308
Чому ми не можемо стояти тишу
Ми не можемо стояти тиші... (Мадельтам)
Я сидів у перевезенні московсько-Петерсбургського поїзда. Я прийшов перед іншими пасажирами, і тепер я дивлю їх в машині, знайти свої сидіння, роздягання і покласти валізи і сумки в багажних відсіках, і в цілому, всілякі неприємності. Всі вони, особливо молоді, заряджаються одним ритмом, однією енергією, яка сплесає в них, шіммери над краєм, висить в жартах, сміху, енергійних рухах. Але всі оселилися, ескорти вийшли з машини, і поїзд повільно рухається і поступово набирає швидкість. Це там, де щось дивне починається з мене. Щось весело і дещо турбувати.
Як тільки з себе, так і своєю імовірністю, яка диктує позицію Вас як пасажира в зануреному і дуже обмеженому місці, пасажири, як команда, піднятися в сумки, кишені, вийняти мобільні телефони і ставити їх. Дивиться дивний. Це смішний або це хреп. Психосис набирає сили і більшість людей починають викликати когось і розповісти їм, що вони вже на поїзді. Потім, коли колективний дзвінок завершений, власники стільникового телефону сидять на деякий час, досить незрівнянно голодують на екранах і чіпляючи їх іграшки в якості життєвих ліній. Хтось має гру, і хтось не робить, але ми повинні продовжувати робити щось, брати участь в «активному житті», коротко, щоб бути себе, або... Інакше, ми ризикуємо, що залишилися німими.
Так чому ми так боїмося миром і тихим? Чому ми відчуваємо себе некомфортно, коли ми самостійно? Чому це так погано, коли життя презентує нам таку можливість? Останнім часом знову випустили бельгійський письменник Maurice Metterlink, той же, хто грає про Blue Bird, як і раніше грає на багатьох стадіях світу. Книга називається Скарб Хмелі, і вона має ще одну історію про поїзда. Про те, як два пасажири, що знаходяться в одному відсіку, починають відчувати неперевершений дискомфорт від тиші і неможливості. Не було мобільних телефонів в той час, щоб вони не поспішали розпочати розмову. Що не важливо. Найпорожнішим і незначним є не залишатися в цій тиші, від якої вони бояться, тільки не мовчаться. Що відбувається тут? «Чому бояться бути самотніми з тихою правдою про себе», - розповідає письменник. Правда мовчить, він продовжує, і бути в тиші самостійно з собою досить страшно. Чому? Тому ми відверто нудьгуємо і боляче нездужання, і нам потрібно інший, щоб уникнути власної гідності і пишності. Це перший.
І по-друге, хто каже, що нам потрібна правда про себе і світу, хто каже, що ми так любимо, щоб почути свою тиху, безперечну і нескінченну присутність, об'єднавши весь світ своєю красою і креативною силою – зірки, дерева і море і ваш мандрівник? Іноді в поезії, в музиці або в моменти любові, її присутність буде спалахувати, посміхатися на вас з чарівною посмішки, сяйво з безпрецедентною картиною, досить, і досить достатньо.
Але ми не живемо в правді, не в реальності? І я кажу ні. Для найбільшої частини, ми відступаємо від неї, не чіпаючи його.
Подумайте, що ми будемо говорити. Просто трохи. Ми спілкуємося один з одним і світом 90 відсотків через інтелект. Розмовляючи інші, бронювання квитків, запитуючи напрямки, написання есе, прийом іспитів і т.д. – все це інтелект, хороше, але обмежене. Тепер ми запитуємо себе, в якому часі він існує? І ми будемо відповісти на те, що в минулому. Оскільки інтелект просто пам'ять, це пам'ять про минулу інформацію.
І так, коли я спираюся на інтелект -- і я роблю його більшістю дня -- Я не можу бути в теперішній момент, де сама подія, сама реальність, є. Тому що я в інтелекті, і це в минулому, в якому пропущено, що вже немає.
У слово, я, в якому немає, в якомусь віртуальному просторі, немовно відокремлений від того, що насправді існує. У цій віртуальній паузи є багатомовний стіл, пам'ять сторін, недавня розмова, правила поведінки, мотив B.G., віра, що Britney Spears sucks, пам'ять моїх резиденцій або радості, телевізійна програма тощо. І в той час, коли я розмовляю з іншою особою, я кладаю пам'ять, мій віртуальний, в розмову, і другу людину годує її віртуальною. Тому психологи говорять, що люди чують співрозмовника близько 5-7 відсотків. Решта, 95 відсотків, власні думки.
Так що я стверджує, що більшість часу ми всі всередині великої віртуальної машини (без будь-якої електронної матриці) ми створюємо. Всі ми (найбільша частина нас) задоволені цим, що дивовижна. Крім того, висихаючи на бюстлі, як на голці, ми можемо навряд чи ведмедя тиші і неможливості. І якщо ми були в тиші — щоб допомогти приходять мобільний, навушники або кишеньковий комп'ютер ...
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Він бере людину з пам'яті, з минулого, з віртуального світу, з заплутаності думок і почуттів, і прагне поставити його в ситуації тут і зараз, в ситуації реальності.
Зміцнення прагне відновити право людини, пропонуючи для того, щоб відмовитися від вимог, що мають на даний момент. Я пам'ятаю прогулянку Невський в один день, думаю, про десять речей одночасно, і раптом там була тиша, і беззвучна музика застряглася через мене і вулиці і людей навколо, і світ придбав глибину, таємницю і значення, і життя себе протікає через мене, і я нічого не хочу в ці секунди. «Що залишатися,» Я змащував, «що інше не важливо, нехай воно залишається». З того, що було щастя, що крили мене. І я кладаю на темні окуляри так, щоб не відлякутися пасерами, з моїм непохитним щастям. Я захопив мене потім, і я прокинув, і я бачив.
Читати вірш Пушкіна «Пророк» знову - це про це. Про те, як ви знайдете себе в реальності, яка більша, ніж щоденна, загорнута, гучність, катування і програмований.
"У тиші Бог говорить своє слово", - сказав інший поет. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. І, можливо, один раз, ми чуємо слово про себе в тиші, ми не будемо брати участь з ним більше, адже це вихід з неглибоких вод повсякденного життя в океан Життя, а кращі його острови ще повинні бути виявлені.
Автор: Андрій Тавров (А. Суздальцев)
Джерело: rf.msait.ru/forum/index.php?topic=571.0