Прямий до Марса. Зустріч з президентом Суспільства Марса в Москві

Сьогодні в Москві в Меморіальному музеї Космонавтики російські кандидати на проект МарсOne зустрілися з засновником Bas Lansdorp. Віддалено на зустрічі взяли участь радник проекту Роберт Зубрін, засновник Мартинського товариства. Про проект Марса Прямо, який доступний з існуючими технологіями та бюджетним методом мандатного польоту до Марса. 21 жовтня в Сколково Після чарівного удару магістерлуді випускає транограму цієї зустрічі на Habre.

У американській історії, вихованці, які прибули в Массачусетс, відіграли важливу роль, а на їх честь ми святкуємо подяки щороку. У книзі генерала Массачусетса Вільяма Брадфорта він написав книгу про паломників, які колись вони не були задоволені світом навколо них, і вони вирішили переїхати на пустелі місця. Багато хто відповідав, багато хто лякався і протистояли ідею. І ми можемо зробити висновок, що відмінні і відвагові дії завжди супроводжуються великими труднощіми. Ця книга описує процес того, як віруючі дозволили створення заручника цивілізації в Америці.

Р

Роберт Зубрін (Mars Direct) і Сергій Жуков (космонавт, голова Сколковородного кластеру)

21 жовтня 2013 р. в Москві на засіданні Клубу друзів Космічного кластеру Сколково-Фундації відбулася зустріч з Робертом Зубріном.

Роберт Зубрін – американський аерокосмічний інженер і автор книг. Лідер проекту «Марш» та Президент Асоціації Марса
Має декілька патентів у галузі аеронаутики та астрономії.
У 2010 році Зубррін разом з Карлом Саганом, Брайаном Коксом і Пенелопом Бостоном були представлені в науці відео Кейс для Марса у складі Симфонічного проекту.
Regalia: B.A. в математики (1974), М.С. в ядерній інженерії (1984), М.С. в аеронавтики та астронавтики (1986), к.т.н. в ядерній інженерії (1992)

зубринаДобрий вечір і спасибі за запрошення. Моя розмова називається MarsDirect - Прямий до Марса, прикрашений рейсом в Червону планету в 10 років.
Ті з вас, хто в минулому був зацікавлені в можливості літати до Марса, чули про величезний космічний апарат з величезними двигунами, які будуть побудовані для цієї мети на орбіті. Такі технології та роботи цієї ваги не псуються найближчим часом. Але я не вірю, що така робота зараз необхідна і доцільна. Моя колега і я розглядав різні варіанти просторів і різних програм, що реалізовані раніше, успішних і неуспішних. І ми були чудесними, чому до Марса так дорого. Звичайно, багато розробників хочуть продати свою технологію, щоб літати до Марса. Але потрібно враховувати і вибрати, що дійсно доречно.

73472

Щоб побудувати судно, звичайно, вам потрібно запустити транспортний засіб, який принесе все це в космос. Моя колега і я спробувала оцінити які компоненти необхідні і достатні. Ми приїжджаємо до висновку, що літати до Марса, вам потрібно чотири двигуни, два ракети, танки палива і кисню, такі ж, як Saturn-5 проект. Існують різні варіанти розташування двигунів. Такий дизайн може піднімати близько 140 тонн з поверхні Землі і доставити близько 47 тонн вантажу до Марса – ці розрахунки були проведені за цією вантажопідйомністю. До того ж, ніхто не доставив такий вантаж в космос або перевантажив його на іншу планету. Ми просто запустили вантаж в найближчий простір. І якщо ви робите цей вид розрахунку, потрібно враховувати всі етапи цього шляху.

514679

Але якщо маса корабля і маса вантажу, яка буде доставлена до Марса, це не десятки, але сотні тисяч тонн, ми зможемо підняти такий вантаж з мису Канвераль або з інших міст? Можливо, можна розділити вантаж на 8 частин, доставити їх окремо на орбіту, зібрати туди, а потім доставити вантаж до Марса. Пропонували такі проекти, але зараз забули. Ризик занадто великий – якщо один з восьми запусків не виходить, вся місія не буде. В даний час ми розробляємо місію з двома запусками, і ми думаємо про обох запуску. Не варто використовувати такі ракети, але клас повинен бути доречним для несучої здатності.
Які кораблі розвивалися в інших місіях? Більшість суден призначені з паливом, щоб взяти людей до Марса і назад. Але тут ми можемо перетворитися на досвід мандрівників в минулому. Вони завжди приймають все, щоб підтримати себе і експедицію, включаючи годівлі коней, всі речі? Ні, мандрівники намагалися бути самодостатнім і отримати все, що потрібно на місці. Марс є планетою, яка має необхідні ресурси і може стати частиною нашого технологічного ланцюжка. Чому ми не подорожуємо світло, і щоб зробити нашу місію простіше, ми використовуємо концепцію самодостатності.

По-перше, ми відправимо безпілотну ракету і 40 тонн вантажу до Марса. Ракета буде літати до Марса, гальмувати в атмосферу Марса, і ми попаримо капсулу на поверхню Марса з орбіти Марса, як ми робили в 1996 і як Curiosity висаджували минулого року. Ми доставимо вантаж, капсул для зворотного рейсу з Марса, діаметром 5 метрів, в якому є два колоди, відсік для підтримки життя екіпажу на 4 осіб. Ця капсула призначена для літати з Марса до Землі протягом 6 місяців і буде мати порожні паливні відсіки.

Чому ми надішлемо відділення? В іншому випадку вага нашої машини значно зросла. Ці відсіки будуть мати 6 тонн водню і відсік з невеликою ядерною установкою. Після того, як ракетні землі на Марсі, спеціальний робот зможе розгорнути ядерну пропульсну систему. Коли електростанція встановлена в кратері або в поглибленні, ми зможемо запустити її і за її допомогою ми запустить хімічну рослину, де ми виготовимо вуглевод з атмосфери і використовуємо імпортний водень для отримання метану. Це відомий екзотермічна реакція Sabatier, яка не вимагає додаткової енергії, і вона відбувається з каталізаторами, які ми також можемо підібрати. В результаті цієї реакції ми отримаємо воду і метану. З води ми електролізуємо киснем, який стане паливом для зворотної поїздки, а решта водню ми зберемо і зберігаємо в спеціальному відсіку. З вуглекислого газу в атмосфері Марса ми також отримуємо кисневе, позбавляючи його в кисневий і вуглецевий оксид.

Так ми збираємось заощадити на вантажі, 18 разів. Ми не повинні доставити паливо до Марса. Таким чином, приносимо лише 6 тонн водню, ми отримуємо більше сотні тонн або 95% палива, необхідних для зворотної поїздки. Крім того, ми вистачить палива, яке допоможе нам проводити дослідження на Марсі самостійно за допомогою роверів. Ми виробляємо достатню кількість палива, щоб взяти судно назад до Землі і працювати на Марсі. Хімічне паливо має набагато більш високу ефективність, і двигуни працюють набагато краще на такому паливі. Здавалося б, контринтутивно перевозити такі суми палива до Марса. Але якщо ви витягуєте його безпосередньо на Марсі, практичний аспект проекту негайно підвищується. Не існує можливості для дослідження. І це виробництво дає нам великий продукт для цієї роботи.

Багато експертів у сфері космічних досліджень розглядають цей проект як фантастичний. Але це не магія, це дуже проста технологія. Це набагато простіше, ніж технологія запуску ракети на орбіту. Я довів цю технологію до НАСА, і ми довели її роботи. Ось модель, яку ми пропонуємо як паливна модель для двигуна, яка відправить капсулу назад до Землі. 8 місяців, щоб доставити капсули до Марса, і 10 місяців, щоб виробляти паливо. І довгий до нового рейсу ми знаємо, що Марс вже має ракету і паливо, що може прийняти екіпаж назад до Землі. І якщо ми знаємо, що це не вдалося, ми не запустили третій етап. У два роки ми запустили дві ракети – мандатований транспортний засіб і безпілотний автомобіль. І так як у нас вже є зворотна ракета, нам не потрібно використовувати величезний великий автомобіль. Ми зможемо використовувати «скановану баночку», 8 метрів в діаметрі і 6 м.

На верхній палубі живі астронавти, на першому поверсі знаходяться навантаження. У готелі є спортзал, бібліотека, лабораторія, спальні і в центрі - притулок від сонячної радіації.

Два види випромінювання можуть завдати шкоди екіпажу. Сонячні муфти з Сонячних і космічних променів. Сонячні паростки відбуваються весь час, але великі, що відбуваються один раз або двічі на рік, і вони відбуваються непередбачувано. Імовірність, що спалах буде відбуватися протягом 6 місяців, дуже висока. Сонячне випромінювання - це протони, і для їх уповільнення, достатня товщина шару води 12 см. Ми можемо облаштувати секцію в центрі корабля, де астронавти можуть приховати від сонячного спалаху протягом декількох годин, а також захистити притулок з судном і його вантажем. Природа космічної радіації не повністю відома. Його сила величезний, і енергія, яка заряджається частинками космічної радіації, є таким, що шар 12 см не буде достатньо, і сила випромінювання тут може бути великим. Однак, згідно з дослідженнями, ми можемо оцінити ризик раку в результаті такої радіації на 1%, оскільки доза такого випромінювання не так висока в кількісних параметрах. Магнітне поле Землі занадто слабке, щоб ефективно знезаражувати високоенергетичні космічні промені, а екіпаж МАС отримує половину радіаційної дози, тому що сама планета блокує ці промені з одного боку. Виміряємо випромінювання, що надходить на станцію астронавти, і вони не отримали дози, що веде до радіаційної хвороби. Ми постійно працюємо і постійно, і ми можемо зробити дослідження, які ми можемо застосувати до нашої місії Марса і пропонуємо, що це не так небезпечно.

р.

Є інші ризики екіпажу, такі як нульова вага. Зайдіть в простір, що передбачає фізичну активність. Необхідно перевірити фізичну здатність екіпажу виконувати такий рейс. Ми провели тестовий рейс з безпілотним транспортним засобом, ми також створили тренажер, який здатний скуштувати тяжіння, що екіпаж буде працювати на Марсі, щоб оцінити, як змінені умови будуть впливати на фізичні здібності екіпажу. Під час польоту верхній етап і житловий модуль буде підключений мотузкою 1500 м для створення штучної ваги. На швидкості обертання 1 обертання за хвилину ми зможемо забезпечити тяжіння схожою з Марсом. На 2 обороти за хвилину, ми можемо досягти ваги Землі. Медичні параметри також повинні бути надані для цієї проблеми. В якості члена екіпажу при нульовій вазі дуже ризиковано.

Ми розглядаємо варіанти використання траєкторії, що дозволить вам дістатися до Марса протягом 6 місяців. Чому ми обрали цю траєкторію? З цією траєкторією корабель зможе розпочати повернення до Землі 2 років після запуску екіпажу з Землі. В той же час спостерігаються умови для підвищення ефективності польоту, так як кожні два роки взаємне розташування Землі і Марса, щоб рейс пройшов мінімум часу.
Також ми розглянемо фактори ризику. По-перше, ми запустили безпілотний автомобіль, який починає виробляти паливо і проводити дослідження з використанням робототехніки. Приручений транспортний засіб повинен прибути в тій же точці, що і безсоння. Що робити, якщо другий пристрій настає на місці кілька сотень кілометрів від першого? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Що, якщо наш корабель висаджував набагато більше сотні кілометрів? У нас є запасний двигун, який ми обладнаємо м'який автомобіль, і він зможе прийняти екіпаж до безпілотника. І навіть якщо ми не можемо знайти перший безпілотний автомобіль, якщо ми не можемо знайти другий безпілотний транспортний засіб, і екіпаж буде висаджувати на Марсі і бути вимушеним адаптуватися до життя на Марсі, то ракета буде мати все необхідне для життя на Марсі протягом трьох років, в якому ми можемо запустити інший безпілотний автомобіль. Припустимо, що другий безпілотний автомобіль буде висаджувати далеко від ракети, все ж ми маємо запасні варіанти з першим кермом. Так, в п'ятий рік другий екіпаж буде висаджувати на Марсі, який буде привезти інший безпілотний автомобіль. Кожен два роки один мандатований і один безпілотний автомобіль буде запущений до Марса, щоб забезпечити безперервне дослідження Марса.

517379

Давайте подивимося, що підстава виглядає на Марсі. Тут ми бачимо капсули для зворотної поїздки до Марса, є паливні відсіки. Ми бачимо житлові відсіки екіпажу, сонячні панелі як резервні джерела живлення та додаткові джерела живлення для хімічного заводу. Ми намагаємось розробити проект таким чином, щоб максимізувати використання ресурсів Мартину. Тривалість місії на Марсі для екіпажу становитиме півтора роки, цей період визначається взаємним розташуванням Землі і Марса, вигідним для такого польоту. Я можу сказати, що екіпаж витрачає якомога більше часу на Марс для розвідки. Не має сенс літати на півроку і повернутися в місяць. В рік і навпіл ми будемо робити багато досліджень, і ми будемо отримувати паливо на Марсі, і, можливо, ми будемо нарешті відповісти на питання, чи є життя на Марсі.
Ми знаємо, що Марс колись мав річки та океани. Є рясні докази, що вода на Марсі протягом мільярдів років, і це достатньо часу для життя. І якщо це поняття хімічного життя, ми можемо перевірити його. Таке завдання дозволить нам літати до Марса, провести дослідження, довести або розпроваджувати гіпотезу, що життя виникло хімічно. Ми зможемо проводити експерименти, які дозволяють жити, пов'язані з простими елементами до складних сполук. Якщо ми можемо покласти бурові установки на Марсі і досягти горизонту води всередині Марса, то ми можемо створити відповідне середовище. І якщо ми подивимося на історію життя на Землі, як тільки на часових умовах на Землі були подібні до цих на Марсі. І можливо життя збереглася в глибині Марса, де є вода, або ми можемо знайти сліди життя в минулому. Всі живі речі використовують однакові амінокислоти, і хоча є деякі відмінності, існують загальні аспекти життя, і, можливо, ми знайдемо один на Марсі і скажемо, що це загальні аспекти для всіх організмів в космосі. Якщо ми не знайдемо докази, що хімічна еволюція не завжди веде до життя, і ця ДНК не може бути сформована виключно хімічно, а потім досвід Землі унікальний. Але ми зможемо відповісти на питання, які знаходилися на тисячі років. Щоб зробити це, нам потрібно дістатися до Марса, просвердлити грунт, досягати води і робити ці дослідження. І через рік і половину розвідки ми можемо повернутися до Землі.

Ми залишимо теплицю і житлові квартали на Марсі. Це означає, що ми можемо продовжити використання цього обладнання, щоб ми не доводили його з Землі. Це карта Марса. Багато американців хотіли б подорожувати на Марсі. Ми кладемо карту Техасу поруч з ним, щоб вказати масштаб, і ми намальовуємо 800-кілометрове коло. Ви не повинні порівнювати його в Техас, це про розмір Франції. Ці круги знаходяться в межах дня, що безпілотний літаючий апарат може подолати. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. І ми відповімо на питання про те, чи є там і життя на Марсі, і чи можна жити на Марсі.
Це планета, площа якої відповідає площі материків Землі. Має всі ресурси. Якщо ми можемо дістатися до Марса, можливо, ми можемо зробити звичаї Марса - рослинні ліси і заселити їх як птахи. Я вірю, що це можливо. Життя має можливість трансформувати навколишнє середовище. Таким чином, на Землі з'явилася геосфера та біосфера. Життя скрізь це може досягати. Так життя з'явився на Гаваї, на скелях далеко в океані. Птахи привозять насіння, дерева, а потім люди і міста. Якщо люди діють як птахи, які висаджують насіння життя, то звичайно ж життя не буде такою ж, як і життя на Землі, і це не станеться в генерації.
Що означає навколишнє середовище? Я жити в Колорадо. Чи доступні ліси Колорадо? Ви можете втратити, не вижити. Але люди, які навчаються, можуть вижити. Виживання залежить від інтелекту. Якщо ми навчимося жити на Марсі, як вирощувати рослини і тварин там, як виготовити матеріали, то ми зможемо облаштувати область, яка пізніше пожвавить всю Марс. Тут я хотів би показати, що ми можемо побудувати основи цього типу всюди.

Для побудови бази потрібні наступні елементи: запускові транспортні засоби, модулі знаряддя, електростанції, капсули повернення – це основні елементи обладнання, необхідні для місії. І ці технології вже в розпорядженні сучасних науковців, і ми можемо це зробити протягом 10 років, в цьому поколінь.

4203025, Україна

Пільгми, які прибули в Массачусетс, відіграли важливу роль в Американській історії, і ми святкуємо подяки на свою честь щороку. У книзі генерала Массачусетса Вільяма Брадфорта він написав книгу про паломників, які колись вони не були задоволені світом навколо них, і вони вирішили переїхати на пустелі місця. Багато хто відповідав, багато хто лякався і протистояли ідею. І ми можемо зробити висновок, що відмінні і відвагові дії завжди супроводжуються великими труднощіми. Ця книга описує процес того, як віруючі дозволили створення заручника цивілізації в Америці.

3610Р. 4200Р.

Я впевнений, що ми можемо розвивати безпечну місію Марсу за допомогою невеликих, кисневих автомобілів на Марсі. Це безпечна схема місії там, хоча не абсолютно, але завжди існує ризик. Ми повинні пам'ятати, що відмінні справи ніколи не були зроблені без ризику і безваги.

Я думаю, що ми можемо зробити це разом.

Питання(Сонячна енергетика та ядерний реактор)
Відповідь. Перш за все, ми хочемо використовувати сонячну енергію, щоб працювати на Марсі. Як резервне копіювання, ми будемо використовувати реактор і сонячну енергію. Потрібно близько тисяч кВт. Є пилові бурі на Марсі, тому нам потрібна ядерна пропорція - ми маємо порівняно невелику кількість енергії. Інші проекти призначені для обсягів декількох мегаватів. А якщо ми можемо видобути паливо, ми можемо інтегрувати його в джерела живлення. Хімічні компоненти палива мають обмеження, електрика має обмеження. А якщо ми можемо отримати паливо на Марсі, це набагато більш реалістично, ніж якщо ми приносимо все паливо до Марса з Землі.

Питання. Цікава лекція, кожен розуміє, що тепер технологія знаходиться на рівні, який можливий рейс до Марса. Але основне питання є, є два основні значення в Американській історії та інших. Свобода і прибуток. Свобода тут. Чи можна отримати прибуток від польоту до Марса – після того, як прибуток є основою історії капіталістів?
Відповідь. Багато історичних досягнень залежать від прибутку, але не всі. Пільгрім прийшов до Массачусетса, щоб побудувати свій світ. Прибуток є основою багатьох речей, і якщо ви можете отримати його, це буде відмінно. Але не обов'язково. У вас є два питання. Що таке абсолютний економічний вплив Марса? І принципове питання про можливість польоту до Марса. Під час місячної забігу між СРСР та США, розроблена програма Аполлона. Є багато причин підтримки місії Марсу. Багато студентів галузі космічної науки хочуть проводити дослідження в цьому напрямку. Під час програми Аполлон ми отримали стрибки інтересу до цієї галузі, і таким чином ми створюємо майбутнє нашої цивілізації. Я прийшов, щоб обговорити це. Взаємовідносини між Росією та Сполученими Штатами погіршуються, які не є хорошими або навіть небезпечними. У холодній війні, але не було війни, бо не було територіальних спорів, ані ж сторони хочуть війни. Ситуація з Гітлером була різною - він хотів війни. Ми змогли закінчити війну разом. Ми повинні вжити заходів щодо запобігання ескалації протиріччя. І спільна місія Марсу – це велике поле для співпраці двох країн. І це слід вжити серйозно. І на Марсі можна зробити суттєві наукові дослідження.

Питанняй Ви описуєте хороший план. У Росії є багато дискусій про успішність місії Марса, і ми думаємо про те, чи можна зменшити розмір капсули екіпажу. Може бути, ми можемо використовувати 14-тонну капсулу, я думаю, що це технічно можливо, і зменшити розмір всіх елементів, які ви визначилися для місії до Марса. Чи існує потенціал для приватного фінансування вашого проекту, для приватних проектів?
Відповідь. Є два питання: технічні та політичні. Ви правильно, я був розроблений літаком для двоособистісного екіпажу, в якому випадку ми будемо потрібні три запуски на кожному етапі місії Марса, і я опублікував статтю про це, і є книга, де я описав ці технологічні рішення. Я вірю, що Росія потребує розробки власних версій космічних апаратів, у вас є технологічні та інтелектуальні ресурси. Але я не думаю, що Елон Муск хоче розвивати такий літак за такою вартістю. Потрібні політичні волі, і нам не потрібно сотні, але десятки мільярдів доларів. Це не велика частка бюджетних витрат на інші сектори економіки. І я думаю, що в кінцевому підсумку ми будемо залучати публічні кошти для реалізації такого проекту.

Питанняй У вас є суперечності. З одного боку, ви скажете, що головне завдання полягає в поширенні життя на Марсі, але з іншого боку, ці люди повертаються назад. Але не мають наміру повернутися в Європу. А хто є реальним драйвером цього проекту зараз – НАСА та інших державних компаній або Ельона Муск та інших приватних компаній?
Відповідь. Перше питання про протиріччя між паломцями і поверненням до Землі. Це етап дослідження, і на певній стадії може бути люди, які хочуть залишитися на Марсі, але зараз є дещо передчасним, щоб поговорити про неперевершені місії, вони вимагають відповідної технічної підтримки. Головний водій – віра людей, які вірять, що людство повинна заздалегідь просуватися в розвідці про космос. Елон Муск не робить це для прибутку. Якщо він хотів зробити гроші, це буде набагато простіше, щоб зробити це в Інтернеті. Він вважає, що це дуже важливий етап в історії людини, щоб вийти за межі однієї планети. За це ідея, яка надихнула цей чоловік. Натхнення — це мотив. Розвиток приватних космічних компаній може бути успішним, і я думаю, що це буде більше і більше з них в Росії, і вони створять дешеві рішення. Але початкові місії будуть підтримані урядом, як було справу з Колумбом.

Я хочу надати Дмитра та Skolkovo бібліотеку мій книгу, щоб ви могли дізнатися більше про аспекти місії до Марса.
321943 р.

Презентація (PDF) з НАС

Джерело: habrahabr.ru/post/204730/