1171
Чи можна стати програмістом після 30?
Тема в назві нещодавно обговорювалася в білоруській IT-онлайн публікації. Питання було, чи можна стати програмістом після 40 років. Автор статті, що складається з декількох частин, почав описати свій шлях від журналістів до програмістів, потім знизив все для уроків PHP «для наймолодших» і відступив далеко від теми. Але в матеріалах, які ніколи не змогли кинути журналістики і почати програмування. Якщо це можливо, дуже складно. Ми спробуємо зменшити віковий бар на 5-10 років.
Я дуже близько до цієї теми, тому що я зароблю своє життя журналістом, а також мріє стати професійним програмістом. Неважливо Ваш вік. І в світлі новітніх тенденцій в ІТ (стафф-конференції), ідей щодо перепідготовки фахівців з інших галузей, щоб стати програмістами. Я не хочу сказати, що ця тема є національним значенням. Я запитую тих, хто бажає боротися з цим питанням.
Я зауважив, що бажання стати програмістом особисто не відсмоктується від мого пальця (і не з думки «й отримай 100,500+ гроші, я хочу це теж». Це свідоме прагнення. Я довго подумав себе програмістом. Але дотепер програма не стала основною професією. Я сподіваюсь (повідомлення в омані), що всі ті, хто думав про професію програміста в дорослому віці, не подаються високими зарплатами, але при розгляді самореалізації або подібних моральних принципів. Які інші переваги є професії програмістів?
Плюси
З тих, хто вже згадав:
- Самореалізація. Якщо людина не знайшов себе в бізнесі, який він займається зараз, то є ймовірність, правда не сто відсотків, що програмування є поле людської діяльності, від якої він може отримати моральне задоволення. Це, звичайно, викликає питання про те, чому людина не може отримати задоволення від своєї роботи, і чи зможе він насолоджуватися його роботою в цілому. Але це дуже широка тема, яку ми візьмемо за межі цієї статті.
- Високий дохід. Добре, що має сенс. За статистикою ІТ-індустрія характеризується одним з найвищих рівнів заробітної плати. І це справа не тільки в просторах колишнього СРСР, але і в інших частинах світу. Крім того, ситуація, ймовірно, не змінить для гіршого майбутнього.
- Зручна робота. Так, програміст або веб-дизайнер може працювати дистанційно, може працювати на гнучкому графіку, який не вірний для багатьох інших професій.
- Можливість залишити країну. Наші студенти за кордоном дуже цінуються. Але важко знайти бухгалтера, економіста або юриста з нашим дипломом роботу за спеціальністю за кордоном. Для тих, хто мріє залишити цю країну, кар'єра в IT дає таку можливість.
- Це фактори, які ви думаєте про стати програмістом. Але, звичайно, це не так просто. В іншому випадку, кожен буде кинути свою роботу і пішов до коду. В ІТ-індустрії немає недоліків.
Яка проблема?
Як дорослий, зміна кар'єри непросто. Коли людина просто вступає в дорослість і стикається з необхідністю вибрати професію, він часто не повністю розуміє, що його робота буде після закінчення. Іноді вибір професії залежить від батьків, навколишнього середовища, моди (в 90-х роках було модно володіти господарською спеціальністю, отже, у нас є надмірність економістів всіх смуг). Постаратися, людина починає краще розуміти життя і чітко розуміти свої смаки і побажання. З віком іноді виникає розуміння того, що ваша робота, і професія в цілому – мудрість. 17-річний хлопчик не має цього, але є одним важливим моментом: він молодий. І зрілий, не всі пори міняти професію, тому що інтуїція говорить, що по дорозі ви повинні зіткнутися труднощі. Коли «трансформація» в програміст після 30 років основні труднощі:
- До 30-35 років більшість людей мають сім'ю/діти, що означає, що прийняття ризиків стає більш складним, ніж у 20-х роках. Що б не було, але не те, що нова професій негайно забезпечить Вам не гірше, ніж попередній. Ви можете отримати менше, ніж ви отримуєте досвід.
- Роботодавець хоче (габіт?) бачити як юніор зеленого хлопчика, студентка 2 – 3 курсів, але не ведмедя дядька, яка більш підходить для старшого положення, а відповідно до знань тільки до молодшого і досягає (і тоді не завжди).
- У дорослому віці не кожен зможе заступати на себе і сидіти знову на студентській лаві. Більшість людей після 30 років мають досвід у певній професії, які використовуються для сприйняття як професіонали, так і морально не готові сказати (навіть собі): «Я не знаю цього». Коротко, важко дізнатися. У той же час ми не розглянемо такий недолік зміни професії у дорослому віці, як «брази більше не ті». Брати на 35 років, якщо людина не дала їм кришку з пилом, робота все ще wow! Багато молодих людей отримають старт! І набута професія програмера припускає, що мозок повинен бути на місці.
- "Ко-робери сміються." Цей абзац виховає попередні два. Але це окрема тема і для автора цих ліній, можливо, найбільш болючий. Для мене буде важко прийняти те, що молоді люди навколо мене, які знають і знають як шахта. І якщо ви повинні зіткнутися з ними, щоб покласти його м'яко, "розумний" ведмедя дядько, який вирішив стати програмістом і наступним хрінго ...
- Груша розчарування. Але що якщо нова професія з часом зловить? Ця ідея також не дає людині, яка понад 30 сміливо крокує до нової професії.
Я хотів би знати думку хакерів, чи можна стати програмістом після 30-35 років.
Джерело: habrahabr.ru/post/204168/