На поріг нової реальності

Дуже скоро технології віртуальної реальності будуть доступні як звичайні пристрої, такі як монітор або телефон. Але не буде бути несподіваною революцією або вигадкою, яку ми бачили в кіно. Не менше ніж за кілька років. Давайте спробуємо розібратися, як будуть розвиватися VR-технології, які проблеми вирішуються і які з сучасних напрямків мають більш шанси на майбутнє життя.

Віртуальні шоломи реально існують досить довго. Але перший раз я зумів виконати свою дитячу мрію і зануритися в цю реальність був в 2007 році (доздатковий і ваговий, за кілька тисяч доларів). І я повинен сказати, я був жахливо розчарований. Він був в основному просто стерео театр, де ви сиділи в великому чорному приміщенні і ви побачите трохи екрана там в темряві.

Багато пристроїв VR в ігровій індустрії спочатку приходять з дорогих пристроїв, які використовуються в серйозних іграх. І в цьому напрямку не можна судити, що «нові продукти» можна очікувати в майбутньому. Так Окулус та подібні інновації активно використовуються для створення військових тренажерів у Сполучених Штатах. І «програма» для цих тренажерів часто створюються на основі існуючих популярних пагонів.

В цьому напрямку протягом декількох років я також мав можливість відвідати віртуальну реальність приміщення (Cave), спробувати рукавички, всі види VR пристроїв і, звичайно, грати з доповненою реальністю. Розробка цих пристроїв в основному здійснюється на дорогому двигуні Virtools та іншому зовнішньому програмному забезпеченні.

Але неважливо, як я головоломився, як все це можна використовувати в розробці ігор, нічого нечутливий вийшов з неї. І в кінці він пішов назад до гри. Крім того, єдність, що плетена на горизонті (на той час чисто під Mac) і стала набагато цікавішим. Тоді iPhones і iPads взяли у світ, Kinect і інші радісні речі пішли на продаж. У 2012 році Oculus Rift був випущений на Kickstarter. І знову відчував, що майбутнє тут.

З легкої руки російських підприємців було деяке хвилювання навколо Окулуса. На цій базі є більше пам'яток. На цій хвилі люди часто витрачають гроші, що очікує щось наднатуральне. Але під час апелю, щоб відчути в шкірі газонної косарки не вдалося. І через деякий час шолом йде на полиці до кращого часу.

Розширювальні конструкції все ще страшні, і існуючі великі ігри просто не підходять для тривалого використання шолома. Для комфортної гри достатньо просто підключити Oculus SDK. Це набагато важливіше думати про зручність і геймплей. Тож нехай чесність – це майже нічого не грати. І найцікавіші проекти, як правило, дуже маленькі, так і на ранніх стадіях розвитку.

Але час не стоїть на місці і скоро буде багато цікавих проектів. Я також в даний час працює на VR ігор. І для того, щоб бути ближче до цього напрямку, я навіть переїхав до Каліфорнії на деякий час і намагаюся відвідати відповідні події, спілкуватися з посередниками і т.д. Але поки це ще експериментальний напрямок і в процесі розвитку є багато нюансів і питань. Звичайні рішення не працюють тут.

3610Р. 4200Р.

На конференціях вони в основному демонструють відверту висипку. На ринку VR працюють великі та серйозні компанії. І тьмяки студентські вироби не додають кольорів до загальної картини. Хоча преси і романтичні інді від них неприпустимо радувати. Світ віртуальної реальності не будується ними.

Вже багато різних спроб створення того ж «навиків» для ВР, який вирішує всі проблеми управління одночасно. Але дотепер, крім Leap Motion, все більше нагадує БДСМ параферналія, яка має дуже невеликий шанс стати масовим продуктом. Багато пристроїв, безумовно, вражаючі (наприклад, платформи для переміщення), але, як правило, це все просто «іграшки» і скопіювати гроші від нерозривних інвесторів.

В цілому найцікавіша віртуальна реальність може бути в багатокористувацьких проектах. Після всього, це те, що багато чого сниться – спільне «дослідження» в паралельному світі. Але для цього вам спочатку потрібно вирішити існуючі проблеми управління і досить поширені нудоти.

На даний момент є шоломи, які тільки показують зображення і відстежують позицію голови, іноді передають звук (наприклад, Oculus Rift, Project Morpheus, Microsoft Project Neo і т.д.), а також повністю стаціонарні «мобільні» шоломи.

Основна перевага підключених шоломів полягає в тому, що ви можете грати "великий" ігри, і контролювати використання ігрової панелі або будь-яких інших доступних пристроїв. Але з VR ввімкнено, FPS значно знижується і багато ігор, що закінчуються гідними уповільненнями (зробивши неможливо грати з шоломом). Це часто впливає на якість існуючих проектів (потрібно показати геймплей, ніж красиву картину).

Крім того, для підключення таких шоломів не можна витрачати час на налаштування, а крім отримання іншої пальки дротів, що йдуть від комп'ютера до шолому (і камери у випадку Oculus DK2). Плюс тут можна додати навушники, які одягаються над шоломом. Сприяння в цьому не зовсім, але цілком підходить для розвитку. Багато з цих питань будуть вирішуватися в більш пізніх версіях.

Але головним недоліком з'єднаних шоломів, ймовірно, залишається ціна. Не кожен користувач буде витрачати кілька сотень доларів на таке диво. Знижки для Росії, особливо не очікувані. Я не знаю, як довго це буде перед цим рішенням.

Найімовірніше, в основному такі шоломи будуть придбані хардкор-плеєрами (для великих ПК і консольних ігор). Це стане певною нішю, але навряд чи щось більше (для консолей були шоломи, такі ж Eye-Trek до). Ще один іграшка для геймерів, як Kinect.

На ринку смартфонів вирощують досить швидко і продовжать рости в гідному темпі і далі. iPhones, IPads і Androids стали більшою мірою, ніж розкіш. Саме тому мобільні шоломи віртуальної реальності мають шанс стати масовим продуктом. Для більшості користувачів це буде достатньо.

Уже на останніх конференціях, Samsung Gear by Oculus був показаний як більший пріоритетний пристрій. Окулус ґрунтується на однакових екранах. І я повинен сказати - це чудово виглядає, хоча це вимагає Samsung Примітка.

Одна з моїх улюблених проектів в цій області є картоном. шолом, для пари десятків доларів, не може дати хороший кут огляду і не так зручно. Проте для розвитку малих демонстрацій та первинного досвіду VR, це більш ніж достатньо. І це не сором'язливість, якщо раптом щось буде подряпини або розбити. Тим не менш, багато людей не беруть його серйозно.

Ще одним важливим моментом є кількість завантажень. У верхній частині на сторінці Окулуса, вона в середньому становить 20 000 установок. В той час як VR-додатки в Google Play без проблем набирає 500 000 установок. На Андроїд / IOS немає ігор. Але це тільки справа часу. Передача храму нещодавно оголошено для Samsung Gear. А в Тоскані демо виглядає і працює набагато краще на Samsung Galaxy, ніж на Mac Air.

До речі, один з кращих проектів для мобільних телефонів тепер наші співвітчизники, Fibrum. Все добре з графіком та управлінням. А другий день їх пристрої з'явилися на полицях Re:Store. Це вже хороша допомога Oculus для 40tr на Avito або eBay.

В цілому, оскільки це ще новий напрямок, користувачі є найважливішим досвідом, геймплеєм, якщо ви хочете. На цьому етапі більш важливо, ніж графіка, як у випадку Wii. Наприклад, ігри з 3-ї особи часто виглядають цікавіше, ніж з першого. І асортимент проектів не обмежується ігри. Освітні та ділові додатки, 360 відео та навіть соціальні послуги. Все це дає людям новий цікавий досвід, і тому буде затребуваним.

Але, на відміну від підключених шоломів, мобільний все ще не вирішить питання з повним відстеженням. Як і в Oculus Rift DK1, тільки повороти голови відстежуються, в той час як позиція в просторі ігнорується. Це призводить до досить міцних обмежень у розвитку, оскільки будь-який зайвий рух неминуче призводить до нудоти. Але вирішуючи ці зазори з зовнішнім камерою, в будь-якому випадку, не дуже зручно. Я сподіваюся, що вони приходять з розчином, який працює для обох типів шоломів.

Мобільні контрольні елементи також гірше. Всі ці зовнішні ігрові блоки не вирішують проблему. В ідеалі, на мій погляд, тепер потрібно використовувати камеру телефону. Нехай це не дає точного відстеження рук, але гойдалки і головний рух для треку, безумовно, не проблема. Поблизу знаходяться люди (або інші шоломи).

Третя, не менш важлива проблема перегріву. Після 10 хвилин запуску гідного додатка смартфон перегріву. Це не створює дискомфорту для голови, але це не вигідно. І час гри дуже обмежений.

Я думаю, що цікавий варіант для жорстких гравців може бути VR потокового відео. Таким чином, якщо той самий Steam дозволив використовувати мобільні шоломи як монітори (з передачею даних відстеження та камери на ПК та можливістю зовнішнього відстеження). Для довгострокового використання мобільний телефон може бути підключений до одного кабелю для поповнення. Дуже дякую!

Я не знаю, скільки я буду право на мої прогнози і запропоновані ідеї. Однак, що можна сказати напевно, віртуальна реальність буде дуже скоро. Всередники прогнозують, що проблеми, описані вище, будуть вирішуватися в рамках наступної пари років. Я сподіваю це. З тих пір можна додати тактильний зв'язок, запахи та інші фактори, які впливають на ступінь занурення.

Я проти цього нового світу є альтернативою. Але корисний і цікавий він може бути впевненим. І на ринку все ще формується, і вона не зайнята великими гравцями – це час, щоб створити щось круте в цьому напрямку і отримати перші лаурили (як це було з AppStore). Я сподіваюсь, що протягом часу будуть більш розробники серед наших співвітчизників, які стануть героями віртуальної реальності.

Джерело: habrahabr.ru/post/247155/