У Сталінграді Бог Нет (5 фото)

Одна з останніх літаків від Сталінградського котла взяла пошту, але сім пакетів листів не досягали одержувачів. Німецьке командування схвалили їх: листи з фронту повинні піднімати дух нації, не спілкуватися неминучий кінець. У 1990 році в журналі «Знам'я» та в 2013 році вони були прочитані з сцени Волгоградського радіожурналу Сергія Арсенєва в рамках літературно-музичної композиції ... І горла Волга.

р.

Я не знаю, якщо я коли-небудь зможу поговорити з вами знову, тому це добре, що цей лист буде впадати в руки, і якщо я повернувся, ви вже знаєте правду. Мої руки були мутілені і це сталося на початку грудня. Наліво немає пальчика, але — набагато гірше — три середні пальці заморожені. Тепер я можу тільки утримати коло з великим великим великим і рожевим. Я гарна безпорадна, тому що це тільки тоді, коли у вас немає пальців, які ви усвідомлюєте, як вони потрібні для найпростіших речей. Найлегший спосіб стріляти з маленьким пальцем. Руки пішли. Я не можу знімати життя, і я не маю нічого іншого. Можливо, я можу стати лісником. Але це галовидний гумор, і я пишу це, щоб заспокоїти себе.
Курт Ханке - Я думаю, що ви повинні пам'ятати його (на дошці в 37) - вісім днів тому він відіграв фортепіано Appassionata на невеликій вулиці. Не кожен день, який знаходиться на вулиці. Будинок підірвав, але інструмент, ймовірно, пошкодив, витягнув на вулицю. Кожен солдат, який проїхав на нього, розкажіть мені: де ще можна побачити фортепіано прямо на вулиці?

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Але як ви уявите, що це не вийде. Визволення людей, які несуть! Люди залишаться тим самим, тільки влада буде змінюватися, і ті, хто стоїть на стороні, будуть говорити знову і знову, що люди повинні бути звільнені від неї. Ви дізнаєтесь про те, що ви знаєте. Пропущений момент, ви знаєте. Десять років тому було про бюлетені, і зараз необхідно платити за такий «трифл» як життя.

На спостережному пості Ганна поговорила мене до написання. Я соромлюся на тиждень, чи не писати цей лист, бо я думав, що невідомо, хоча болючий, все ще залишає іскра надії. Я думав про свою долю. Щоразу я впав, я зрозумів відчай між надії і смертю. Але я спробував не закінчити нічого. Я загинув багато разів, але перед тим, що це було раптово, несподівано, без підготовки. І тепер він відрізняється, починаючи з цього ранку я знаю, що чекає нас, і я відчуваю себе краще, так що я хочу звільнити вас від перевалу невідомого.

Я не можу заперечувати власну провину. Нехай його пропорція буде однією до семи мільйонів, хоча частка невелика, але це. Я не збираюся сховатися від відповідальності, мій єдиний виправданий є те, що, даючи мені життя, я буду втілювати його. Не можна торгувати в питаннях честі.
серпень ви відчуєте момент, коли ви повинні бути сильнішими. Я не маю страждати і загрожувати занадто багато, коли я пішов. У мене немає страху, тільки шкодую, що я можу довести свою відвагу тільки за смерть за цей безглуздий, не кажучи вже про злочин, справа. Пам'ятайте, що X сказав: Для того, щоб допустити провину до нього.
Спробуйте не забути мене занадто швидко.

Я відіграю смертність двадцять разів на сцені, і ви сиділи в плюшевих кріслах, і ви побачили свою гру як вірно. І тепер дуже страшно, щоб зрозуміти, як трохи ця гра мала робити з реальною смертю.
Смерть завжди був відобразений як героїчний, милливий, захоплюючий, виконаний в ім'я переконання або велика причина. Що таке реальність? Люди помирають голодом і холодом, а смерть – це лише біологічний факт, як їсть і пиття. Вони гинуть, як мухи, так і ніхто не піклується про них, і ніхто їх не примушує. Ніяких рук, ні ніжок, ні очей, зі своїми дзвіночками відкриті, вони лежать всюди. Для того, щоб знищити назавжди легенду про преподобну смерть, необхідно зробити фільм про це, щоб знищити назавжди легенду красиву смерть. Це просто дивно дихання, але один день він буде підніматися на гранітні тумби і аномалюватися у вигляді «помираючих воїнів» з головою і зброєю.
Ножі будуть написані, химнси і штани будуть звучати. Храми будуть служити Масою. Але я зроблю, я не хочу, щоб мої кісточки гняти в масовій могилі. Професор X. Я, безумовно, написати йому знову. Але не здивовані, якщо немає новин від мене на деякий час, для того, щоб я вирішив стати майстером своєї долі.

Ну, тепер ви знаєте, що я не повернувся назад. Будь ласка, повідомте наших батьків якомога простіше. Я дуже плутаний. Я використовую для вірити і тому я був сильний, але тепер я вірю в нічого і я дуже слабкий. Я не знаю багато чого, що йде тут, але маленьке, що я повинен бути залученим до того, що я не можу його впоратися. Ні, ніхто не переконує мене, що вони гинуть тут з словами «ФРН» або «Хіл Хіллігер». Так, тут немає людей, ніхто не буде заперечувати, але останні слова, які вони говорять, щоб мати або до одного, вони люблять більшість, або це просто крі для допомоги. Я бачив сотні людей, які помирають, багато хто з них гонщиків, таких як мене, але якщо вони ще могли б кричати, це було для допомоги, або вони закликали когось, хто не може допомогти їм.
Фуеграр твердо пообіцяв отримати нас звідти, його слова були прочитані нам, і ми твердо віримо їх. Я все ще вірю, що я повинен вірити в щось. Як я вірю? Тоді я не хочу чекати весни або влітку або що-небудь приносить радість. Тексти пісень, а це означає: Я вірю, дорогі Грета, я вірю в Фуеграр і його слово все моє життя або принаймні вісім років. Задовольнить, як сумнівні його слова тут, і соромно, що немає нічого об'єкта, бо факти проти них.
Якщо ми пообіцяли нам не виконати, то Німеччина втратила, бо тоді ніхто не буде вірним своєму слову. О, ті сумніви, ті сумніви, якщо тільки вони можуть бути видалені найближчим часом!

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. І все ще ми віримо в щасливу воскресіння нашого народу. Люди з істинним серцем подбають про це. Великою угодою роботи буде проводитися після війни, щоб нести кінець до підборіддя всіх дівчинок, фольців і злочинців. Вони, які повертають від війни, відкинуть їх, як рубати з квартири. Ми – російські офіцери і ми знаємо, що робити, коли ми потрібні.

Якщо є Бог, ти написав мене у Вашому останньому листі, він скоро прийде назад до мене живим і добре. Ви пишете: Людина любить вас, хто любить тварин і квітів і не завдає шкоди кожному, любить свою дитину і дружину, Бог неодмінно збереже.
Дякуємо вам за те, що Ваш лист завжди в моїй кишенях. Але якщо ви, дорогі, зробите свою віру в існування Бога, який відповідає за виконання вашої надії, ви будете зіткнутися з дуже складним рішенням. Я релігійний чоловік. Ви завжди були вірними, але це зміниться зараз, якщо ми приступаємо до нашої попередньої позиції, за обставини такі, що все, що ми віримо в перекидання. Я шукаю слова, щоб розповісти вам. Або ви вже здогадуєте? Я знайшов тон Вашого останнього листа 8 грудня дивного. Ми в середині січня.
Це мій останній лист довгий час, можливо, назавжди. Ми раді, хто має потрапити в аеродром, візьмуть його, тому що завтра остання площина залишить наш котел. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Звичайно, є сотні тисяч більше, але це невелика консолідація, щоб поділитися смертю з іншими.
Якщо є Бог... З іншого боку, це також повторюється багатьма, і, ймовірно, мільйони в Англії та Франції. Я більше не вірю в доброті Бога, інакше він ніколи не дасть такої страшної несправедливості. Я більше не вірю, бо Бог очищав голови людей, які розпочали цю війну і говорив про мир трьома мовами. Тексти пісень, а це означає: Я більше вірю в Бога, він мене зраджує, і тепер див., як ви згодні з вірою.

Господи в Сталінграді – заперечувати своє існування. Я повинен сказати вам це, дорогий батько, і тому, що я шукаю його добра. Тексти пісень, а це означає: Ти підняв мене, Отець, бо мій мама не був, і завжди зробив мене, щоб мої очі і душу до Бога.
І я чую мої слова, Отець, бо вони будуть останніми, після чого я можу сказати нічого більшого комфорту і примирення.
Ти, батько, моя духовна вівчарка, і в останньому листі я можу сказати тільки правду або що я думаю, правда. Я шукав Бога в кожному кратері, в кожному руїну будинку, в кожному куточку, як я кладаю в траншею, і в небі. Але Бог не покаже себе, хоча мій серце з'явився до нього. Будинку були знищені, приречені або навпаки люблять мене, голодування і смерть на землі, і бомби і вогонь з неба, але Бог не був ніде. Ні, Отець, Бог не існує, або тільки ви робите, у ваших псальмах і молитвах, в молитви священиків і пасторів, в дзвінку дзвіниці, в запахі псування, але немає в Сталінграді.

