З Москви з любов'ю. Національна твердість

Олексій Барановський
, Україна
«Чому не стрибати є Москаль» був першим слоганом, який я почув на Євромайдані 2013 року, коли я пішов з метро. "Добрий старт" Я думав, захопивши російський паспорт у кишеню.

Останнім часом я прибув з Москви до Києва кілька днів до початку всіх подій Майдану, навіть якщо ніщо не завадить нікому не тільки популярному нересту або навіть відмові уряду Європи.

Я не можу сказати, що коли все зійшло, я пішов на всі гарячі плями, з яких було багато в останні дні в Києві, адже після того, як всі події відбуваються внутрішніми справами України та українців. Проте, журналістська цікавість непристойно привертала мене далі і далі.

Я побачила людей, які лягли російську поліцейську службу під час масових протестів у Москві, а двері магазинів і тавернів, які запалюються у своїх обличчі. Деякі менеджери, однак, домовилися про забурення фегтивів, але вони були чіткими неповнолітніми. Я не знаю, як вони відчували в цьому моменті, і чому вони зробили миттєве рішення, щоб допомогти, а не відвертатися, як всім іншим, але я чітко знімав їх як мешканці окупованих територій, які приховали євреїв і панчіх з німців. Московський тиждень. Місто, яке святкує з помпою щороку ювілей перемоги над фашизмом.
І я побачила сплячу на підлозі в Михайлівському соборі Києва та не тільки, які бажали богослужіння «Беркут» на ніч 30 листопада під стелею Незалежності. Я побачила очі духовенства Київського Патріархату (слова не повертала називати їх звичним московським словом «поп»), які були небажані відповісти на питання, чому вони не закривали хвіртки і дозволили людям залишатися на ніч, незважаючи на загрозу буріння монастиря «Беркут»:

- Божий заповіт.

На Майдані з Донбасами я бачив львівські народи.

«Я прийшов з Донецька і я за євроінтеграцію, і ніхто не вірить мене», - сказав він з вітерцем обличчя, і сміхався з Галицьким студентом, що стоїть поруч з ним.

До своїх очей люди Києва приймали до посту Харків, які побачили вперше в житті, і які не встигли заспати в повному місті.

Кілька кафе в центрі Києва подають протестантам безкоштовні сендвічі і бульйони. Офіси, компанії та фізичні особи в епіцентрі подій знімають паролі з Wi-Fi, щоб кожен міг використовувати їх.

Це національна твердість. Які росіяни відсутні. У Москві рідко хто знає своїх сусідів, а коли в 5 ранку в Солнцесево біля дороги дівчина проживала протягом тривалого часу, який перетягував десь неперевершеним предметом (латеро виявилося, щоб бути її п'яним чоловіком), я поодинці вийшли з кухонного ножа з 15-поверхового 5-приміського будинку.

Спочатку я боявся розповісти людям на Майдані, що я був з Москви. Небагато. Але потім виявилося, що люди, дізнаючись, що я з Росії і підтримують їх прагнення до свободи і незалежності, не тільки не дивляться на мене непристойно, але навпаки починають казати симпатично:

Ну, ми тонкі, але у вас є...

На жаль, я знаю все занадто добре, що це підтримка простих людей з різних країн світу коштує багато. За її словами не політика і підроблені посмішки, це прояв братської сутності наших народів, що так часто запам'ятовується, але не всі знають, що це дійсно.

І фраза: «Хто не стрибає, що москал» не засвідчує мене більше. Я зрозуміла, що вона не була про мене.
Джерело Ваш текст за посиланням. й