Битва Берліна

У розпорядженні редакційного офісу Нової Газети маловідомі і деякі, швидше за все, неопубліковані фотографії, зроблені в Берліні в квітні і на початку травня 1945 р. радянськими військовими кореспондентами.
Назви авторів ще не відомі. Тоді ми пощастили. Редактори знайшли чоловіка, який (докладно!) Катерина в Берліні. Іванихін Марк Павлович прийшов до редакції та протягом декількох годин рецензував та прокоментував унікальні фотографії. Руки полковника не турбували, але він сказав: «Це так ще раз». А потім, взявши картину Катерини, він сказав: "Мій!." Мій полк!
Редакційна колегія була шокована цією автентичною ідентифікацією 65 років пізніше.
Це сталося!
На сайті novgaz.ru ви можете ознайомитися з посиланням на http://www.facebook.com.ua/

Марк Іванихін:
до Приїжджаємо, і де, звичайно, я не можу сказати. Ви бачите, мішки, обмотки -- в обмотках була бродіння. Навіть 45. Але артилерія була в черевики. Крім того, охоронці мінометів дали шкіряні чоботи, відпочинок - Кірзачі.

...

...

р.

Марк Іванихін:
Я буду. Це транспортні засоби 79-ї гвардійського мінометного полку. Ви бачите літеру «G» та знак охоронців? Я не знаю, де вони потрапили. I, наприклад, постріл на залізничному вокзалі Анхальський, Рейхстаг, просто вдома. Безперечно, 79-й Регімент, абсолютно. Що таке акумулятор, я не можу сказати (навколо шість в полку). Може бути, це шахта, але я боїться сказати, що я не пам'ятаю мої номери.

Марк Іванихін:
до Це Реіхстаг. Я підійшов до вас в Берліні з Москви, щоб ви не прийшли до нас в Москві з війну. Марк Іванихін, капітан гвардій. Спрощено шматочок оболонки. Як я не можу зареєструватися?
Я знімався на Reichstag, хоча не з прямим наконечником. Не знаю, що я не знаю.

Марк Іванихін:
до Це самохідний пістолет. Саме тому «Батт один» і не «Батт один» – бо самохідний. Написати його вниз і знати: цистерни були без нечітких гальм, а самохідний пістолет (див., на бочці?) - безглуздий гальм ...

Марк Іванихін:
до Це передмістя Берліна, не Берлін сам. Німці відстояли себе в таких фортифікованих будинках. Як тільки наша дитяча підійшов, вони відкривають важку пожежу. З нашими експедиціями були 122-міліметрові агітери, 57- і 76-міліметрові гармати. Добре, вони будуть чубчик, роблять отвір в стіні, це все. А потім ми поїхали Катюша на прямий кінчик, 70 метрів. І для того, щоб опустити рейки - вони стояли високими - переносили два залізничні шпалери з нами. Позбавляючи ці сонники до землі, Шеребакгер вдарив їх задніми колесами, а провідники стали горизонтальними. І ми скасували на фортифікованому корпусі — 16 оболонок кілька секунд. Немає нічого не залишилося цього будинку. І літня жінка, я розумію, повертається з притулку до її зруйнованого будинку.

Марк Іванихін:
до На жаль, наші солдати відчували велосипеди, я покажу вам абсолютно впевнено, що виїхали велосипеди, щоб їздити. Він з села глухий, який ніколи не бачив велосипеда, і він ніколи не мав велосипеда, і раптом він бачить велосипед. Тут нічого не приховувати, це було те, що велосипеди були зняті, вони подорожували і покинули, тому що якщо це піхоти, то вона буде рухатися кудись ще, і якщо це не піхоти, то артилерійські подорожі, наприклад, подорожує трохи і відкине. Це з'являється німецьким велосипедом. На жаль, це було, абсолютно для того, щоб...
Але ось Зверніть увагу!
Чоловіки не співпадають. Ви бачите, ці молоді люди стоять там - вони просто зміняться. Ми змінилися в цивільне населення. Вони вже змінилися в цивільних осіб. Чому? З того, як вони всі боролися, знімалися, всі вони були введені в армію, навіть старі люди були взяті і діти були прийняті. Я покажу вам про ці чоловіки, німці та одягнені в цивільному одязі.

Марк Іванихін:
- Я був тут, і це в'їзд до Рейх канцелярії. Я пішов вниз, але не далеко, це було знезадуття - там були багато корпсів, що лежать там. Саме тут, як ви входите, є корпси Гоббелів, дружини Магди та їхні діти. Їх батьки отруюють їх. Побачила, що на 50 м, він і Єва Браун, зачарував, поруч з собакою.
У коридорі зліва і праворуч знаходяться офіси. Є багато німецьких самогубців. Зібралися за масою. Є багато зламаних пляшок горілки і вина. Я бачив все.
Це здаляє командир оборони Берліна, генерала Ведлінга.
Він залишає командний бункер ...

до І до правого виходу бункера я побачила 6 дітей Ґеббелів і дружину, що лежить в рядку, всього за кілька метрів від готелю.

Фото: Пам'ятники.ру

Марк Іванихін:
до І це наші офіцери, які вийшли в поліцейську станцію. Не можна сказати, що це фахівці. Вони не мали особливої форми. Вони носили уніформи одиниць, які вони подаються.
У нашому полку було три чоловіки. Вони пішли з Сталінграда до Берліна, тому ми були дуже хороші умови. Але тут була справа на курській дугі. Моя сержант Донченко очистила руку та випадково знімала себе в плечі. Пеканін прибуває, каже: «Марк, напишіть звіт: Донченко стріляти за самообґрунтоване постріл». Я кажу: Донченко ходив зі мною з Сталінграда до Курської дуги. Я не буду писати цей звіт. Що сталося випадково. Тоді командир полку називає мене: «Записати звіт». Постріл Донченко до утворення. Я сказав: "Не стріляти, бо я не буду писати цей звіт." А Донченко закінчився до кінця, після війни він мав 4 сини.
Також ви знаєте, що наші PPS, вони мають дуже легкі запобіжники. Командир відділу зв'язку Мескін стрибав з машини, кулемет на плечі, бочки вниз, вилетіти з запобіжника, а кулі вдарили Мескіну в нозі.
Я хотів би, "Дякую за самогубство". Я не був. І пішов він до кінця, а потім його діти народилися.
Моє Боже, як я можу дати мої солдати, з якими я ходив під так багато обстрілів і бомбардувань?
Чому я не отримував мій голова, закручений для притулку, я не знаю. Але ще не вдалося парі замовлень. Я отримав чотири, я міг дати всі вісімки. Дякую Я не кладав невинних людей під вогонь. Я мав шампанське з ними в Берліні.
Ну, потім ще один ліричний з'їзд. 1 травня бойові дії в місті практично перестали, і ми вирішили відмітити час. Розташований на першому поверсі житлового будинку. Звісно, жив деякі дуже багаті німецькі - срібні вироби, порцеляни, кристал ... І величезний стіл. У нас була булька, деякі поросята, консервовані продукти, горілка, шампанське і вино в підвалі будинку. Я сказав: "Ми всі повинні мити і змінити одяг." І сержант - він працював варенням в ресторані до війни - Я замовлю готувати святкову вечерю. Ми встановлюємо таблицю для всієї батареї, для всіх 60 осіб. І ось месенджер від командира полку: Іванихін - до партії офіцера. "Ні," Я кажу. Я зустрівся з солдатами Сталінграда до Берліна і відсвяткуватиме з ними.
Один з бійців, Бистровим, відігравав акордеон дуже добре, було багато акордеонів, які кинули... У будь-який час ми мали такий вечір... У мене були солдати з Сибіру, які вперше побачили локомотиву, коли вони були взяті на фронт, і тут. І шампанське. І з реального кристала, це кільця. Хороший сидячи...

Марк Іванихін:
до І це, звичайно, є Brandenburg Gate. Я думаю, що це автомобіль Opel Zex, шостий. У мене був командувач, але після війни.
Я розповім вам ще одну історію. 28-29 квітня, я думаю, що солдати приходять до мене і скажуть, «Корад капітан, ми знайшли таку дивовижну машину». Я пішов бачити. Там є кришка, є автомобіль в шезлонгії. Чотиримісний фаетон, всередині червоної шкіри обрізається, довгий капюшон, дванадцятициліндровий двигун, правий три фанфаре срібло, лівий три фанфаре срібло... Автомобіль знаходиться на колодках. Я кажу, «Лок для коліс». Колеса знайдено, покласти на, залити бензином. Як я не можу приїхати до цього автомобіля? Я 22 роки, капітан. Я побіг, я думаю, "Не в ранзі".
Я закликав командир полку: «Корад Ковалель, це автомобіль». Він сказав: «Ойдіть мене, я надішле вам пост». Я послав депутата, мажор Маковського, поїхав автомобіль кудись. І втратив її слід.
Після війни я бачив німецький літопис, де Гітлер використовувався для приводу автомобіля з назвою Stern.
І прийшов по "Горч" жовтий, поїхав він на добу. командир полкової пили і сказав: "Марк, ви приводите Horch, і я, полк, приводите деякі Studebaker." І взяв, що Горч від мене. Але він проходив на ньому не більше дня, його автомобіль був прийнятий командиром артилерії армії. Але він також був недбалий: «Хорч» перейшов на командир артилерійської групи військ. І тоді я не знаю. Але я їду його весь день.

Марк Іванихін:
- Німецькі біженці повертаються додому. Ви бачите, вони вийшли з притулку в підвалах, вони розповіли, напевно, що десь є кухня, вони будуть годувати. Наші солдати співпадають...
Я знаходжу ліричний відступ. Я воювала всю війну на Катюші, і вони були мисливці німецькими літаками. Наприклад, я змінив частину матеріалу в п'ять разів - він був розбитий. А солдати колись сказали мені: «Ойдемо в Німеччину, перший будинок, де живе пілот, ми згорнемо і зрушимо всіх». А потім ми входимо до одного з міст, солдати просять німців: "Чи є будинок пілота тут?" Вони показують - тут. П'яти маленьких дітей. Звісно, вони не робили нічого до них, тому вони стояв, загиблий гнів.

Марк Іванихін:
до І в Берліні готують наш суп. Жінки, діти. Ну, чоловіки теж... Тепер давайте мені дати ліричний з'їзд. Війни доводять мені хлопчика в німецьку форму, названу Петром. Він був змушений боротися, що зрозуміло, і війна над. Так я сказав: "Нехай він очистить картоплю на кухні". Він залишився в нашому місці, а потім він був одягнений як цивільний і вивільнений. Я написав йому папір російською мовою, що він працював для нас.

р.

Марк Іванихін:
до І були ці дівчата. Це, мабуть, двадцять років, і я був 22 в часі. Ми дивимося на них з великою повагою. Вони регулюються дуже добре: білий прапор - ви можете піти, червоний - зупинитися. Після того, як вони були вогнеті, вони згорнулися до приховування, потім повернулися.

Проект «Нова газета»

Фотографії - Фото новини

Редактори подякують Федеральному агентству рибного господарства за допомогу у підготовці матеріалу.
Автор: Віталій Ярошовський

Джерело: