«Суперcentenarians»: чому деякі люди живуть до 110 років або більше

На Землі, які мешкали в три ст., говорить Рахель Новар. Що може навчити нас у такому віці?

До середини століття 3 мільйони людей понад 100 будуть жити на Землі Стотий день народження завжди є причиною свята, але ці дні є так багато центарів у світі, які вчені навіть не намагаються слідувати всім. Дійсно, у 2012 році Об’єднаних Націй було оцінено, що близько 316,600 осіб понад 100 у світі. До 2050 року кількість досягне трьох мільйонів.

Більшість поширених надсенариків, тобто людей, які живуть 110 років або більше. Група наукових досліджень Лос-Анджелесу стверджує, що вона створила базу даних для відстеження найстаріших серед нас.

В даний час 53 людей відомі, які без розтяжки можуть бути названі надсантинарами. Найстарші, Місао Окава Японії, живі бути 117 років.

Окава і чотири інші, три американських жінок і один італійці, народилися в 1898 або 1899 році, роблячи їх унікальними. Ще один суперцентеріан, народився в 1899 р., Берніце Мадіган з Массачусетс, загинув в Січень 2015 р.

Безперервний прохід часу не буде запасатися виживаннями, підказуючи світові експерти у багатьох сферах – біологія, історія, культурна антропологія – вивчити надсентеніарії, щоб дізнатися більше про ці неординарні люди, поки вони все ще живі. Не просто про секрети здоров’я.

Найвідоміша причина вивчення старих людей полягає в тому, щоб знайти ключ до проблеми здорового старіння. «Суперcentenarians, здавалося б, народжуються повільними годинниками, ніж інші люди», – каже Стуарт Кім, біолог Стенфордського університету, «Коли суперсенари є шістдесяти, вони виглядають сороками; коли вони дев'ятьдесяти, вони виглядають сімдесяти. й

р.

Візьміть Bess Cooper, народився в 1896 році в Tennessee, який жив 116 років і 100 днів, встановивши рекорд на свій час. «Ох соромлюся, я не хочу жити, що довгий», – каже Бас’ онук Павло Копер. Він працює за некомерційну організацію, яка надає підтримку надсучасних Незважаючи на свій вік, вона ніколи не здалася. Вона не мала причин відвідати лікаря-геріатриця, вона проживала в будинку і працювала в її саду, поки вона була 105; вона була допоміжним зчитувачем, поки вона була 113. "Грандма продемонстрував мені приклад здорового старіння, і це було абсолютно феноменальним, - каже Коопер. Старий вік не є чим боятися.

Дослідники намагаються виявити генетичні та екологічні стрази, які підлягають здоровій довговічності як у Бесах, так і інших надсцентних Дотепер одна з них була розглянута спадковість.

«Нема іншого способу жити в 110, якщо ви не виграєте генетичну лотерею на пологі. й«Немає іншого способу жити в 110, якщо ви не виграєте генетичну лотерею на пологах», – розповідає Джей Ольшанський, професор громадського здоров’я в Університеті Іллінойса. Але ні, ні інші дослідники не змогли визначити специфічні гени, відповідальні за супердовгість, оскільки важко отримати достатньо зразків для вивчення таких людей.

За словами Томаса Перлса, професора медицини та геріатрики в Бостонському університеті, такі дослідження «будуть відчуттів не тільки до того, як допомогти людям жити в екстремальних віках, але і як уникнути або затримки захворювань, таких як Альцгеймер, інсульт, хвороба серця і рак». В інших словах, швидше за все, ніколи не буде часу, коли більшість людей будуть жити в 110, але інсайти, отримані від надсучасних досліджень, можуть допомогти нам збільшити наші шанси на повне, здорове життя на 85 або 90.

Важливість до суспільства надспенріанців і центаріїв, однак, не закінчується в дещо самосвідомих знаннях про те, як зробити власний старий вік більш приємним. Кожна центеріанська накопичила велику кількість знань під час свого життя, що дає можливість відреагувати на них як живі історичні свідки. «Першоручні докази показують деякі історичні події, які часто відсутні з офіційних історичних записів», – розповідає Доуг Бойд, директор Центру оральної історії Університету Кентуккі.

«Ми можемо дивитися історичну плівку, але це не дасть нам свого роду емоцій, що говорить учасник», – каже Коопер.

Саме тому Хлопець оцифровував свою колекцію понад 9400 усних історій і зробив її безкоштовно. Замість 500 людей, які використовували колекцію щороку, тепер має більше 8 000 користувачів на місяць.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. «Це дійсно дуже різні точки зору», додає Перлс, який згадує свою розмову на висоті 2008 року економічної кризи з Вальтер Брюнінг, Монтана рідного, який жив у 114 років, – сказав мені, «Ви спробуєте їсти траву щодня на рік, як ми робили у Великих палицях під час Великої депресії, а потім скажемо мені, якщо ви не добре зараз».

Згідно з заявою про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" У Японії 43% старших живуть з дітьми. Ця фігура різко знизилася протягом останніх кількох десятиліть, але ще значно вище, ніж у західних культурах.

Майумі Хайаші, науковий співробітник Інституту геології Університету Короля Лондона, виріс в сім'ї трьох поколінь. З любов'ю гармонії, ієрархії та імператора та їх аверсії до індивідуалізму є вікном в минуле Японії. Їхнє покоління – це залишки традиційного японського суспільства, які пережили драматичну шеавал після Другої світової війни.

«Ірна культура і свої ідеї про життя були настільки різними від шахти, які вони здавалося б, повністю застарілі», – каже Гайаші, «але те, що мої дідусь там для мене, поки я зростала, зробив мене більш обізнаним про життя старших людей і показав мені, як швидко Японія обхопила ідеї американізації».

«Щоб нам було вигідно витрачати більше часу на мудрість, розумні старші люди? Безсумнівно, говорить Ольшанський.

Одна з головних помилок про старіння і проблеми центаріїв полягає в тому, що старіння автоматично тягне за собою фізичні та психічні розлади. Але Ольшанський та його колеги виявили, що нібито зв’язок між бідним здоров’ям та віком не підтримується реальними даними світу.

«Зростання проблем, пов’язаних з віком, не приходять від старіння, але від чого ми робимо до наших органів — куріння, зловживання спиртом або надмірною вагою», – каже Перлс.

Більшість експертів вважають, що хронічний вік не є визначальним фактором оцінки стану здоров’я.

"Я думаю, що більшість, швидше за все, літати літак, керований здоровим 70-річним пілотом з 30-річним досвідом роботи, ніж деякі випіканки", - каже Перлс.

На прикладі людей, які дійсно успішно продовжили роботу після досягнення віку 100. Ephraim Engleman, 103-річний ревматолог, як і раніше бачить пацієнтів у своєму офісі в Університеті Каліфорнія, Сан-Франциско. Він каже, що він не має планів пережити. Ендлеман не перший лікар для продовження перегляду пацієнтів після його 100-річчя. "Курлі" Ватсон, лікар в серпні, Грузія, практика медицина до тих пір, поки він загинув у віці 102, приймаючи близько 15,000 дітей в своїй 50-річній кар'єрі. І Данила Данія працювала лікарем до того, як вона була 103, а потім відродила і живила 113.

Незважаючи на те, що старші люди можуть сприяти нашому житті, старий вік іноді бачиться як щось божевільне або ігнорується. Вікізм, ймовірно, ніколи не буде повністю відроджений, але вік соціальної дискримінації може бути відштовхований як більше і більше людей у 80-х і 90-х роках, що надходять і повною мірою життя.

Щось схоже, що відбувається в Японії. «Нінес – це не старий вік в японському сенсі», – каже Гайаші. - Більше сотні? Далі ми святкуємо. й

Японія є єдиною країною світу. Коли в Японії Гайаші прокидається на світанку, вона бачить вулиці, наповнені літніми парами і самотніми літними людьми на ранковому промені. Після ранкової прогулянки, багато японських свят проводять свій день, працюючи волонтерами, постійно взаємодіючи з молодими людьми. Японія є єдиною країною світу, яка має офіційне громадське свято, присвячене відслуженню всіх літніх людей.

Японія може служити позитивним прикладом. Кількість людей, які починають жити без допомоги і працювати в 80-х, 90-х і навіть 100-х роках, будуть рости. І, ймовірно, незабаром, як перша хвиля дитячих бумерів починає підходити до віку пенсії. Як Ольшанський каже: «Таке нам у нашому 70-ті вважають себе революціонерами». "Я можу запевнити вас, що ми об'єднаємо в протесті проти дискримінації віку, і зробимо різницю", - каже він, "і ви молоді люди будуть тільки корисними."

через www.bbc.com/future/story/20150331-найбільш-уніке-суперсцентар