Поїзд пішов.

Як жити глухими селами Пскова, повністю вирізати з світу після скасування поїздів.

З початку цього року поїзд має йти: в Росії з початку цього року вирізати 150 пасажирів. Російські залізниці скаржилися на величезні борги обласних органів до своїх дочірніх підприємств, глави регіонів назвали поїздами некомерційними і зараз скручуються як вони можуть: кілька жителів Новгородського села Чадкове було передано коню, в іншому Новгородському селищі Татіно, замість поїзда є цивільний танк (трекер-трак).

Найчастіше в цих місцях не існує навіть заміських доріг, а разом з поїздами перестали існувати і села, які вони нещодавно пішли. Але іноді села починають боротися за життя.

У лютому жителі с. Пскове Должиці, де з 11 січня були скасовані всі потяги, приймали до треків і заблокували шлях тепер проходження поїздів. Должицький жилет, кореспондент Нової жив у селі протягом тижня.

Переїзд біля с. Любенега. У січні поїзди припинили зупинку тут, а в лютому поїзд потрапив до дому жінки.

- Я змащений коровою, і я збираю себе, і ви не, ні. Зайдіть ліхтар? Без ліхтаря, ми не можемо...

Ми залишаємо Дебторів в темряві, на сім'ї. Робочий день Лени в поштовому офісі в сусідньому селищі Лукомо (5 км) - з восьми, але в той час як закінчуємо в темряві, ми будемо пізнати.

Коли ми залишаємо будинок, темрява і тиша кришка нам, як подушка. Тільки в крайньому дворі собаки барки, тому можна спочатку піти до голосу, а потім уздовж способів Червоного світла залізничного світла - немає ліхтарів в Должиці протягом десяти років.

Сьогодні Лена пощастила: сніг розтоплений, щільний, кицька під галошами жорсткий і розтягуючи, як якщо псує.

У Дебторах 37-річному Lena називається Lena-Mail. Вона працює щодня. До того ж, коли був поїзд, ви можете приїхати до сусіднього с. Любонег, звідти лише на два кілометри. З ранку до поїзда Лена просто встигла за роботу, ввечері чекала всього 50 хвилин, повернулася до вечірнього молотка. Пощастило, що поїзди скасували цю зиму, а не останню зиму: вона була снігопадною, з сноубордами на грудях; в один день ви гнили, кладемо коридор в сноубордах - завтра він не буде бачити.

Після скасування поїзда Lena має лише два перспективи життя: або перемістити з матір’ю до Lukomo (який навряд чи, або купити коня.

Мати Леніна за 20 років “сидить на групі” (нездатність), чому невідомо.

- Мама болить, як погода або що-небудь. І все поганий, поганий ... - сніг під ногами creaks desperately гучний, Lena говорить, з головою зігнути до землі, і я можу ледь зробити її голос. - Де ви йдете на лікарів? Прокат таксі - 300 рублів. Після того, як з'явився амбулатор, матір був прийнятий до лікарні. Але це довгий час назад, 5 років тому...

Починається світити, Лена виглядає навколо психіки: через блішну сіжу поле з далеким потемненням лісу на горизонті, глибокими талінами з коричневою водою.

до Коли минулого року заморозка склала 30 градусів, є сліди: клім-клом. Не схожа на собаку - собака працює назад і вперед - але гладкі. Вовки. Вони були прямо перед мною.

- Скарга?

до Що робити? Ви отримуєте роботу. Немає дороги...

Поїзди в Должиці (20 км від міста Дно, 16 жителів) скасовані 11 січня. Тепер поїздка на ринок або в лікарню в Должиці влаштовується наступним чином: спочатку потрібно пройти довгий час уздовж залізниці, дивитися вогні руху в час, щоб стрибати поїзд. Далі проходимо трансфер, проходячи через сусідне село Любонег, трод ще два кілометри по по області до великого села Лукомо. Звідти один раз на добу автобусом або за 300 рублів по таксі можна доїхати до районного центру міста Дно. І знову.

Влітку весь спосіб можна зробити велосипедом, холодною зимою або дуже сухою погодою – позашляховиком. На Лукомо немає дороги від Должица, а Ігор Тихоморов, заступник голови Дновського району, обов'язково не буде: Це непорозуміння, не дорога. Напрямок. Війна, що ми приховали в війну? ?

