Останній Герой Твіце

П'ятий з серпня буде дев'ятидесят-два роки останнього виживання двічі Герой Радянського Союзу, який отримав цей високий титул під час Великої Вітчизняної війни - Талгат Якубекович Бегеднов.
Пілот, воїн, будівельник.
Коротка біографія можна прочитати на Vicki.
Але це тільки сухі лінії - народжуються, навчаються, боролися, працювали.

За ними не бачив чоловіка, який виправив небо. Хто, щоб виконати свою мрію, вдалося практично не знати російську мову, самостійно перенести до російської школи - і наполегливо навчатися, незважаючи на всі труднощі - у віці від тринадцяти років.
На шістнадцятому він надходить в повітряний клуб - а також не без перешкод. Вони не хочуть взяти через невелику висоту, вони намагалися чіплятися до нарахування - але молодий Тальгат досягла своєї мети - він почав літати!
У 1940 році вступив до Балашовської Військової авіаційної школи пілотів, навчився літати бойові струми, завершили майже повний курс навчання, але він був переданий в Оренбург - вчитися літати бомбардувальниками. Закінчився бомбардувальник СБ, але замість фронту - знову навчався, цей раз на Іл-2. Він вийшов на Ілюшин. Тепер все передній! Вони хотіли залишити його в школі як інструктор, але Сергій Бегельдінов досягла своєї мети - в грудні 1942 року він був відправлений на активну армію.

