14
Як жити негативні емоції, щоб не злити енергію на них: метод Descartes
Вступ. Негативні емоції — чи небезпечна, відчайдушність, страх або тривожність — часто сприймаються як небажані «гості», які ми хочемо позбутися від. Ми прагнемо пригнічувати їх, приймати їх або відштовхувати їх, але надмірне уникнення може призвести до більших проблем: накопичується стрес, внутрішні конфлікти і втрати психічної сили. По суті, психологія вже давно говорять про необхідність «живих» таких емоцій, не витримуючи занадто багато енергії, щоб боротися з ними. Але як зробити це ефективно? Одним з цікавих і ефективних інструментів є так званий метод «Дескартеса», на основі ідеї раціонального та емоційного аналізу, який може здійснюватися самостійно без значного приготування.
У цій статті ми розглянемо те, що в серці методу Descartes, як це допомагає взаємодіяти з негативними враженнями і чому ця практика може «Зберегти» нас багато психічних ресурсів. Ми не прикріпимо себе до конкретних дат або подій, щоб зберегти матеріал вічнозеленим, але будемо спиратися на сучасні знання нейропсихології та практичної психотерапії. Ми розкриємо, як можна адаптувати не тільки до прийняття рішень, але й до вирішення емоційних станів. Читання занурювати себе в раціональному, але глибокому особистісному підході до ваших почуттів? Давайте!
Що таке метод «Дескартес» в класичному виконанні
Більшість людей почули «Чисті питання декартесу» в контексті прийняття рішень. По суті, французький філософ Rene Descartes (1596–1650) не сформулював метод цього способу; ця практика з'явилася пізніше, натхненна його раціональними ідеями. Основна ідея: перед вибором рекомендується попросити собі чотири питання: «Що відбувається, якщо це відбувається?», «Що буде, якщо це не буває?», «Що не станеться, якщо це відбувається?», «Що не буває, якщо це не буває?».
Таким чином, ми аналізуємо параметри та наслідки їх від різних кутів, не обмежуючись поверхневими прозами та мінусами. У класичному сенсі це допомагає бачити більшу картину і розкрити задні мотиви або страхи, пов'язані з рішенням. Проте, психологи та тренери почали приймати подібний підхід до емоційних станів, зокрема негативних емоцій. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.
Чому застосовується метод Descartes для емоцій
Коли ми відчуваємо негативні почуття, ми часто втратимо нашу раціональну основу. Стійкість може здатися так «право», що ми не помітимо руйнівні наслідки, що вона має на собі. Агер може випалювати зовнішній подразнення, і тривога вимагає енергії, яку ми можемо використовувати для вирішення реальних проблем. В результаті замість короткострокового «свердління» ми отримуємо простежені стани, де енергія «замерла».
Метод Descartes, адаптований до емоцій, дозволяє структурувати внутрішній діалог. Не пригнічуйте емоцію і не переламайте її «сторм», але запитайте самі питання, які раціоналізовані враження. В результаті ми не відходимо живлення, але «високі» корені емоцій і переводимо її з руйнівної форми в ресурс для дії.
Як зробити метод Descartes для роботи з негативними емоціями
Повідомляємо, що ви відчуваєте інтенсивний небезпеку, відродження або страху, і ви не просто хочете боротися з ними, але щоб зрозуміти і нейтралізувати їх в конструктивному вигляді. Спробуйте наступний алгоритм на основі класичної чотиримісної структури:
1,1 км Що відбувається, якщо я приймаю цю емоцію?
Суть питання полягає в тому, щоб зрозуміти, як ваше життя буде змінюватися, якщо ви свідомо дозволите собі гнів / відступ / тривоги, не намагаючись пригнічувати його. Ви можете реалізувати, що емоція сигналізує про необхідність, або що вказує на порушення кордонів у відносинах. Досягнення себе «живим» дає змогу не ігнорувати важливі внутрішні конфлікти.
- Приклад: «Я зустріне на бос. Що робити? Щоб дізнатися, що мій варто вважати? Щоб зрозуміти, що я переоцінив нашу дружбу?
2,2 км Що відбувається, якщо я не приймаю цю емоцію?
Тепер думають про те, що пригнічення буде робити. Можливо, на поверхні Ви залишитеся «кальмаром», але всередині гніву «розморожувати», викликаючи інтенсивні мрії, приховану агресію або проблеми зі здоров’ям. Як правило, відмова від емоцій призводить до того, що вона знаходить свій шлях у більш руйнівній формі.
- Факт: Дослідження (APA) показують, що хронічне пригнічення негативних почуттів корелюється підвищеною тривожністю та психосоматикою.
3. У Що відбудеться, якщо я приймаю цю емоцію?
Це більш тонке питання: якщо ви обираєте шлях свідомого життя, то ви не будете відчувати «спокійний спокій», який приходить з самовизначенням. Ви можете зіткнутися з рядом неприємних розмов або випробувати момент вразливості. Але ви не зникнете енергії на «масках», а напруга всередині зникне.
- Приклад: Якщо я помітю, що я сердитися з другом, я втратив ілюзію, що все ідеально і доведеться відкрито обговорити конфлікт.
4. У Що не буває, якщо я не приймаю цю емоцію?
У класичному методі Descartes це питання спрямоване на виявлення «стороннього впливу» невиконання дії. У нашому випадку відмова від визнання негативного почуття. Подумайте про те, що ви не отримаєте, якщо ви продовжуєте пригнічувати або ігнорувати внутрішню бурю. Можливо, ви ніколи не вирішите глибокий конфлікт з коханою людиною, і залишатися в ролі «завження». Або ви не розумієте, що ваша тривожність пов'язана з накопиченим стресом на роботі, де час змінити щось.
- Висновки: Люди часто бояться, що емоції знищать своїх соціальних контактів. Але нежива емоція може знищити внутрішню гармонію, яка ще більш небезпечна.
Переваги даного підходу
Метод Descartes, що застосовується до емоційної сфери, надає кілька важливих переваг:
- Структура почуттів: Ви не просто скажете себе «Я сердитися» або «Я боляче», але ви перетворите свою емоційну відповідь в контекст: «що відбудеться», «що не станеться», і т.д. Це дає емоції чіткою формою, що полегшує розуміння.
- Зменшені імпульсивні реакції: Коли ми уважно дивимося на наслідки, ми встигли і причина переходу від гарячої відповіді до більш свідомого.
- Не проблема: Визначивши причини виникнення кореневих причин і варіанти розвитку подій, людина досить переходить для пошуку виходу, ніж отримувати застряки в негативному стані.
- Гнучкість: Цей метод легко адаптується як до особистісного інтроспектування, так і для роботи з психологом. Також можна використовувати для аналізу сумнівів, доповнень, навіть радості та великих рішень.
Чому важливо «жити» а не «забудити» емоції?
Ми часто говоримо, «Ми повинні позбутися від гніву» або «Я втомився від моїх відчуттів, хочу їх видалити.» Тим не менш, психологи наполягають, що будь-яка емоція є частиною нашої психологічної екосистеми, що сигналізують щось важливе (зламні межі, незадоволення ситуації, страх). Коли ми скажемо «збудити» ми не пропустили урок і відштовхуємо емоцію глибше. Це може призвести до багаторазових спалахів у більш важкому вигляді або до токсичної пасивної агресії.
«Акоммодація» передбачає прийом: «Я помітив, що я сердитися (або боятися або відхилений). Я знаю цю емоцію, не намагаючись пригнічувати її негайно. Я проаналізую, що вона говорить мені. Тоді я вирішив, що це зробити. Це запорука не зливу енергії в безглузді війни з собою. За підтримки цього Американська психологічна асоціація цитує статистику, що «регуляція емоцій» (шкіра, ніж пригнічення) позитивно впливає на психічне здоров’я і знижує ризик депресії.
Додаткові рекомендації щодо інтеграції методу Descartes
Ось кілька кроків, які допоможуть вам реалізувати цю практику більш успішно:
- Тримайте щоденник емоцій: Напишіться на те, що у вас є негативна емоція. Застосувати «запити» на кожну ситуацію.
- Список підтримки друга або тренера: Інколи, взаємодіяти з іншою людиною допоможе вам заглибше відповісти на ці питання.
- Регулярність більш важлива, ніж інтенсивність: З кожним днем, ніж приурочно провести пару годин, «дайвінг з головою». й
- Не забудьте вдихати свідомо. Пара простих дихальних вправ може допомогти заспокоїти тіло перед тим, як ви йдете в інтроспектування.
8016799
Висновок
Негативні емоції не так «негативні» якщо ви приймаєте їх як сигнали для вивчення власної психічної ситуації. Метод Descartes, відомий багатьма для прийняття рішень в логіці про-символів, дивно ефективний у боротьбі з емоціями. Вона дає вам структуру, і структура є те, що часто не вистачає, коли ви переповнені гнівом, відступом або страхом.
Здійснюючи те, що буде відбуватися, якщо ви приймаєте емоцію, або навпаки, продовжуєте його пригнічувати, ви приймаєте контроль. Замість зливу енергії в нескінченні внутрішні конфлікти ви використовуєте, що енергія перетворювати і розуміти себе на більш глибокому рівні. Цей вид «емоційної грамотності» необхідний для всіх, хто прагне до миру і гармонії без шкоди для почуття повноти життя.
Спробуйте 16 асоціації (якщо ви читаєте нашу попередню статтю) або інші психологічні методики, але обов'язково додайте метод Descartes для емоційних станів. Ви будете здивовані, як являться корінці ваших трусиків, смол і страхів. І, найголовніше, можна боротися з ними не через пригнічення, але через змістовну трансформацію, яка приносить більш міцність, чіткість і спокій.