Після очікування декількох днів після скасування поїздів, дебітори відправили делегацію на голову Дновського району Ігор Тимофєєв.

до Приїжджайте, згадуючи найбризніший мешканець Дельжиця Людмила Іванівна Матвєєва. Тимофєєв сказав: Що я буду робити для вас? Я збираю, копаю шлях? І просто зателефонуйте нам Сільченков, голова всіх цих доріг (голова Державного комітету Псковської області з питань транспорту та зв’язку. – Е. Р.). Як, я хочу приїхати. Ну, добре, ми сиділи з ними в кози, ми пішли.

до Не було морозів, бруду, Бог прощав мене, для цього дуже же! згадує сусід Галина Іванівна. Тимофєєв shook з нами перед переміщенням - і зірвав як Плющенко.

Сільченков, з іншого боку, досяг Должиц на нозі і пізніше обіцяв доповідачі «повідомити про адміністративне повідомлення» і запустив маршрутний автобус до Должица – тобто він нічого не розумію на місцевих дорогах.

р.

Не палац.

Поїзди, які використовуються для зупинки на 232-му кілометрі (це Должиці) кілька разів на день, тому якщо ви отримали в 5 ранку, ви можете залишити на місто, піти на ринок і повернутися до вечора новини. Тепер залишилося не одне, але чотири рази на день - там і назад - новий блискучий вагон проходить Должиці - сервісний поїзд російських залізниць, який транспортує ремонтників і гвинтівок безкоштовно по Дно-Ореджській філії (село в Ленінградській області). Теоретично, люди з Дольжиця можуть їздити на ньому, але вони беруть її в причіп тільки на довідку працівника російської залізниці. Таким чином, залізничні працівники – діти Должицького постмана Людмила Гаврилівна – кладуть на поїзд, але її школярі-грудники не є.

Я повинен сказати, що в трейлері все ще беруться хороші водії мешканців Дебторів, а поганий – навпаки. Добре, однак, стає поганою після першого разу, коли вони знаходять незнайомців і відрізають преміум-класу. У дебторах не відхилені, вони знають: бонус - 10 тис. рублів.

29 січня Людмила Івановна Матвєєва мала набряк Квінке: її обличчя і горло набрякли, вона почала порубати.

- Ви повинні піти в стаціонару - і поїзд не займе! – сидячи на кухні, спокійно згадує Матвєєва. - Добре, ми на доріжках, блокуємо її. Взято на поїзд, прийнятий в місто, прийнятий до лікарні. І ще раз був зроблений бар'єр - тут клепки взяли нас...

Заслон складається з чотирьох жінок і одного заступника директора залізничного вокзалу в пенсії. Драйвери поїзда кладуть всі в машині. У місті поїзд зустрівся з міліцією, джекери були переписані, загрожують кримінальним справам і випустили на ринок.

Далі керівництво місцевими російськими залізницями мали два варіанти: або нехай люди на поїзді повернення, або чекати їх, щоб заблокувати залізниці знову. У російських залізницях вони не вийшли без грації: поїзд в цей день був просто скасований. А не тільки мешканці Дольжица, але й рушниці, інспектори і трекмени пішли додому пішки.

Як пояснює Ігор Тихоміров, Должицькі не ввозяться в сервісний автомобіль виключно через введення «транспортних» районів не було сплачено. І Псковская є готовим платити, а сусідній Новгород і Ленінград стверджує, що не потрібно поїзда. Що робити, Тихоміров не знає. Не планується переселення Дольжицького в Дно.

- Ви бачите, "Тихоміров каже мені серйозно, "я є тенденція у світі для розвитку великих міст. Звісно, наші підприємства працюють, ви можете жити в нижній частині, не захопивши своє серце. Але в великих містах є ресторани, кафе, льодові палаци, ви знаєте. І в місті Дно, я можу сказати вам напевно, крижаний палац не буде побудований в найближчі 50 років.

до А ваші сусіди, я кажу, нехай танк замість електричного поїзда.

Тихоміров був безшумним.

до Ми живемо в двадцятому столітті. Я не хочу прокоментувати на танкі. Ні священика.

Людмила Івановна отримала десь на телефон Голови Псковської області Андрій Турчак.

- Я назвав, я сказав: "Ми хочемо зареєструватися на аудиторію". І сказав він: "Я прийшов до тебе." Ну, ми думаємо Турчак був ебать спійманий! Bryachak тут.

Заступник від «Східна Росія» і, швидше за все, опонент Турчака на майбутніх виборах Олег Брячак взяв делегації серйозно. Прибув відео, надіслані листи всім органам і виділеним УАЗ.

Тепер про один раз на тиждень, в холоді, половина Дебтора сидить на "готці", відправленому Брячаком і йде на дно: покупка, ринок, аптека. По-перше, звичайно, СУВ попросила голова Дновського району Ігор Тимофєєв.

- Я сказав йому: «Сторінка, у вас є такий автомобіль, але непротяжний автомобіль», - покажу вам цей євонічний джип у місті, говорить Людмила Іванівна. «Дякуемо нам місто» І сказав він: «Це не для ваших потреб».

Але найважчих речей, коли є мертва людина в Дебторах. У районному центрі купується труна. До останнього похорону раптом зігрітий, засмажений УАЗ перед Любонегом, а труна повинна бути проведена в тій же причепці російських залізниць: водій був хорошим, взяв труну тільки 300 рублів.

Далі на тракторі «Білорусь» завантажують покійний брухт. Нерозчинні родичі підбираються поруч, і весь процес йде на шість кілометрів до кладовища.

Вони співають від священика в місті. «Я так мати санг», – розповідає Галина Яковлевна. - Я оплачується за рік. На своїй совісті вони будуть співати, вони не будуть співати. Наші проблеми

Немає вовків.

Уранці Матвєєв назвав Марина, редактор газети «Дновець», урочисто повідомив, що з понеділка по п'ятницю пан Турчак приходить до дна для параду (на честь 70-річчя визволення міста з німців) і гарячої лінії з читачами.

Тепер кожен дзвоник Людмила Івановна гарячо збивачів: «На понеділок в Турчак ми будемо йти, Брячак «злетять» дасть, і обов'язково додає: «Що це секрет. й

... На першій половині села зібралися показати мені шлях до Лукомо, але потім вони змінили свої думки: один день ви йдете, два дні, щоб лежати. Олеся Іванівна і чоловік Аліка зібралися і Галина Яковлевна.

По-перше, ми проходимо уздовж залізничного вокзалу, розбиваємо всі правила і обговорюємо, що десь тут Галина Яковлевна побачила ведмедя з вікна поїзда. Про ведмеді в Должицах вони розповідають спокійно («Оз Гал і Коля приїхали на станції, Коля датська, і є ведмедя»), але вовки бояться. Зараз в напрямку Дебторів: мисливці говорять, що всі сліди призводять до цього.

Галина Яковлевна та Алік Матвєєв

Без твердості

до Будинок падає, і вони вставляли нові вікна, Людмила Івановна невдоволяє огляди хата і незрівнянно станів:

- Літні мешканці!

Lukomo - найбільший село в районі (більш 200 осіб) і головний центр спілкування з зовнішнім світом. Звідси є автобус до Дно (один), є магазин (дорогий), два автомагазини (не дешево), таксі (так само, 300 рублів). Адміністрація Лукомського volost (офіційно) знаходиться в районі Лукомо, що називається Пентагоном. Всього 41 сіл і 960 осіб. У місті немає шкіл, церкви, поліція, клуби та пожежники. Єдиний парамедик знаходиться в Лукомо, залишилося лише три ферми, але в Юрковово є бібліотека, а в селах Скуграр надійшло управління муніципалітетом. Його голова Тамара Павловна знає про проблеми Должицького, але нічого не може: бюджет наросту на рік становить 1 млн 800 тис., а адміністрація Псковської області говорить про те, що 5 км дороги від Лукомо до Должица обійдеться 15 млн. рублів.

Ви не можете вірити, що сума грошей.

- Сортер і плюс гравій - вигин пальців, говорить Людмила Іванівна. - Так, плюс асфальт.

- Чому нам потрібна асфальт, алік переплетені. - Зроблено сортувальника. Зніміть його, потріть його вгору. Плюс пісок, плюс рубльовий ...

- Плюс kickbacks, я отримую.

- Плюс kickbacks, пальці Alik. Він довгий німий.

- Чому ви не їдете в УАЗ? Ви будете збирати гроші на бензин, один раз на тиждень, щоб піти в місто.

до О, я приїду всіх! – стрибки Alik, за професією – драйвер.

- Так, ця держава повинна думати, а не приватна машина, грмень Галина Яковлевна. - Ось як ми дякуемо! Половина людей не дала грошей, і ви сказали УАЗ.

- Хто закріплює його? Хто оплачує запчастини? - Алік.

- Хто хоче це? Ніяких потреб ... укладається Людмила Іванівна.

до І немає дороги, sighs Alik.

до Немає способу.

Кілька дахів в Должиці та поблизу Старого села покривають плівкою, знятою з картону. Він щільніше і міцніше, ніж відверта, дешевше, ніж руберойд "і в цілому красива"

МакКена без золота

Наташа вбита поїздом в січні, і ніхто не знає, як. Я думав, що він і МакКенн ходили додому в дебторах з магазину - добре, вони мали напій, звичайно. У Любонег МакКенн пішов вперед, Наташа впала.

до Водій не помітив, тільки відчував удар. Я назвав станцію: вони кажуть, піти, перевірити, говорить Людмила Іванівна. - Вони не зупиняються. І МакКенн перекручував ногу той же день. Ми почуємо, що хтось захоплює дорогу. І це МакКен, збиваючи уздовж доріжок, кріючись. Ну, Алик отримав його на слоні, і він взяв його. Наташа знайшла лише другий день. Не знайшовши руку від неї: вовки їсти її.

... Так як Наталя була збита, МакКен (прізвище, в цілому він Володи) не курить або навіть п'є. Не тому, що ви хвилюєтесь, ви просто не зможете дістатися до магазину.

Під час дня МакКенн сидить на лавці перед будинком в одному завантаженні і один завантажувальний завантажувач:

до Моя нога набрякла, болить. Якщо ви не стягуєте пов'язки, ви не можете залишити будинок взагалі.

- Чи можна викликати парамедика?

- Приїжджайте, приїжджайте, Макккен кистіться. Я не маю картки, я безробітний. Хто прийде мені?

Насправді, McKen є регулятором локомотивів. Але не існує такої роботи навіть в районному центрі, тому перед тим, як він «наступився на шортах»: «Хто пити дерево, що це.» Я хотів би отримати роботу як джент, але один день на поїзді візьмуть, інший - ні. «Хто буде тримати мене? Ви навіть не турбуєте з поїздами. Прогулянка? Який працівник буде я, 30 верст викручений?

Ви повинні піти в місто, щоб отримати користь від безробіття, тому McKenn не отримує ніяких.

Не хочу говорити про це, і він не говорить про те, як він скручував ногу. Де поховала Наталаша, не знає: «Бур'є десь». МакКенн не так званий, - Ми проживали з нею протягом шести місяців. З іншого боку, майже сім років, вона загинула. Але вони не були одружені, тому вони жили разом. й

McKenn описує минулу щасливу епоху назавжди: село було весело! У Лукомо, вони побігли танцю, а фільм був відтворений, а клуб був. Коли ви залишаєте будинок, перейдіть до останнього будинку, є ліхтар на кожному стовпі. Як у Ленінграді на проспекті Невський, так ми.

до У вас було щасливе життя? він запитав.

МакКенн був тихим протягом тривалого часу.

- Ну, ія. Моя дружина і я 20 років. А потім... Хтось був відсутній ...

Він знову мовчить, подарує ніс і натирає око рукавом. Неділю, Людмила Іванівна була повністю запалена. Кожен раз, коли телефон пан, вона сказала, Кіт! Інтерсіті Дівчата, Турчак! – і родичі, які називаються від Петра до питання «Як ви?» – відповіли коротко і гордо: “Ми війні!” Він доданий, «Ми просто виведемо. й

За ніч в Должиці різко прогрівається, сніг розтоплюється, гумові черевики соковиті задумані на липкий бруд. Він став чітким: «щатий» Брязак у с. не пройдено, необхідно бурити поїзд.
По 16.30, коли поїзд проходить через Должица в напрямку дна, природний натовп зібрав на платформі. Ми прийшли до переговори заздалегідь.

- Зайдіть до нас завтра вранці! Мавєєва вперше зламала в вестибуля і почала збиватися на кокпіті водіїв, але вони зафіксували двері і кричущо бояться через неї: «Зима в!»

до Як мінімум відкрити вікна! Тепер, ..., ми будемо стояти! - Галина Іванівна знімається на доріжок.

- Чому у вас є нерви тремтіння! – нарешті, водій не може стояти. - У вас є Турчак, щоб піти до нього.

Дользіки відповіли захопленим крім.

- Я зустрію вас завтра, я буду тебе.

Військова рада проходила на лавці, не відступаючи від «ірону».

- Приїжджайте цей Турчак, залишайтеся з мною на тиждень, пройдіть п'ять кілометрів на ногу, Людмила Іванівна кип'ятила. - Я годую йому. Не м'ясо, далеко за м'ясо. Я змащую трохи картоплі.

- Повернеться до своїх Олімпійських ігор і дасть нам трохи грошей на дорогу.

до А якщо я їду до Турчака - і хто буде годувати мій коров на обід? - похилий постман Людмила Гаврилівна. - Алик? Собака не дасть йому, він не дасть йому.

Половина села спробувала об'єднатися після неї. Я думаю, що вони курять.

до Що б ви сказали Турчак? запросив учительської школи Тетяна Вікторівна Цветкова.

до Адміністрування заявили, що ми загинув село. Але ви розумієте, що населення все ще має 20 років, щоб жити, як якщо апологізація, вона говорить.

Залишилося пізно.

- Пам'ятайте своє слово, все закінчиться Майданом! грмень, сортування на грязі, Галина Іванівна.

до Головне не Магадан ... – прийшла від темряви в відповідь.

Жителі просять водію проходження поїзда взяти їх на дно

Немає надії.

Понеділок, Дно. За годину до спекотної лінії парад починається на честь 70-ї річниці визволення міста з німецьких фашистських злих духів.

до Цей вінок буде викладений тут, це не дає нам.

Людмила Івановна – найважчий погляд, викладання в пакетах лише придбаних товарів. Хвости риби палички з рюкзака, а Людмила Іванівна виштовхує її всередині силою: вона все одно некомфортна для Турчака - з хвістом.

До редакції газети «Дновець» зібрали 30 осіб. Половина хоче поспілкуватися з Турчаком про майбутнє Дновської лікарні. Про електричну поїздку. Хтось навіть зробив постер “Турчак повернення поїзда”, але інші змушені видалити: Людмила Іванівна – тому що «ми будемо потрапити в наставку», вчитель Тетяна Вікторівна – адже після того, як «Турчак» кладемо кому.

Турчак з'являється з охороною і поліцією.

- Олексій Анатолійович - Людмила Іванівна починається. Я хочу попросити вас про поїзда...

- Андрій, - коригує Турчак. - Боротьба за поїзд. Я зустрів Якуніну в особі минулого тижня. Особисто! Я дав йому всі ваші болі. Він обіцяє, що це питання буде вирішене в наступному місяці. Ми познайомимося з вами в квітні...

до Що ми?

- Добре, ми повинні бути хворими. У нас є замінний автобус...

до Не існує заміни, народний депутат Олег Брязак, що стоїть поруч, міжвеніри. Для того, щоб приїхати людям на хліб, я тепер даю машину. Ця проблема повинна бути вирішена ...

- Ну, приїжджайте сюди, що ви лікуєте з боку? – ніжно званий Бучак Турчак.

- Чи можу я кинути? Ви обираєте ваші вирази!

до І як ми живемо? – Людмила Іванівна не відстала. Навіть водій сказав: вирішіть проблеми з Турчаком.

- Побачити, як вони готові, вони знають, хто вирішує!

- Я торкаю? Я не скажу!

до Ми видалили, що виїхали! Людмили Іванівни, жінки, які рухаються ближче і говорять одночасно.

- Краса, які покинули вас? - Евіл піднімає голос Турчака.

до Ми не пишаємось хорошою дорогою, ми просто стежимо.

- Я пообіцяю тебе. Я обіцяє.

- Я хочу поговорити про дітей війни! - відштовхує людей сірого віку. - Кожна людина забули дітей війни!

- Лікарня! Що про будівництво лікарні? В той же час всі війшли на губернатора.

до Дякуємо! Щасливий відпочинок! - Руки Турчака, що вже перевернулися до всіх. І зникне на редакційних дверях. Немає використання.

- Я думаю, що нічого не відбудеться, — похмура Людмила Івановна сидить в УАЗ. Увечері поїзд є поганим зміщенням, Должицький не буде ставити в нього, мені довелося найняти лофа в Лукомо, а потім йти пішки. Що буде змінюватися?

Я пропоную виклик посадових осіб, відправляючи запити з редакції, що йде на російську залізницю. Долгіки - спанг. Вони не здаються вірити в будь-який час. За межами світу, як поїзд, не дивлячись на дебіторів з вікна.

На залізничному вокзалі в м. Дно мешкає мешканець Дельжицького Микола Степанович Єлиневський:
«Прихильники, які йдуть сюди і не візьмуть нас на поїзді – вони знають мене, навчаючи їх. І в цілому, ми зараз маємо ринок і повинні мати вибір - залізниця або вільний шлях. І ми не маємо нічого.

Будинок в Должиці Ніколаї Степановичі та дружині його купили як дачу, але переїхали там назавжди: «У нижній частині, як ми живемо?» Купити картоплю, купити томати. Ви не можете жити на пенсії. Я купив цю капулу на голову, ви знаєте?

Марія Феодоровна, дружина Ніколая Степановича, перенесена на Дно з Білорусі 30 років тому: Я думаю, що я буду писати Лукашенко, щоб взяти нашу село або Псковську область під керівництвом, чесно! Він отримав більше замовлення, ніж ми робимо. Дивитися, Псковська область все ще руйнується. Закрила молочна рослина, лляна рослина була закрита, а Дно вже не місто, але сільське поселення.

Водій Alik Matveev і його дружини Людмила Івановська є найбільш активними мешканцями Дельжиця. Якщо вони не були для них, боротьба за поїзд вже втратили: Ми чекаємо на дорогу. Немає укусу може піднімати її ас.

Колишній вчитель літератури Тетяна Вікторівна Цвєткова переїхав до Дольжиця 2008 року: «Ми вмираємо село, ми сказали так в адміністрації». Ну ви бачите населення? 50 до 60 років. Ми все ще повинні жити. Ви повинні жити 20 років.

Постман Людмила Гавриловна тричі на тиждень об’єднує весь район, доставляючи листи, пенсії, газету «Дновець» та «Вестнік Зоз»: «Ви бачите, носити звичайні шкарпетки, і під ними – вовна. Так що вовняне не погіршується так швидко.

р.

Колишня медсестра Галина Яковлевна мешкала з чоловіком в Камчатці протягом багатьох років, побачила різні гарнізони і міста, цікавиться політикою: «У всьому світі чекає Росія, щоб почати годувати його, скільки землі під парою!» Як може бути село непроможним? Непроможність їх розумів.

87-річний Зінаїда Олександрівна, її син і його дружина є останніми мешканцями сусіднього села Должица: «Хто, я красива?» О, ye! Не скажи нікому, вони сміються!

Дочка Зінаїда Олександрівна Людмила Івановна та її чоловік Саша жив у Санкт-Петербурзі за 40 років, але вони люблять своє Старе село і не збираться рухатися від неї: Все моє життя в Ленінграді я пропустив село! У нас було весело: там був клуб, магазин, люди поїхали до нас з Должиці. Збір бригад з усіх сіл, концерт, навіть ми виконали. Столи стояв, вони вирізати овець. А тепер ми тільки тут.

Колишня електрика Микола Миколайович Ільїн народився в цьому будинку в Должиці, і його дружині Тоня – на поїзді: «Щоб кинути народження – і в лікарні не встиг.» Мій батько на прасці, мій мама, мій niece – вже в третій генеруючий залізничник. І я завжди любила залізничну дорогу. Як дитина, ми витратили весь час на поїздах, здогадуючи, що таке локомотива йде, на яке паливо ...

Все!

р.

Джерело: