9 жовтня 1964 р. відбулася прем'єра фільму «Велокоме або Заборонений запис». Смішні історії піонера Костя Іночкіна завоював серце буквально кожного молодого громадянина Радянського Союзу! Ось 10 оповідань про те, як було зроблено цей чудовий фільм.
Власне, це дисертація Елема Климова. «Я, студент, був запрошений до Мосфільму та двох асоціацій, які готові зробити цю картину», - написав у своїх спогадах видатний режисер, автор таких яскравих фільмів, як Агонія, Фаревел, Go та See. Перший конфлікт виник внаслідок ректора ВГК Грошева. На скрипту Любліна і Нясінова клацнув: «Це не буде такої шкідливої картини, щоб знімати наш студент!» Я пішов з невтомно, писав, назвав: до Центрального комітету, Госкіно і в іншому місці. Так багато енергії, так багато енергії ... Але це було пересуватися до зйомок. й
«Публічний фільм завжди вішався під загрозою закриття, тому вони знімали його на франтичний темп», - сказав директор. Що три дні запросив режисера себе, «Як багато грошей ми вже провели?» Зцілення фігури, Климов, як правило, подрібнює голову: «Ми повинні витрачати більше, щоб зробити його більш важким, щоб закрити нас!» Я мав взяти картину 15 травня 64 р. І закінчили роботу на новорічні дні ... 6 місяців раніше, він сказав.
У піонерському таборі центрального комітету Комсомольської «Еагле» у безпосередній близькості від Туапсу, а також у піонерському таборі, що належить довірі «Воркутауголь» (м. Алексін-Бор, м. Алексін, Тульської області). У 70-х роках ХХ ст. табір був перебудований, і нічого не збереглася від колишнього зовнішнього вигляду. Орлинок став загальноросійським дитячим центром. І ще кожен сезон зустрічає тисячі молодих росіян.
Елем Климов, як він сам прийнятий, побачив тільки Євген Євстинеєв, як директор табору «Динін». «У ті роки я провів день і ніч в сучасному, дивився не тільки всі вистави – всі решетари», - сказав директор. І в таланті Євстинеєва було просто в любові. У той час він практично не з'явився в кіно. Повідомляємо мені: «Еустинеєва, без засобів.» Починалися запропонувати характерні актори з ступінчастими обличчями - зрозуміло, що цей спосіб можна укорочувати персонажа Диніна до розміру фольги. Що б фольга? Я не був єдиним, хто пішов до «Сучасного». Зрозуміло всім: Evstigneev представить соцмережу до фільму. В цілому вони кажуть: "Аніон, але його". «Чому, то, будь-кому, але мені,» Я кажу. Я пішов. Здається, мій audacity має... Я бажав не так багато, щоб захистити дітей, які були так безглуздими. Пам'ятайте банер, який спалахує по всій картині - "Діти - майстри табору!". Ми проживали під банерами: «Ми – майстри нашої країни!» Але як вони не були, вони ніколи не робили.
Для головної дитячої ролі - Бонес Іночкін - запросив Вітя Коших (латий він мав лише одну пам'ятну роль Данки в кіно епічному епізоді «Елюзивні авангари»). Климов вважає себе поціновувачем дитячої психології: «У роботі з дітьми не можна скукати», - сказав він. Дорослим завжди відчувають себе як викладачі, так і дітям видно як ідіот. Але хлопці, як дорослі, талановиті і не дуже талановиті. Головне для директора - визнання, запах органічної речовини. І так я практикував, що я міг бачити по вулиці, чи була дитина талановита чи ні. Вітя Коших навчалася в школі, яка перебувала в районі Мосфільму. У класі, де навчався Вітя, запитали: «Чи можна купати?» Ті, хто знає, як плавати буде видалено з школи. І всі вони підняли руки, в тому числі Вітя, хоча він не міг плавати. Всі волонтери (20 дітей) привели до кіностудії. Елем Клімов попросив всіх, щоб читати фантастичну або поему. Віктор Коших пізніше згадував, що він читав з виразом, як у школі навчався. Але це не дуже добре. Тим не менш, Клімов захоче його точно. «Я не підроблю, - пояснив директор.
Проте, перша Вітя була затверджена за роль Марату - друга Бонса. Віта не схожа на це дуже багато, тому що, згідно зі скриптом, хлопці повинні стрибати в кропиви, щоб імітувати хворобу і скасувати День батьків. А коли він отримав роль, він був дуже щасливим.
Але суди Віті та Слави Царєва, які відіграли хлопця з незабутньою фразою: «І що ти тут ти?» все ще випав. Щоб стріляти фінальні сцени, де хлопці літають по річці, вони вішали на тонкій мотузці до дуже купольного павільйону Мосфільм. Для безпеки пропустили ще дві сталеві нитки, які вписуються в тіло. Хлопці навіть намагалися втекти. І Віта 27 разів довелося їсти каструлю солі. З жадом і апетитом. Після того, як маленький актор ненависного супу тривалий час.
доб.
До речі, роль Слави Царєва в оригінальному сценарії не передбачено. Про це «Сомеу, Лариси та І (Лариса Шепітко – кінорежисер, дружина Елема Климова) відвідала чергове дитяче свято в Палаці Піонерів на Леніних пагорбах», режисер згадав. Ми їхали додому в напівзимовий візок. Я сидів на спині, і є два вуха. Літерально. Ніщо ще ловить очей. Я почав шукати, і мої вуха сповнені піску. На вушках Мосфільма виходить. Я дотримаю їх, потішаючи після них, «Бой, хлопець!» Не можна чути. Моя вушка сповнена. Я вгадаю, що я просто вийшов з лазні. Наклеювання на плечі. Повертаємо. Чорна футболка простягається на публіці, обличчя... Я ніколи не бачив обличчя, як це. Ви не зможете посміхатися. Як пропустити? Я думаю, добре, так як немає такого персонажа в кіно, ми повинні винахідити один. Ось в скрипті і був хрестоподібний герой, постійно стержаючи всіх: «І що ти тут?» У скрипті ми назвали його «Хлопчик з профілом Гоголя». І слава царів її грали. Цей хлопець виявився курцем. «Звідки я збираюсь до готелю — втомився, все в пилі» продовжив Клімов. - На двері збивають. Вітя Коших дивиться навколо: «Елем Германович, і Гоголь курчат...» «Чи?» "У туалеті". "Див його тут, швидко." Гоголь приїжджає. Скарб. З ще довше обличчям. З щільною губами. Ви курите, раба? Моза. Як ви можете, Слава ... Моза ... Потім Лариса, вставлялася, кладе книгу вниз. У цій точці Гоголь починає виготовляти викопи, і мильні бульбашки заливають приміщення. Він продовжує сказати щось з страхом, а приміщення практично повністю покритий білими бульбашками. Виявляється, що він зубний пасти для боротьби з запахом. Хіпси сльози. Я можу ледь утримувати себе — втома в міру видалення руки. й
Дебютову картину було відразу ж позначено антирадянським і антихрущовим. «Чому вперше я почув слово «анти-радянський», - сказав Елем Клімов. Що стосується хрущовця, то спочатку я думав, що ми були обвинувачені через тему скупчення кукурудзи через картину. Поверніть його ще гірше. Причиною зборів стала епізод з явним похороном бабуся. Над процесом є її розширений портрет. Отже, коли ви фотозначте, ви можете бачити рідкісне волосся вашої бабусі. Ось суворі цензури Госкіно зловили нас: «Такі хрущовці поховані». Так я прийшов проти системи цензури і пригнічення. Idiot і cruel. Фільм не був прийнятий на всіх. Тоді тільки втручання Сергія Герасимова, який в той час був практично головною фігурою в ВГК, врятував ситуацію. У своїй напозі фільм надіслав на дачу Хрущовця (у вазі для партійних лідерів було перегляд нових картин протягом решти міста). Генеральний секретар виглядав і підсумував: «Чому ти тримаєш?» Нехай він йде! Це смішно!
9 жовтня 1964 р., Постанова плену Центрального комітету КПСУ про видалення Н. С. Хрущов було прийнято 14 жовтня 1964 р. Тому, незважаючи на дозвіл, фільм був показаний тільки в ранкові сесії.
Р
Джерело: www.rg.ru