Які діти Сталінграда мовчали про

Книга «Мемоіри дітей військового Сталінграду» стала реальною рекларацією не тільки для поточного покоління, але й для ветеранів війни.

Війна зламала в Сталінград. 23 серпня 1942 р. У день до тих, хто почув на радіо, що бойові дії відбувалися на Доні, майже в 100 кілометрах від міста. Всі підприємства, магазини, кінотеатри, дитячі садки, школи готуються до нового навчального року. Але вдень, все згорнеться на ніч. На вулицях Сталінграда запустили 4 німецьких ВПС. Сотні літальних апаратів, що роблять один підхід після іншого, систематично знищених житлових площ. Історія війни ніколи не відома такого масивного руйнівного рейду. У цей час не було концентрацій наших військ у місті, тому всі зусилля противника були спрямовані на знищення цивільного населення.

Ні один знає, скільки тисяч Сталінградів загинув в ці дні в підвалах згортання будівель, занурених в земляних укриттях, спалених живими в будинках.

Автори збірника – члени обласної громадської організації «Діти військового Сталінграда в місті Москва» розповіли про те, як залишилися жахливі події в пам’яті.

«Ми виїхали з нашого підземного притулку», – згадує Гур Хватков, який був 13 років. - Наш будинок спалений вниз. Багато будинків з двох сторін вулиці також захоплювалися в вогонь. Моє батько і мама захопили сестри руками. Не існує слів, щоб описувати, як ми були. Навколо все було горіння, розтріскування, вибухаючи, ми побігли по коридору в Волгу, що не було видно через дим, хоча це було дуже близько. Навколо почули висихання людей з жахом. На вузькому краю узбережжя багато людей зібралися. Поранений класти на землю з мертвим. На залізничних доріжках, авто з боєприпасами. Над нашими головками тушковані залізничні колеса, печіння сміття. По Волзі згортають потоки нафти. Річка здавалося горінням... Ми побігли Волгу. Поранчево ми побачили невелику круту яхту. До парі лежав. Шукаю, я бачив тверду стіну горіння міста. й

Сотні німецького літака, що настає над Волгом, розстріляли жителів, які намагаються перехрестити на лівий берег. Річки приймали людей на звичайних запашних пароплавах, човнах, баржах. Нази встановлюють їх на вогонь з повітря. Волга стала могилою для тисяч Сталінградів.

У своїй книзі «Таємна трагедія цивільного населення в битві Сталінграда» Т.А. Павлов цитує постанову абвеєрського офіцера, який був захоплений у Сталінграді:

Ми знаємо, що російська людина повинна бути переважане якомога простіше, щоб запобігти можливості будь-якого опору після створення нового порядку в Росії.

Незабаром зруйновані вулиці Сталінграда стали поле бою, а багато мешканців, рясно вижили бомби міста, зіткнулися з важкою долею. Вони були захоплені німецькими окупантами. Невідомо про те, що фашисти висувають людей з рідних місць і посунули нескінченні стовпчики вздовж степу. На шляху вони запечені дерев'яні вуха, відверта вода від пудли. Для життя, навіть у маленьких дітей, було страх – просто триматися з колоною – стракерами були зняті.

У цих жорстоких обставинах відбувалися події, що психологи повинні навчатися. Яка стійкість дитини може показати в боротьбі за життя! Борис Усачев був лише п'ять років, коли він і матір його залишив зруйнований будинок. Мати про народження. І хлопець почав розуміти, що він єдиний, хто може допомогти їй на цій непростій дорозі. Вони заглиблюють під відкритим небом, а Борис перетягував соломкою, щоб зробити його легше для мами, щоб лежати на замороженому грунті, збираючи вуха і кукурудзяні муки. Вони прогулялися в 200 кілометрах до того, як вони змогли знайти дах - перебування в холодному поході в шинку. Зібрали деревину нагрітий схил. У цих нелюдських умовах дівчина народилася.

Виявляється, що молода дитина може миттєво реалізувати, що небезпека смерті. Галина Крижановська, яка не була ще п'яти в той час, нагадує, як вона, хвора, з високою температурою, кладуть в будинок, де нації були ухвалені: «Я пам'ятаю, як молодий німець почав боротися над мною, приносивши ніж до вуха, носа, погрожуючи їх відрізати, якщо я змащувати і кашель». У ці страшні моменти, не знаючи іноземної мови, один інстинкт дівчини знав, яка небезпека вона була в, і що вона не повинна навіть вичавити, не соромитися: «Мом!»

Галина Крижановська розповідає про те, як вони збереглися під окупацією. «Прихильник зумовив мій сестра і я гняти живу, ноги набрякли. Вночі мами відірвали з нашого підземного притулку, дісталися до сміття, де німці відварили очищення, біти, кишечника ...

Коли дівчина була валена вперше після страждань, вони побачили сіре волосся в її волоссі. Так з п'яти років вона прогулялася сірим пасом.

