The Жовтень Panic в Москві

47 зображень + текст

15-19 жовтня 1941 року було дуже особливим для Москви. Зараз пам'ятають як дні терору, темряви, паніки, лоту і польоту. І масовий героїзм. Ця тема була дуже цікава для мене особисто, я зумів прочитати багато речей, дивитися на екрані і навіть спілкуватися з очепом.

Боротьба з дуже околиць міста, нічних і денних повітряних рейдів, пожеж, людських літій, німецьких паратроопів в Химках, загонах працівників, зйомки тривожних засобів, гірничодобувних потужних міських об'єктів ... і навчання мешканців міста для проведення вуличних бойових дій. Уявіть собі на даний момент: тут ви, мешканці, гранати, тут є пляшки KS, тут є гвинтівка, і тут є боєприпаси. Ваш будинок кутовий. Визначте його, одноманітні тенти, назавжди. Переконайтеся, що ворожі сигналісти не сяють ліхтарів вночі, або вони кидають бомби на всіх. Відправте сигналізацію відразу. І пороги, які з-поміж членів Партії та уряду, змащують своїх підборів - зупиняються відразу.

15 жовтня в евакуйованою Москвою рішенням Комітету з питань оборони СРСР. Наступного дня евакуація з Москви (до Куйбишева, Саратов та інших міст) Генеральних штаб-квартир, військових академій, Народних комісарій та інших установ, а також іноземних посольств, почалися. Проведено перевищення рослин, електростанцій, мостів. До середини жовтня майже 2 млн. жителів евакуйовано з Москви, паніки поширення серед населення.

Ми не будемо лякати в бою для нашої столиці,
Наш центр міста Москва.
Незламна стіна, сталевий захист
Поразка, знищити ворога!

Зіткнувшись з такими реаліями, деякими шановними Мусковітами, звичайно, рубаними. Антусясти на шосе на схід знизився з рами. Хто є більш абструзою - перші хатні магазини і лабаси і спробували втекти на машині. Зрозуміло, що вся бандитна бретрен, німецькі агенти, сої, саботери і всілякі інші симпататори до німців сприяли тому, що відбувається. Митрополита хвиляна. І пішов він. Саме тому.

Калуга знизилася 13 жовтня Боровськ 16 жовтня, Можайськ та Малоярославець 18. 16 жовтня в Волоколамському напрямку розпочався загальний наступ Вермахту. Якщо ви подивитеся на карті, вона стає дуже страшною. Я не знаю чому. Чи не так близько до Москви? Подаруй мені руку!

Але були інші Московіти. Не запустіть. Вони пішли. Навколо до дуже короткочасного фронту. На волі. Наприклад, в складі міліції, так, в основному, і лежачи до цього дня під Ваязма. Включаючи їх, Мусковітські міліції в Дно, припинили армійську групу «Центр» і за вартістю їх чисто мирного життя зламали всю операцію «Тифун». А можливо, вся війна була порушена. Особисто я думаю, так, це було потім. Але це мої думки і враження. І говорить свідки:

04 мар

Р

Це день, коли я ніколи не забув. 16 жовтня 1941 р. Як завжди ми провели ніч на скульптора Сандомирської, рано вранці звучали звичне «З радянського інформаційного бюро» з «платою». Ранкове повідомлення для..." Тоді голос озвучувача в середині слова переривався, а замість нього раптово відірвав маршу ієрів «Висока, вища і вище, і вище...» Що ми думали. Тоді, можливо, ніхто не знав, що ще одна пісня засмагла на тому ж, трохи змінив мотив, але не російською, але німецькою мовою: «Плани були підняті, ряди мають ралід і, крок монетарного, бурфорів приїжджає, а в своїх рядах всі, хто застряглися реакцією і більшовиками». Горстий Веселок, нац.

ДТП? Технічна проблема? Або зробив ворога, щоб підключитися до телемережі міста певним чином? Я не знаю, я не знаю цього дня. Я не читаю про цей епізод в будь-якому місці. Але, мій Бог, що почалася? Ведучі, які були спати в коридорі, стрибали і почали скрутно скручувати свої обмотки на ногах, всі почали глянцеви, кричав. Після п'яти хвилин радіо мовчало, а потім ще двадцять хвилин пізніше він знову почав, якби нічого не сталося: «З радянського інформаційного бюро...»

На цьому і попередню три-чотири дні, в центрі чути далеку гармату. Увечері над горизонтом, а потім протерті роги. У місті Крюкове, Лівий берег, Химки, а німецькі танки про з’являються на вулиці Горького, де вони прориваються з річкової станції. Дуже часто, але вони використовуються для цього.

08 мар

Вранці, коли мій мама і я вийшов за гроцеси, вулиця Кірова не була визнана. Вантажівки і автомобілі з людьми і речами поїхали на неї в твердій масі, так як якщо кожен повернувся з котеджів. У деяких вагонах сподобалися напіврозвантажені крісельні жінки, і відразу ж, змішують з ними, командири і солдати Червоної армії. На куті Кірова і Бобровського провулку стояли групи бійців з гвинтівками. Один з них раптово знебарвлений і раптом кинув гвинтівку, націлений на командирів на прохідних вантажівках з деякими бочками і бальзами. Зняти, однак, не слідувати, і бійець не стикався з натовпом гломерів.

10.

З двору, поруч з китайським магазином Tea Management, деякі цивільні працівники знаходили великі паперові пакети, навантажили їх на колісну борону. На Кузнецькі було як чорне снігопадіння. "При опікі документи", - сказав мій мама. На вул. Марклєвського "Сніго" Я пам'ятаю з шуддером і хустом: на вулиці біля входу, моя мати публічно коліна до деяких адміністраторів Союзу художників, блювотні рухи взяти мене. "Я не маю права", - сказав адміністратор. Ми надішлемо користувачам суворі перевірені списки. й

12.

13 хв

З вікон все бозе, горизонт в димі, і два срібних і гостро застарілих радянських винищувачів Як-3 літати невисокими над телефонною станцією. Я бачу їх зараз. Чудова пам'ять дитинства! Радіостанції раптово перериваються. Підпишіться на нашу розсилку. Потім з металу в голосі: увагу, увага. У тридцять хвилин виступ Голови міської ради робітників Москви, Comrade Pronin буде транслюватися на радіо. І знову зателефонуйте.

15.00 р.

154132

Нарешті, починає виступ Проніна. У спокійному, вимірюваному голосі він каже, що в останні дні в столиці нездатні елементи підняли паніку. Політ керівників великих підприємств без евакуаційних записів, а також низки випадків крадіжки соціалістичного майна. У Москві наклав державу сіжку і тушку. У зв'язку з тим, хто залишив свій пост без належного замовлення евакуації, буде проводитися суворо відповідальність. Відновлено роботу підприємств громадського харчування та споживачів, культурних та розважальних установ, а також всіх видів міського транспорту. Москва була, і буде радянською! Все навколо нас кричущий і апетитний.

Я пам'ятаю промова Сталіна в липні: «Брати і сестри...» Головний був дуже хвилюваний, говорив з міцним акцентом, часто відверта вода, а потім можна було добре чути зуби, вдаривши краю скла. Дуже страшно. Я надихнув не надії, але безперечно, відчай. І що це чудовий контраст до того, що батько народів був спокійним, лаконічним і сміливим словом тепер забутого Василя Прохоровича Проніна! На наступний день місто змінилося, все працює, навіть таксі. На вулицях знаходилися військові та поліцейські патрули. Припинено панічний рейс. Узагальнено евакуацію населення та підприємств.

Юрій Лабас
Війна через очі восьмирічного Мусковіту

Мій брат і я сидів на дивані, граючи карти. Після вечері мій батько пішов на обов'язок. Протягом п'яти хвилин відправлення потужна бомба вибухнула біля нашого будинку. Дуже добре, що вікно в нашому номері було покрито бавовняною ковдрою - вона захопила шкаралупи зі скла збитого вікна. З'явився світильник. Мати, яка була миття посуду на кухні, шаути: «Лев, візьміть Коля в руках і швидко зійдемо до бомбового укриття. й

Моя мати затишна мене, як краще вона могла. Вона не була секретом її занепокоєння, що сталося з батьком, і попросила Лео піти і побачити, чи був батько серед загиблих. Він повернув півгодини пізніше і сказав, що він не знайшов свого батька, але побачив мертвих. Від шраплона і вибуху на першому поверсі неподалік будинку, жінка загинула, що тільки збиралася годувати чоловіка, який прийшов з роботи. Хорор ... Вранці мій батько прийшов, і сказав мені, як це сталося: «Коли я вийшов з дому і підійшов до воріт і стіни достатньої товщини, я почув характерний звук літальної бомби. Я зумів розбити! І він кладеться і очищається від стіни паркану. вибухнув мене на землі. Я швидко стрибнув і кинувся до найближчого телефону, щоб повідомити бомбу і випадкових сторін. й

20.

