Ще один огляд приватної колекції рідкого обчислювального обладнання

Хай, кожен. Моя назва - Прохор. Я радіоаматор. Мій знак виклику R2DGO. Як і всім шанувальникам радіо, я пристрасний, і один з лицях мого технічного хобі збирає рідкісне обчислювальне обладнання. Я прочитав на Habrahabra протягом тривалого часу всі повідомлення, пов’язані з темами старого комп’ютерного обладнання та історією ІТ. Нарешті я вирішив самостійно публікувати. Незважаючи на те, що вже багато статей з схожими темами на Habre, я сподіваюся, що шахта все ще принесе щось нове.

Я вирішив розмістити короткий опис мого зібрання. На першому слайді — Apple II плюс — найстаріший і найцінніший експонат, особисто придбаний і привезений з Америки: дата виходу — 1979. Крім того, він здатний отримувати і передавати RTTY і Morse код, він може працювати на ефірі цифрового зв'язку з іншими радіоаматорами.

Основні технічні характеристики:

Процесор MOS Technology 6502 на 1 МГц
- оперативна пам'ять має об'єм 48 кілограмів
ROM має об'єм 8 кілограмів і містить програму моніторингу та інтерпретатор базової мови Applesoft, розробленої Microsoft.

На екрані є найпростіший приклад програми BASIC, Привіт світ:

Наступним експонатом є IBM PC / XT (ака IBM 5160) з 1983 року (згідно з маркуванням чіпа):

Я отримав його на моїй роботі, в одному з Московських науково-дослідних інститутів, де був цілий острів загиблих суден з декоммісійних комп'ютерів. Справа гордо позначається: зроблено в Великобританії (це не деякі китайські збори).
Моніторинг не працює спочатку, але після пайки висушеного електролітичного конденсатора в електромережі відразу запалюється.
Він встановив DOS і створив невелику ретро-збірку іграшок: оригінальні радянські Тетри, написані Пайтновом; Мс ПАКМАН; князь Персії; Алей кішка; і т.д. (збірка поступово поповнюється, тому що 20 Megabyte жорсткий диск ще не заповнений).

Процесор INTEL 8088 на 4,77 МГц;
- оперативна пам'ять 640 кілограмів;
ROM містить IBM PC Basic;
МФМ Winchester з об'ємом 20 мегабайтів;
Дисковий диск для 5-ти щільних дисків з об'ємом 360 кілограмів.

Класичний Mac:

Це один з класики "Максинош" - Macintosh плюс 1990 реліз, в цьому екземплярі встановлено максимальну кількість оперативної пам'яті - стільки, скільки 4 мегабайтів! У той час, це те, що було епітомом шпинделя технології і викликало більше захоплення, ніж iPhones сьогодні. Так, через довгий час до появи Windows, Macintosh вже мав графічний інтерфейс користувача з вікнами і мишею; і в цілому, як все яблуко, комп'ютер був "на вершині" не тільки в технічних умовах, але і через його простий і лаконічний, але щось особливий і унікальний дизайн.

Процесор: Motorola 68000 в 8 МГц
оперативна пам'ять: 1 Мегабайт (поширення до 4 Мегабайтів);
ROM: містить P.O. необхідну для завантаження з дисків;
- дисковий диск для 3,5-дюймових клаптових дисків (наприклад, продаються навіть сьогодні), а диски з клаптявою мають власний особливий формат для 800 кілбайтів, всі програми «максітош» адаптовані до роботи з такими медіа.

Особливу увагу слід приділити вітчизняним комп'ютерам (як вони потім називаються персональними комп'ютерами):

Це Agath 9 з моєї домашньої школи біля Москви, де піонери використовуються для вивчення основ програмування та обчислювальної техніки:

До речі, коли я був у школі, вже було 286 автомобілів (які були скоро замінені на Pentium III на мій погляд).

Агат ще вважається першим радянським персональним комп'ютером, приємно мати такий експонат. Агати були фактично клонами вищезгаданого Apple II, хоча вони не були повністю сумісні з ним, а багато автомобілів кладуть імпортну 6502 Mos Technology, ретельно демонтаж розмітки чіпа з наждачним папером, а за принциповою схемою підписано коротко і чітко - "мікропроцесорна чіп".

Процесор 6502, що працює за годинниковою частотою 1 МГц;
128 кілограмів оперативної пам'яті;
ROM з об'ємом 2 кілограмів містить лише системний монітор;
NGMD (дисковий привід для 5-дюймових дисків з об'ємом 840 кілограмів).

І це Пошук - вітчизняний IBM-сумісний комп'ютер, ви навіть можете запустити MS-DOS на ньому, але я отримає контролер диска.

р.

Вистава була передана мені в подарунок абсолютно новий, в повній конфігурації, який хороший.

КМ1810ВМ88 (радянський аналог INTEL 8088) працює на частоті 5 МГц;
оперативна пам'ять має об'єм 128 кілограмів;
ROM має об'єм 8 кілограмів і містить BIOS; при включенні початковий навантажувач починається, який відображає меню, де пропонується вибрати спосіб завантаження (від магнітної стрічки або з зовнішнього ROM). Навіть фазіч повинен бути завантажений з касету.

І ще один представник вітчизняної комп'ютерної техніки - БЦ 0010:

Ця копія була виготовлена у 1987 році. Цей комп’ютер та його інші модифікації також були оснащені багатьма школами та іншими навчальними закладами (навіть університети – мій хобі почався з того, що я бачив цей комп’ютер на кафедрі загальної та неорганічної хімії біолого-хімічного факультету Московського державного університету, де я навчався). На сучасному РК-екрані, підключеному до відеовиходу, розроблено комбінацію стільникового автоматону «Життя», на вершині є лічильники поколінь і кількість клітин в цьому генеруванні. Незважаючи на її дискретне ім'я ( до н.е. стоїть на "домашному комп'ютері"), це досить серйозна машина, сумісна з легендарним DEC PDP-11 на рівні складання, і вона може запустити UNIX. У СРСР між двома любительськими радіооператорами - UA3CR та UZ3AXJ відбувся перший цифровий QSO (радіозв'язок) До цього був телетип, але він був першим комп'ютерним радіозв'язком, що дозволяє перенести будь-які файли і дані.

Оператор: 1801VM1, що працює на 3 МГц;
оперативна пам'ять має об'єм 32 кілограмів;
ROMs – може змінюватися в залежності від конфігурації (на лівій за рухомою завісою є доступ до панелей з чіпсами ROM на дошці – в моєму випадку Вільнюс Basic буде пришита в ROM крім монітора).

Саморобний клон ZX Spectrum. Такі комп'ютери були зібрані багатьма радіоаматорами (з огляду на достатню простоту схеми, мінімальну кількість рубцевих чіпів і, отже, можливість повторення), а також до н.е. або Агат коштує дуже дорого; через ці факти, це було «видимість», що набрало величезну популярність серед людей.

Справа дуже якісно виконана з фольго скла-текстоліту, всі його елементи з спини пропалюються один одному з жерсті (!) - по-справжньому любительське радіо збірка:

Ще один клон спектра, в цей час завод:

Це «Synthesis-M», один з багатьох масово-продукованих клонів спектрів в СРСР, зрозуміло, що його розробники хотіли досягти не тільки повної сумісності програмного забезпечення з оригінальним, але і повторити стиль і дизайн шнекових корпу.

Основні технічні характеристики комп'ютера ZX Spectrum:

Процесор: Z80 працює за годинниковою швидкістю 3,5 МГц;
оперативна пам'ять має об'єм 48 кілограмів;
16 кілограмів ROM містить Sinclair Basic.
- для написання і читання програм, використовується магнітна стрічка побутової касетної стрічки.

Ви втомилися? Тоді пара цікавих речей:

Японський комп'ютер стандарт MSX:

Це те, що надихнула творців фільму «Матрикс».

- CPU: Z80;
оперативна пам'ять має об'єм 64 кілограмів;
ROM містить MSX BASIC і смішний генератор знаків з японськими героями.

радянський калькулятор "Іскра - 111" на чіпах низького ступеня інтеграції з індикатором на газорозрядних лампах (відомо англійською мовою як "nixie-tubes"):

В калькуляторі блок живлення пошкоджено - ремонт здійснюється.

Ретро моддинг:

Всередині:
— INTEL 80386@33MHz;
- 4 мегабайти оперативної пам'яті;
- MFM-winchester в 40 мегабайтах;
- відеоконтролер VGA.

Загальний вигляд виставки:

По суті, пристоятель колекції:

Дякую за вашу увагу, я сподіваюся, це було цікаво.

У майбутньому я планую писати ще кілька статей, в яких кожен експонат буде розглянутий більш докладно, а також аспекти його реального і можливого використання в аматорському радіозв'язку.

Джерело: habrahabr.ru/post/239319/