Німецькі війська підштовхували наші підрозділи до Волги, захопивши одну вулицю ще з Сталінграда. І нові колони біженців під захистом окупантів розтягували на захід. Сильні чоловіки і жінки були введені в автомобілі, щоб привести до рабів в Німеччину, діти були приведені в сторону з баттсами.

А ще й сім’ї Сталінграда, які залишилися у розпорядженні наших бойових підрозділів та бригад. Передній край пропускають через вулиці, руїни будинків. Впіймана в неприємності, резиденти приймали притулок в підвалах, заземлених укриттях, каналізаційні труби, ярлики.

Це також невідома сторінка війни, яка розкривається авторів колекції. У перші дні барбаричних рейок, магазинів, складів, транспорту, доріг, водопостачання були знищені. Не було харчування і немає води. У зв’язку з тими подіями та одним із авторів збірника я можу перевірити, що протягом п’яти і півмісяця оборони міста, не один шматок хліба було передано нам державними органами. Проте, не було жодного питання - лідери міста та районів, які відразу ж зафіксували за Волгу. Не знаю, чи були мешканці в боєздатному місті або де вони були.

Як вижити? Тільки милосердя радянського солдата. Його компасіон для голодних і виснажених людей врятував нас від голоду. Всі, хто пережили оболонку, вибухи, збиток кульок, запам'ятовує смак хліба замороженого солдата і варіння пшеничного брикету.

На власній ініціативі, по всій Волзі. Займав Мамаєв Курган і інші висоти міста, німці з цілеспрямованими вогнепальними катерами і катерами, і тільки рідкісні з них пливуть в ніч на наш правий берег.

Багато полків, бойових дій у руїнах міста, виявляли себе на добровольців, але коли побачили голодні очі дітей і жінок, бійці поділилися останніми.

У нашій підвалі під дерев'яним будиночком були три жінки і вісім дітей. Тільки старші діти, які пройшли 10-12 років, залишили підвал для кашу або води: жінки можуть бути помилковими для розсіювання. Після того, як на ярі, де стояв боєць, я кинувся.

Я чекав зйомки в кратерах до тих пір, поки я отримав на місце. Я зустрів бійців з ручними кулеметами, коробами боєприпасів, згортають гармати. Я можу сказати запахом, там була кухня за дверима. Я гофрований, позбавляючи відкрити двері і попросіть кашу. "Чому ти з, дівчина?" Про нашу підвал, він підвів мене до свого дугу в ярі. Поставив каструлю пеа супу перед мною. «Моя назва Павла Михайловича Корженко», - сказав капітан. У мене є син, Борис, той же вік.

ложка shook в руці під час їжі суп. Павло Михайлович поглянув на мене з такою добротою і співчуттям, що моя душа, побита страхом, стала м'якою і тремтчою подякою. Ще багато разів приїду до нього в дупу. Він не тільки побачив мене, але й поговорив про свою сім'ю, читати листи від сина. Про експлуатація солдатів дивізіону. Він зданий, як сімейний чоловік. Коли я пішов, він завжди дав мені кашу брикети для нашого підвалу. Його співчуття для решти мого життя буде моральною підтримкою.

Здавалося мені, що війна не може знищити таку хорошу людину. Але після війни я дізнався, що Павло Корженко помер в Україні під час визволення міста Котовського.

Галина Крижановська описує такий випадок. У підпіллі, де родина Шапошнікова була прихована, мати і три дітей, юнацький стрибок. «Як ви живете тут? Він був здивований і відразу зняв свій одяг. Я кладаю шматочок хліба на топчан і брикет кашу. І пішов він. Мати сім'ї кинулася після того, щоб сказати вам спасибі. А потім перед очима бійець застрягнув до смерті куля. «Якщо він не залишився, то не буде спільного хліба з нами, можливо, він зумів засмагати через небезпечне місце», – пров’язав.

покоління дітей війни характеризується ранньою поінформованістю їх громадянського мита, прагнення зробити те, що було в силі «допомагати боротьбі з материками», оскільки сьогодні звучить лофтія. Але такі були молодими Сталінградами.

Після окупності, знаходжу в віддалене село, одинадцятирічна Лариса Полякова, разом з матір'ю, поїхали працювати в лікарні. Зробивши медичний мішок, в холодному і безбарвному щодня Лариса вирушила на довгий шлях, щоб довести до лікарняних лікарських засобів і заправок. Після переживання страху бомбардування і голоду дівчина виявила сили догляду за двома тяжко пораненими солдатами.

Анатолій Столовський був лише 10 років. Він часто пішов з підземного притулку, щоб отримати їжу своїм дітям і молодим дітям. Але мама не знали, що Tolik постійно crawls під час пожежі в сусідній підвал, де знаходиться артилерійський командний пост. У лівому березі Волги, де розміщені артилерійські акумулятори. Одного разу, коли нації запустили ще одну атаку, телефонні дроти ламаються. Перед очима Толик помер два зв'язки, один намагаючись відновити зв'язок. Фоски вже десятки метрів від КП, коли Толк, одягаючи маскулат, збивають, щоб подивитися на сайт скелі. Незабаром офіцер вже ручав команди артилерійцям. напад ворога був відхилений. Більш ніж один раз в рішучих моментах битви, хлопчик під вогнем зв'язував зламаний зв'язок. Толик і його сім'я були в нашому підвалі, і я очевидився, як капітан, ручивши мамі лофа хліба і консервованої їжі, подякував її за піднятті такого сміливого сина.

