Графік дії прокурора Криму Наталія Поклонська тепер розфарбовується не за годину, але буквально за хвилину і секундами. Природно, в короткі терміни, що вона змогла виділити на зустріч з кореспондентом «RG», не можна говорити про все – все одно, ми спробували. Головне, що можна сказати з стовідсотковою гарантією: прокуратура Криму знаходиться в безпечних руках. Адже за цим крихким, модельним зовнішнім виглядом молодого прокурора приховує не тільки праска, але посилений бетонний стрижень.
Наталія Володимирівна, розкрила секрет, що інтереси наших читачів: чи є у вас персональна сторінка на соцмережах або ні?
Наталія Поклонська: Я знаю, що є десятки сторінок, які написані від мого імені. Але я можу офіційно сказати, що все це підробка або, як це модно сказати зараз, підробку. Єдиний веб-сайт в Інтернеті, де я офіційно презентував сайт прокуратури Республіки Крим. Нещодавно було оновлено. До інформації про те, що мешканці півострова та журналісти можуть знадобитися: про лідери, структуру, повноваження та правові основи діяльності. Наведено всі новини про роботу прокуратури. Попри те, що у вас є можливість отримувати онлайн-заявки.
Звичайно, у вас є безліч шанувальників по всьому світу.
Наталія Поклонська: Враховуючи обсяг роботи прокуратури Республіки Крим та завдання, які необхідно вирішити, я фізично не встигнути нічого іншого. Які блоги та соціальні мережі ми можемо говорити про? Ви бачите, ви і я буквально розмовляю.
Так, для того, щоб не витрачати час, поговоримо про вашу роботу. Ви діяли на посаду прокурора республіки майже на місяць. Ви встановлюєте будь-які пріоритети для себе?
Наталія Поклонська: Абсолютно. Перш за все, це захист прав і законних інтересів громадян. Особливо вразливі соціальні категорії: діти, інваліди, ветерани. Оплата соціальних пільг, надання лікарських засобів та засобів реабілітації. Значна увага приділяється нагляду за виконанням законів органами державної влади, питанням боротьби з корупцією, дотриманням закону про виконання кримінальних штрафів. Захист прав громадян до освіти, поліпшення умов проживання, своєчасне отримання заробітної плати та багато інших питань в галузі зору російських прокурорів.
Чи кваліфіковані прокурори Криму для цього?
Наталія Поклонська: Ви знаєте, що у нас є дуже креативна команда. Люди розуміють все і працюють важко. Після того, як прокурор просто не має права помилитися – доля людини залежить від його професійної грамотності. Ми робимо все можливе для того, щоб визначити всі необхідні правові дії. Багато хто з нас вже пройшли іспити для знання російського законодавства. Не перебільшуючи, наші колеги з Генеральної прокуратури Росії та Академії Генеральної прокуратури забезпечили безцінну допомогу в цьому непростому питанні. Зокрема, Академія вже розробила план підготовки кандидатів на вступ до служби російської прокуратури. Ми також отримали методичні рекомендації щодо певних питань прокуратури. Зараз прокурори Республіки Крим та Севастополя повністю забезпечені необхідною законодавчою основою та науково-методологічною літературою, в тому числі з питань боротьби з корупцією.
Чи легко переходити з українського кримінального права на російську мову?
Наталія Поклонська: Щоб бути чесною, це не просто на деяких питаннях. Але завдяки доброму професійному навчанню наших співробітників та бажанню колег, щоб максимально швидко інтегрувати в російську прокуратуру, ми вирішуємо цю проблему.
Але чи існують певні відмінності? Чи можу я дати вам приклад?
Наталія Поклонська: Так, обов'язково. Значні відмінності в організації кримінального провадження. Раніше прокуратура провела досудове розслідування. Тепер процедура відрізняється, розслідування проводиться уповноваженими органами, і ми перераховуємо матеріали до них в межах наших повноважень і здійснюємо процесуальний нагляд. Або боротьба з корупцією. В даний час ми вивчаємо нові методи, включаючи питання протидії корупційним факторам, зокрема, антикорупційної експертизи нормативно-правових актів. Ми опануємо ці методи, розробляємо практики та боремося з корупцією у всіх сферах. І, звичайно, я не перенесу одну людину в прокуратурі Криму, щодо яких будуть обґрунтовані підстави сумніватися у спадковості та професійної чистоти. Це питання. Незалежно від довжини сервісу і положення, що проводиться ним.
На жаль, у вас є найдовший прокурорський досвід? Або це ваша перша управлінська позиція?
Наталія Поклонська: Чому? В офісі понад 12 років, з 2002 року. Починала свою службу як помічник прокурора Красногвардського району Криму. У період з 2006 по 2011 рік обіймав різні посади в прокуратурі Євпаторія та Крим. Прокуратура у високопрофільних судах. У 2011-2012 рр. очолював Сімферопольську Міжрайонну прокуратуру. Потім працювала начальником відділу прокуратури Криму та старшим прокурором Головного управління прокуратури України. 25 лютого 2014 р. я написав звіт про мій звільнення, виправивши своє рішення тим, що я соромлюся жити в країні, де неофісисти вільно ходять вулиці і диктують свої умови так званому уряду. Я знаю, що кримінальна справа була відкрита до мене в Україні, я хочу. Я не лякаю мене, моя слава зрозуміла. Я завжди діяв відповідно до закону і тільки законом. Нехай ті, хто пішов проти волі народу і заспокійливе ставлення до бою. У будь-якій країні світу це найсерйозніший державний злочин.
25 березня Генеральний прокурор Юрій Чайка призначив мене в.о. прокурора Республіки Крим. І я докладаю всіх зусиль для того, щоб виправдати довіру, розміщену у мене і захистити права своїх земляків і наших гостей.
Гостям. Дуже скоро відкрився сезон відпочинку тут. Як безпечний відпочинок?
Наталія Поклонська: Абсолютно безпечний. Крими завжди відомі своєю гостинністю і гостинністю. Значно покращилася кримінальна ситуація на півострові. У порівнянні з минулим роком спостерігається зменшення кількості злочинів. Прокуратура була заснована в тісному контакті з Міністерством внутрішніх справ, ФСБ, Міністерством надзвичайних ситуацій, які вже були створені та успішно функціонують в Криму. Приїжджаємо і не боятися: ми будемо раді бачити вас і зможемо забезпечити безпеку і захист конституційних прав усіх громадян на території древнього Таурі.
фраза: сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚с†сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚сѓс‚с...