649
Солдати мовчать. й
Чи знаєте ви багато ветеранів, які ніколи не були інтерв’ю? Я розповім вам про одного з них. Він був мій дід. Не один запросив його до школи для сміливих уроків, він ніколи не давав квіти 9 травня, Тимуряни не знімали снігу біля свого будинку, не вирізати дерево або принести воду, ніколи не був червоний п'ятикутний зір в білому колі на своєму будинку, і він ніколи не був присуджений нагороду на честь наступної перемоги ювілей. «Це неможливе!» О, приходьте! Є тисячі і тисячі, як йому. До тих пір, поки не забули.
Якщо він міг, що він запитав мене, шукаючи з чорно-білої фото під budenovka visor (як багато разів, як дитина, яку я провів в руках!) з зеленою прикордонною зіркою, що б він сказав? Щодо села Андрєєвського, на Стрельні, де мешкали Даниловці, і він був одним з них - Данилов Василь Федорович. (На фото, учасники фінської та Великої Вітчизняної війни: Данилов Василь Федорович (1906-1947), рідний дер. Андрєєвський Стрельнський з / с - зліва, Рожін Василь Андрєвіч (1908-1988), рідний з дер. Мутовіно Стрельнський з / с - право.
Народився 1906 р., він був єдиним чоловіком в сім'ї 1922 р. Підняти маленькі сестри і підтримувати вдоволену матір. Всі селянські побоювання були на ньому. Далі – виклик на «відкрите», як вони використовували для виклику військової служби. Потім попрацюйте в колгоспі - влітку, на заправці - взимку. Він працював на ріжучих лісах, коли пиломатеріали та віспи були головними інструментами, а на видаленні вздовж зимової дороги до річки з ділянками на 8-10 км на конях. Лісорізка і завантаження - все вручну. В якості найбільш літра призначають десять. Сім'я з'явилася, діти пішли, жили на лісових ділянках в крихітних кімнатах, огороджених в брусках з планками. Мій дід був пристрасний мисливець. Що я отримав в лісі глухий спосіб і від роботи: пауза, пауза, глухий глухий, добре допомагає в сім'ї. Все моє життя я мріяв про мисливську собаку, але навіть це довелося заперечувати себе, собаку також довелося годувати. Що робити, якщо у дітей не вистачає хліба? Просте життя простого чоловіка в дуже суворий час, і що попереду - все ще не здогадувалося.
1939 р. сувора зима фінської війни. фронт. Сірі перекоси, бутонівка і взуття з намотуваннями від холоду не зберігали. Хліб зрізаний сокирою, загинув не від ран, але більше від заморозків. Сплячий в хатих хатих. На пагорбах знаходиться барний камінь, в низинах є болоти, не можна копати траншеї. У центрі хута підтримався вогонь. Я спалюся ногами. Миттєвий офіцер спостерігав ноги, якщо що-небудь буде збити палицю на своєму взутті: «Навколо, ви будете горіти!» Вдень вони бояться або лежачи в снігу. Але навіть після фінського діда не відразу повернеться додому. На кордоні з Туреччиною передані кращі частини. Але, нарешті, в серпні 1940 року Василь Федорович повернувся до свого дому. Що свято для сім'ї, для дітей, які збереглися в пам'яті аромат південних яблук і білих бунців, привезених батьком - делікатеси в селищі невидимі! І знову працює в лісах. До нової війни менше року.
Час гасить непристойно, і чи було це багато - не встигли носити взуття солдатів. Уже на третій день війни Василь Федорович пішов з дому. Наймолодший син, третій дитина в сім'ї, був тільки 20 днів. Дроти були важкими: стара мати, Марія Павловна, несвідома, лікуючи страшну долю. Солдати, особливо під час фінської війни, надіслали на фронт без тренування. Так вони залишили Устюг у стовпчиках, з гвинтівками з байонами, прикріпленими, з переварними валками на плечі на нозі до дуже Луза, до залізничної станції. І Василь Федорович також мав тягар, з гвинтівкою за допомогою вагової незрівнянної: як перша кількість машинно-гумового розрахунку, він переніс на плечі бочку, загорнуті в дьгу з бочками кулемета.
