Синдром монопатії: Як людськість З відділу праці

浜у 涓 蹇

Наші фахівці завжди цінували і всюди, але часто вузькі фахівці, люди, які ретельно знають свою тему, особливо затребувані. Тим не менш, людина є поліматичним характером - його інтереси багатогранні і не можуть бути знижені до одного конкретного поля знань. Роберт Цвєггер, автор журналу Аеон, обговорює цю функцію розуму людини і закликає прагнути до нових знань. Я один раз проїхав по степу в Єгипті. Я супроводжую місцевих кочів, і раптом у нас була плоска шина. Після того, як мої супутники взяли стрічку і стара камера і почали перекачування повітря з трьох шин, щоб закріпити четверту. Не тільки вони не захоплювалися не з насосом, але вони запевняють, що перенесення багатьох інструментів було ознакою людської слабкості і ліньності. Справжній професіонал не повинен володіти інструментами. Все, що він потребує, є можливість імпровізувати, використовуючи тільки імпровізовані засоби. Більшість знань, які ви повинні мати з різних полів, краще ви в імпровізації.

Сьогодні у використанні такі слова як «психопат», «соціопат». Але є один менш відомий схожий слово: «монопат». Вузькі, вузькі, вузькі, вузькі, вузькі спеціалісти, експерт, якщо ви будете, хто цікавиться тільки в своїй галузі. Коротко, це улюблена рольова модель Заходу.

Вважається, що монопатія сприяє розвитку бізнесу. У цьому частково пояснюється популярністю цієї моделі. Наприкінці вісімнадцятого століття Адам Сміт (який, до речі, був дуже ерудитним і універсальним чоловіком, письмо не тільки на економіках, але і на філософії, астрономії, літератури і права) сказав, що поділ праці був двигуном капіталізму. Його приклад з штифтами добре відомий: шляхом поділу процесу виробництва штифту в операції і викладання цих операцій для окремих робітників, продуктивність значно збільшується. Однак Сміт зазначив, що наслідок занадто суворого поділу праці можуть бути психічні розлади.

Промислова епоха дозволила оцінити як переваги, так і недоліки поділу праці. Люди отримують нудні завдання. У той же час, якщо робота вимагає певної фізичної активності, вона ще може принести відчуття задоволеності. Людина знаходить певний ритм в ньому, надходить в робочий потік, а час летить непомітно для нього. Так, в романі Джека Керуака Великий Сур, є прекрасний опис Нейл Кассиді, який працює як курка, зміна автомобільних шин. Але робота не пригнічує його, але, навпаки, надихає його.

Монопатія промислового віку не була настільки небезпечною, якщо людина залишилася з ручною працею. Але сьогодні середній працівник витрачає весь день перед екраном, виконуючи монотонну психічну роботу. І це вузькі бур'яни називають спеціалістом, експертом. Ми прагнемо бути такими професіоналами, щоб ми повністю зосередилися на нашій роботі, і всі наші життя мріяли про продаж мобільних телефонів або кавових машин. Але не було, що завжди справа?

Вимкніть не. У класичному розумінні полімат – людина з великим знанням у різних сферах. У Ренесансі поліматизм був частиною ідеї ідеального чоловіка, який повинен бути як вченим, так і художником, і водночас бути розроблений фізично. Леонардо da Vinci був гордий своєю здатністю вигинати залізні стовпчики, щоб про той же ступінь, як Мона Ліза.

Звісно, важко порівняти себе з da Vinci, Goethe або Benjamin Franklin і розглянути себе поліматою. Не кожен може бути генієм. Але всі люди мають схильність до поліматизму, це частина нашої людини. І тут ми зіткнулися з величезною когнітивною диссонацією Західної культури: з загальним непорозумінням того, як з'явилися нові відкриття, з'являються нові ідеї, народжувалися нове мистецтво.

Франциска Цегла, яка вгадала структуру ДНК, стала фізикою. Він заявив, що це знання допомогло йому впевнено приймати на завданнях, які, відповідно до біологів, були невизнані.

