Поразкова демонія Михайла Врубеля

На початку 1902 року одним з найвідоміших картин Михайла Врубеля – «Демон Поразився» – був показаний до публіки на виставці в Санкт-Петербурзі. Незадовго до цієї події інші почали помітити симптоми психічного розладу у художника. Сім'я друзів і сім'ї дозволяють відновити хронологію останнього, рясні роки життя великого художника.

Веб-сайт публікує історію геніального Михайла Врубеля, який до кінця свого життя був вірним творчості.

1901 р. був відзначений великим сімейним святом - Михайло Олександрович Надія Іванівна мала сина. У парі готуються до цієї події дуже весело, вони думали, що народження дитини не заважатиме їх вишуканим і соціальним життям, вони фантазують, як вже з дитиною підуть за кордон, щоб експонувати «Демон».

Пара чекав страшного граната - хлопчик народився з обрізаною верхньою губою, глибоко вражає Михайла Врубеля. З цього моменту його сім'я і друзі почали помітити, що щось було неправильно з художником.

р.

Врубель малює портрет свого сина, який був названий Савва, і дає йому вигляд виразу екстремальної тривожності, що він, ймовірно, відчуває себе.

На початку 1902 року на виставці «Світ мистецтва» в Санкт-Петербурзі показало живопис «Демон Поразок». Ось яка сестра дружини Врубеля, Катерина Іванівна Про цю виставку: Михайло Олександрович, незважаючи на те, що живопис вже експонувався, кожен день з ранку він перевернув його, і я дивився з жахом змінюється щодня. Коли «Демон» був дуже страшним, а потім вираз на обличчі Демон знову з'явився глибокий сад і нова краса. В цілому, незважаючи на хворобу, здатність до творчості не залишалася Врубеля, навіть якби вона зростала, але живе з ним вже нестерпним.

Р

У березні 1902 року митець вперше влаштував у приватній психіатричної лікарні. На малюнку захворювання переважали ідеї власної величі, що протягом шести місяців дат навіть з близькими людьми - дружиною і сестра -.

У вересні того ж року Врубель перевозив до клініки «психіатр Сербський», одягаючи пальто і шапку, навіть без нижньої білизни, так як говорили, що знищив всі свої речі.

У цьому госпітальному поході багато краще, він написав відмінно логічні листи своїм родичам, а на поради лікаря почали знову пофарбувати.

р.

18 лютого 1903 р. Михайло Врубель залишив клініку, але був дуже сумним, а до квітня він був повністю «незаймав»: він часто кричав, занурився, сказав, що він без використання, не міг працювати взагалі, хоча він запропонував різні замовлення. 3 травня 1903 р. відбулося непорозуміння - Саввочка, єдина дитина Врубеля, померла. На обличчі цього граната Михайло Олександрович дуже сміливо, особисто займаючись організацією похорону, постаралися підтримати дружину, яка була в розпаді.

Після похорону сина Врубелі вирушив до своєї садиби біля Києва, де художник став дуже нервовим, вимагав, щоб він був прийнятий до лікарні якомога швидше. Хтось консультував з виявлення Врубеля в психіатричної клініці в Ризі.

Цього разу хвороба була абсолютно різною природою: не було сліду мегаманії, навпаки, її заміщалися повним пригніченням. Врубель був відчайдушним і сумним, вважати себе гідним і хотів втратити своє життя.

Габаритний зображення

В осені сестра художника перевозила його з Риги до Москви. У Московській клініці він почав малювати дуже успішні портрети пацієнтів, але його думки були плутані, Врубель думав, що і його дружина, і сестра також були хворі психіатричної лікарні.

На виставці московських художників, вони не демонстрували тіні захворювання.

У цей період Врубель розфарбував картину «Six-winged Seraphim», зображуючи ангел з горильною лампою, дуже красиво зроблено з горінням і яскравими фарбами.

Навесні 1904 року митець так підігнула, що лікарі та родичі думали, що він не жив би бачити літо, прагнув прийняти його за кордоном, але потім покинути ці плани. На літо закрили московські клініки, тому психіатр Сергійович консультував про місце Врубеля в нещодавно відкритий в районі Московської лікарні психіатр Усольцев. Пацієнти цієї лікарні жили з родиною лікаря і користуються великою свободою.

Переміщення до клініки Усольцев приніс дивовижні переваги: Врубель почав їсти (до того, що він відмовився їсти, враховуючи себе непривабливістю їжі), його думки очищали, він змалював, написав листи до своєї сім'ї і друзів, а через два місяці він відновив так багато, що він повернувся додому.

Після того, як митець виписав з лікарні, Врубелі переїхали до Санкт-Петербурга, де Михайло Олександрович привів життя абсолютно здорової людини: він орендував квартиру, витратив електрику в ній і працював дуже важко.

У цей період Врубель почав фарбувати свою дивовижну «Пірля», яка зараз в колекції московської галереї Третяков.

На початку 1905 року дружина Врубеля почала помітити сильні......., він став невизнаним, дратівливим, надмірно витрачаючи гроші на абсолютно непотрібні речі. Дружина Митця мала до «розряду» психіатра Усольцева з Москви, який взяв Врубель до московської лікарні.

Усольцев діяв на пацієнта спокійно. Після того, як в клініці Врубель почав спати, а безсоння завжди була однією з небезпечних симптомів хвороби. Відносні засоби сподіваються, що в цей час хвороба не буде довгою, алас, але вони помилкові – ще раз замінювали пригнічення. Незважаючи на хворобу, Врубель не перестав працювати: він пофарбував портрет всієї родини Усольцев, багато пацієнтів і поета Брюсов, який відвідав художника.

Брюсов залишив дуже цікаві спогади про його першу зустріч з Михайлом Врубельом, що відбулася в клініці Усольцев: Я був захоплений, щоб побачити Vrubel. Він був повзучим, хворим людиною, в брудній сорочку. Він мав червоне обличчя; очі, як птах преси; палички волосся замість бороди. Перше враження: божевільний! Після звичайного привітання він запитав мене, «Чи потрібно написати вам?» І почав дивитися на мене в спеціальному, художньому, уважному, практично в самому серці. Відразу його вираз змінився. Геніус бачив через божевільність. й

123456наступнийОстанній

Коли Врубель розфарбував Брюсов, люди навколо нього почали помітити, що щось дивне відбувалося з очей, художник мав приїхати дуже близько, щоб побачити модель. Нові страждання підходили до терористичної швидкості, закінчуючи портретом Брюстова, Врубеля практично не бачив своєї роботи.

Михайло Врубель розуміє жахи своєї ситуації: художник, світ якого був казково красивим, тепер майже сліпий. Він почав відмовлятися від їжі, кажучи, що якщо він зірвав протягом 10 років, він буде бачити чітко, і його малюнок буде незвично добре.

Неприємний художник тепер захопився знайомствами, він сказав: «Чому варто приїхати, я не бачу їх. й

Зовні світ прийшов в контакт з Михайлом Врубель менше і менше. Незважаючи на всі зусилля сестри і дружини, які регулярно побували художника, він занурився в світ своєї мрії: він розповів про те, як казки, які він би очі від смарагдового, що він створив всі його твори під час давнього світу або Ренесансу.

Останній рік свого життя художник все частіше відмовився м'яса, кажучи, що він не хотів їсти “навиків”, тому він почав служити вегетаріанським столиком. Водії поступово залишили Врубель, іноді він сказав, що він був «зважений живий».

р.

Він колись сказав: «Ворони мене твітнуть - трохи живий, трохи живий.» Загальний вигляд хворого став більш вишуканим, духовним Врубель проходив до кінця з повним спокійним. Коли він почав пневмонію, який потім перетворився на перехідне споживання, він заспокоївся. На його останній свідомий день, перед симпатичним, Врубель поставив себе для того, щоб тепло поцілунав руки дружини і сестри, і не говорилося знову.

Тільки в ніч, не дивлячись на своє почуття, митець сказав, що звертаючи увагу на людину, яка приготувала йому: «Ніколаї достатньо для мене, щоб лежати тут – ми підемо до Академії». У цих словах був деякий вид дидактичного лобода: день пізніше Врубеля в його труні був урочисто привезений до Академії мистецтв - його альму матові.

Хочу закінчити історію з словами психіатра Усольцева, який, як ніхто інший, оцінив Михайло Врубель, розуміння складності його блискучої особистості: Нерідко довелося чути, що робота Врубеля – це хвора робота. Я вивчав Врубель довгий час і ретельно, і я вірю, що його робота не тільки досить нормальна, але так потужна і міцна, що навіть страшна хвороба не може знищити його. Критість була в серці, в самому суть його психічної особистості, і, досягаючи кінця, хвороба знищила його. Він загинув, але як митець був здоровим і добре. й

Автор: Дар'я Евсеєва

Зареєструватися евсеєва-центр.ру