р.

А ось ви сидите в підвалі, посушите чоловічі меблі, ви тільки двадцять шість, і як голова на плечі, просто недавно зустрінете на епаулетах і з'єднавшись з вами "Хіл Гітлер!", і тепер є два способи: або вмирати або в Сибір. Але найгірше, що ще не те, що ви усвідомлюєте, що все це абсолютно безглузде – що кидає кров у голову.
Усі права, нехай вони приходять, наші 3 все ще мають 26 оболонок зліва, і його командир має 0.8 калібровий іграшка з шести свинцевих таблеток. Настав час для мене, щоб розпочати вечірну масу, і я повинен копати глибоко в землю. Це, старий чоловік. Ви не повинні турбуватися про відповідь на цей лист, але протягом двох тижнів ви не пам'ятаєте мене. Ви не повинні бути чіткими для прогнозування кінця. Тексти пісень, а це означає: І що це буде так, ви ніколи не знаєте.

Я вже відправив вас двадцять шість листів з цього поганого міста, і я отримав сімнадцяти з вас. Я пишу вам знову, не чекаю більше листів. Так, це спосіб речей, і я думаю, довго, як формулювати цю важку фразу, щоб я можу сказати все і не викликати вас занадто багато болю.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Ви пропустите мене так багато, але не відключайтеся від людей. Зачекайте кілька місяців, але не довше. Гертрейд і Клаус потребують батька. Не забудьте, що ви повинні жити для дітей, щоб не зробити велику трагедію про їх батько. Діти забувають все швидко, особливо в цьому віці. Зайдіть, як це було між нами, і ви не будете виходити неправильно.

У нас є багато їсти, ми будемо жити! Ідіотна ситуація. Ви можете сказати девілі складно. Не зрозуміло, як вийти з неї. Це не мій бізнес. Ми, на замовлення заздалегідь, на замовлення зйомки, на замовлення голодування, на замовлення вимирання і виїжджати звідси, теж, тільки за замовленням. Ми можемо виїхати з нас, але наші стратеги не згодні один з одним. І дуже скоро буде занадто пізно, якщо не пізно. Але ми, ймовірно, будемо приймати замовлення знову. І майже точно в тому ж напрямку, як спочатку планується, тільки без зброї і під різною командою.

Є більше вісімдесятих людей в наметі з мене, і є незліченні більше ран. Ми почуємо своїх крісел і круп, але ніхто не може допомогти їм. До мене лежить некомерційний офіцер Бромберга, він тяжко поранений в шлунку. Старший лікар сказав йому, що він збирався додому найближчим часом, але я почув його, щоб присутньої, "Це буде лише ввечері, нехай він залишається тут." Наш старший лікар – фізична особа. З іншого боку стіни носить односторонній земляк від Breslau, який не має рук і ніякого носа, який сказав мені, що він більше не буде потребувати ручника. “Чому, що ти?” Я запитав, але він сказав мені, що всі ми тут, як мене, так і його, не доведеться торкнутися більше, інші скоро торкнуться про нас.

Цей лист буде не тільки коротким, але і моїм останнім. Я не маю шансів. І немає надії, що я коли-небудь буде навколо вас, і я можу сказати вам все, що я думаю. Ні, я не в змозі поговорити з вами більше і не відправляю мені інший лист, тому пам'ятаю слова, які ви сказали 26 грудня: «Ви добровільно ставали солдатом і пам'ятаєте, що в мирному житті було легко стояти під банером, але дуже важко перенести його в війну». Ви повинні бути вірними в цей банер і виграти з ним. Що ви сказали в останні кілька років. Ви будете пам'ятати їх пізніше, тому що для кожного розумного чоловіка в Німеччині прийде час, коли він проклятиме фоллі цієї війни, і ви будете розуміти, як порожні слова були про банер, з яким я повинен виграти.
Не існує перемоги, генерал, є тільки банери і люди, які перелюбляться, і в кінці не буде банерів або чоловіків. Сталінград не військові потреби, а політична бодість. Ваш син, загальний, не буде брати участь в цьому експерименті. Ви блокуєте свій шлях в життя, але він буде вибрати інший шлях - в протилежному напрямку, який також веде до життя, але з іншого боку переднього. Я сподіваюся, що коли все згорнеться, ви пам'ятаєте банер і підпишіться на нього.

Я бажав бути патологом, батько мій збирався будувати будинок, і збирався побудувати фонтан. Ніщо прийшов з нього. Ви знаєте, що це виглядає як вдома, так само як ми робимо тут. Ні, нічого не вийшов з того, що ми звернулися в наші мрії. Закоповані батьки під руїнами свого будинку, і ми, як важко, так як це звучить, з декількома сотнями інших солдатів на південній частині кулдрону. Дуже скоро всі ці яри будуть покриті снігом.

Радник Привида! Сталінград – це хороший урок для німецьких людей, він є гордістю, що ті, хто навчався, навряд чи зможуть використовувати свої знання в більш пізньому житті. І результати повинні бути збережені. Я глухий, і мої особисті потреби настільки скромні, що в будь-який час з'являється перша російська, я можу підібрати свій рюкзак і піти, щоб зустріти його. Я не стріляти. Для чого? Вбити одного або двох людей я не знаю? Я не гона стріляти себе. Чому? Чи можу я бути будь-якого використання пана Гітлера? У чотири місяці, що я на фронті, я пройшов через школу, що я, ймовірно, не отримав, навіть якщо я жив сто років. Я маю на увазі, що я повинен закінчити свої дні в таких нездатних компаніях.

У вівторок я потрапив два тридцять п'ятнадцять в моєму автомобілі. Примітив їх до нашого фронту. Це був чудовий вид. Потім я поїхав з пальником. Від люка вішати тіло, заголовок вниз, ноги варять і вони спалюють. Але тіло було живим, змащеним. Біль має бути страшним. Не вдалося звільнити його. Навіть якщо він був, він загинув протягом декількох годин. Я зняв його і сльози, кинувся мій щік. І за три ночі в рядку я торкнувся над мертвим російським танкером я загинув.

Якщо ви втратите їх. Міст побудований з серця до серця. На цьому мості я послав вам новини, розповів про наше повсякденне життя, про світ, в якому ми живемо.
Я хотів би сказати вам всю правду, якщо я прийшов додому, а потім ми ніколи не будемо говорити про війну знову. Ну, тепер ви повинні дізнатися правду спочатку, останню правду. Я не можу написати вам більше.
Довгий час є береги, завжди будуть мости, і ми повинні мати відвагу кроку на тих мостиках. Один міст веде до вас, інший до вічності, і це те саме для мене.
Що останній міст Тексти пісень, а це означає: Я шукаю, що літературне вираз повинно означати смерть, але ви знаєте, що я використовував, щоб викликати речі дескриптивно, просто з любові до слова і для звуку. Подаруйте мені свою руку так, щоб дорога не так складна.

р.

Шановні друзі! Наш підрозділ - "живий" для великої битви, але ця велика битва не відбудеться. Ти можеш здивувати, що я пишу вам на офіційному сайті, але що хочу розповісти вам в цьому листі, можна сказати тільки чоловікові. Ви знайдете правильну форму для пояснення вашої матері. Ми сказали сьогодні, що ми можемо надсилати листи. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
Ти полковник, шановний батько, сидячи в Генеральному штабі. Ви розумієте, що це означає, і так ви можете запасти мене пояснення, що звуки направляються. Це над. Я думаю, що це може піти на ще вісім днів, а потім двері затворять. Я не хочу шукати причини, які можуть бути передані або проти нашої ситуації. Ці причини тепер повністю несуть і неспроможні обговорити їх, і якщо я хочу сказати що-небудь, це тільки те, що ви повинні шукати причини і пояснення не з нас, але від вас, хто відповідає за цю ситуацію. Не втратити серця. Ви, Отець, і ті, хто поділився своїми думками. Але будьте на сторожі, щоб ще більше не попадало в нашу батьківщину. Нехай це п'ятка на Волзі буде попереджати вас. Будь ласка, зв'яжіться з нами
Берг з двадцяти солдатів залишив позицію без замовлень. Краще знати, що чекає вас протягом трьох днів, ніж за три тижні. Я не можу відлякати його.
Нарешті, особистість. Ви можете бути впевнені, що все, прямо до кінця, буде правильним. Що робити?
Ні. Помилки руки з Лідія і Олени для мене. Поцілуньте свою матір (подбайте про те, старим воїном, подумайте її серце). Поцілунок Герда. І привіт всім іншим. Повідомляємо про своє відправлення.

Джерело