«Відчуття не мудрості»: письменник Олександр Григоренко про пошук свого місця на землі

Досвід не мудрості: письменник Олександр Григоренко на міфології північних народів і пошук їх місця на землі. Чи може особа, яка існує в гармонії з природою, є життя в тазі, і чому монголи є найбільш раціоналістами свого часу: розмова з Олександром Григоренком, роман якого «Ільг» цього року стверджує премію «Велика книга». Коли я прочитав Ільгет, я був переслідуваний трьома літературними асоціаціями: явний - Джек Лондон; менш очевидний - Чарльз Діксен; і абсолютно неодружний один - Пікант Ібсена. Почати з Лондона. У "Ільгеті" - а також в роботах американських класиків - спеціальне місце надається відносинам людини з природою. Але якщо у Лондоні з’яснює зв’язки як вічна боротьба, герої Ільґа, незважаючи на складні умови життя, все одно вдається в гармонії з світом по всьому світу. Ви думаєте, що люди і природа є ворогами або партнерами?

- Джек Лондон - людина сучасних часів, коли природа сприймається як навколишнє середовище. Людина сучасних часів може бути дуже обережним про природу або завоювати його, але розмова з природою неможлива для нього, адже він не сприймає його як істота, як рівних або навіть перевершує сторони діалогу. Я говорю про те, що природа не як літературна справа, але в найбільш грамотному сенсі, як була справа з язичниками, які побачили світ — бенкети, скелі, птахи, води, трави, дерева — як громада живих істот з характером, логічними, законами, непередбачуваністю, тобто всі якості особистості. У Ільгеті (як в Мабеті), гармонія з природою не полягає в тому, що персонажі наділені правою «екологічною свідомістю», але вони можуть пересуватися і зробити мир з річкою, скаржитися на камінь, відчувати себе винним перед боком, попросити пораду з місяця, побоюючись говорити занадто багато в обличчі вогню, адже вони знають свою дотик.

до Що таке розмова з природою в першу чергу атрибут язичницької свідомості?

до П’ятий не навіть у язичницькому – це занадто широке поняття: у світі Франциска Ассисаї з’явилися «бропожежний вогонь» і «броше залізо» і ціле господиня «бротерів» і «сестра». По-перше, християни знають, що забороняється поклонятися істотам, але він також знає, що природа була створена Кратором, що кожен об'єкт або істота природи несе в собі блиск своєї життєздатності і тому вимагає поваги до себе. А коли немає ні язичча «запалення» ні християнського шанування, то можна лише покладатися на загальне почуття, закони та інші ненадійні речі. У Лосєві я пам'ятав ідею, що поза міфом не може бути свідомість, навіть через наукову: є міфологія сонячного світла і міфологія світлової лампи, міфологія життя і інанімат. Ми є ворогами з природою або навпаки, все залежить від того, чи ми є більш живим або мертвим. У кращих прикладах нашої класики «підвіконня» природа є таким же характером, як люди: в Астафєві, людина судиться рибою, в Распутині, люди страждають від реальної, непозиційної провини перед землею. Приблизно однакові відносини з природою відбуваються в реальності, проте, рідко. Але я не думаю, що все втрачено.

浜у 涓 蹇

- Я був дуже вражений главою «Воман-вовк», де жінка зраджена чоловіком, врятувала від смерті по вовку, і вона сама стає вовком і сплачує йому за невидиму лояльність. Український переклад І. Огієнка Або ви хочете поставити інші значення в неї?

- Мабуть, це єдиний сюжет у книзі, який береться з північних казок практично незмінним. Ненець має кілька варіантів оповідань про вовк дружину: в одному юних людей маррі не за любов, чому вони потішать один одному, в іншій дружині знаходиться лоб, в третій - дорослий. Це, причини різні, але результат є таким же: чоловік перебиває руки дружини і ноги, залишає його вмирати, жінка врятується вовком, вона перетворюється в в вовк і укусає її чоловіка в горлі до. Це може бути метафором для любові, але любов більш широкий, ніж будь-який метафор. Такий метафор підходить для Уми, жінка, яка мріяла стати рибою так, щоб діти вилетять з неї, як яйця: це родючість правильно, сила якого дає їй надзвичайно вірність і ту ж ненависть. Я думаю, що більш повну метафору для любові - це захоплення вовк, тому що він має неймовірну силу співчуття, що не тільки врятувати від смерті, але дати нове життя. Коли я прочитав казки Nenets – вони дуже короткі – це було вовк, який застрягнув мене, не жінка.

