Це друга частина художнього експерименту, в якому я намагаюся уявити майбутнє, досліджуючи кращі ідеї від 100 романів наук.
4. У Чим більше технологій розвивається, тим менш помітно стає.
Майже всі бачення майбутнього я бачив одне, що спільного: вони домінували видимою технологією. Це свого роду першого дзвінка говорить нам, що письменник невірний.
У майже кожен з цих оповідань технологія є чим непривабливим, відчутним, монолітним і самообґрунтованим. Міста зазвичай представлені в цілих морях будівель, покритих хромом, де є не одне дерево. У квартирах, громіздкі несучі стіни, прикрашені пластиком, як і в космічній капсулі шістдесяти. Наші органи фаршировані сирими механізмами, що свідчать про те, що транслюдізм принесе людину машині, не навпаки.
Але для мене дуже зрозуміло, що технологія буде розвиватися дуже по-різному. Ці прогнози підходять для цивілізації, яка має просто відкриті гаджети, які переплітаються в неоманії, обсесії з усім новим, що уявляє майбутнє як світу, де все буде більше і де все буде більше. Як і дитина, яка думає, що дорослі високі, здатні придбати більш дорогі іграшки (хоча я знаю деякі індивіди, які роблять).
Найімовірніше, технології майбутнього в кінцевому підсумку перетворять на щось схоже на Star Wars Force. Подумайте про це. Він має найкращий інтерфейс: ніхто не на всіх. Не існує затримки між думкою та дією, без бар’єрів між предметом та об’єктом. А Джеді Лицар ніколи не хвилює про те, чи він модернізував нову версію, чи потрібно заряджати акумулятор або запам’ятати пароль Wi-Fi.
Скрізь і ніде, його можна використовувати для зла, але вона повністю розкриється тільки на світлому боці; вона по суті духовна сила, але вона має прямий практичне застосування. У день, коли я можу підняти свою руку і, тільки думка, покласти мої наміри в практику, буде день, коли технологія дійсно бере її на наступний рівень. Не до.
Що я думаю, що це те, що технологія зникне. Вони підуть на фон, зливаються з стінами, меблями і одягом, стають меншими, але їх функціональність буде розширюватися. Вони привертають меншу увагу, тому що їх основна мета буде зберегти нашу самодосвідомість, тому що, як ми вже розуміємо, що лише застосування креативності може бути автоматизованим. Тож нехай Ваш розум, замість зображень від Blade Runner, Давня Греція — ідеї домінують, а не інструменти.
У майбутньому технології в їх поточній формі не будуть важливі, тому що головний фактор автономії – вони повинні зникнути необхідності постійного технічного обслуговування і рефінансування, оскільки це дозволить нам вирішити, що ми дійсно хочемо використовувати їх для. Технології перестануть бути кінцевою метою і стануть засобом для чогось важливіше.
5. Умань Збірна свідомість є найбільшою надії і нашого найгіршого страху.
Коли люди думають про наукову фантастику, зображення з космічних опер, що випливають у своїх головах – величезні простори, що літають через гіперкосмічний простір, лазери, інші планети. Стар Трек, короткий.
Але як цікаві і фантастичні, як космічні опери, я завжди був найбільш цікавими історіями, які досліджують наш внутрішній космос. Наука має унікальну можливість створювати експерименти, які досліджують наші внутрішні стани. Людина мозок не сильний в абстракції - мислення легше впоратися з історіями, що стосуються сюжету, що має основу в реальному світі (завдяки слово «науковий»).
Додайте мені приклад.
Я помітив щось дуже цікавим: у багатьох книгах, остаточна доля людства є однією формою або іншим колективною свідомістю. Якщо це планетарний суперорганізм з краю фундаменту або нано-з'єднання на основі Nexus, ідея поєднання наших розумів і досвіду завжди була щось сублімовано утопіан. Я був шокований, щоб дізнатися, що є серйозним дослідженням в можливості «панпсихізму», ідея, що все в Всесвіті або має розум або має потенціал для нього.
Але в той же час ми нас лякаємось. Це дивовижна, як часто ставка-подібна, колективна надінтелекція стає ворогом людства. Звісно, болгарка або жатка, здається, нам антитез всього людини. планетарний суперорганізм в Solaris тероризується не тому, що він має деякі злих намірів, але тому що він не має центральної свідомості, яку ми можемо зрозуміти. У грі Ендера, робучих бджіл і солдатських бджіл віддалено контролюються королевою королевою (як правило, це елемент сюжету з'являються в кіно - ви повинні знищити королеву або суперінтелігент, щоб повернути всіх інших?). І, звичайно, ми всі пам'ятаємо Borg Collive, який особливо жахливий, тому що він складається з істот, які колись мали фізичні особи, але зараз не вистачає їх.
