Портрети Другої світової війни Мартіном Франсом

Відреставрований голландський документальний фотограф Мартін Франс зробив серію портретів ветеранів Другої світової війни. Згідно з 43-річним фотографом, при створенні портретів, він був стурбований темою війни, роль і місце людини в ньому. Сергій Розанов, 1925, СРСР
Дуже задоволений новим взуттям. Всім чином до Угорщини, я зносила старі, і вони зношували. Ми придбали мене нові в танері біля озера Балатон. Коли я спробував їх, бомба впав на будинок, де ми сиділи. Три були загиблими і шматочок шраплона прокочували своє нове взуття. Я був жахливим. Через рану в нозі я послав до лікарні. Подарував мені лікарняний одяг і я ніколи не бачив своє взуття знову. Я пам'ятаю, як вони виглядали: красива, блискуча, чорна шкіра. Реальна робота мистецтва.

Laneker, народився 1916, Нідерланди
25 жовтня 1943 р. ми летемо до Франції на бомбу аеропорту. Німці вистріляли нас з землі. У літаку було поранено і я тяжко поранено. Права рука вішати на шматочок шкіри. Вежа зі скла я сидів у знищенні, але я не збираюся. Так ми полетіти до Англії. Я був госпіталізований протягом дев'яти місяців. Моя друзі не дозволила відвідати мене; командири бояться, що коли вони побачили мене, вони не хочуть літати більше. На щастя, рука пришивала назад в місці. На лікарні я отримав лист від Queen Wilhelmina і перехрестя для літаючих бойових дій. Я був трохи розчарований, тому що ці нагороди зазвичай дали особисто князя Бернарда або Королеви. Король Георг і його дружина відвідали мене. Король зазначив, що мій бюстгальтер і королева відправив мене багато листівок.

Gerhard Hiller, народився 1921, Німеччина
Навесні 1944 р. в бункері на узбережжі Нормана. Ми стоялися на годиннику, а решта часу ми пішли на пляж через шахтне поле, ванн і сонечко. 6 червня я стояв на годинник, коли висадка раптом почалася. У мене було так багато суден, які я не міг розраховувати. Ми були вражені, тому що ми очікували союзників для землі в Калаї, не Норманди. Деякі почали молитися, трохи змочити від страху. Я був захоплений і відправлений в Техас. У Америці він забрав бавовна з Negroes. Після війни ми відправили в Англію за "реконструкторську роботу", як вони сказали. Продовжено до 1948 р., у порушенні міжнародного права, що зобов’язав усіх ув’язнених звільнитися в кінці бойових дій. Я пішов додому в 19 і повернувся на 27. Загубили найкращі роки життя.

Едвард Гамільтон, народився 1917, США
До мене, приречена гірше смерті. Я зняв три рази. Для останнього часу шраплон на обличчі. Знаходилися солдати в моєму батальйоні, які примушували до дому. Зняти його пальцем. Але я переконався, що саморозшукачі були спробовані і вироковані до важкої роботи. Один офіцер, якось вирішив служити. Він був вибраний, але він знайшов його важко поставити з смертю своїх підлеглих. Я продемонстрував його до ранг-і-файлу і відправив його на фронт, щоб він міг показати свою відвагу, не взявши відповідальність за інших.

526777

Поліна Святогірська, 1925, СРСР
Я був медсестра. Коли війна почалася, вона пішла на фронт. Але ніхто не захотів мене, бо я був тільки 16 років. Я пішов до штабу залізничних військ, які перебували в Казані, і почав їх викопувати: «Зробити мене». Вам потрібно, тому що я медсестра. І я був прийнятий. Я був помічником хірурга. У першому хірургі хворий з'явився ноги. Лікар подав мені. Я не хочу, щоб взяти його і зануритися, "Будь ласка, зшийте ноги назад." Але хірург замовив її поховання. Я вийшов кричу. Побачити мене і поховали ноги. До тих пір я не мав ідеї, що війна була.

Frederick Lennart Bentley, 1924, Велика Британія
Я був сліпий спалахом від німецького гранатового вибуху, як я стояв охорону біля міста Каен в Нормандії. На щастя, я змогла досягти своїх позицій самостійно. Якщо німці дізналися мене, вони б побили мене. Ці закони війни: поранені не пропонують притулку. Ви повинні подбати про себе першим. Люди, які ніколи не бачили війни, не можуть зрозуміти це. Війна, коли ви 24 години на добу на катокі смерті.

Едмунд Вагнер, 1926, Польща
Я не можу купатися, і я майже не похилий. Він пішов під водою, але потім набуває міцності і з'явився. Тоді хтось захопив мене і витягнув мене на берег. Ось як я закінчився в Нормандії.
Потім ми засмагали з канадою в яблуневий сад біля Каена. Плани закруглені над нами. «У Німеччині ми сказали один одному. Тоді вони почали скидати бомби на нас. Ми стрибаємо в кисть, наповнену водою. Поранений. Кілька канадців загинули. Ми були лютими. І в Лондоні вони сказали, що це була наша несправність: ми переїхали занадто швидко, і тому ми помилилися для німців. Вони намагалися зберегти його спокійно.

Praskovya Abalikhina, народився 1922, Радянський Союз
Люди в блокаді зірвали смерть. Одного разу я побачила жінку на вулиці сходу, сіла і вмирає. Я був армійський телеоператор і отримав 300 грам хліба, не 125 як цивільний. Щодня я поставила деякі продукти харчування і в кінці тижня я взяв його до моєї родини, в центрі міста. Прогулянка по 15 кілометрах - трамвайки не ходять більше. Але моя донька-в-права померла від голодації. Я вже загинув. Моя мама взяла своїх дітей з нею. Коли я прийшов, вони лежали на грядках - кістки, покриті шкірою. Я був поранений двічі, протез замість ноги. Я ніколи не одружився після війни. Я хотів би подбати про мій нефрит і мій мама, і ніхто не хотів мене.

Зінаїда Мамленова, народився 1924, Радянський Союз
Я служив в залізничних військах. 9 травня 1945 р. в м. Чехословаччина, в невеликому містечку, в три кілометри від лінії фронту, робила паперову роботу в штаб-квартирі. Коли я раптом почув кулеметний вогонь. Я подумав, що німці знову. Від сходів з'явився збиток степів. Я думав, що будинок був забраний, і я був дуже страшним. Практично стрибнув вікно. Але після того, як двері відкривалися і з'явилися товари. Поцікавили мене, привітали мене на перемогу. Війна над.

Джерело: svpressa.ru