Ось як він описує одну з бойових завдань:
На підході до Деаф Пот, провідний великий Русаков був повідомлений КП радіо, що до шести ворожих винищувачів на трьох ярусах були на ціль: перші ярусні патрули на висоті трьох тисяч метрів, другий ярус на висоті півтора тис. метрів і третій ярус на гоління рейсу в області лебідки, де ми повинні йти після цільового нападу. Бойовики ворога верхнього ярусу відразу вводять в битву з нашими кришками.
Я бачу, що дві площини з передньої лінії, занурюючись в полум'я, кинулися вниз, і відразу знімав третій літак першого посилання. На далекому лівому зв'язку Ілюшів, що робить гончарний маневр, атакував ціль і, обмочуючи перекоси, зліва. Ми виїхали тільки. Старший сержант Петко командував для підготовки до атаки. На [46] момент атаки він був збитий, літак і лівий кривавий сержант Шишкіна запалився. Я був окремо. Тільки один, тому що він кинув на місію без стрілки. Я мав мету перед мною. Нагадував нещастяний горщик, над яким він просто втратив п'ять друзів, і, зробивши лівий поворот, вийшов на погодження рейсу в тампон. Тепер я мав йти додому. Але перед тим, як я мав час приїхати до мого сенсу, направо стоїть кулеметна траса. Поки я з'ясував, що робити, як інший трек пішов прямо над ліхтарем.
Він швидко повернув голову і побачив мене бійця.
«Месерсхмітт» був надзвичайно бразен. Не варто турбуватися про захист, він атакував мене з різних напрямків, але не загартувати. "Увімкнути," я думав. Починався робити повороти, намагаючись піти на територію. Висота невелика, і я захищена від нижче. Німці бояться підходити до фронту - знає потужність переднього вогнетривки.
Моя швидкість менше, тому радіус повороту невеликий. Мессершмітт намагається отримати позаду.
Судденно, я думав, чому я тільки думаю про сальвації? Чому я не атакую фашисту себе? Однак випадок повітряної битви атаки літака з ворожим винищувачем ще не відбулося. На зустрічі ми не змогли залишити на рейсі гойдалки, а не взяти боротьбу.
Німці повністю ізольовані. Висока швидкість була зараз перешкодою йому, і він випустили шасі, щоб зменшити його. Що [47] свого роду помочився мене. Ну, я думаю, що я не кошеня, дупа!
Потрібно перевернув автомобіль до ворожого літака, взявши руку на себе. «Мессер» був прямо перед мною в даний момент. Я натискав всі чекери. Я бачу кулі, які вражають винищувача. Здавалося б, вічність йде.
Покинув бій, впав на крило і пішов на землю! Пілот був досвідчений: перед землею він зумів вирівняти горильну площину і впади в снігохід.
І мій літак був в положенні коркстепу від втрати швидкості. Якось вирівняв автомобіль, отримав швидкість, знизився.
Я зроблю поворот і подивись, як наші солдати забігають з кулеметами. Ми можемо піти додому зараз.
...
Я був рано вранці месенджером з штабу. Він швидко одягався і в кілька хвилин він стояв перед Мітрофановом.
- Поділ називається. З'явився відразу.
до Яка справа?
- У мене немає ідеї. Я вже говорив. Вони, ймовірно, цікавляться деталями. Покажіть ваші бос. Візьміть свій час: сьогодні немає рейсів.
На сніжно-відкритому полі, потім лісом, через болоти пішли на Андріаполіс. Я здогадую, що штаб-квартира буде чекати мене. Поблизу присяжного сати кілька цивільних осіб. Коли я проповідував мій приїзд, вони дивляться на мене з інтересами. У офісі командира приймали участь адвокати.
Я прийшов, я бачу Каманін.
- Сержант Begeldinov прийшов до вашого дзвінка. [49]
- Добре. Зіткніть, командир вказав на стілець. - Сісти вниз, сидіти вниз.
Зніміть, зніміть капелюх. Я дивлюся на них страхом: вони запускають підлогу.
- Розкажіть про останню нічну боротьбу.
Почати, щоб з моменту зльоту я спробую не пропустити навіть маленькі речі.
- Я знаю, що Kamanin переривається. - Я запитую про бійця. До речі, чому не допускаються до полковника?
Я був плутати.
- Ваш бій з бійцем побачив артилерійці. Вони затримали пілота. Я отримав виклик від Art Regiment.
Я славу про боротьбу. Каманін входить до дверей, запрошує цивільних осіб. Увімкніть, що вони були газетними кореспондентами. Я був буквально бомбардований з питаннями. Командир підрозділу пояснив, що це був першим в історії авіаційної битви з атакою літака з таким результатом.
Він сказав мені, що я потрапив на великий вовк. Німецька в ряді великих мала сто і вісім опущених літаків. Він був піратом в Бельгії і Франції, що літають на Балканах. Не хотів би вірити, що він потрапив до сержанту лише вісім сортів.
Каманін jokingly сказав, що він повинен апологізувати мене: німецька попросила ввести його в російську аце, але дата не відбулася. Тоді були перемоги і втрати, він був збитий і мав зробити свій шлях по передній лінії - але він не залишився в боргі - "Про 26 жовтня 1944 року гвардії Старого лейтенанта Беджелдінова Талгат Якубекович був присуджений титул Героя Радянського Союзу за мужність і бойову майстерність, показану під час визволення міст Знаменка, Кіровограда, для особисто збитих в повітряних битвах 4 ворожих літаків.
27 червня 1945 р. за вміле керівництво загоном і бойовими подвигами в бурінні концентрацій військ і обладнання противника в битвах за міста Краків, Оппелн (нині Ополе), Катовіце, Бреслау (нині Вроцлав) і Берлін.

Під час двох років війни Т. Ю. Беджелдінов виготовив 305 сортів на наземній атакі літака ворожих військ, в повітряних боях збив 7 літаків. ?

Він був шуруповертом, який був першим Іль-2, щоб літати над Берліном.

Після війни була академія Повітряних Сил, командування штурмового авіаційного полку і протоку в армію - у 1956 р. полковник Бегельдінов відступив з позицій СА "за здоров'я причини".

І з 1957 року, майже до тих пір, поки не згорнеться згортання СРСР, він був побудований. Будував аеродроми - це під керівництвом Талгат Якубекковича, що була побудована аеродромна мережа Казахстану.

Зараз він відреставрований, в ряді магістраль з авіації Казахстану. Він не сидить, за душу - пасіар, і для бізнесу - Міжнародний благодійний фонд, який допомагає ветеранам і вихованцям.

А, сподіваюся, більше одного року на п'ятому з серпня, він збере всю сім'ю на столі. Здоров'я Вам, Талгат Якубекович!

Хто хоче дізнатися більше про цей чудовий чоловік - читати, ви не пошкодуєте: Пікантність до безсмертності

Габаритний зображення