Наприклад, наука вважається чистою, логічного, виключно раціонального поля, позбавленого будь-яких емоцій. Тим не менш, це досить випадковий і хапазард, керований грошима і самооцінкою, в залежності від інтуїції лікарів першого класу. Крім того, наука поліматична. Нові ідеї часто народжуються на перетині незалежних полів. Франциска Цегла, яка вгадала структуру ДНК, стала фізикою. Він заявив, що це знання допомогло йому прийняти завдання, що біологи вважалися непридатними. Річард Фейнман, творець квантової електродинаміки, Нобелівський лауреат, зробив свої відкриття завдяки оригінальному хобі - обертаючи пластину на пальці. Схожі приклади можна знайти в історії мистецтва. Кюбизм поєднує в собі примітивність африканської скульптури і абстрактний спосіб живопису популярної в Європі. Приклад поліматики в бізнесі мобільних телефонів, які сьогодні об'єднують функції комп'ютера, камери та GPS. Ми працюємо з нашими знаннями у всьому світі, а також більшим потенціалом для нових відкриттів. Ми можемо ігнорувати ці переваги поліматичного підходу. На мій погляд, причина полягає в помилкових ідеях про навчання. Ми віримо, що це можна дізнатися тільки в молоді, а деякі навички можуть навчатися тільки тим, хто дається її природою.

Звичайно, припущення, що легше навчати щось в юнацькій молоді не має значення. На жаль, нейронаука надає наукову основу для цього. Але це абсолютно помилково сказати, що освіта неможливе після закінчення навчання, університету або після 30 років. Виявляється, що багато залежить від базального нуклесу, розташованого в кормі. Серед інших функцій ця частина мозку відповідає за виробництво ацетилхоліну, нейротрансміттера, що забезпечує нові зв'язки між клітинами мозку. Це визначає нашу здатність поглинати нову інформацію і запам'ятати її. При активі базального ядра ацетилхолін виробляється і утворюються нові сполуки. При вимкненні кількість нових з'єднань значно зменшується.

До 10 років базальний нуклеус у людини діє весь час. Ацетилхолін виробляється з надлишком, відповідно, утворюються нові сполуки. Це означає, що процес навчання у дитини практично безперервний: якщо він бачить або чути щось, він запам'ятовує його. До підліткового віку мозок стає більш селективним. Дослідження пацієнтів, які відновлюються з інсульту, виявили, що базальний нуклеус тільки перетворюється, коли присутній один з трьох умов: нова ситуація, стан шоку, концентрація, яка досягається шляхом повторення або безперервного застосування навички.

З власного досвіду навчання бойових мистецтв я можу сказати, що інтенсивна підготовка дає більше, ніж періодичне застосування навичок. За рік я скористався годиною в три рази на тиждень, і я ледве бачив будь-які результати. На наступний рік я спробував інтенсивний курс 5 годин на тиждень 5 разів. Прогрес був очевидним. Я закінчився чорним ременем і сертифікатом інструктора. Поглинаюсь, я не вірю, що я можу опанувати бойові мистецтва. Я думав, що це був або натуральний, ні. Тоді я бачив талановитих спортсменів, коли вони не тренувалися. Я повинен визнати, що це був величезний моральний стимул.

Цей досвід допоміг мені зрозуміти секрет навчання. Я не мав особливих талантів, але я отримав, тому що я навчився. Я впевнений, що кожен може дізнатися нові навички, і в будь-якому віці. За умови, що процес навчання триває. Навіть 90-річні роки зберігають здатність вчитися, якщо вони шукають нові знання. Якщо ми зупиняємось на стимулюванні нуклесу базального, він починає висихати. Якщо було вимкнено занадто довго, він перестає виробляти ацетилхолін. Це явище спостерігається в літніх людей і може бути однією з причин хвороби Альцгеймера та інших форм дементії.

Багато досліджень показують, що людськість, а саме дослідження мистецтва (дата, музика, акторська діяльність) підвищують здатність засвоювати новий матеріал. Мистецтво мотивує набагато краще, ніж інші суб'єкти, що дозволяють студентам виявити здатність концентрувати та покращувати. Навіть якщо вони дають мистецтво пізніше, вони можуть використовувати свої відкриті здібності, щоб освоювати нові навички. Це переконання, що ви можете дізнатися щось нове, що відкриває шлях до поліматичної активності.

Я думаю, що час прийшов до вивчення поліматики для протидії зсуву на монопатію в сучасному світі. Поліматика повинна включати наукову, мистецьку та фізичну культуру. Я не маю на увазі, що спорт допомагає процесу навчання будь-яким чином, але якщо ми виключаємо людей з нашого життя і обмежимо себе читання книг, наш людський характер втратить багато. Поліматика може зосередитись на вивченні методів швидкого навчання, що дозволяють опанувати численні поля знань. Це також може розробити методи передачі. Багато з них, звичайно, доводиться робити з творчим процесом, а саме, з'єднуючи самостійні речі для нових відкриттів і винаходів. Я впевнений, що це призведе до кращих висновків у всіх сферах. Він також вірний, що більш поліматичний ви, краще ви розвиваєте почуття гармонії і балансу, який додає вашому почуття гумору. І що ніколи не болить.

Джерело: теоріяandpractice.ru