Для мене особисто ця суперечка ілюструє одну з центральних проблем людства краще, ніж мільйон книг про популярну психологію. Ми робимо зв'язки в блендері очей, але вразливість вважається існуючою загрозою. Вивчаємо після вивчення, ми сказали, що соціальні відносини необхідні для щастя, незалежно від часу, культури, епохи або особистості. Чому так важко досягти щастя? Оскільки відносини мають короткостроковий ризик і тільки надії довгострокових угод. Як і персонажі космічної опери, ми змушені залишити нашу зону комфорту, навіть якщо простір просто столик.
Збірна свідомість є найбільшою нагодою і нашим найбільшим страхом. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
6. Жнівень Включення і хаос, не розмір транзисторів, стануть головними перешкодами.
Саме тому ми бачимо майбутнє -- це технологія, що в нас вирішить всі наші проблеми і вводять кожен аспект життя людини - який погляд став єдиним правильним. Все інше - байонети.
Я не хочу сказати, що я повністю імунітет до неї. Раймонд Курзвейл Сінгулярність Поблизу став для мене майже трансцендентний досвід, сучасний еквівалент картин майбутнього, що бачив через чарівний м'яч. Після того, як всі аргументи є настільки сильними, тому самовідданість і на перший погляд, наукове (відсутні графіки!). Здається, що небезпека, яка залишається позаду, зростає, в той час як попереду часу стала заслугою. В результаті ми намагаємось перетворювати один одного з прогнозами майбутніх наукових проривів (автомобільи підуть на власні дороги в десять років!). Ні, в п'яти!), якби бджільництво в самотності, то це можливо стати частиною цього.
У той же час (і це хвилює мене багато), єдина альтернатива сліпим бджільництвом в неминучому співкутності є фундаментальним міфізмом - свідомість є нерозчинною таємницею, людський розум - чорна коробка, яка не заперечує закони фізики. Це те, як ми сприймали всесвіт, поки копернікус припинили його.
Але що говорить про це наукову фантастику? Чи можна це допомогти нам уявити можливі альтернативи повільному та славному підходу до утопії без курорту до міфізму?
Ось лише один приклад цього сценарію:
Не можна імітувати, що людська свідомість не може бути імітована, а не тому, що це незрозуміло, але тому що вона занадто плутана. Наше розуміння (не кажучи вже про управління) складних систем не є повним (щодо Малайзії Авіалінії Рейс 370, 2008–2009 фінансова криза, а 2015 Snowpocalypse).
Це основа теорії хаосу: складні системи не лінійні; причини і ефекти в них не можуть бути задумані як вектори і просто переносяться на явища будь-якої ваги. Є певні пункти фіксації – місця, де дія і реакція досягають критичних значень, таких як коли ви вдарили мініатюрний гольф м'яч трохи сильніше, ніж ваш партнер, викликаючи м'яч, щоб ледь перехрестити пагорб і перейти в нову ладу перешкод і тунелів.
Я пам'ятаю один день в книзі по теорії хаоса, я бачив ідею інтригу, що є системи, які так заплутані, що вони не можуть бути моделені. Наприклад, проблеми, які вирішуються тільки алгоритмами, які працюють в супер-поліномічному часі, які, якщо (всі) короткий час, означає, що час, необхідний для реалізації їх, збільшує доцільність з числом вхідних запитів, що робить їх повністю непрактичною.
Уявіть, що людська свідомість раптово виходить на таку проблему – ми усвідомлюємо, що це система, яку не можна моделювати, що означає, що досягнення в обчисленні або рекурсивному самовдосконаленні нічого не означає. Навіть якщо ми керуємо будувати комп'ютери, які в будь-який спосіб, еквівалентні нашим мозку, вони повинні працювати в цьому сценарії весь час. Вони будуть обмежені не тільки числом ангелів, які танцюють на шпильках, але за принципами логіки, на які вони працюють.
Яка залізниця!
Головний переклад другої частини був здійснений Артемом Ігнатом, дозвіл на публікацію на Geektimes був отриманий з автора оригінального тексту Тіаго Форте, переклад першої частини та редагування другої Кпито
Джерело: geektimes.ru/post/253358/