Як ми шукали Марс 3

По-перше, це майже не збіглося, що ця новина прийшла до початку квітня і Дня космонавтики. Сьогодні я збираюся розповісти про те, як почалася історія і закінчилася більш ніж 40 років тому раптово отримав продовження в наш день. Про те, як просте ім'я користувача Vkontakta, за його інтересом до Марса досягла НАСО. Міжнародна твердість вчених не є порожнім фразою. І це виглядає космос.

Ми шукали Марса 3.
І ми знайшли його! Права на Марсі, в нижній частині гігантського кратера Птолемі, серед безжиттєвих відходи і булдер.
Як ми це робили, сьогодні історія.

Все почалося на Habre ...

Ні, він почав, звичайно, 28 травня 1971 р., коли радянська науково-дослідна станція Марс-3 запустила до Марса. Але для мене особисто, це все почалося в Habre наприкінці листопада 2012 року, з одним півгодинним коментарем про НАСА: "Дуже знаходився старий радянський перевал..." У той час я впевнений, що всі «старі» знайшли довго, тому що місця їх посадки були відомі. Але щоб перевірити мої знання, я пішов до HiRise і був здивований, щоб дізнатися, що нічого не було знайдено! Це, розташування всіх успішних космічних апаратів відомо, і всі вони фотографуються камерою HiRise на супутнику NASA Mars Reconnaissance Orbiter з деталями 30 см на піксель. Але з файлами ситуація не настільки чітка. Американські скинули марш Полярний землероб, європейці - Beagle 2, СРСР - Марс 6 і Марс 2 і ніхто не був знайдений, хоча вони шукали його. Що про Марс 3? Вимкнено не одну пилку.

Наш космічний апарат, який зробив феноменальний, в першу чергу успішну посадку на Марсі 40+ років тому! Він довів, що це реально, і він зробив це досить в тому ж послідовності, що американці ставити Curiosity в 2012 році. У будь-якому випадку, подивіться на себе.

(Я люблю це відео.) Вони можуть запустити корабель і зробити фільм.

Так Марс-3 успішно висаджується, що ми знаємо напевно, адже він почав передавати радіо, що неможливо без відкриття антени. Але після 14 секунд радіопередачі зламали, залишаючи головоломку для дизайнерів про причини відключення, а для астронавтів і любителів фотошопів - перша вічно фото Марса.

Що вони не робили з ним, які фільтри, які вони не нав'язували, просто грати в свою фантазію і розглянути на ній горизонт лінії, гірські схили і Мартинські хмари або пилові хмари з буріння.

Але трюк полягає в тому, що це частина панорами, і для перегляду з кута, в якому знімається камера, ця рама повинна бути обертається 90 градусів. Згідно з дизайнерами, фото повинно вийти цей план:

(Це з Місяця 9, який має багато спільного з Марсом 3.)

Якщо ви поставите один на інший, він буде виглядати таким чином:

В цілому, не було цінної інформації з поверхні, перший ровер ніколи не встановив стопу на поверхні Марса, оскільки він був прикріплений до верхньої частини модуля, але психологічна перемога досягнута - вони приземлили їх пристрій першим на іншій планеті! Не визначено причину відключення. Хтось припускає коронні розряди в антенах і гріхах на бурі, хтось підозрює акумулятор. Майбутні гонщики будуть мати щось, щоб зробити.

Далі були інші експедиції, інші успіхи і збої, і метал «квітка» поступово загиблий в облив. З'явився генератор і штати, інтернет, Хабр і Vkontakt. І я зацікавив Марса 3.

Шукаю на сайті HiRise, я знайшов тільки 2007 рік зображення під назвою Центр радянських Марсів 3 Ландінг Елліпс. Я був таким впевненим у омніпотенціях НАСА та ХІРИЗУ, що я очікував, щоб побачити точний показ, де стояв наша станція. Швидкий пошук в Інтернеті також не вдалося. Це було очевидно, що Марс 3 ніколи не знайшов. Я скачав повнометражний фото (1.3 ГБ), відкрив його і зрозумів, чому ніхто не знайшов станцію в 5 років.

Уявіть пошук прямокутника 6 по 20 кілометрах округлого об'єкта шириною 1,5 метрів. Я знаю багато людей, які зараз думаю, ми повинні бути написані програмою, яка буде виглядати сама станція. Але я не думаю, що це можливо до створення штучного інтелекту. Так, програма може виділити цікаві болгари відповідного розміру.

Але є тисячі таких об'єктів, тому що поруч знаходиться кратер, з якого скеля вболівальників.

2 мільярди пікселів, серед яких потрібно знайти об'єкт 8 на 8 пікселів.
Ось фрагмент в оригінальному розмірі:

Я шукав на об’ємі роботи і зрозуміли, що немає потреби в колективному інтелекті. До цього часу було близько 4000 осіб у групі «Кіріосиф Ровер», і я запропонував абонентам космічно-патріотичний квест: знайти Марс-3. Для цього я ріжу велику фото на 20 смужки, завантаживши їх в мережу і запросив всіх бажаючих взяти участь в пошуку. Більше десятків ентузіастів відповіли, вони почали переглядати фрагменти та завантажувати найцікавіші знахідки до окремого альбому. Дуже багато цікавих речей були знайдені, але ніхто не показав точний матч:

У своїй локації та формі об'єкт у нижньому правому куті з деякою впевненістю можна назвати гальмівним конусом або, в термінології НАСА, тепловим щитом. У зв’язку з тим, що американці не можуть знайти кращого кандидата в будь-який час. Відкрито два пошуковики: Заеро Я і Аку Неко.

Як тільки ми почали шукати, люди були більш складними в Google, і вони швидко знайшли посилання на тему "Космічні новини", в якому користувач Imhotep опублікував фрагмент картини, який, швидше за все, зображує парашут Марса-3.
2488837р.

й

Але ми закінчили сканування всього поля, і ми не знайшли Марса 3. Щоб переконатися, що я помістив всі цікаві пошуки на невеликій карті, щоб побачити, чи є будь-яке з'єднання між ними. І майже всі вони. Відносно підібраний тільки парашутом і гальмівним конусом, але я не звертаю увагу на нього.

Так я вирішив танцювати з плити і орієнтуватися на парашут. І взяв гіпотезу як основу, що це саме те, що це таке. Проблема з пошуком була, що я не знаю, що радіус конструкції елементи можуть бути літати. Так я взяв матеріали на Американські місії: Viking-1-2, Phoenix Lander, Mars Pathfinder, накладений на посадкову ділянку Марс-3 і звернув максимальний радіус, до якого НАСА космічних апаратів з'явився з їх парашутом. Я поставив найцікавіші об'єкти на окрему схему, де помістив їх приблизною відповідно до їх положення на землі. Це картина.

64179257

(Швидкий вниз.)

Але було недостатньо часу і енергії для пошуку. Я ніколи не закінчив схему, і, як виявилося пізніше, радіус я планував не включати в себе елементи посадки - наш апарат "розкритий" міцний, ніж американці.

Я підійшов до канадського вченого філіпа J Stooke. У той час він шукав (але помилково ідентифіковано) Lunokhod-2 у зображеннях LRO. Він запропонував найбільш важливу точку, яка виявилася вирішальною - напрямок модуля спуску. Він сказав: "Політ зі сходу." Це дозволило відрізати 50% зайвого поля і зосередити пошук в оптимальному напрямку.

Я вияв сектор, який в чотири рази радіус американського досвіду, і продовжував методично переглядати кадр. У мене кілька ночей і, щоб бути чесним, я вже відчайдушний, щоб знайти все, і продовжував просто від бажання закінчити його. Коли я оголосив масовий пошук, я дійсно зробив зобов'язання, що зусилля людей не було б (хоча я попередив, що ймовірність виявлення була надзвичайно низькою). У будь-якому випадку, я повинен перевірити, щоб сказати з впевненістю, «Неможливо знайти» або «Знайти його!»

«Ми знайшли це!»

5344 р.

Спочатку я зосередив мій пошук на модулі, який повинен бути визначений його cruciform “малень”. Ось як я визначив об'єкт. А м'який висаджувальний двигун, який виявився поруч, виявився цінним бонусом. Я був заснований на кіно, і ця частина зникла перед посадкою, тому я не шукав. У зв'язку з тим, що фінальний етап відбувся в цій послідовності:

Я знайшов! А ось що?
Я можу написати про це на Habre або написати на одному форумі "Космічні новини", але є вже достатньо таких шукачів, які дивляться Марс-3 в кожному капці, і в кожному піщаному дюні - парашут. Необхідність.

Філа збив знову. Він дивився на мій знахідок, погодився, що це було дуже цікавим, і раджу виділити в безпосередній близькості декількох об'єктів, які схожі за розміром і формою до спускового модуля. Я мав зробити це, щоб показати, що мій пошук був найбільш переконливим.

Я зробив його, і він був таким листом:

(Клібний. 1 мб)

На прикладі я думаю, що це достатньо для прикладу. Під першим номером Марс-3 (найбільш переконливий кандидат). Звичайно, цей зразок не є досить представником, оскільки він був складений, коли я знав правильну відповідь, але я намагався вибрати найбільш подібні. На щастя, не було великих паль каменів в секторі пошуку, як на фото вище.

Але це лише один аргумент для мого пошуку. Не вдалося знайти більш переконливі докази, але я не можу зробити їх самостійно. Для визначення форми об'єктів характером тіньової зміни необхідно взяти другий малюнок ділянки в інший час доби. Потрібні отримати інформацію про довжину кабелю, що підключено до парашутної ємності і м'яким висадочним двигуном. Ця остання точка може не тільки підтвердити, але й відхиляти свою кон’юнктуру, яка добре підходить до критерію Поппера, до якого всі наукові теорії повинні відповідати. Довжина показана на малюнку відповідає 4.8 м. Якщо було невідповідність навіть метра, то честь відкриття може бути забута.

Ось питання: як можна побачити тонкий кабель у фотографіях з деталями 25 см на піксель?
Якщо ви подивитеся на фото Opportunity, ви можете побачити тінь з його сату.

Хоча в реальності її товщина не перевищує 15 см

Ie. HiRise бачить навіть те, що це не повинно.
Однак, навіть 15 см кабелю важко уявити в цій ролі, але я вірю, що поряд з ним можна було заковтнути пісок, і ми бачимо не кабель, але невеликий гребінь, який з'являється вздовж нього під впливом вітру. Подальші дослідження показали, що навіть такі припущення непотрібні.

Зібрано цей сайт тільки один раз, і немає інформації про довжину кабелю в декількох відкритих джерелах. Найінформативніший джерело – книга «Діффікултова дорога до Марса» В.Г. Пермінова (до речі, опублікована за рахунок НАСА та англійською мовами). Але немає необхідної інформації.

І звернувся до професора Олександра Базилевського, завідувача лабораторії порівняльної планетології Вернадського інституту геохімії та аналітичної хімії (GEOKHI). Він був згадований на Вікіпедії в статті про Луноход 2, тому я думав, що він зацікавився Мартиною темою. Спочатку він був сприйнятливим: Ви повинні аргументувати, чому ви думаєте, що це те, що ви думаєте. Привод використовується другом шахти: сліпий чоловік, який не бачить цього не проходить тут.

Я підготував діаграму, на якій я відображав все, що я "див" і як я бачив:
, Україна

І ти зробив! Звісно, як і будь-який вчений Олександр Тихонович підкреслив свої сумніви і в листуванні завжди вказали «елементи Марса-3, так як Віталія побачив її». Але він написав на посаду керівника наукової групи камери HiRise, Альфреда Макевена.

Він сказав: «Ми будемо раді бачити це місце, щоб побачити, чи можна дізнатися більше. й
Що це? Я не знаю, що мої ілюстрації були так переконливими, або міжнародною владою Базилевського є настільки високим, що так само, як і раніше, на першому зверненні НАСА погодилися регулювати роботу космічних апаратів на Мартинському орбіті, щоб захопити місце, де щось здавалося простому хлопчику з радянської Росії.

У той час як НАСА спрямований, Базилевський «заражений» мій знайде Арнольд Селиванов, керівник науково-технічного центру RSS та одного з творців Марса-3. Він також швидко перехоплює початкову скептицизм і докладав зусиль для подвійного виявлення інформації про його частину. Необхідно встановити довжину неординарного кабелю на м'який висаджувальний двигун. Це може бути зроблено лише шляхом отримання в кишечнику НУО «Лавочкін». У зв’язку з поданням Селіванова, одного з інженерів громадської організації Володимира Молодіцова, вирушила до цього подяка.

Для мене був люль в цій матерії: Хірургічні плуги біля Мартійського розкопок, Владимир – об’єкти ГО «Лавочкін».

Намагаючись видобути деякі дані з доступних фото, я прорахував висоту запропонованого модуля, на основі довжини тіні і кута освітлення. Ось 78 см. Реальна висота Марса-3 становить 75 см (відношення висоти до ширини в декомплаєному стані становить 1/2). Невеликий аргумент в плюсі, але основні докази повинні чекати.

Як пройшли тижні, квітень підійшов.

Перша новина прийшла з нашої сторони, від Володимира: «Музки, що з'єднують м'яку посадку RDTT з парашутом, довжиною 4.52 метрів.»

Бінго! 4.8 на Марсі, 4.5 в кресленнях. Похибка знаходиться в 1.5 пікселів. Більш того, видимий 0,3 м підходить тільки для двигуна. Це просто чудовий подарунок. У нас є новий образ і працює на спеціальних шумах видалення і заточування обох зображень.

Через кілька днів після відправки готового результату:

(Клібний. 3м)

До речі, картина, яка отримала, нижча за якість, ніж каркас 2007 року, за рахунок більшої кількості пилу в атмосфері, але кольорове поле камери захопило сам модуль. Однак це не давало нам будь-яку інформацію про колір, оскільки якщо вона була пофарбована в будь-який колір, то фарба буде розфарбована під ультрафіолетовими променями, а поверхня буде покрита шаром пилу.

Але тепер ми можемо порівняти "відсутні і стали" і подивитися на поле з різних кутів освітлення.
577261

Нові зображення виглядають блікером, тому що сонце вище на п'яти, тіні коротші і все здається рівним.

Далі ми погодилися на прес-реліз на інший тиждень. Це, до речі, також підкреслює етику НАСА — вони можуть писати самостійно, навіть якщо згадувати нас. Це може бути лише міжнародними принципами співпраці. На жаль, вони не можуть розміщувати назви всіх, хто допоміг мені на сайті НАСА, але вони так робили на сайті НАСА JPL.

Результатом нашої діяльності на сайті НАСА є пошуки, докази та архівні викопії.

Тепер до точки: Марс 6 ще не знайшов!

Я хотів би запросити читачів, щоб допомогти історії розвідки російського простору. Ми можемо перейти на сайт Hirise і подивитися на фотографії і знайти щось підходяще. Але більш ефективним, з точки зору популяризації, буде зробити додаток на Android і iOs, що дозволить вам переглядати окремі фрагменти зображень і виділити найцікавіші місця. Щось схоже на проект Четвертої планети. І куди не піти в Хабр з такими ідеями? Я прорахував, що один 25Kp 80Kp буде виробляти 8,333 600x400pix фрагменти. І для Марса 6 було зроблено кілька з цих пострілів, так що досить довго. Я думаю, що якщо ви робите таку програму, вона буде корисною для пошуку американського маршу Polar Lander і європейської Beagle 2.

В кінці, а не кинути птахів на свинях, подивіться на втрачені космічні станції! Я спробую залучити будь-яку підтримку від Roscosmos, якщо хтось думає про популяризацію, або навіть НАСА. Відкрийте окрему нитку на цій темі в коментарях і обговоріть деталі.

І, так, ні з цього не було б для своїх роботодавців, які називають Марсом і перетворили сліпу око годинам, які я працював в сірому полі HiRise.

П. С. На честь Дня Cosmonautics 12-13 квітня в VVC (колишній VDNKh) глядачі провели фестиваль «Час космосу». 13 квітня на VVC DC заплановано багато заходів, в тому числі серію лекцій з астрономії та космонавтики. Я хотів би розповісти про те, як Росія зараз вивчає місяць, Венера і Марс (так, вона зараз вивчається), але якщо це справа, я розповість про Марс-3. Усі ігри безкоштовні.

І все ви, щасливий день космосу!

UPD: тут відеолекція на тій же тему: zelenyikot.livejournal.com/14089.html

Джерело: habrahabr.ru/post/175827/