Тетяна Чернігівська: Чому собаки не йдуть в музей

Тетяна Володимирівна Чернігівська до Заслужений діяч науки РФ, видатний вчений в галузі нейронауки, психолінгвістики і теорії свідомості, говорить про мистецтво як видова мета людини.

«Я починаю з провокацією. Кілька років тому я був на Міжнародному півотичного Конгресу, і там була розмова, що я ніколи не забув. І це було, "Чому не собаки йдуть до музеїв?"

Це дуже серйозне питання, бо чому б не піти там? На підлозі вони можуть ходити, є повітря, які вони можуть дихати, вони мають очі, вони мають вуха. Вони не йдуть до філармонії. Чому? Це питання повернулося до того, що є щось особливе для нас людини.

І я пам'ятаю Бродського двічі сьогодні. Перший раз Бродський розповів про поезії, а не про мистецтво загалом, але цілком застосовно:«Поезія – це наш вид. й

Моя точка є те, що далеко не ми знаємо, ніхто з наших сусідів на планеті є що-небудь, як це.

Ми не живемо серед об'єктів, речей, гір та річок. Ми живемо в світі ідей. Я думаю, що це доречно згадувати Юра Лотмана, з яким я мав добре вороже спілкування багато, і це, звичайно, не можна забути. Після того, як ідея Юрія Михайловича була такою, що мистецтво не відображає життя, а мистецтво створює життя, вона генерує життя, і це принципово різна історія. Ломан, до речі, то сказав, що перед тим, як з'явився Тургенів, не було дам, перед тим як не було зайвих людей, не було зайвих людей. Спочатку необхідно написати Рахметов, а після того, щоб кожен лежав на нігтях, щоб перевірити, скільки вони могли витримати там. М. Майстер просто сказав, що це все в його голові. Так, це все в голові, тому собаки, а також всі інші красиві тварини, не потрібно йти до Маріинського Театр або музей, тому що ми дивимося з нашими очима і дивимося з нашим мозку, ми слухаємо з нашими вухами і почуємо з нашим мозку, і так далі, ви можете пройти всі сенсорні системи. Ми потребуємо досвідченого мозку. Я також говорю про елітизм.

Це не те, що є поганий і хороший мозок, але що мозок повинен бути освічений, інакше це нескінченно виглядає на Чорному квадраті, на Червоній площі, слухати Schoenberg, і так далі.

р.

Коли Бродський говорить про те, що мистецтво є нашою «ціллю специфікацій», я хочу підкреслити це. Мистецтво – це різний спосіб знайомства світу та різний спосіб опису світу, на відміну від науки, що я роблю. Це різні.

Хочу сказати, що звичайний, загальний громадський вірить, що є серйозні речі - це життя, хоча б технології, наука. І є такий Додаток, щоб говорити, десерт: можна їсти, або не можна їсти, можна використовувати різні ложки, локони, форсунки і так далі, або ви можете просто захопити його руками. Питання, які ми хочемо бути. Якщо ми просто власники вуха, носа, очей і рук, то ми можемо зробити без неї.

Але мистецтво - Я граю з вами знову - Провст зробив на пам'яті. Провст відкрив -- Я маю на увазі, закони пам'яті, але це занадто химерно.

Він сказав, що про пам'ять, яка сучасна наука, з усіма його технологіями і величезними можливостями, є лише вибраним. Художники — в широкому сенсі, незалежно від того, що вони є – ось деякі намети, з якими вони відкривають речі, які наука не може виявити. Точно, можливо, але дуже скоро. Імпресіоністи Про бачення Не про палички і шишки, не про структуру очей, а про бачення. Вони виявили, що сенсорна фізіологія виявила десятки пізніше, які почали вивчати, як люди сприймають складні візуальні предмети.

Повернувшись до Бродського знову, що інші не можуть зробити. Для мене, щоб побачити, чути, будьте в курсі чогось, я повинен мати досвідчений мозок.

Ми народився в цьому світі з тим же мозком більше або менше (крім генетики), порожнім текстом на нейромережі, що у нас є. Але ми, кожен власному часі з'явиться перед Критом з абсолютно різною нейромережею, і буде написано текст нашого усього життя, включаючи їжу, Леонардо, помада, спідниці, книги, вітер, сонце на певному день – все написано. Так ми хочемо, щоб цей текст був ускладнений, або ми хочемо, щоб він був коміксом? Потім мозок повинен варити.

Випадково, я також скажу одну матеріальну річ, для тих, хто цікавиться, можу надати посилання на серйозні наукові статті. До речі, ви також говорили про фітнес: мистецтво є фітнесом. Звичайно, якщо ми лежимо на дивані і лежимо на цьому дивані протягом шести місяців, то після цього ми не знаємо, як вийти з неї, нехай тільки як ходити.

Якщо мозок не зайнятий важкою роботою, то немає нічого дивувати і відхиляти. Це буде простий текст, нудний і простий текст. Мозок покращує від важкої роботи, а арт – це дуже складна робота для мозку, адже це вимагає, повторю, приготування і є багато нетривіальних рухів.

Це тренує нейромережу так багато, що вона фізично покращує. Ми знаємо, що як з власної музики, так і від прослуховування комплексної музики, нейромережа стає якісно різною, дуже складними процесами відбуваються в мозку людини, яка слухає музику або грає її. Дуже складними процесами виникають коли людина (який розуміє, що він робить, не тільки очі відкриваються) дивляться на складну картину або живопису. А сам об'єкт, чи це живопис, скульптура, кіно або що-небудь інше, це не автономно, залежить від того, що Цвєтаєва колись сказав “редер-ко-автор”. Він залежить від того, хто слухає, хто переглядає. Це серйозна історія.

Про що відбувається в мозку танцівниці. Дуже складними процесами. Це не варто думати, що мистецтво є таким простим, приємним доповненням, що ви можете просто одягнути, або ви можете - красиво. Не про те, що не про «красу». Це різне бачення світу, принципово різне, не цифрове, якщо ви розумієте, що я маю на увазі, це не алгоритми, це дорогоцінні камені, це розмиття, це про те, що філософія викликає кількісну якість.

Qualia - це те, що не можна описувати будь-яким чином, це перший досвід людини. Ось ми п'ємо те ж саме вино, ви кажете: якось кислий, добре, ці ноти в марно. І я кажу, я думаю, що ці ноти тут добре. Ні грами, міліграми, спектри описують речі, як холодний, теплий, приємний, красивий. Тут наука безладна.

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: izbrannoe.com/news/mysli/tatyana-chernigovskaya-mozg-dolzhen-byt-obrazovan-inache-emu-bespolezno-smotret-na-chernyy-kvadrat-i/