рукавичками. Дно було тонким дьогим, а верху було коричневим, хутром. Внутрішня. Команди не мали особливого призначення, кожен з них знав один одного, поки я пам'ятаю, всі були одягнені точно так само.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Але було п'ять з нас, і всі в батальйоні нас знали. Єдине, що у нас були санітарні пакети. У той же час, ми носимо їх, як правило, не з хрестом зовні, але з хрестом всередині.

Наш батальйон був 764 чоловік. Так про цю точку, тут є карта групи островів -- Есі-саарі, Питкіа-саарі, Ласі-саарі. Ми втратили людей на цих островах. У цей момент нам довелося зіткнутися з частиною шведського волонтера. Ось де ми отримали. Ми в основному потроїли ці острови в ніч і не було танків або що завгодно. Під час ходьба уздовж берега були цистерни, але не в плані взаємодії з ними – алас і аг, нам довелося побачити наші цистерни збиті вниз. До речі, з'явилися цистерни тих часів, довоєнні - Т-26, betushki. І шукаючи на цих автомобілях, мимоволі, якось було бажання - якщо вам доведеться служити далі, то в будь-якому дитячому, але Бог заборонений в танковому агрегаті. Я знаю, що волонтерство було тільки тимчасовим. Що ви думаєте? Через рік вони дали мені решту, У квітні, навіть три-чотири дні до дня народження не допускаються до життя, і я пішов не десь, а до Західної України, до міста Львова, до новоствореного танкового поділу, до 32-го. Ось як подається в баку до кінця. Ми співпрацюємо з дитячими, але не було такої особливої взаємодії, як у Великій Вітчизняній війні – немовлята на танках, дитячій з танків. Ми в основному вчинялися як напівкоштовний блок, ви знаєте.

р.

І на цих островах, з 764 осіб, ми втратили більшість людей. Ми отримали 136 осіб. Звісно, постраждала частина. Багато були морозильні, хоча гусячий жир був проти морозів. І багато, щоб відлякувати ноги – приїхали до солоду, витягти чоботи з сумки, одягаючи їх. Ні, вони носять черевики! Ось скільки людей заморожують. Сніжку в горщиках розплавили, галети були, були консервовані продукти, а консервовані м'ясні, потім що ще? Сухарі були чорними. Згущений, наш, не американський, рідний, солодкий. Не пам'ятаю горілку. Я не пам'ятаю. Я не був котиром в часі. Ми скидаємо по-різному. Ми спробували використовувати вогонь, а точніше, залишки пожеж, підвалів. Це частково паліпа. Часом, в вітровій погоді, вони викопують свої риси. Ми не кладемо клоак-тент, але в мішках вони були на мій погляд. Не було вогню, ми не змогли це зробити.

Не багато, але там. Вони не зустрілися з нами, але діяли ззаду. Але я не знаю, було кілька, і це не було вирішальним. Залишилося кілька людей. Багато людей, які вели, але вони мало. По-перше, вони побили тих, хто випереджали, беручи, очевидно, що це було командним колективом, потім, якщо вони побачили ходові кулемети з Максимами, вони загинули, потім загинули, сильно навантажували, з червоним стрічкою. Що таке, що вони діяли, але це не було масового явища. Зважаючи на американську гвинтівку, ми не взяли його як щось надзвичайне, адже ми всі обладнані автоматичною зброєю. Ми не відкинули їх, але ми спробували не потрапити. З них трималися гвинтівки, а замість гвинтівок – карбіни. Якщо ми зуміли отримати карбід, ми вважаємо її великою удачою - зручно. І СВТ дійсно є зрубом. Влітку це зброя, досить вагова і в фінській війні, в цих заморозках - не змастити. На жаль, щось заморожує, там з'являється волога, а ні тут - це самозавантаження, напівавтоматична.

Ми не взяли участі в битвах на Лінії Маннерхай, тільки пройшли. Відразу за межі Маннергеймської лінії було наше село Вангасаха. Що ще там? Ванганімі або щось. Порушили маннергівську лінію, Головною битвою ми були для цих островів, хоча ми взяли участь в бойових діях і на шляху туди. Але на цих островах ми були щасливими. Особисто, я не мав нічого ненависті для Finns. В'язниці? Я не бачив їх руками вгору. Хтось з них пішов, деякі з них змогли піти, і там було багато загиблих. Багато, багато. У нас є багато, і тому вони. Ми не отримали під час пожежі берегової артилерії на льоді, оскільки ми переважно переїхали вночі. Коли вони вийшли, вони тільки переїхали на ніч. Я не пам'ятаю будь-якої військової пропаганди, ні листівок, ні усних передач. Політрук вперше провів відповідну роботу з Комсомолом, але в цих умовах ви не будете працювати особливо добре. Ми не мали членів Комсомоль, всі були

Останні дні війни. Після того, як ми залишили ці острови. Ми вже знаходилися в пам'яті міста, ми побачили деякі міські будівлі на березі. Я не пам'ятаю часу, я думаю, рано вранці, але я пам'ятаю це було темним. Може бути ввечері, можливо, рано вранці – одиниці, ланцюги, персонал була команда – о 12:00 13 березня пожежа повинна бути припинена. І вранці з'явилася гармата, як з нашої сторони, так і з фінської сторони! Вони так само, як вони можуть. На 12 годину було чутно літати. Не один постріл. Смертна тиша. Я не можу вірити, що це сталося. А потім вони почали кинути свої почуття, і вони почали кинути щось. З фінськими солдатами після рукоділля не зустрічалися волонтери нашого батальйону. Не було нікого, нікого не залишилося нашого батальйону. Сусіди були, звичайно, передній. Я особисто мав небайдужий стан. Здавалося б, це над. Але це повинно бути. Загальна невизначеність.

Моя послуга волонтера була врахована у зв’язку з військовими вказами - після того, як я повинен був проготовлений в 1940 році, і був викликаний 1941 рік - отримав цілий рік відкладки. Але крім того, після повернення тут я отримав квиток на одну з санацій Криму, до речі, зустрілася ще один хлопець, наша поранена. Він лікував. Я насолоджувався теплом Криму після зими. Для фінської війни я подарував себе за нагороду, але потім все ебать.

Що ви пам'ятаєте про цю війну? Більшість з усіх часів провалу нашої армії запам'яталося, тому що ми не змогли позбутися від такої ручної, як ворожа країна в часі. Всі речі джентльменів були, попередження, над ними. Як боротися. Для нас були важливі битви за ці острови. Тим не менш, у патріотичній війні, через лунки фінської війни, можливо, ми показали, як боротися.

Інтерв'ю та переробку Bair Irincheev.

З спогадів Поліфебела Ааро Гейкінена.

Fort Ravansaari знаходиться в північній частині острова однойменної назви, близько 12 кілометрів південного заходу Vyborg. Він був найближчим до Vyborg. Форт був озброєний двогунною гарматою шістдесятих гармат, з діапазоном до 20 кілометрів.
Я жив з сім'єю – дружиною і двома дітьми – на острові і послужила лютий. На початку війни був Фенрік заповідника Хартман, а його депутати були Фенріками заповідника Панула та Гухарі.
З 30 листопада 1939 р., всього за кілька хвилин, ніж форти зовнішнього оборонного сектору, і був зданий ворогу тільки на півночі 8 березня 1940 р.

Я був спостерігачем першої гармати і був на гарматі, коли ворожий бомбардувальник з'явився на боці Віборга на стрункому рейсі. На підході форту ми помітили нас і спробували змінити курс і вийти з нашого сектора оболонки. Ця ситуація також прийшла до нас, і я просив дозвіл на вогонь по площині прямим вогоньм. Надано дозвіл. Прорив нашого снаряда був помітний поруч з площиною, і здавалося нам, що літак почав спускатися далі після розриву. Після того, як ми були поінформовані від Fort Tuppur, що ми зняли один ворог бомбардувальник. Під час всієї війни нам вдалося вистріляти тільки цю площину, але принаймні він не брав участі в рейдерах на Vyborg, які тривали до середини лютого.

Увечері першого дня війни я взяв участь у гірничодобувній шахті Виборга. Коли вона була темна, наша команда залишила Мустасаарі від Mine Depot. Знімок включав прапорство і два шахти. Один з живітців був Аарно, капітан був фенрік сахарського заповідника, старший сержант Коікалайнен був в шльопу, і я був відповідальний за встановлення шахт - піддавав необхідні глибини і відстежував спуск шахт в воду.

Встановлюємо два шахтні поля на заході Tuppur. Вони розміщені в складних умовах – в повній темряві і в бурхливій погоди. Все добре пішов, настрій екіпажу був веселим. Хтось написав олівцем на останню шахту «Привіт до Молотова!»

Наступного ранку ми повернулися до Равансаарі. Коли ми були в Ураса Харборі, ми чули повітряну оповіщення від форту і як тільки ми зморожували, ворожі літаки з'явилися в повітрі з південного. Я кинувся до форту, гармати якого вже вистріляли на площинах. Ми порушили весь день, відкриваючи вогонь кожного разу ворожих літаків.

25 лютого противник досяг східного берега бухти Виборгів і почав підготовку до його загартування. Наші підрозділи залишили материк і переїхали на острови, щоб будь-який рух на материку був ворожий рух.

