499
Дека-Победа
Олександр Корсак живе в тихому зеленому районі біля станції метро «Восток». Прокинувся рано і на сонячний день любить сидіти вікном. Як сонячні живці за дахами сусідніх будинків Гранпа переходить на кухню і готує сніданок. На кухні виглядають берези, Олександр Яковлевич висаджував їх 40 років тому. Після сніданку він залишає будинок і повільно блукає до підходу, злегка прилипає. «Стара людина, чому не сидить?» місто подумає, літаючи. Місто не знає, що цей старий чоловік - Вікторі Гранпа. Олександр Корсак, плавачий, марафонський бігун, чемпіон і фронтовий солдат, який пережили пекл війни, врятував людей там, скоро буде 92 роки.
С ***
- Чому говорити про це? каже Олександр Яковлевич і показує паління публікацій з статтями про себе. - Він брудний. Тільки хаос, тільки смерть.
У чорній скрині ветеран рідко відкриває, як зараз для нас десятки медалей і сертифікатів. Це наказ Червоної зірки. Порядок Великої Вітчизняної війни II ступеня. Медалі «За захист Сталінграда», «За військові заслуги». Не існує спортивних нагород.
до А цей ніж має секрет. Ось чому я Спробуйте відкрити його!
Олександр Корсак починає історію.
р.
- Я народився в Мінську в 1922 році, і я не знаю точно те, що дата і місяць. Чи є у листопаді або грудні. Після революції вони були мудрими з документами. Це те, що я пам'ятаю про мій дитинства. Зробили плиту в домашніх умовах, і я спалю. Мої батьки думали, що я помер. Ми вирішили закріпити рано, тому що небаптований не може бути похований. Але пережили.
Його батько працював на залізничному вокзалі, матір'ю в готелі Європа. Вони не були багатими, ні бідними, нормальними.
У 1936 році в будинку Червоної армії відкрився перший басейн на дачі. Не було ніде купатися в місті. Свіслох перехрестився на нозі, а Озеро Комсомол ще не існує.
Великі люди відпочивали в басейні. Я бачив Ворошилов часто. Він був плавання окремо. Коли ми прийшли.
У 1939 році Олександр Корсак став чемпіоном СРСР у комбінованій естафеті. До війни хлопчики купували більше і більше з гранатами. Ви приймаєте живу руку і ви працюєте з ліворуч. Головне не змочити гранату. У цій дисципліні Корсак не був рівним. Хоча в житті він віддав перевагу марафону.
- До війни у мене був мій апендіцит, мій дід продовжується. Я повинен піти в Балтії. Але замість того, як я пішов до Каза-Піонерського табору, де я був призначений фізичний помічник. Каза - 90 км від Мінська. Наступна зупинка - Пуховика. Я прибув туди 21 червня. І почався наступний день.
Подумав, що фашист досягнув старої кордону і відразу ж кинув назад. 22 та 23 червня люди привозили дітей до табору. Тоді стало зрозуміло, що не буде швидкого перемоги. Про те, що наші війська лякаються. У кожному підрозділі були радники, і я є загальним фізичним помічником. Команда прийшла в: діти повинні бути збережені.
З Мінська до евакуації він не доходив до табору. Поїзди з обладнанням, які пішли на схід, не зупинилися на станції Talka. Остання лінія з відкритими платформами була просто розвантажувальна танка. Водій не може зупинити його - без другого локомотивів він не буде переміщений з місця. У таборі робітників, серед яких Олександр Корсак, кладуть дітей уздовж доріжок і кладуть їх на майданчики. Далі стрибаємо. Поїзд приніс їх до Кузнецьку.
Олександр Яковльевич зустрівся з рятувальними дітьми через рік, на площі Перемоги в Мінську. Дорослих вже жінок і чоловіків, які бачили багато, не тримали спини.
С ***
- Так, з поїздом я знайшов себе в районі Пенза - військовий марафон ветерана в 41-му році був тільки початком. Я носила гірськолижну куртку, плаваючі тапочки на ногах. Ви тільки маєте студентську картку. На поїзді я йшов далі і далі, Я повинен піти кудись. Вони не хочуть увійти в армію без документів.
У Куйбишеві було клопотання. Моя тапочки зламала. І я прогулявся босоніж, як панк. Я пішов на бос і запитав за допомогу. Вони дали мені 30 рублів за моє взуття. Я купив туфлі tarp 29. Я промив ноги в Волзі. Для 56 kopecks я отримав пиво. Ті були спокійні дні.
З перших вакантів я пішов на Ташкент. Вони не взяли все на фронт. Нарешті видано тимчасовий документ. Учитель фізичного виховання. Але я був загиблим для війни, ближче до рідного Мінська. І я нарешті запрошував.
Походив у полку "спонтанний" Утворився полк, лягла номер - і відразу на фронт. Зробили мене бійцем з протитанковою гвинтівкою. Відразу - невелика витрата снаряда 120 рублів. Вони навчаються: перше, що бійець повинен робити в бою, щоб занурити траншеї для ATP. Вони ніколи не впоралися з пострілом, як це. Ви навчитеся стріляти в війну.
У 1942 році перейшов на фронт. Ми привели до Можаїка, потім до Воронеж. А потім розгорталися, перегрупували і переїхали до Сталінграда. Були проблеми Сталінграду.
- Ми ходимо до Сталінграда... Ми прогулялися в ніч, приховані протягом дня. Для нас виявився найстрашніше - рух. Кінь загинув швидко. Я мав піти і нести гармату.
На фронті вони були в'ялені двічі на день. До світанку і після темного. Висівний гороховий концентрат на ходу. Тут було багато хліба. Люди швидко загинув. Ми не з'їли хліб, що мертві не з'їли.
Я пам'ятаю, що епізод. У с. бійець опинився шматочок льоду від жінки. Вона побігла командирів. Відразу загальне будівництво: «Хто?» - «Хто!» Відкриваємо сумку, знайдену кришку. А потім під законом воєнного часу був вирок. Війна викопувала траншеї-граву на власній. Жінка кричить, коли вона знала, де вона збиралася. «Хто буде виконувати вирок траєктора?» Ліс рук! Кожен думав, що він був траєктором.
С ***
Олександр Корсак сидить спокійно на стільці, мислення. На стіні повісить свій портрет - в куртку, без іконостасу медаль. Гранпа не схожа на медалі.
Його квартира проста. Спартанський інтер'єр: шафа, двоярусна, тумбочка. Комп'ютер знаходиться в залі, але Олександр Яковлевич не використовує його. Бачення погано. Але пам'ять Дідусь відмінна.
до На першому сході Сталінграда, біля тракторного заводу. Перший день ми розбили. І знову зламав. І більше. Поповнення кожного дня, поповнення.
Моя полкова компанія PTR - 120 осіб. За 4 місяці на передній лінії цієї компанії залишили чотири людини живою. І я серед них.
У мене були два хороші друзі, Расторгув і Мурзагольєв. Перший фелон, він дав 10 років в тюрмі. Коли війна почалася, вони запропонували передню. Другим є сиріт, сім братів і сестри. Він сказав мені: "Я впевнено вмираю." Він загинув.
На промінь вийшов німецький танк, який ми раніше не бачили. Я продемонстрував. Расторгув і Мурзагольєв були в тому ж розрахунку, почали знімати з АТП. Вони відразу змащувалися кулеметом. Ми дізналися пізніше, що це були перші тести тигру.
р.
до Ми полонили тільки нові рекрутери. Хлопці, 18-19 років. Вони кинули до фронту, як нам, без підготовки. Вони не живуть довго.
У парамедиці було коротко. Не вдалося врятувати поранених, ніхто не знав, як застосувати турнікет. Пропоную бути медсестрам. Як мінімум я знав щось.
Боротьба, вогонь, волей, наземний політ. Щось я піду, "Саша, допомога!" Все навколо кричить.
Я ніколи не забув. Хтось шаутів, "Допомогти мене!" Розведення. Тексти пісень, а це означає: Я лежав і він лежав. Снайпери знімаються. Я почав зв'язуватися, є чубчик! Я ніколи не чув, що до. Звук, з яким череп розбиває. Той, що дитина опинився в голові.
С ***
70 років минуло, покоління змінилися, країни згорнулися, і війна Олександра Корсака ще в цьому звукі. Дослідники оцінюють, що в середньому, солдати на передніх лініях Сталінграда жили за 1 400 хвилин. Хтось не вистачить.
- Груша смерті... Що таке страх? Ти хаєш, де і чому, діда каже повільно. - Якщо ви йдете назад, вони вбити вас. Відчуття. Вбити тебе. Не боятися, це очікування. Коли це? Яка куля?
Почуття щастя? Як? Він однакова людина. Або вбити мене, німці за те, що ярина. Або мені. Це все бізнес. Ми не любимо або ненав'язуємо надії. Ви відкриваєте ніж? й
- Ні, Дідусь. Давайте спробуємо.
- Я, ймовірно, ніколи не загинув всіх війні, ветеран продовжується з невеликою думкою. Я не бачив німців через гармату. У мене немає очей.
Р
- Тоді я був постріл... Через чотири місяці, коли прийшов до Сталінграду. Полк був переведений на стискання кільце навколо міста. У селищі було замовлення. Я не пам'ятаю ім'я. І ми отримали. Я пішов на атаку з APC, пішов прямо до кулеметів. Ось як ми були всі Пальто врятував мене.
Надмочена була вологою, змащена. Знаходиться міцна броня. Кульки подарують її і лопаються, а шраплон вніс ноги і руки. Потім лікарі розраховують більше 40 фрагментів. Вони все ще виходять. Вони в м'ясі.
р.
Я лежав під цим селом всю ніч і весь день. Що таке гонна? Це робота парамедики. Але вони людські. Вони не хочуть потрапити під вогонь. Війна, інстинкти роботи. Про виживання.
Довгий час. У повній свідомості я не маю сумнівів, що я закінчився. Якщо вони залишають своїх, що незнайомець мені? Вони знаходять їх, вони стріляють їх. Вони не будуть.
Наступну ніч ми здійснили мене. 100 грам, витягти. Санрота мала бандаж. Я був в лікарні протягом чотирьох місяців. При відкритій рані вони навіть хотіли повернутися до фронту. Але вони робили.
- Я був повернений до Мінська на першому поїзді, який був тільки допущений у визволений місто. Я прийшов до фіналу: Я не знаю, де я отримав! Станція, є Урядом. І руїни. Я пішов поїздом до моєї старої адреси.
Війна над ... Вчився в інституті, працював інструктором в Динамо, навчався. Спорт був повільно відроджений. Моя нога ледь переїхала. Але, звичайно, я промовив мій марафон. Він жив 90. Багато речей, які не трапилися...
Він, звичайно, скромний. Олександр Корсак – почесний тренер, суддя міжнародної категорії. Він був на витоках білоруського плавання. Уже ветерани багато разів отримали нагороди на чемпіонатах світу і Європи. Підняті десятки спортсменів. Коли настала незалежність, він пішов на турніри за свій рахунок.
до Я ніколи не попросив мене. Після того, як рік є безкоштовна поїздка по залізниці. За тривалий час пішов до Криму, до Судак. 25-кілометровий марафон, що плавиться на відкритому морі. Після сімдесяти я не купила всю відстань. Але половина напевно.
На 80-ті роки свого діда вирішила відвідати чемпіонати світу з плавання ветеранів у Мюнхені. Не було грошей. Ви не можете придбати багато валюти для білоруської ветеранської пенсії. Я пішов з рядками в машині. Займав його, щоб прийняти. Я носила ковбасу, яйця, хліб в моєму мішку. У Німеччині я купив морозиво. Після.
- Я хотів бачити світ! Щоб подивитися на тих, хто боровся, Корсак каже думливо.
У Німеччині брав участь «бронзи». Просто закрутіть неправильний спосіб на підрядному каналі - бачення не вдалося. Можливо, німці знову перемогли.
Грандпа приймав поїзд назад. Хтось помітив, що він мав медаль і запропонував продати його. Я відчув шкода за стару людину - каже, що гроші в Weißrussland важливіше. Олександр Яковлевич не погоджувався. Він був боляче...
29745534
Він має шраплон в ногах і руках, а темпери під серцем. Але ветерани щодня купують. Щоранку, після сніданку, він блукає, в'язниці, «Сьогодні», – каже він: «не було настрою». 1,000 м вітрила і повернулася назад.
Не існує 90-річного марафону.
С ***
9 травня сина і онука буде там. Посидіти на столі. Вони будуть пити пляшку американського віскі на три, і наш герой скажуть: «Зима неправильна.» Візьміть його з полиці будинку - білий! На дев'ятому плюсі він дасть голову молодим.
- Я не ходжу на офіційні заходи. Є більше і більше офіцерів, з епаулетами і рядами, і хто я? Маленька людина. Воєн, говорить ветеран.
Олександр Корсак не любить говорити про війну, оскільки він має чітку пам'ять. Він пам'ятає, що з траншеї, в якій були помирання, видно лише кров. Героїз в цьому побаченні пізніше.
до Що не можна змінити. Ми збираємося вперед, немає спини. Що я знаю про Першу світову війну? Що написав письменники. Це фантастика, романтика. Він буде однаковим з моїм війною. Все буде забутим, все стане пилом. Це нормально. Пропаганда погано. Я дуже не схожий на неї.
Безперервний м'ясорубок, через який діда Вікторія була прокручена, щоб зрозуміти фундаментальну правду життя.
- Я проти влади в будь-якій формі. Я не хочу фашистів або комуністів. Ні. Я вірю, що людина живе тільки один раз. Чому потрібен політики, президенти, загальні секретарі? Яка війна навчить нас? Що відбувається зараз в Україні, Росія? Живіть життя до тих пір, поки ви не залишили. Стоп вбивства і задирювання для них. До речі, ви відкрили ніж? й
Де придбати Не наш рівень, дідусь, секрет.
С ***
Сьогодні, на параді в Бресті, фотографії дідів, які боролися біля Можайськ, Мінськ і Курськ будуть проводитися своїми онуками. З тих пір, як люди пішли над горизонтом, і хто має йти. Портрет посміху Олександра Корсака повісить на стіну. Він чекав.
- Я сказала сім'ю: Коли я вмираю, загорніть її. Так черв'ячі черв'яки не вкусають в землі. Я ніколи не вірю в Бога. Вечір під селом Сталінград.
Коли неминуче відбувається, ми розуміємо, що щось велике і реальне вийде з цього світу. Ми залишимо карикатури: Св. Георга стрічками на пляшку горілки в магазині, поп-спів військового баладу, 70-річних фронтових солдатів в параді.
км
Він тримає руки разом. Свемер's grip! Дуже добре, що Grandpa Victory все ще в сервісі.
-img20---
Джерело: people.onliner.by