Сходження Elbrus з півночі. 01.08.2014р.

Присвячується коханій дружині.
З днем народження, мед!

[Для тих, хто не хоче читати весь звіт, я починаю з результатами і висновків:

1,1 км Сходження відбувалися. Незважаючи на те, що принаймні в три рази експедиція була на межі розпаду, східний пік Елбрус був взятий з півночі 01.08.2014 о 15.00.
2,2 км Загальний час, проведений групою, становить 7 днів, з урахуванням двох днів відпочинку: день до сходження і день після.
3. У З групи шести осіб, два сходження на вершину.
4. У Сходження проводилися з штурмового табору на висоті 3800 м по маршруту:
- штурмовий табір - 3800м
- Низькі скелі Lenz - 4500м
Вертолітна колодка на середніх скелях Ленца – 4800м
- верхні скелі Lenz - 5200 м
- Східна вершина Елбруса - 5621 м
5. Умань Вихід з табору 01.00, підхід до вершини 15.00, спуск на 18.00.
6. Жнівень Це було важко, але цікаво.

24 фотографії.

Звіт про сходження Елбруса з півночі, 2014 [центр]

Я занурився до Ельбруса майже два місяці, і почався з того, що я кинути палити.
Ні, звісно, бажання піднятися на найвищу гору Європи не було результату кинути тютюну.
Ви не подорожуєте багато в продажах, але я завжди пристрасно шукаю відгуки людей, які дозволили собі цю розкіш. Природно, більша увага приділяється професіоналам. Вони їдуть далі, піднімаються вище, занурюють глибше. І розповіді про свої пригоди написані пристрастю і хвилюванням.
Після того, як на випадковому рекомендації, я скачав і читав книгу Р. Меснер «Кристаль горизонт». Сама книга дуже міцна, але коли ви починаєте читати її, попередньо прочитавши біографія автора і історію написання, вона з'являється дещо з іншого кута. Меснер - це блискучий селекціонер, і книга розповідає про те, як він перший, самотній, без кисню, пішов до Everest. В цілому, мій прогноз пройшов ще одну зміну.
За останні кілька років я спробую тримати себе більш-менш прийнятною фізичною формою, яка була виражена в спробі запобігти зайвій масі від перевищення десяти кілограмів. Іноді він пішов на невеликі походи, взяв участь у активних іграх.
На одному з ігор, що я мав би зустрітися з KMS і інструктором з гірським управлінням. Дуже цікава людина, в якій вигляд практично нічого не відобразив такий серйозний статус в по-справжньому чоловічому, важкому бізнесі. Пізніше, після наради іншого гірського керма «гурус», я здивився реалізувати, що палі м’язових і супер спортивних фігур не про них. Чим більше м'язів, тим більше ваги потрібно перетягнути.

Дві з найбільших скелелазень (ліво праворуч): Reinhold Messner і Edmund Hillary

р.

Так, ми зустрілися, розмовляли, в кінці я запрошували в кучерявий табір, де тільки виїхали новачки. Збір відбувся в районі Mount Sofia, біля Н.П. Архиза знаходиться на Кавказі. У коротких травневих відпустках я не відчував на маленькі речі. Результат: тести пройшли, перша справжня гора підкорила! Офіційно я отримав звання «Альпініст Росії» і видала значок з документами

фото: Бадж "Альпініст Росії"

Увечері над склянкою вина з нагоди успішного сходження інструктор згадував про майбутній експедицію до Елбруса. Крім того, він запропонував приєднатися до групи. Я мав трохи більше двох місяців, щоб підготуватися, але я вирішив взяти на себе завдання.
Він нагадав себе, що це не тільки найвища точка Європи, деякі автори називають її горою вбивця. З кожним роком на схилах Елбруса, з різних причин залишилося багато людей. Не існує офіційної статистики, але, неофіційно, Міністерство надзвичайних ситуацій говорить про кожного 60-го сходження.
Приходьте з півночі. Це перший раз нормальних людей, які літають з Півдня. На південних схилах Ельбруса обладнаний кабельний автомобіль, який підійме вас до висоти 3800 м, де укриття «Боррели» обладнано, потім, до притулку 11 на висоті 4200 м, можна піднятися трахраком, а при наявності хорошої погоди і здатності до переговорів можна кинути на трахрак і вище. А потім вперед і до західної вершини з висотою 5642 м.
Ми приїжджаємо з півночі. Дика природа і нерівний схил. Весь маршрут працює з ногами знизу. На шляху ми чекаємо тріщин до 200 м глибоко, льодовики, які можна пропустити тільки в котах, скелях Ленц, що простягають 700 метрів у висоту, повністю в пам'ятних таблетках і перехрестях на честь осені підкорювачів. Наприкінці маршруту східний пік Елбрус чекає нас - 5621 м.
У будь-якому випадку, з якого боку ви не йдете, після близько 3000 м над рівнем моря, майже кожна людина починає гірську хворобу. Не радісно відреаговано відсутність кисню і тиску. Симптоми відрізняються, від просто головного болю і нудоти до втрати координації, свідомості. Часто зустрічаються галюцинації. Щоб мінімізувати негативну реакцію тіла, досвідчені сходження повинні пройти акліматизація перед сходженням. Цей кип'ятить до життя кілька днів на середніх висотах, потім піднімаючи близько 1000 метрів, спускаючи 500 – відпочивати (на ніч), знову сходження – спуск, і таким чином, підіймаючи «заспокійливий табір» – табір, з якого починається остаточний підйом до вершини. Таким чином, тіло звикло до перебування на висоті, і реагує менш бурхливо. В ідеалі відсутні негативні відчуття від підйому, максимум невеликий головний біль.
Так, нагадуючи себе, де я збираюся, я вирішив стати серйозним про підготовку. Перший пробіг 5 км закінчився через 3 км з часом 17 хвилин і відчуття повного вичавлення. В результаті страшний, особливо враховуючи, що в молодших років 3 км я побігла в середньому 11 м 30-х років і був частиною команди кидати 10 км.
Ну, як кажуть, дорога буде долати ходьба.
Через два тижні, вперше вибіг 5 км з 25 хвилин, тобто середній темп 5 м / км хороший біг.
Два місяці, залишені перед виїздом на експедицію, а потім остаточно вирішили відмовитися від куріння. Нікорети патчі здаються до допомоги. Як мінімум за перші 3 тижні я носила їх, потім виграли в пакеті (6 патчів – близько 1000p), і почали боротися з спортом. Я хотів курити, я впав, я відчував. Не допоможи, я пішов, щоб витягнути. Це не допомогла, пішов в тренажерний зал або бігти.
Режим був приблизно таким чином: день – біг 5-10 км, день – тренажерний зал (функціональні заняття 1,5-2 години). Один день відпочинку на тиждень.
У вихідні виходи в передгір'ях або горах, добре в горах Риба, Оштен, Пшеха-су три години на машині. Кожен вихід міцний і впевнений. Добре відчувається.
Останні вихідні до виходу на експедицію, проведену на Mount Oshten - 2804 м над рівнем моря.
Так, день вильоту. Наплічник прокладений на основі тривалості експедиції 10 днів, змінних погодних умов. Зважена 36кг. Немає води. Приїжджайте до базового табору.
Від Краснодара з двома переказами остаточно отримайте до Елбруса. Базовий табір був встановлений біля очистки Emanuel - історичне місце, воно було звідси в липні 1829 року, що експедиція під керівництвом генерала Г.А. Еммануеля вперше підкорила Elbrus.
Базовий табір розташований на висоті 2400 м. Дуже мальовничі місця. Поблизу біля полуниці. Погода в день прильоту чудовий.

фото: Базовий табір, день прибуття 26.07.2014г висота 2400м

Про 15 людей прийшли в базовий табір, з якого вісімнадцять більше або менше готові піднятися до вершини. Решта прийшла до розслаблення, прогулянка, чисте повітря. Окремо хотілося б відзначити, що на експедиції було якомога більше трьох людей з скоринками гірських інструкторів.

Фото: Базовий табір, ранок другого дня 28.07.2014г висота 2400м

27.07.2014 - День один [центр]
Вже восьмого ранку. Голова експедиції дав команду на табір, вихід на дев'ять. Згідно з планом дня, піднятися на базу МНС, розташованих на висоті 3800 м. Рюкзаки світла - вода, невелика їжа, ведучий. Розширений. Вони пройшли довгий час, так як деякі товари чітко переоцінюють свою міцність, і лідер категорично заборонений відокремити або відірвати від команди. Половина була густа туман, і дощ почав загиближатися. Звернувшись до менеджера, але ми звернулися до нього. В результаті він випустив ініціативну групу з одним з інструкторів. Ми пішли в основу EMERCOM повністю вологою. Не холодно.

Фото: Асистентний табір. Будинки EMERCOM висота 3800 день перший 27.07.2014

р.

У будиночках групи Laccolit, які розташовані неподалік від причепів Emergencies, ми дали гарячий компот і дали короткий притулок від дощу. Дякуємо, хлопці так багато. Після того, як решта групи мала трохи перекусу, потім пішли торкнутися снігу і назад. Вони повернулися до табору повністю вологими, але задоволені.
Про це заявив менеджер наступного дня. Для перевезення табору необхідно висушити і зібрати для перерахування табору до 3800.
На ніч прийшла сумна новина. На сідлі Елбруса (навіть вершини) блискавку загинув чоловіка. Свою дружину вдалося зв'язатися з рятувальниками і попросити допомогу. Немає деталей. На висоті 4800 м вони брали участь у рятувальній роботі. Команда MOE перемістила в. Ми вважаємо варіант нашої участі, але у нас є надзвичайно низька акліматизація, ми не можемо допомогти нічого. Було прийнято рішення про те, що ми готові рухатися до 3800 для спуску потерпілого або тіла померлого з бази МНС надзвичайних ситуацій.

28.07.2014 - День другий [центр]
Не було новин рятувальних зусиль. Приблизно, де потерпілі в МОЕ розуміли, в ранкові рятувальники пішли на область пошуку. Ми попросили бути готовими.
Так само сидять в таборі дійсно не хочу, щоб, збираючи заповіт, дивно, що вони були тільки двома чудовими дівчатами, беручи ходи-талькі, я пішов на прогулянку.

Margot і Vera є двома чудовими дівчатами. Прогулянка другий день 28.07.2014

12582.

За кілька годин вони підняли 600 метрів висоти і пробігають близько 15 км. Ми взяли багато красивих фото, і як очікуємо, у нас є дощ.

фото: Композиція на 2800m

Новини рятувальних зусиль: жінка виявила живу, знизилася на південну сторону. Виявлено тіло чоловіка, а також направляють на південь. Ми не потребуємо нашої допомоги.

29.07.2014 - День 3 [центр]
Ранок був чудовий, тому з восьми до десяти вдалося висихати практично всі необхідні речі. Вихід о 10:00. У рюкзаку, особистих речей, громадського обладнання, харчування. Вага рюкзака трохи більше 30 кг і при необхідності піднімати з ним 1400 висоти на 8,5 км дуже багато.
Насправді маршрут можна розділити на чотири сходження. Перший з базового табору до німецького аеродрому, сходження 300 метрів. Він вирушив майже не підтоп, але «прокинув». До солоду перед другим схилом прийшла на кінець групи. Він не дуже приємний.
Він вийшов першим, поставивши себе завдання, щоб зберегти.
Другий підйом - найдовший, як у висоту, так і на відстані. нормально в середині стовпчика. Ну, потім, відкрився N-th дихання, і останні кілометри були надані, але швидко.
Марго (турист з Мезьми) та Слави, інструктор Ростов-на-Дону, перший в штурмовий табір. За 5-7 хвилин Найсвіжіші були останні 300-400 метрів, коли будинок з'явився на вершині і тіло вирішив, що він вже прийшов. І ми повинні йти на місце установки наметів.