Анатолій Столовський отримав медаль «За захист Сталінграда». З медаллю на грудях він прийшов на навчання у своєму 4-му класі.

У підвалах, земляні бури, підземні труби – скрізь, де мешканці Сталінграда приховали, незважаючи на бомби і обстріли, було сподіватися – жити на перемогу. Це, незважаючи на жорстокі обставини, мріяли про тих, хто привели до німців з рідного міста сотні кілометрів. Іраїда Модіна, 11, перераховує, як вони зустрілися з бійцями Червоної армії. Під час битви Сталінграда їхня сім'я, матір і три діти, були введені в концентрацію табору. Неоднорідно вони вийшли з неї і наступного дня побачили, що німці обпекли бараки разом з людьми. Його мати загиблого захворювання і голоду. "Ми повністю вичерпані і нагадували ходи скелети, - написав Іраїда Модіна. - На наших головах є гнійні котла. Ми мали труднощі переміщення... Одного разу, наша старша сестра Марія побачила за вікном, на кришку якого була п'ятикутна червона зірка. Вона відкрила двері і впала в ноги солдатів. Я пам'ятаю її в сорочку, змащуючи коліна одного з бійців, погойдалки з бобами, повторюючи: «Наші Спаси приходять.» Моя родина! Війни нас похилили і слухали наші поголені голови. Здавалося нам найближчими людьми у світі. й

Перемога Сталінграда була планетарною подією. У місті з'їхалися поціновувачі вітання телеграми та листи, що приходили до міста, машини з харчовими та будівельними матеріалами. Назва Сталінграда дано на площі та вулиці. Але не один у світі звучав у перемозі солдатів-Сталінграда та мешканців міста, що пережили битви. Тим не менш, у пресі тих років не повідомлялося про те, наскільки важко життя залишився у знищеному Сталінграді. Зі свого причалу мешканці довго прогулялися уздовж вузьких доріжок серед безкінечних шахтних полів, на місці їх будиночків знаходилися деревні плити, вода здійснювалася з Волги, де ще був кадверний запах, їжа варилася на вогоньх.

Усе місто було поле бою. І коли сніг почав падати, на вулицях, в кратерах, заводських будівлях, всюди були бої. Вони повинні бути поховані.

«Ми повернулися до Сталінграду, і мій мама пішов до роботи на підприємство, яке на нозі Мамаев Кургана», – згадує Людмила Бутенко, яка 6 років. З перших днів всі робітники, переважно жінки, змушені зібрати і захопити трупи наших солдатів, які загинули під час нападу на Мамаєв Курган. Уявіть, що жінки досвідчені, деякі стали вдоволеннями, а інші, кожен день чекає новина з фронту, хвилювання і променя для своїх близьких. До них були ті тіла чоловічих, братів, синів. Моя мама прийшла додому втомлена і пригнічена. й

р.

У наш прагматичний час важко уявити, але через два місяці після закінчення бойових дій в Сталінграді з'явилися бригади волонтерів-будівельників.

Почати це. Співробітниця дитячого садка Олександра Черкасова, запропонував відновити невелику будівлю самостійно, щоб швидко прийняти дітей. Жінки взяли пилки і молотки, обштукатурюють себе, фарбують. Назва Черкасової почала називати добровільні бригади, які безкоштовно підняли зруйноване місто. Черкасовські бригади були створені в розбитих магазинах, серед руїн будинків, клубів, шкіл. Після їх основного зсуву мешканці працювали ще два або три години очищаючи дороги, вручну розбирання руїн. Навіть діти збирають цеглу для майбутніх шкіл.

«Моя мати приєдналася до однієї з цих бригад», – згадує Людмила Бутенко. Жителі, які ще не відновили від своїх страждань, хотіли б допомогти відновити місто. Вони пішли працювати в сланці, майже всі босоніжки. Чудово, ви можете почути їх співати. Як можна забути?

Будинок Павлова. В рамках команди Сергія Павлова захистили цю лінію на 58 днів. Напис на будинок залишився: «Ми захищаємо вас, рідний Сталінград!» Черкасовітів, які прийшли до відновлення цієї будівлі, додали один лист, і стіну було вписано: «Ми перебудемо вас, рідний Сталінград!»

При проходженні часу це несамовита робота Черкасовських бригад, яка включала тисячі волонтерів, здається, по-справжньому духовний подвиг. Перші будинки, побудовані в Сталінграді, були дитячі садки і школи. Про своє майбутнє місто.

Людмила Овчинникова через stealtie.ru

Джерело: