Дуже особливе слово про слов’ян.

Ф.М. Достоєвський: «Одно особливе слово про слов’ян...» Я хочу сказати дуже особливе слово про слов’ян, яке я довго хотів сказати. Росія ніколи не матиме таких шляпок, ворожих, сланцівників і навіть явних ворогів, як всі ці слов’янські племена, як тільки Росія звільняє їх і Європа погоджується розпізнати їх вивільнених! І не заперечуйте мене, не суперечать, не порушуйте на мене, що я перебільшею і що я щаю слов'ян!
Я, навпаки, люблю слов'яни дуже багато, але я не буду захищати себе, тому що я знаю, що все буде дійсно так, як я кажу, і не через низький, вугорливий, як це було, характер слов'ян, вони мають характер в цьому сенсі, як кожен інший, а саме тому що такі речі в світі не можуть стати інакше.

Я не буду поширюватися, але я знаю, що нам не потрібно вимагати від слов’ян. Після того, як їх визволення, вони почнуть своє нове життя, я повторю, точно попросивши Європу, Англію та Німеччину, наприклад, для гарантій та захисту їх свободи, і хоча Росія буде в концерті європейських повноважень, вони зроблять це точно в захисті Росії.
Вони, безумовно, починаються з того, що всередині себе, якщо не прямо з голосу, вони задекларують собі і переконують себе, що вони не найменшої вдячності Росії, навпаки, що вони ледь втекли від любові влади Росії на укладення миру за втручанням європейського концерту, і не домогло в Європі, тому Росія, приймаючи їх з Турків, відразу ж ковтати їх, "поширюючи розширення кордонів і фундамент Великої Всесловської імперії на завоювання слов'ян до жаді, слухання і барбарвного Великоросійського племени".
Довгий час, о, за довгий час вони не зможуть розпізнати несамовиту Росії і великий, святий, нездоровий банер найбільшої ідеї в світі, з тих ідей, які живе людина, і без яких людства, якщо ці ідеї перестануть жити в ньому, будуть живити, мутувати і вмирати в соках і нещастях. В даний час війна, наприклад, всього російського народу, з царем на своїй голові, яка провалюється проти фіендів для виховування ненажерливих національностей — слов’яни остаточно розуміли цю війну зараз, ви думаєте?
Але я не буду говорити про нинішній момент, крім того, ми все ще потрібні слов'яни, ми їх звільняємо, але потім, коли ми їх звільняємо, і вони якось оселилися, вони впізнають цю війну, як великий подвиг, який вирішить? Вони не визнають нічого! Навпаки вони викладатимуть як політичну, а потім наукову правду, яка вона не була за визволення Росії в усі ці сотні років, вони довге тому змогли звільнити себе від Турків своїм валором або за допомогою Європи, яка, знову, була Росія не була в світі, не тільки не мала нічого проти їх визволення, але б їх визволяти.
Ця вчення, ймовірно, вже існує з ними зараз, і це неминуче буде розвиватися в науково-політичну аксіум. Більш того, навіть Турки будуть більш поважними, ніж Росія.
Ймовірно, за століття, або ще більше, вони постійно тренуються за свою свободу і бояться влади Росії; вони затишні до європейських держав, будуть слати Росію, поспілкуватися про неї і проти неї.
О, я не говорю про людей: є ті, хто розуміє, що Росія означалася і завжди означатиме їх. Зрозуміємо всю величність і всю особливість причини Росії і велику ідею, банер якого буде проходити в людях. Але ці люди, особливо в першу чергу, з'являються в такому нездатному неповноліті, що вони підлягають позбавленню, ненависті і навіть політичних переслідувань. Особливо приємним буде для визволених слов’ян, щоб сказати і трубувати до усього світу, що вони освічені племена здатні на найвищу європейську культуру, тоді як Росія є барбаричними, похмурими північними колесами, не навіть чистої слов’янської крові, персекурора і капелюшник європейської цивілізації.
Звісно, з самого початку вони матимуть конституційне управління, парламенти, відповідальні міністри, спікери, виступи. Вони будуть дуже комфортні і здивовані. Про себе у Парижі та лондонських газетах, які поінформують весь світ, який після довгої парламентської бури, Міністерство в Болгарії остаточно знизився і був сформований новий з ліберальної більшості, і що один з них Іван Чифтлік остаточно погодився прийняти портфоліо Президента Ради Міністрів.
Росія повинна серйозно підготуватися до того, що всі ці визволені слов’яни будуть захоплені до Європи, до втрати своєї ідентичності стануть заражені європейськими формами, політичними та соціальними, і, таким чином, доведеться вижити весь і довгий період євроінтеграції перед тим, як зрозуміти що-небудь в їх слов’янському сенсі і в їх особливий слов’янський виступ серед людства.
Ці люди завжди будуть вражені між собою, завжди заздрять один одного і всупереч один одному.
Звісно, в момент серйозних труднощів, всі вони перейдуть до Росії за допомогою. Незалежно від того, скільки вони захоплюють, стрибають і розбивають Європу, мухуючи її і засвоюють її любові, вони завжди відчувають інстинктивно (звісно, в момент неприємностей, не раніше), що Європа була і завжди буде природним ворогом до своєї єдності, і що якщо вони існують в світі, це, звичайно, тому що є величезний магніт - Росія, яка, безперечно привертаючи їх до себе, тим самим стримана їх цілісність і єдність.
При цьому вони зможуть практично свідомо погодитися, що без Росії великий східний центр і велика привертаюча сила, їх єдність буде одночасно демонтована, розсіюється в подрібнювачі, і навіть так, що їх дуже національність зникне в європейському океані, як кілька окремих крапель води зникнуть в море.
Росія довгий час повинна мати довге і турботу, щоб згасити їх, а, можливо, навіть намалювати меча на них з нагоди.
Звісно, питання зараз представляє себе: що таке Росія перевага тут, чому Росія воювала для них сто років, жертвувала її кров, сили і гроші? Чи є це через стільки дрібних, смішних ненависних і гравіруючих?
Звісно, Росія завжди буде відомо, що центр слов’янської єдності є вона, що якщо слов’яни живуть вільним національним життям, це тому що вона бажала її і хоче, що вона зробила і створила все. Але які переваги принесуть до Росії, крім праці, дратівності та вічного догляду?
/ Ф.М.Достоєвський, Пс 30 томів, прилюдность та листи об’єму XVIII-XXX, Щоденник письменника 1877 р., Том 26, Розділ II, Параграф III, Видавничий дім Ленінград 1984

Джерело: рибальська сітка

Категории

Смотрите также

Новое и интересное