Фото: 29.07.2014 - День три. Мій намет 3800.

р.

Це була весела ніч. По-перше, фольга вкрита, була майже не видимість, потім дощувала, яка після того, як заміняла гілочку. Драмінг на тридцять хвилин перетворився на сніг. Вологий, важкий сніг. Вони закохнули. Я отримую ніч, навколо 02.00 - найяскравіше небо, зірки, Молочний шлях. Це красива!

07/30/2014 - День чотири [центр]
Прискорення виходу на скелі Ленца. Сонячний, теплий. Ми залишили близько половини минулого дев'ятого ранку. Рюкзак, це вниз, буря, вода, деякі продукти харчування. З мотузкою 50 метрів, котами, страховою системою, трьома карбінами. З шести решти членів експедиції лише чотири сходження скель, що день. Два з них залишились в буровому таборі.

Фото: Ранок акліматизації 30.07.2014

Половина години пізніше, ми досягаємо тріщини зони, контактуємо з двома. До поворотного каменю на 4300 пішли близько трьох годин. Виявлялися дві різні тріщини і кілька непристойних. Великі тріщини MOE позначені паличками. У зв’язку з тим, що без зв’язків було дуже "болд" Побачимо пару синглів. Ризикові хлопці. Я дивився в одну з відкритих тріщин, глибоко. Ви полетіти, в принципі, не те, що ви будете торкнутися до вершини проходу, навіть якщо ви зберігаєте свідомість.
На токарному камінь знімається обладнання, троси. Наплічники залишають все, але мене. Я наполягав, що я мав отримати трохи більше. Дякую, Я дрібний. Про годину безкоштовного сходження. Я маю на увазі, де ми йдемо, це все. Резво почався, ran до нижніх скелі Ленца - близько 4500. Шукаю, Margot приходить в спину, інші позаду. Він пішов далі, за вказаний період часу він отримав ще 200 метрів висоти. Він отримав, отримав термос, чекав на інші. Зійшов Марго, а в десять хвилин вступав інструктор. У вас є чай, давайте повернутися назад. Четвертий учасник досяг тільки нижніх скелі Ленца.

фото: Основні точки сходження з півночі

Вирушаючи в штурмовий табір, інструктор опинився новинами, що скелелазіння, ймовірно, не відбудеться, оскільки група не готова. Я маю на увазі, є тільки два люди, які готові, Margot і I, але так як ми нові, ніхто не зможе нам. Дуже неприємний. Природно, я спробував знайти варіанти сходження. Після обговорення ми прийшли до рішення, що наступний день ми повністю відпочиємо, і після того, як день ми ще спробуємо піднятися.
Увечері знову занурився сіллю, заміщений дощом.

31.07.2014 - День п'яти
Решта є хорошою. По суті, тіло було щасливим з несподіваною можливістю зробити нічого. Погода була знезаду, особливо вдень, тому, попросивши одного з інструкторів за книгу, яку він вже прочитав, він впав в намет. Я не пам'ятаю автора або назви книги. Погана історія написана дуже mediocrely, але потім я прочитав її практично в кисті. У день проходив спокійно і непомітно.
Голова призначила вихід на 00.00, таким чином, піднімаючи для оцінки погоди та зборів на 23.00. А о 19:00 пішов до ліжка і, дивно досить, впав дупа.

01.08.2014 – День шість – сходження.
На півночі погода радує пишністю зоряного неба. Він був холодним, але не холодним. Я думаю, що температура була трохи нижче нуля, як решта води в ложці заморожування. Маргот отримав перше, кладемо воду, прокинувши інші вгору. Під час пиття чаю і очікування каша, сходження оцінили морально-фізичний стан і вирішили, хто піде до гори. На щастя, кожен відчував себе добре, і навколо 01:00 ми всі вийшли на гору з шістьма людьми.

фото: Сходження ніч. На стопі є наша група.

Сніжний заморожений ввечері, ходьба в один пакет. Ми рухаємось повільно і здійснили зупинки відпочинку для учасників. Відчував великий. У районі токарного каменю ми перевозили комерційну групу з іноземцями. Далі ще одна група почала сходження. Ми не були
Навколо 04.00 – 04.30 вся група сходження на нижчі скелі Ленца. Там був намет. Деякі групи воліють не бурити вершину 3800, оскільки ми робимо, але поступово сходження з ночівлею на 4500 і 4800 відповідно. І це фінальне сходження.

Фото: Тент на нижніх скелях Ленца - 4500м

З самого початку експедиції не відчував себе дуже добре, ховається на нижніх скелях Ленца перетягнулася до суєти.
Питання про те, що триває сходження. На щастя, один з інструкторів відчував дрібно і був готовий спробувати піднятися вище. Ми погодилися, що він «підйом» нам до 5200 – верхні скелі Ленца. Походимо з цим. Марго і я був передній, несучі положення і гарячий чай, готовий покрити очищення для тих, хто прийде ззаду. Про годину і навпіл досягається середні скелі, висота 4800 м - так звана гілочка. У липні 2010 року на вертольоті MI-8 збили. В даний час майже нічого не залишилося.

Вертоліт 4800 - фото 210 років від www.risk.ru

Сніжку розтопити, приготувати високу чіткість. У термосі прокидають багато сушених фруктів, заливають окропом, виявилося дуже гідне. Я пішов, щоб подивитися.

Меморіальний наліт групи селекціонерів, які загинули в 2004 році з Уляновського.

Вид маршруту на верхні скелі Ленца - 5200м

Наші товари, які перебували в кінці, прибули з лагу години. Їжа, пити чай. Інструктор не відчував себе. Гірська хвороба проявляється досить сильно. Головний біль, відсутність кисню. Я зробив великий. Повністю енергії, готових до подвигів. Питання було те, що робити далі. Ось, нижче прийшла група досвідчених альпіністів з великими рюкзаками. Ми почали встановлювати намети, будувати табір. Є шість людей в групі, три з яких старші – під п'ятдесят, і три молодші – близько 30 років. Один кучерявий - людина явно над п'ятдесяти, з сірою бородою, в армійській шапці, Ушанка і телятина. Ми помітили його два дні тому, він дуже швидко обходив нашу групу на виході з акліматизації.
Почуття, що є шанси, я знайшов лідера своєї групи, запитав, якщо у нас є будь-яке бажання йти сьогодні, і почула, що так, тепер вони будуть пити чай і швидше за все, йти вгору.
З цією щасливою новиною він повернув до нашого паркувального лоту, і влаштував з інструктором, що Марго і я міг приєднатися до «старих чоловіків», якщо вони вийшли на гору.
годинник був близько 08:30, і для того, щоб не чекати довго, я попросив інструктора піднятися 5200 без втрати прицілу.
З 4800 м до 5200 м я пішов дуже швидко. Я думаю, що це час, хоча я ходив з краю до краю, щоб побачити погляди. Майже сходи, я побачила старих чоловіків на маршруті, і Маргот приєднався до них. В цей момент я нарешті вірю, що зараз вершина не йде в будь-яку точку!

Фото: Вид вершини з верхніх скелі Ленца - 5200м

Коли ви піднімаєте верхні скелі Lenz, у вас є вид на вершину. Як виглядає вона в середині ніде. 1 час. Він виглядає дуже близько і легко. Під час очікування групи не вдалося сидіти. Він відчував велику, навіть трохи евфоричну. Але, пам'ятаючи в той час, що ейфорія є одним з ознак «піту» я поїхав її далеко, і змушував себе робити прості речі, сідати на їсти. Тексти пісень, а це означає: Тоді я взяв трохи фото, він дивився чудовим.

Фото: Вид з 5200. Найнижча секція скель - 4800 табір.

За час і половина пізніше група «старих чоловіків» підійшов, попросивши дозвіл і приєдналася до команди. Їхній темп ходьба виявився дуже своєрідним, але, як виявилося пізніше, єдиний вірний. Вони прогулялися дуже повільно. Щоб зрозуміти темпи, дуже повільний крок про три або чотири підрахунки. Режим прогулянок - 20 хвилин пішки, 10 хвилин пішки.
На початку я думав, що цей темп не був придатний для мене, і я хотів попросити дозвіл йти вперед і в моєму режимі, щоб досягти вершини і чекати їх там. Я думаю, що це добре, я не зробив.
Почати з висоти 5300 (до речі, висота сідла Елбрус), неординарний «пітман» прийшов до зустрічі. І сталося раптово і на всіх фронтах. Вона отримала поганий головний біль. З кожним кроком в голові піднялися маленькі снаряди. Починався трохи нудоти. Я зустрівся з часом. Єдина річ, яка врятувала вас, що ви були в групі, ви подивитеся на ноги особи перед вами і автоматично переплануєте свій власний час для нього. Щоб подивитися навколо не те, що я не хочу, така думка просто не існує. Іноді я подивився на альті в навігаторі. 5370, 5390, 5430 і т.д. При виконанні решти він впав на нього рюкзак і впав на нього. Десять хвилин відпочинку - як момент, або ви впадете, або ви проходите, і тепер команда: "Підібрати, рухатися далі".
Висота 5530м, я чую команду: "Геннади Петрович, свинець, я далі", а десять кроків до ліворуч лежить лідер групи. Очі закриті, дихання надзвичайно важко. Я припинив і запитав, чи потрібна допомога. У відповідь я отримую порцію володіння і бажаю піти. Так живий. У моїй голові, просто у випадку, розмітити точку, піти на.
До речі, дихання погано. Неможливе дихання. Горло заморожене, і як з дуже гострою ангіною, кожен погано калібрований дихання приносить гострий біль і викликає кашель рефлекс. Необхідно подихати тканиною полярної куртки.
Ніжки, дивно, не відчував себе погано. Ми просто повинні пам'ятати, щоб вони були. Правий крок, бомба в голові, вдихати, лівий крок, бомба в голові, вдихати. Десять кроків зупинки, дихання, знову десять кроків.
І ось це, вершина!
Немає емоцій. Всі Дивам, як це досить. На праві є Західна вершина, до якої дорога видно, розтоплюється як проспект Невський, зліва невелика бампер і паличка металу. Так само шия кратера (Ельбрус є екстинктивним вулканом) і іншим бампером з пам'ятником Міністерства внутрішніх справ.
Марго і я похилого привітаю один одному на саміті. Ми приймаємо кілька зображень і мій телефон вимкнено. Я знаю, це трохи холодно. Почуття мінус 10-15.

фото: Я зверху. 01.08.2014 приблизно 15.00

Фото: Маргот зверху. 01.08.2014 приблизно 15.00

Фото: Вид західної вершини Елбрус зі сходу 01.08.2014 про 15.00

Тут Маргот «повертає» паніку, з боків нашого підйому знаходиться передня погана погода. Дуже неприємний. Якщо ми доходимо до глобального фронту на високій висоті, я буду на краще, коли я отримую до 4800, попросіть старих чоловіків в наметах. Це спосіб піти.

фото: Про що йдеться про «панік». Погана погода на спуск 01.08.2014 приблизно 15.00

Ми постаралися швидко. Марго, відчувається досить пристойним, практично ran. Я спробував дотримуватися її, і я зрозумів, що спуск не набагато краще, ніж сходження. У мене була ідея, щоб отримати іргу і вирушити на неї. Своєчасно подрібнити цю погану ідею, вирушивши на ноги.
Насправді на спуску не було нічого цікавого або чудового. Почнемо мене починати близько 4300м, після поворотного каменю. Він прийшов на табір практично живим.
Ми отримали поздоровлення, поспілкуватися з сусідами, ate щось швидко, відвертий чай і скидання. Нога о 19.00 отримала наступний день о 07.30. Відновлений життєрадісний і веселий!

Дуже дякую.

Звіт завершено, готовий відповісти на запитання.

й

Підкорювачі Елбрус 01.08.2014 - мене і Маргот.