«Це міфологія сонячного світла і міфологія світлової лампи, міфологія життя і інанімат. Ми є ворогами з природою або навпаки, все залежить від того, чи ми є більш живим або мертвим.

до Як точно ви відтворите північний народний епіч в романі?

до На додаток до відносин з дітьми-славами, дружинами-вовком і дуже мало — все придумано. Це просто, коли я зустрілася з цими казками, я раптом зрозумів, що я атакував матеріал, який дозволив мені говорити про речі, які я раніше хотів сказати, але не міг.

до Яка ваша пристрасть для цього світу?

- Ймовірно, зосереджуючись на дії практично без дескриптивності. Це життя є жорстоким, ніжним і кількома словами. Тайга і тундра в цілому світ спричастий, тому є кожна істота в очах. Але найголовніше, тайга не має ніяких асоціацій у наших думках, і це дозволяє створювати світ практично з нуля - світ, який, для всієї своєї казковості, досить реальний.

до Чи можна сказати, що ви, за допомогою Ільгета, прагнули не тільки розповісти захоплюючу історію, поставити перед читачем низку філософських питань, але і пробудити в ній інтерес до культури і життя людей, про які, алас, ми зараз знаємо дуже мало? А якщо так, чому ви вирішили зробити це з роботою мистецтва, а не, скажете, документально-етнографічне дослідження?

до Я не вважаю себе експертом у фольклорі тайги. Я мав бажання «популювати» таїгу, що в російській культурній свідомості, можна сказати, неприпустимо. Я сам в певній мірі мешкаю тайга, хоча я ходжу до роботи в мільйоні Красноярськ і в цілому маю всі звички типового громадянина. Тайга - це те, що мене оточує, і я завжди хотів знати, що сталося тут, можливо, тисячі років тому або навіть раніше, хоча, звичайно, я знаю, що це навряд чи можливо. Доросійський Сибір практично не записував історію, він може бути прикметним, на основі фольклору. Скоріше, це випадок, що поезія замінює науку. Після того, як ми знаємо про справжню Троянську війну з Гомера - досягнення археології можна додати щось тут.

до Якщо все зрозуміло з Лондоном, то з Дикенсяном ваш творчий спосіб пов'язаний, на мій погляд, за жанром оригінальність. «Ільгет» – це оригінальний роман, роман-освіта, а також пригодний роман (і тут «Оливер Твіст» відразу приходить на розум). Як визначити жанр вашої книги?

- Я думаю, що це щось близько до епіка, тому що є вид з космосу, є мотиви для завоювання, бродіння і найголовніше - духи, люди, тварини існують в одній площині.

- У Ільгеті є багато елементів казки: починаючи з мотиву таємничості народження і закінчуючи рядом допоміжних персонажів, які при критичному моменті рятують Ільгет від неприємностей. Чи існує казковий архетип за образом Ільгета? Як Іван фольга?

- Іван Фол, безумовно, не там, як, напевно, будь-які «читані» казки героїв. Я хотів розповісти історію людини, яка доля кидає від нічого до великого, від злоякісності до влади, і так, щоб нескінченність, що буде-ніллі піднімає довгострокові питання: хто винен? Що ви дійсно варто? З чого виникає клаптиця і доля в цілому? Замість героя «живого» є перерізна історія, яка виникає в казках багатьох північних народів – про те, як успішний воїн бере юних дітей противника як прей, піднімає їх в сім'ю, але діти не вкорінюються. Є багато варіантів для ділянки, але ділянка практично завжди однакова, і я теж потрібна.

浜у 涓 蹇

- До ордів монголів з'являються в Ільгеті, романтичний час відчуває себе досить абстрактно: міф і реальність так тісно переплетені, що неможливо точно знати, коли відбувається акція. Але в третій частині ви раптом знизилися на читачі специфічний історичний час. Чому варто зробити такий драматичний перехід від приватної до загальної історії?

- Я шукав цю відмову в історії, оскільки це дійсно було. Історично відомий, і великий, тільки що в 1218, Джочі, сина Генгійського хана, підпорядковуючи примітивну кампанію на льоду Єнісі «за два місяці». Решта залишається лише спекулювати – перш за все, як люди, які мешкали в природі, проживали в особистому житті, потрапляють в абсолютно різну реальність. Поговорили про Джек Лондон, язичницькі розмови з природою та сучасними разами – по суті, це відмова від aganism до сучасності, від духу світу до світу чисел. Монголи є найбільш раціональними Це маленькі степові люди не підкорили половину світу, тому що вони мали будь-яку особливу родючість: монголи були лише рідше, щоб зробити помилки, ніж всі інші, значно рідше. Генгай Хан приніс мистецтво контролінгу мас людей таким чином, що ймовірність необґрунтування була знищена в бутоні. Він (як і його taiga double Yabto) хотів відновити порядок у світі, де кожен живе на власній, притулок, де він хоче, і він повинен притулок, де він повинен і діяти як кажуть, то буде замовити. Що таке історія.

до Як хтось, хто виріс на романах Фенімор Коопер, Конан Дойл і Лондон, я розумію, що є гострим недоліком якості дитячої пригодницької літератури. І за мене, Ільгет також цінний, тому що це книга, яку я обов'язково дав мені діти читати, коли вони 12 або 13 років. Можливо, вони не зрозуміють все, але вони обов'язково матимуть щось дізнатися від героїв. Ви боїтеся про перспективи становлення автора, який пише для молоді? Ви розділяєте письменників у дітей та дорослих?

- Як сказав Чуковський, «Ви повинні писати для дітей таким же чином, як і для дорослих, тільки краще». Я любив Корні Іванович, поки я не можу пам'ятати, і я думаю, що хороший автор, як кажуть діти, «вічно». Я не побачила читача будь-якого віку. Я люблю людей, які цікаві для себе.

- Можливо, найскладніший для молодого читача персонажа «Ільгета» стане лялькою людини – своєрідним вічним шпигуном історії, який дивиться на те, що відбувається з педесталу своєї жорстокої мудрості. А ось ми приїжджаємо до питання про близькість вашого роману до Гунтяну, де є й ряд персонажів, які оцінюють дії Перу і стають виразним положенням автора, як це було, над наративом. Чи можна сказати, що лялька людина є вашим новим змінним его, що він транслює ваші думки? Що таке символізм прізвища «ляльки чоловіка»?

«Я хотів розповісти історію людини, яка кидається долі від нічого до великого, від примхливості до влади, і так далі до нескінченності. й

Ми також маємо чоловічу ляльку – це фотографія покійного, поруч з яким вони зазвичай кладуть скло, щось їсти і вірити, що це те, як ми підтримуємо контакт з ним, «згодити» його. Північні Аборігіни не мали фотографії, тому вони поголені лялькою, що символізують покійний і поділилися стравами з нею. фраза: рѕрѕсѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚с‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚с‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚с‚сѓс‚с‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚с‚сѓс‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚сѓс‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚с‚ Людина-лялька, якщо це мій чергу-его, це близько стільки, скільки інших персонажів — учням є частина мене. Яка людина лялька володіє мудрістю, адже досвід не мудрості. Скоріше, цей характер показує трагедії втраченого життя. Люди думають, що вони не встигають зрозуміти щось важливе через боляче мужність свого віку, а лялька, жарт богів, дає стільки ж життів, як посилання на паску хребта. Але майже жив через цей нескінченний вік, він ніколи не знайшов нічого в житті, крім нудного повторення. Він не знайшов в ньому щось нескінченне, наполягаючи невичерпну надію - Бог. Життя став перцем, який хоче позбутися від.

- Як і Пер Гюнт, ільгет болючий пошук себе по всьому роману. Спробувати на різних візах, бо, як це здавалося йому, бажали одне - бути самому. Але насправді, як його діда пізніше пояснив йому, він пішов з формулою тролів: «пити себе». Що хоче Ільгет? І що він закінчується?

- Згідно з сюжетом, Ільгет шукає «сі річку», його місце на землі, і дізнається її, але потім виходить, що його багато є нескінченною подорож в пошуках того, що Ман лялька не знайшла. Ільгет не отримує готової відповіді, він отримує тільки можливість цієї відповіді, яка, на мій погляд, досить для людини жити і не розглядати життя. І все, що настає після відповіді, є апологетика, не література.

Джерело: теоріяandpractice.ru