Знаходження цілей було простим завданням, оскільки ворог недбалий. Ми вводили переважно на цілі на материку. Наше завдання було забезпечення зброї достатньою кількістю цілей. Але оболонки на акумуляторі були невеликими, і ми дуже рідко згорнулися. Артил Лірії ворога сильно збиваються і активно.
З метою захисту островів, що навколо Ураса прийшло батальйони Юссил і Кярн, і окрему компанію. Ці юнаки воювали бруків, а ворог зумів скручувати острови тільки 29 лютого. Продовжили боротьбу на островах, а фортеця підтримували свої блоки з вогнем до початку березня 2. На ворожому стовпі гармати вистрілили остаточний сон через лід між Пукінсаарі і Суіккісаарі. На лід відступив ворог до Пукінсаарі, залишаючи важку зброю.

У другій половині дня в Ураї прибув командир форту. Він сказав, що гармати знову не будуть вогнеті. Я повернувся до форту. Командир підсектора оборони в той час змінився. майор Сауро був замінений на майор Симонен. Він замовив мене служити його месенджером і бути з ним весь час.
Ураї. На ранній ранок 3 березня черговий напад розпочався з підтримки артилерії та танків. Після важкої битви, яка коштувала обидві сторони дорого, наші змушені були залишити Ураї і відступати в сутінки до Суоніїсарі і Равансаарі.
Гігантський пожежний портовий склади з двох сторін Урансальмі. Передній почав проходити через протоку.
Гартманська ложка, зібрана з розрахунку гармат, була змушена боротися на Уурас проти ворожої піхоти та резервуарів. бордю боїться добре, хоча перша битва була проти підвищених ворожих сил. Загинув бордюр Фенрік Хартман, командирів блока були загиблими або пораненими, більшість персоналу також загинув. Ті, хто все ще міг відступати до форту в розладі. Ураї також постраждали важкі втрати, але, загартовані у попередніх битвах, відступили організовані Равансарі та Суонії.
Тепер це поворот нашої форти, щоб служити точку стрільби на передній лінії. Перед тим, що ця доля принесла форту Таппур і Алватті.

Fort Ravansaari, який до 4 березня був тільки бомбований і обстрілений артилерією, тепер під вогонь від ворожої піхоти. Вогнепальні гармати вже не згорнулися, а з острова викопували. На місці стояв перший пістолет, потрапив і частково знищений. Для приведення зброї в бойовий стан необхідний невеликий ремонт. Шість оболонок залишалися в казіті.

Ссотметровий бетонний корпус форту, який не пошкоджений, незважаючи на численні хіти, подається як командний стовпчик підсектора і притулок для персоналу. В кінці якого я живу з родиною, отримав прямий удар в квартирі. Залишалися дерев'яні і цегляні споруди ще в гарному порядку. Вся форта була в руках.

Це не займе багато часу. У нас почалися потужні артилерійські атаки, а ворожі бомбардувальники відмітили свої вантажі. У нас немає втрат. Після того, як ворог вирішив на всі витрати, щоб охопити форт, і вдень пішло на атаку на мисці і наші позиції на березі з підтримкою танків.
Атака противника була настільки запеклою, що протитанкові гармати і кулемети були відхилені від вогню. ворог захопив кришку і берег до стовпа. Прихильник з прапорцем був також на ворога. Пипінська група, яка захистила цей сайт, загубила як командири бензоту Рапелі, так і Хукарі, і командир портативного танкового гармати, Сергеант Тика, також серйозно поранено. Увечері Tikka помер. У зв’язку з втратою ваги та пораненням екіпажу протитанкових гармат та кулеметників.

Наша лінія оборони перемістила близько 100 метрів на західному кінці стадіону та на північ від нього. Відступили від виживання захисників острова.
На льоду ворожі атаки на форт, втрата принаймні трьох танків і більше піхоти. На острові ворог залишив чотири резервуари для консолідації успіху, а на капелюшній встановлена велика кількість автоматичної зброї. Ми навіть не спробували перехопити мису.

З ранку 7 березня бойові дії відновили в північних і південних частинах Равансаарі, в Суоніїсарійській групі островів і на островах біля західного берега затоки. На краю стадіону та площі НПП.

Вдень почався напад на форт. 8 танків прибули з Лугімо, з яких три важкі резервуари почали розкачати назад і вперед через стадіон і оболонку, наші позиції, п'ять світлових танків, що прилітають вздовж берега до стовпа. Під захистом піару стояли два важкі ворожі танки, а звідти на Туркинарі, які також бурили ворожі одиниці.

Два резервуари з берега поїхали в вал, де були посади мого ложка. Коли дистанція була зменшена до сороких метрів, я порушила до себе: «Виберіть слоти перегляду!» Дуже дякую!