Перший бомбардувальник потрапив до станції Волга біля Рибінськ. А потім були важкі битви біля Старої Руси на Новгородській землі, битви тривав 3 роки життя. З 41 року компанії та полки з північних міст та сіл стояли до смерті. Німецькі літаки летять, якби навчатися, якби працювати, без будь-якого опору. Бомби без кінця. Якщо не вистачало бомби, то зверху фрагменти рейок і залізних бочок з пропущеними отворами роси на наші позиції.
І війна також тверда робота: тисячі кубометрів викопаної землі, траншей і траншей, траншей і траншей без кінця. Взимку вона покриває снігом, восени і навесні її заповнює водою. Короткий наступ, лише кілька кілометрів, і знову все знову. Але німці, які вийшли в перші битви, занурилися з скакалами або легкоєвропейськими перемогами, в повному зрості, без шоломів, в сорочках з рукавами, згортаються до ліктів, вішали Шмейсерами і парабеллами, вони - досвідчені фінські винищувачі і досвідчені мисливці - швидко навчаються люка і бігти, і зануритися в землю.
Але з деяких причин рідкісний ветеран запам'ятається і говорити зараз про них, про тих, хто залишив сім'ям, дітям, майже однаковим з їхніх хлопчиків в домашніх умовах, і подбали про них на фронті, молоді люди, захистили їх з батьковою турботою від кулі, пішли, куди було більш небезпечно, з простими словами «Ви встигнете знову боротися». Як коротка наша пам'ять, незалежно від того, як тривалий термін служби.
Не було згадки про винагороди Для чого наприкінці війни було надано накази до цілих юнітів, або навіть героя присвоєно, на початку війни медаль «За заробіток», а ще не завжди. Нагороди однакові, і ціна різна.
У лютому 44 Василь Федорович був знебочений на нейтральній смузі, прибув під вогонь, з кулемета - пальня металу, на себе - серйозна рана до стегна, зламаних ніг. 3 дні кладуть кровотечі, в нічний час відірвали наші скаути (які мали своє завдання, і вони під загрозою трибуналу не мали права витягти поранені, розбити час – правила жорстокого плавання), іноді підібрали німці. Зраді, які перетягували його в траншею і захопили бандаж. А дід все ще й слухав з надії на розрив танкових двигунів - не стартував наступ? Але танкери тільки прогрівають двигуни.
На четвертій ніч парамедика прийшла і порятунку... Потім рік лікарнях, безкінечних катування. Василь Федорович був привезений додому на слоні в морозі 45 лютого з гомілкою, що кріпиться до металевої шини. За битвами біля Стари Русси, дід отримав наказ солдата Червоної зірки, а другий, до якого він був представлений, прогубився кудись.
Моя дід, Данилов Василь Федорович, не вмирав у війні, але я ніколи не бачив його, він не міг сказати мені нічого, я не встиг запитати. Загинув поранення та післявоєнний голод у 1947 р. Я народився в 1967.
... Моя діда, ймовірно, попросила мене, як довго я був на Стрельні, і що наш будинок виглядає як зараз. А коли почув мій відповідь, що не було дому, не навіть село, що б він, скинути і загадувати, думають? Я думаю, що це так, "Що було?" Яким було війна знову?
Як я можу пояснити йому? Можливо, він буде додано радісно:
Ільм все ще росте на березі!
до Він поглянув на мене непристойно, якщо не так.
до Так, так, так, це! - Я буду говорити з впевненістю. Він, однак, став дуже старим, крона висохла і змащена з зимових заморозків, літніх відбійників, вітрів і дощів. Але з коренів, поруч з колись могутнім стовбуром, молоді пагони пішли, набравши силу і розсмоктуючи їх широкими, оксамитовими листям навесні ...
Джерело