21.

За три дні мій мама і я, не чекаючи повідомлення про повітря, вирушив на бомбу притулку на ніч. Не було місця проживання, тому брат, який вже працював, не хотів би піти в підвал і перебування в будинку. Тепер матері не тільки для батька, але і для зварного сина. Після декількох ночей вона сказала: «Вбити всіх, не тільки одну лев.» Так ми припинили скидання бомби. Тоді від Аун Катя, дружини брата батька, ми дізналися, що не бомбардували на Срененка, і ми почали відвідувати їх на ніч.

23.

16 жовтня 1941 р. У Москві почалася паніка, на Півельецький залізничний вокзал розпочався На ніч цього дня багато, залишаючи номери, речі та документи, поспішають на схід. Люди, які залишилися в будинку заливають на двір, всі стояв плутати, не знали чого робити. Я думав, що німці прийдуть і стріляти нас.

Ми знялися, якщо наші війська залишили Москву. Але Москва не була передана, як вона не була передана наприкінці листопада - на початку грудня !!! Зважаючи на те, що Верховний Головнокомандувач Червоної армії Йозефа Віссаріоновича Сталін не залишав Москву і наші валіантні ветерани стояли на смерть !!! Дуже дякую! Низький лук до Комуністичних та непартійних людей, які знають, що вони боїлися! Невисока лука до героїв Панфілова та інших валіантних воїнів!!! Вічна пам'ять!!!

Гаврилов Н., професор

Про «панік 16 жовтня 1941 року» почав писати нещодавно. Документарні докази паніки залишилися в трудових книгах старих Московітів, коли всі співробітники були зроблені записи про звільнення від 16 жовтня 1941 р. Генеральний Сінілов заявив, що 17 жовтня або 18 він був підведений Сталіном і запропонував прийняти пост військового коменданту міста Москви (то він був комендантом Кремля). Генеральний заявив, що він був готовий прийняти пост, якщо Москва була оголошена під сіткою. Сталін подивився на нього і сказав: "До наступного номера і напишіть замовлення". 20 жовтня в Москві припинили сковороду, повернуті Московіти.

27.

28.

29.

30.

19

31.

32.

Постанова Комітету з питань державної оборони

Сім повідомляє про те, що захист столиці на кордонах, 100-120 кілометрів на захід від Москви, доручив командир Західного фронту, генерал армії Комраде Жуков, і начальника гарнізону Москви, генерал-лейтенанта Комраду Артемєва присвоєно захист Москви на його підходах.

З метою забезпечення логістичної підтримки оборони Москви та посилення задньої частини військ захистив Москву, а також пригнічувати диверсивну діяльність спірів, саботорів та інших агентів німецького фашизму, Державний комітет оборони прийняв рішення:

1,1 км 20 жовтня 1941 р. в Москві запроваджено державу сіжку та прилеглі до міста райони.

2,2 км Заборонити всі вуличні перевезення як фізичних, так і транспортних засобів від 12 до 5 ранку, за винятком транспортних засобів, так і осіб, які мають спеціальні проходи від коменданту Москви, так і в разі повідомлення про повітря, переміщення людей і транспорту повинно відбуватися відповідно до норм, затверджених Московським повітряним захистом і опубліковано в пресі.

3. У Захист суворого порядку в місті та на заміських ділянках повинна бути довірена на командний пункт Москви, генерал-майор Комраді Сінілов, за який обов'язково повинен бути забезпечений внутрішніми військами НКВД, міліцією та волонтерськими трудовими знаряддями.

4. У Порушувачі наказу негайно доводять до правосуддя з передачею до суду військового трибуналу, провокарів, списків та інших агентів противника, які закликають до порушення порядку, знімаються на місці.

Комітет Держоборонпрому закликає всіх працюючих людей столиці дотримуватися порядку та транклюзивності та надати всю необхідну допомогу Червоній армії, що захищає Москву.

Голова Комітету з питань державної оборони
І. Сталін

Москва, Кремль, 19 X 1941

Якщо Вас цікавить історія Москви і, зокрема, історія військового Москви, я дуже рекомендую читати книги письменника Г. В. Андрєєвський, який ще не знайомий мені. Я отримав свої руки на двох опублікованих юнаків: Щоденне життя Москви в Сталінській ери 1920-ті роки і щоденне життя Москви в Сталінській ері. 1930-1940 рр. Я дав чотири екземпляри цих книг друзям. Я залишила одну у вигляді електричної книги.

Ось коротке вилучення з книги:

16 жовтня 1941 року був чорним днем для Москви. Напередодні Державного оборонного комітету (ГКО) прийнято постанову «Про евакуацію столиці СРСР, Москва». Згідно з цією постановою, Москва мала залишити уряд, Генеральний штаб, військові академії, Народні комісаріати, посольства, заводи тощо. Великих заводів, електростанцій, мостів і підпіллях повинні бути передані працівникам і співробітникам у надлишок норми для порошку борошна або зерна і заробітної плати за місяць заздалегідь.

Як завжди, ті, хто мав найкращу можливість, були першими. Офіціанти та ремесла будь-яким способом вивозили автомобілі, автомобілі та вантажі, наповнивши їх все, що вони могли б взяти, і експортувати з Москви з родинами. На площі Арбата біля будівлі колишньої Революційної військової ради, на куті Знаменки. Військові лідери взяли свої сім’ї. Люди побачили його і перенесли її.

На додаток до всіх неприємностей в ці дні під час зупинення роботи, трамваї припинили, випікають закритими. До центру, до Кремля: вони хотіли захищати Москву і сподівалися на владу, для Сталіна. Але багато бояться. Який захист є, якщо заводи були закриті, робітники були звільнені, якщо більше траншей не копають, не витягують, якщо лідери держави і Москви мовчать? А потім з'явилася паніка в місті.

На дорогах, що ведеться на схід і південь, натовпи з сучками і валізами, простягаються. На Рибанському шосе, не так впала. Але вони пішли на інших дорогах, до тих пір, поки вони вийшли з заходу. Мусковіте Решетин у щоденному описі, що відбувалося: «Шістнадцятий жовтень, траса Ентузіасти, заповнені біговими людьми». шум, кричав, ясен. Люди переїхали на схід, до міста Горки. Ілич Відділення ... На площі літати листи і скребки паперу, сміття, запахи диму. Деякі люди тут і зупинка автомобілів, які прямують до автомагістралі. Вони відтягають від вершників, збивають їх, кидають їх на землі. «Порушити євреї!»

4103040, Україна

І в щоденнику журналіста Вержбицького з'явився в ці дні наступний запис: «... в чергах бійок, заплутані старі жінки, подрібнити в магазинах, поганяти молоді люди, і поліцейські два або чотири ткацьких на тротуарах і куріння: «Не інструкції». Вишуканий автомобіль Enthusiasts, на якому в цей день кинувся на східних вагонах вчорашніх «ентузіастів» (з словом), завантажених нікельно-платними ліжками, шкіряними валізами, килимами, ящиками, бульбашковими гаманцями і жировими господарями всіх цих речей ...

Ліворуч, як завжди, за дошками вантажівок Наркома, звичайні радянські громадяни захопили небезпекою. Вони втратили свої нерви. Олексій Іванович Коптєв, фіксатор вагонного депо, 22 жовтня 1941 р., в магазині п'яний сходження на хліб без черг. Не дозволяв йому громадянам. Це небезпечне йому і він спробував побити людей. Вони називають поліцейським Федоровим. У поліцейському з'їзді на станцію. Олексія Івановича: «Ціцени, вони не дадуть нам хліб!» У обов’язковому підрозділі Олексій Іванович прокинувся на підлозі, скупчуючи і шаутінг: «Євреї продали Росію, немає нічого захистити Москву, немає зброї, ні боєприпасів, ні снарядів.» євреї захопили все! Він в кінцевому підсумку пов'язаний.

58980Р

І ось про те, що «Вечірня Москва» розповів про масову діяльність біженців у статті «У обличчі військового трибуналу». Уранці 18 жовтня вантажні автомобілі з вакансіями пройшли на околиці міста. Янтар Абдрахманов і компанія атакувала одну таку вантажівку. Бульйони кинули камені на ньому. Коли автомобіль припинив, вони витягували пасажирів з нього, збити їх і опинити речі. Поліція за допомогою громадян затримали п'ятнадцять осіб. Ініціаторами атаки, трибунал вироку до виконання. Але вже 22 жовтня, коли влада почала приходити до своїх почуттів і вжити заходів проти злочинців.

Конфузія і бездіяльність органів влади, бездіяльність, прагнення багатьох втекти, вижити за будь-якою вартістю, призвело до того, що місто має атмосферу презитивного хвилювання, в якому людина, яка не є кримінальною, відштовхуючись до загального настрою, може зробити злочин, так як це сталося з Василієм Федоровичем Вашковичем. 19 жовтня він проходив на вул. Смирновській і побачив натовп навколо вантажівки. Як він пішов ближче, він помітив людей витягування коробок з спини. Василь Федорович, піднявшись до загального настрою, захопивши одну з них і, притиснув до грудей, як найдорожчий, збирався залишити, але затримали. У ящику було шість батарей. Василь Федорович отримав два роки для них, і довгий час він не міг пояснити самому собі, чому йому потрібні ці ліхтарі і ці два роки.

Херсон

Досліджені злочинці теж не відходив час: вони робили магазини, особливо ювелірні вироби. Один чег спробував вийняти два валізи з діамантами і золотом у дитячій перевезенні. Він був затриманий хакістами, обличчям кримінального суду в поєднанні з дитячим колясцем, здавалося дуже підозрним. Але деякі злочинці пощастили в ці дні. Покинути поїзд, в якому в'язниці перевозилися і пішли додому.

Але в'язниці, які спробували втекти себе, мали поганий час. 17 жовтня гості Ізмаїловської ОЕС на нозі пішли на Ногінську, де вони прибули на день пізніше. Тут вони оновлюються і намагалися втекти. Голова табору Шафир заказав охоронцям, щоб стріляти в'язниці. Під час зйомки повітряна куля випадково вдарив Громову в животі. Загиблими були загиблими, а Громов Шафир збудував взяти інших охоронців до лікарні: Фомахів і Мосенков. Фомічев, до речі, був хауфом і зумів лише одну і половинку табору. У своєму вані було все майно закладу, в тому числі залізна коробка з шістдесяти тисяч рублів, а також зброї.

Фомічев і Мосенков взяв Громову в стаціонару, а потім поїхав в село, попросили в осей, відкрили залізну коробку і забрали гроші з неї. Автомобіль був покинутий, беручи, крім грошей, гвинтівки і нагану. У сумках з газомасок і повернулися до Москви. Тут, в мансарді одного з будинків рідної лаг станції, вони поділилися грошима, прихована зброя і розсіяна. Fomichev купив собі черевики за тисячі рублів, шкіряні штани і куртку, а також годинник, який, однак, скоро зламався і дав для пляшки горілки. Мосенков купив шкіряний реглан пальто з селянського біля Казанського залізничного вокзалу на три тисячі двохсот рублів і купив костюм в магазині покупок на шість сотень і сімдесят рублів. Решта грошей, які вони розподілені на родичі, коханці, ate і drank.

Неважливо, як погана країна була в той час і незалежно від того, як зайняті люди були, вони все ще почали шукати Фомічев і Мосенков. Бухарин і Бобилев, які подаються з ними, були непристойні, щоб знайти обидва скраби і принести їх до кемпінгу живим або мертвим. А 8 листопада Бухарин і Бобилев подорожували в трамваях No 22 від площі Семенівської до центру. Один пішов з правої сторони вулиці, інший зліва. На зупинці Медова провулка Bukharin saw Мосенков. Він, якби нічого не сталося, прогулявся по місту в новому шкіряному гербі, з якого набули кіготи в придбанні зелені. Збудник Бухарина передається деякими невідомими способами до Мосенкова, він перетворився навколо, а їхні погляди зустрілися. Коли Бухарин і Бобилев стрибали з трамваїв, Мосенков вже не на вулиці. Тоді вони пішли в напрямку, в якому він збирався, і в натовпі на Сєменівській площі затримали. 10 листопада також затримали Фомічев. І суди були засуджені до смерті.

Для осіб, які вчинили незначні злочини і змогли утримати гвинтівку, трибунал накладав абзац 2 від замітки до статті 28 Кримінального кодексу, що дозволяє відкласти виконання вироку до закінчення бойових дій, і відправити засуджений до активної армії. У вироку у справі Родичев Олексій Павлович, який залишив блок і повернувся до Москви, він виглядав так: Для призначення Родичевої статті 193-7 "г" кримінального кодексу РФСР (повернення) покарання у вигляді десяти років позбавлення волі ... Виконання вироку буде перенесено до закінчення бойових дій. Відправте Родичев до рядів поточної Червоної армії. Якщо Родічов доводить себе в поточній Червоній армії як степлера СРСР, він повинен подати клопотання перед судом до військових командирів, щоб звільнити Родічев від подачі його вироку або застосувати більш м'яку покарання до нього.

Божевільне життя того часу, як вже було сказано, проштовхнув не тільки представників пролетаріату, а й «лідих» робітників в шлях перегину. Коли сковорідка почалася в Москві 16 жовтня 1941 р., вони закинули свої посади, забули про свої обов’язки і почали відходити. Вони також оселилися, спробували і просувалися. Керівник локальної галузевої довіри Комінтерновського району м. Москва Маслов та директора взуттєвої фабрики цієї довіри Хачикін залишив свої підприємства до своєї долі і спробував втекти з Москви, але вони затримали на станції і дали десять років.

16 жовтня директор продовольчої бази довіри «Москстрономія» Антонова та його заступник Дементєва допустили свої підлеглі, щоб взяти продукцію, що зберігаються на підставі безкоштовно, вони самі поставляються на ковбасу, масло та цукор, набрали шість тисяч рублів з касового реєстру і залишили. Вони були спіймані і дали десять років. Продукція була розподілена до своїх підлеглих та позачергових заголовків Кіровоградської районної адміністрації Степанова та керівника міждержавного офісу Главзагоцнаб Ровінського.

Так, навіть непоганий знешкоджений може перетворитися в злочин в цьому середовищі. У власній шкірі і головою одного з московських гаражів з назвою «поетичні» Огурчикова. 16 жовтня він замовив водіїв взяти авто і приймати своїх сімей з Москви. Драйвери відверталися першими, і один з них, Хомутов, збили вантажівку разом з сім'єю і побутовою начинкою в трамвайний манжет. У евакуаційній евакуації були затінені карате, таст і сон тихого сімейного життя. Хомутов отримав три роки, а Огуртчиков отримав п'ять.

Період розпаду і вагітації триває, як вже відзначається, за короткий час, чотири дні. 20 жовтня уряд остаточно зловив. Указом Державного оборонного комітету, управління обороною Москви на кордонах, за 100-120 кілометрів, було доручено командир Західного фронту, генерала армії Жукова та начальнику Московського військового гарнізону, генерал-лейтенанта Артемєва, покладено захист Москви на його підходах.

У той же день в Москву запроваджено державу сіжку та навколишні райони (звідси його «анное»). 24 жовтня газета «Вечірня Москва» публікувала статтю полковника Хитрова «Святий бій». У полковнику викладав Мусковіти до ерекції барикади в проміжках між будиночками, щоб розташувати перешкоди за вигинами вулиць, і він консультував знецілення з пляшки паливної суміші, щоб зайняти ті будинки, які знаходяться перед перешкодою.

З огляду на те, що в Москві мало бойових чоловіків (тільки в міліції вони взяли стільки, що було достатньо для одинадцять дивізіонів), а обладнання в місті залишалося переважно пляшки з розчісною сумішшю, ідея проведення вуличних битв з ворогом, озброєними танками, гарматами і мінометами здавалося відчай. Не всі були оптимістичні про це.

р.

Не на церемонію, також були рейди на пустелі. Не всі кидаються до переднього і мілію, і деякі просто не пустили своєї матері і дружини. Таким чином, деякі не реєстрували з військовою приймальною службою, інші, які заважають хворим, а інші отримали підроблений сертифікат роботи в Metrostroy або на іншому підприємстві. У період з жовтня 1941 по липень 1942 р. поліція за допомогою громадських активістів виявилась у Москві понад 10 тис. степлерів. Під час проведення масових перевірок паспортного режиму в той же період було затримано понад 20 000 осіб без дозволу на проживання в місті. В основному чоловіки військового віку.

Слід зазначити, що Москва не залишає ніяких біженців. Відправляючи їх з столиці на інші частини країни суворо контролюлися. Московське керівництво мало проблем з Мусковітами. Вони повинні бути в'ялені, поливають, тримають тепло в будинках, а моралі у мешканців. Здавалося б, але 29 жовтня 1941 року в Москві відкрився музичний зал, в якому відкрився музичний зал з джазом, корпсом де балетом і дуетом комендантів Бім-Бом (Радунський і Камський).

Джерело

Джерело: