15
Як зупинити людей, які залишають життя
Завжди болить, коли хтось важливий зникає з життя. Але ви можете заспокоїти свої почуття і навчитися жити в новому вигляді.

Шлях до загоєння може бути довго, але кожен крок наблизився до нової глави в житті.
Втратити значну людину — це через розрив, ломку, смерть або просто, оскільки ваші шляхи, пов'язані — це один з найбільш болючих випробувань, що життя пропонує нам. Довгий, який залишається після відправлення коханої людини іноді здається безкінечно. Пофарбувати повсякденне життя в сірих тонах і знову повернемося до минулого.
Проте дослідження психології та нейронауки показує, що мозок людини та психіки мають дивовижну здатність адаптуватися та відновити. Ми можемо не тільки вижити втрати, але і знайти нове значення, переосмислити наше життя і навіть використовувати цей досвід для особистого зростання.
Чому ми пропустили людей, які пройшли стільки?
Перш ніж говорити про те, як зупинитися, нехай розуміє природа цього почуття. Еволюціонарні психологи стверджують, що для людей, які виїхали, не просто емоційна відповідь, але механізм виживання, закріплений тисячами років еволюції.
Соціальний біль активізує однакові ділянки мозку як фізичного болю. Це не випадково, але еволюційний механізм, який допоміг нашим предкам, які вижили в групі, пояснює нейропсихолог Naomi Eisenberger Університету Каліфорнія, автор дослідження з соціального болю.
Коли ми втратимо кохану людину, виникають такі процеси в нашому мозку:
- Рівень окситоцину, гормон вкладення і довіри, знижується
- Підвищує активність амигдала, відповідального за обробку емоцій страху та тривожності
- Зменшена активація системи винагороди мозку
- Порушуються нормальні рівні серотоніну і допаміну
Етапи втрати: Знайте свою
Психолог Єлизавета Кублер-Роса визначила п'ять етапів гранати, які одним чином або іншим проходить через всіх, хто втратив кохану людину. Ця модель стосується не тільки втрати, але й інших форм втрати відносин.
П'ять етапів грифу в Кублер-Росах:
- відмова: "Чому не можна," "Чомусь помилитися."
- Ангер: «Чому це сталося мені?» і «Чому блювоти? й
- Торгівля: "Якщо я можу виправити це," "Якщо я зробив його інакше."
- Депресія: «Я ніколи не отримую. й
- Вимоги: «Я приймаю, що сталося», «Я готовий рухатися далі. й
Важливо розуміти, що ці етапи не завжди слідувати один одному в строгому порядку. Людина може стрибати між ними, повертатися до попередніх етапів, або пройти через кілька етапів одночасно. Не кожен проходить через всі п'ять етапів. Індивідуальний спосіб втрати переживань як унікальний, як саме відносини.
Сучасні дослідження в галузі психології показують, що важливо не тільки «досвідченості», але інтегрувати досвід втрати в історію життя, знайти своє місце і значення в контексті вашого життя.
10 Практичні способи боротьби
77301
Самоноження і відбиття є важливим інструментом для загоєння емоційних ран
Тепер ми розуміємо психологічні механізми тривалості, нехай рухаємось на конкретні практичні рекомендації, які допоможуть впоратися з цим почуттям і почати жити в новому вигляді.
1,1 км Визнайте свої почуття і дайте їм простір.
Перший і найважливіший крок визнає, як ви відчуваєте. Атемпти для пригнічення або ігнорування емоцій, як правило, призводить до їх повернення з венгекцією в самий неприпустимий момент.
Практичне заняття: Налаштуйте близько 15-20 хвилин на день, щоб «солодитись» Ваші почуття. Сидіння в тихому місці, закривати очі і дозволити собі повністю відчути нугу, біль, гнів або будь-які інші емоції, пов'язані з втратою. Не судити себе за цими почуттями, просто дивитися їх, якби ви не були поза спостерігачем. А тепер я можу дати їм йти до завтрашнього дня. й
2. Поінформованість практики та присутність в сучасному світі
Дослідження показують, що розумова практика (мінність) ефективно знижує симптоми депресії і занепокоєння, пов'язані з втратою. Коли ми пропустили відступну людину, наша свідомість застрягається або в минулому (сегменти) або в майбутньому (фантазії можливої відмови).
5-4-3-2-1 техніка: Ця техніка допоможе вам швидко повернутися в даний момент. Ім'я 5 речей, які ви бачите, 4 речей, які ви можете доторкнутися, 3 звуки, які ви почуєте, 2 запахи ви відчуваєте, і 1 смак. Ця практика миттєво виводить вас в даний момент і відволікає вас від думки про минуле.
3. У Перетворюйте свої відносини, не розірвати його повністю.
Сучасна психологія говорить, що ми не повинні повністю "летіти". Ми можемо перетворювати наші відносини з ними, знайти новий спосіб взаємодії з пам'яттю та спадщиною в нашому житті.
Метод «внутрішнього діалогу»: Уявіть, що ви можете поговорити з відправленою особою. Що б ви хотіли сказати йому? Що б сказати вам? Напишіть цей діалог. Ця вправа допомагає досягти емоційного завершення і трансформації відносин.
4. У Створення ритуалів і переходів
Ритуали відіграють важливу роль у людській культурі, допомагаючи нам відчути важливі життєві переходи. Створення особистого ритуалу прощання може бути потужним інструментом для втрати вторинної переробки.
Ідеї для обрядів: Написати листа на відкатну людину і обпекти її, відпускаючи свої почуття разом з димом. Посадити дерево або квітка, щоб зрівняти ваші стосунки. Створіть колаж фотографій, які символізують ваші стосунки, а потім свідомо повісити його на стіну або покласти її в спеціальну пам'ять.
5. Умань Перенаправлення енергії вкладення
Психотерапевти відзначають, що енергія вкладення і любов потребує виходу. Якщо вона більше не може бути спрямована на відступну особу, важливо для цього знайти нове використання.
Практичні кроки: Направте свою допомогу тим, хто все ще навколо вас - сім'я, друзі, Домашні тварини. Волонтер – допомога іншим особам дає вам відчуття сенсу та зв’язку. Почати проект, який ви вже встигли – креативність та креативність – потужні канали трансформації емоційної енергії.
6. Жнівень Ознайомитися з методикою «радичного прийняття»
Концепція «радичного прийняття», розроблена в складі діалектичної поведінкової терапії, пропонує повністю приймати реальність, як це, без опору або боротьби.
Підтвердження радикального прийняття: "Я можу змінити минуле, але я можу вибрати, як жити", - "Пайн є частиною мого досвіду, але це не визначає мене повністю. й
7. Про нас Використання техніки тимчасово обмежувальних сум

Творчість допомагає перетворювати складні емоції в щось гарне і значуще.
Конгнітивна поведінкова терапія пропонує метод «обмежений час хвилювання», який може адаптуватися до роботи з тривалістю.
Як практикувати: Встановити деякий час на добу (наприклад, 30 хвилин), коли ви зможете повністю зануритися в тривалість і спогади. Коли я повернувся до мого нормального життя, і я повертаюся до тих почуттів в той же час. Якщо думки про втрату відбуваються ще в інший час, нагадуйте себе, «У мене є особливий час для цих почуттів, тепер я зосереджуюсь на даний момент. й
8. У Зберігайте журнал подяки про стосунки
Психологічні дослідження показують, що практика подяки значно покращує емоційний стан і допомагає переосмислити навіть хворобливі події позитивно.
Практика: Зберігайте особливий щоденник і напишіть одну річ в ній кожен день, за яку ви вдячні вислану людину або ваші стосунки. Ви дізнаєтесь про те, що ви дізналися, що ти поділився, чи як він допоміг вам розвивати. Цей підхід допомагає перетворити біль втрати в почуття подяки і вдячності за значення минулих переживань.
9. Навігація Створення нових нейронних з'єднань через нові враження
Неврологи стверджують, що мозок здатний створювати нові нейромережі протягом усього життя (нейропластика). Формування нових досвіду і досвіду допомагає буквально «репрограмувати» мозку, створення альтернативи старій думці візерунки, пов'язані з втратою.
Основні етапи: Почати навчання нової майстерності або хобі, яка вимагає повної уваги. Подорожі на нові місця, які не мають нічого спільного з пам'яттю загиблих. Зустрічайте нових людей за допомогою цікавих груп, курсів або волонтерів. Кожен новий досвід створює нові нервові доріжки в мозку, які з часом стають сильнішими, ніж старі, пов'язані з тривалістю і втратою.
10. Побачити професійну допомогу при отриманні
Якщо річний період не знижується часу або стає настільки інтенсивним, що він заважає нормальному житті, важливо звернутися до професійної допомоги. Сучасна психотерапія пропонує безліч ефективних підходів до боротьби з втратою і жиром.
Надання допомоги не є ознакою слабкості, але ознакою мудрості та самодогляду. Деякі втрати настільки глибокі, що дуже важко впоратися з ними самостійно. Професійна підтримка може значно прискорити процес загоєння.
Коли довге стають патологічними?
Важливо відрізнити нормальний процес втрати від патологічного жиру, що вимагає професійного втручання. Ось ознаки, що тривалість перетворилася в патологічний стан:
- Непристойна тривалість не знижується навіть через рік після втрати
- Думки самоармії або самогубства
- Повна нездатність функціонувати в повсякденному житті
- Алкоголь або наркоманія як спосіб боротьби з болем
- Повна ізоляція від інших осіб
- Почуття, що життя повністю втратив значення
Український переклад І. Огієнка
Мисливці – це природна частина досвіду людини. Наша здатність формувати глибокі зв'язки з іншими робить нас вразливими до болю втрати, але також дає нам найцінніші моменти життя.
Стоп не означає забути людину або девальвувати, що ви поділилися. Це означає інтегрувати досвід втрати в історію життя, пошуку свого місця і значення, а потім відкриття нового розділу в житті.
Як Карл Jung колись сказав: «Я не те, що сталося мені». Я, що я вирішив стати. Втратити значущі стосунки є проблемою, але також можливість глибокого особистого зростання, самовідкритості та трансформації.
Пригадайте, що ваша здатність любити і формувати глибокі зв’язки не зникла з особою, яка пролетіла. Ця здатність все ще з вами, і в той час ви зможете знову відкрити своє серце до нових значущих відносин, збагачених досвідом минулого, але не протипоказаний ним.
Словник термінів
Нейропластичність – це здатність мозку змінювати структуру та функції протягом усього життя у відповідь на досвід, навчання та травму.
Радичне прийняття є поняттям від діалектичної поведінкової терапії, що означає повне прийняття реальності, оскільки це, без опору, навіть якщо це болюче.
Патологічна гора - це стан, при якому процес втрати переживань затримується, стає надмірно інтенсивним і заважає нормальному функціонуванню людини.
Розумність – це практика фокусування на сучасному етапі без слухання думок і почуттів, які виникають.
Когнітивна поведінкова терапія (CBT) – психотерапевтичний підхід, спрямований на зміну дисфункційних думок та поведінки для покращення емоційного стану.
ЕМДР (Eye Motion Desensitization and Processing) – це психотерапевтична методика, яка використовується для лікування травматичних спогадів через двостороннє стимулювання.
Соціальний біль – це емоційна реакція на соціальний відторгнення або втрати, що активізує ті ж сфери мозку як фізичного болю.
обряд переходу є символічною дією, яка допомагає людині психологічно і емоційно рухатися від одного стану життя до іншого.