Зроблено. Я себе відкрив вогонь зі снайперською гвинтівкою і знайшов, що вогонь мав ефект - після двох пострілів танк взяв мене в прицілі її гармати. Я швидко перейшов на інше місце під захистом валів і продовжував гру.

Ми всі зробили все краще. І, нарешті, танкери закрили, вони спускалися з рами і очолювали назад до Лугімо. З червоного прапора вежі ворожий кулеметний танк надав сигналу.

Один важкий танк залишився на березі. Він пішов на інші резервуари на пальці, щоб відкрити вогонь на Туркинсаарі, але після того, як лід розтріскився і танк зійшов. Три танкери вийшли з поліни, але ми переконалися, що вони пішли на абіс після їх резервуара. Дивлячись, що сталося, інші танки також ретельно відступили до Лугімо. Ми виграли танкову боротьбу!

Навколо ніч радянська розвідувальна група зробила свій шлях до нашої траншеї і зайняли порожню точку стрільби за сорок метрів від каструлі. Звідти відкрив вогонь по дверцятах каструлі з ручним кулеметом.

Ліевтенант Ліндгрен, який вже довів себе вмілий і безболісний офіцер багато разів, вибігався з коридором приправи до бічних дверей і розводять:
Про нас Русаки надходять через вхідні двері зараз! Де мій мужчин? Про нас

549214

Я побіг після закінчення лейтенанта разом з кількома іншими членами моєї ложки. На першому гарматі ми виходимо з каструлі і бензопили вздовж каструлі до російського кулемета, який ще й стяжки на двері.
Під чохлом темряви нам так близько до кулемета, який Ліндгрен, який ходив майже в повній висоті, зумів кинути дві ручні гранати в гніздо. Після вибуху ми побігли на гніздо і побачили там два мертвих червоної армії чоловіків і ручного кулемета.

У другій половині дня я помітив, що цистерни рухалися за крилом колод, що лежачи на лід між Туркинсаарі і Равансаарі. Звідти, що ворожі піхоти лякалися до Ганнутенсаарі, яка була трохи далі, ніж лінія наших островів.

Відстань від 800 метрів. З тих пір не було інших варіантів, я вирішив спробувати зупинити просування ворога, вистріливши снайперську гвинтівку. Я займав хорошу позицію, від якої я міг би дивитися бордю, а також стріляти.
Війни ворога перевели одну за пальмою колод і перекинули на сніг, де вони відпочивали. Я спробував потрапити в них, коли вони сходження на інший біг, але я не робив це дуже добре. Необхідно передбачити початок нового ходу, коли людина все ще лежала на льоді, потім була висока ймовірність отримання. Я теж мав бути впевненим, що ніхто не побіг, і я вибрав як жертва завжди перший перед ланцюжком.

Витрата картриджа вище звичайного. Моя ліасон Ліканен приніс в іншу коробку кулі. Починали снайперські зйомки разом – я вогнев, Лійкан Дивитись ціль після пострілу. Якщо солдат кинув себе в снігу, я взяв його на літа знову, якщо він впав, як знецінений чоловік, я змінив ціль.
Отже, два з нас знімалися до всіх рухів на льоді припинили. У сутінці я оглянув свої цілі з бінокулярними, побачила, якщо вони були всі на місці і підрахував їх. Були двадцять чорних бамп.

Захищаючі південної частини острова були в відчайдушній ситуації, острови північно-захід нас були також частково покинутими. Ми не залишили ніч.

Ліевтенант Ліндгрен замовив відступ. На чолі з захистом підсектора з визначенням та навичками, набагато краще, ніж старші офіцери.

«Ойдіть до Harjuniemi і звідти до Терваджокі. Плитка Heikkinen охоплює відступ

Це наше замовлення. До того часу, як останній відділ залишив позиції і відступив до безпечної відстані.

Останнім часом я дивився на мій сад і попелиці моєї квартири, які все ще дивляться на кілька десятків метрів. Тоді я кинув свій рюкзак і очолював на західному березі. Був 23:30. Я зустрілася з Харюнімі, де я зустрінеш їх. Постільна ложка була встановлена в пустому будинку. Ведуться пообідати, щоб пообідати.
Таким чином, ми залишили Fort Ravansaari, ненависті ворогом, і виконали свою місію!

«Добрі новини» Миру! З 10:00 до 14:00
Я шукав на годинник: 10:40. Пройшов цю новину на рідких ланцюжок до бійців, а о 11:00 я дав мій останній порядок війни:

"Стоп ебать!"

Не потрібно нічого заряджати. Про нас і пропонував тютюн.
Для мене війна закінчилась досить, для моєї ложки з порівняно кількома випадками: три загиблих і дев'ять поранених.

через город. Томськ

Матеріали: майнхайм-лайн, війнаальбом

Джерело: