80-річчя Василя Макаровича Шукшина.

25.07.1929 -02.10.1974.
Багато текстів. Піксія на 20.
Джерело: www.kalitva.ru/2007/04/29/vasilij_. .biografija.html

Василь Шукшин народився в с. Скроцький район Алтайської Території в селянській родині. Його батьки були рідними з тієї ж місцевості і суспільним статусом були розглянуті індивідуальні селяни, або середні селяни. У 1930 р. вони змушені приєднатись до колективної ферми. Голова сім'ї - Макар Леонтійович Шукшин - почав працювати як механізатор на молотах, в с. він насолоджувався заслуженою повагою. Тим не менш, це не врятувало його від репресії: в 1933 році Макар Леонтійович був заарештований.

У віці від 22 років матері Марія Сергіївна залишилась без хлібобулочних виробів з двома мінорами на руках. Відчайдушний відчай привели до страшних думок: отрутувати себе і дітей. Не було ніде чекати. Сестри своїх дітей мають сім магазинів. Зібрали нас з гріха. Тоді прийшла до втілення причалу, що треба жити, якщо не за себе, то не менше заради дітей. І незабаром Марія Сергіївна знову заміжала, за співачки Павел Куксін.

Його stepfather Pavel Kuksin Василь Шукшин згодом згадував чоловіка рідкісної доброти. Він одружений за любов. Як ще? Вдова з двома дітьми. І починав життя, так як війна людей зламала. «другий батько Шукшина» пішов на фронт, а через рік приніс похорон.

Тож став тирнадцятирічним Василем Макаровичем основним чоловіком і хлібом в будинку. Згідно з спогадами про повік, Шукшин виріс на хлопчика, як кажуть, «на його розумі». У зв'язку з своїми однолітками він зберіг себе строго і вимагав, щоб вони зателефонували йому не Вася, але Василь. Вони, звичайно, не розуміли таких запитань і часто скидаються в другу. У таких випадках Шукшин діяв відповідно до його персонажа - він втекти в канали Катюна і приховав на своїх островах кілька днів.
На п'ятнадцять років прийшла перша любов до Василя. Це була чотирнадцятирічна дівчина з села Маша Шумська. Як і всі сільські пари, вони сіли на лавці до снів, прогулялися уздовж берега, мріяли про це. Побачила її ззаду.

«Нехай вони пишу, що заднєло збирається», – згадує Марія Іванівна. - І це не вірно. Місце було це: де тепер музей в Сроцьких, а з нього алеї в клуб. У юності зібралися, шкода грала, дівчата sang chaps, танцювали... Це те, що це називається tirlo.

р.

У віці шістнадцяти років після закінчення з семи класів Шукшин залишив Сроток: він хотів «зберегтися в людей». З 1945 по 1947 рр. навчався в Бійській автомобільній технічному училищі (35 км від Сроток), але він ніколи не зумів закінчити його - годувати сім'ю, йому довелося викинути і отримати роботу.

Перше місце роботи Шукшина була довірою Союзпроммеханіки, яка належала Московському офісі. У 1947 р. в якості ріжучого фіксатора, Шукшин був відправлений спочатку до турбіни в Калузі, потім до тракторного заводу в Володимирі.

У квітні 1949 р. з'явилася нова зміна робочого місця - цей раз він відправився на будівництво електростанції на станції Щербінка Московсько-Курська залізниця. Він працював протягом декількох місяців, після чого він потрапив на будівництво залізничного мосту на станції Голіцин. Він був там (у жовтні), що він був спійманий сумами з військово-доповненого офісу на запорі на активну військову службу.

Після закінчення навчання в якості радіооператора Шукшин у 1950 році отримав в одну з частин Чорноморського флоту, що засвідчили в Севастополі. Під час служби Василь і Маша написав один одному практично кожен день. І багато з них були...

Однак, послужити «від виклику до виклику» Шукшин не вдалося - в 1953 році діагностував виразку шлунка. За словами Шукшина, він ставиться прямо на палубі. Він був в такому гельському болі, що він практично вийшов. Побачивши це, лікар замовив кілька моряків, щоб терміново принести його на берег. На березі моря в момент. Але не було іншого способу, і Шукшин був поставлений в життя Пізніше В. Шукшин згадав це: «Це те, як воно йде, а потім ви знизилися». А біль - справа до кричуща: "Гуї, хлопці, принести її!" Я соромлюся, я кричу, я не плачу. І вони рядка. Не подивіться на мене, рядка. Ось ми йдемо.

Незабаром медична комісія Головної військової лікарні Чорноморського флоту введено в експлуатацію Шукшин. Повернення в сім'ю
Повернувшись до рідного Сроцького у 1953 році, Василь та Марія одружилися. Марія Івановна каже, що це був щасливий час. Василь переніс іспити на 10 сортів і пішов на роботу в школі сільської молоді як вчитель 5-7 класів (викладання російської мови і літератури) і одночасно директором.

Однак він не навчався довго. Він вступив до автомобільної технічної школи, але скоро зрозумів, що це не його шлях - поршневі і циліндри подали його в нугу. У той же час він пережив, коли отримав роботу інструктором Бійського районного комітету партії. А потім Шукшин вирішив піти в Москву, вступити до сценарного факультету ВГИК.

Марія не заважала чоловіка, тому що вона побачила, що він був просто вірним про Москву. Марія Сергіївна підтримала сина і матір, крім того, вона зробила все, що вона могла - вона продала корову і давала гроші до сина.

У 1955 році Василь пішов завойовувати Москву, а Марія вирушила в Новосибірськ для вступу до педагогічного інституту. Вхід до VGIK
Прибуваючи на сценарному факультеті VGIK, Шукшин представив свої оповідання до екзамену, які були записані в товстому барному блокноті. Оскільки рукопис Шукшина був дуже невеликим, а блокнот був дуже товстим, дівчата в складі вступної комісії були лаці, позбавляючи собі, що цей здобувач був типовим графоманяком. Тим не менш, щоб не відмовляти його, вони вирішили порадити: «У вас є текстурований зовнішній вигляд, перейдіть до актора». Ось що колишній студент Шукшин кінорежисер А. Мітта сказав: Учні Шукшин дізналися, що є також факультет директора. І не мав ідей, що була така професія - режисер. Я думав, що для виробництва фільму, митці збирають і погоджуються між собою, як стріляти. Виявилося, що директор є власником картини, основною особою. Далі він наноситься на режисерство.

Вчителі бояться взяти його. Він був коханцем правди, він не розумів, що він може сказати, що він не міг. Вчителі бояться, що він викинув всіх з роботи через нього. Але Михайло Ромм вірив в нього.

Вона сказала, що на іспиті Romm попросив Шукшин:
- Скажіть мені про П'єр Безухова.
«Я не читаю війну і мир», - сказав Шукшин. - Фотбук, немає часу.
Він запитав.
"Я читаю один", - сказав Шукшин. - Мартін Еден. Доброго дня. Ромм був виведений:
Як ви працюєте в якості школи? Ви не культурна людина! І ви хочете бути режисером!

А потім Шукшин вибухнув:
до Що таке голова? Вийняти дрова, напій, цегла, складіть, щоб діти не замерзли взимку. Отримайте підручники, отримайте гасіння, знайдіть вчителів. А машину поодинці в с. - на чотири гаї і з хвоста. Або навіть на власній... Де є жирові книги для читання ...

VGIK гроші були щасливі - rude Rommu, тепер він буде злий. Як Ромм сказав: «Тільки дуже талановита людина може мати такі нестандартні погляди». Я даю йому А.

Р

В.І. Шукшин вручив в гуртожитку Інституту по вул. Трифонівській. І в 1957 році пішов лист на Сроцький. Василь написав до своєї матері, говорячи, так і так, я закохався в любов з іншою жінкою, я розлучаю Марія. У с. Постман помилково відправив листа до Шумського. Іван Степанович, пішов до Москви. Я поговорив мій син-в-право. Він загрожував вбити його, якщо він не повернувся до своєї дочки. Але Шукшин вже був ще один живий друг.

Але Марія ніколи не тримала гранату. Після смерті він сказав: "Я завжди пам'ятаю його." Іноді я закривав очі і він в очах. І навіть з моїми очима, Я все-таки бачу його, молодий і веселий. Я не знаю, як це пояснити.

Марія Іванова збереглася в с. та працювала учителькою. Перший фільм
У 1956 році Шукшин дебютував в кінотеатрі: в кінофільмі С. Герасимова «Кітовий Дон» (друга серія), він зіграв в крихітному епізоді – він зобразив вітрильника, який дивився через збиток. З цим вітрильником і почав кінотичну долю Шукшин-актора.
Наступного літа Шукшин був на практиці в Одесі і раптом отримав запрошення від режисера Марлену Хуцєву, щоб відіграти основну роль у фільмі «Вео Fedors».

У 1959 році в кінотеатрі «Вороовського» вийшов фільм «Вео Fedors». І Шукшин майже пропустив цей урочистий захід. У день до того, як він занадто сильно відвертав, зробив скандал в публічному місці, і він затримував поліцію. Коли Хуцєв дізнався про це, він негайно кинувся, щоб врятувати Шукшин. Він пішов на поліцейську станцію і зустрівся з босом. бесіда була довгою, і охоронець замовлення на тривалий час не хочу зустріти режисера. Проте його аргументи були досить переконливими. «Все, що дорівнює закону!» - сказав він. І митець не допускається бути таким чином!

І ще Хутсеєв зумів розбити поліцейського. Важко, важливо, що Хуцєв запросив голову відділу до прем'єри картини, пообіцяв влаштувати його кращі місця в залі. Це як прем'єра фільму. Дуже вдало, і Шукшина-актор помітили.

Паралельно з успіхами в кіно, літературна доля Шукшина стала досить успішним. З третього року, на консультації Ромма, він почав надсилати свої оповідання всім редакціям столиці надії, що один з них приділить увагу його роботам. І він не був неправильним. У 1958 році в журналі «Смена» публікувалися його оповідання «Тві на кошик». Проте, ця публікація не помітила як критики, так і читачі, і виведена Шукшина припинила надсилання своїх творів редакторам.

Але вже на початку 60-х років літературні твори Шукшина почали публікувати один за іншим. Хронологія цих публікацій полягає в наступному: оповідання «Правда», «Праві душі», «Степкіна любов» публікувалися в журналі «Жовтень» – в No 3 за 1961; «Ексам» – в No 1 за 1962 рік; «Кнешафти» та «Lelya Seleznev з факультету журналістики» – в No 5 за аналогічний рік.

У 1963 році видавничий дім «Молода гварія» опублікував першу колекцію В. Шукшина «Руські мешканці». У цьому ж році в журналі «Новий світ» (No 2) були опубліковані два його оповідання: «Класний драйвер» та «Грінка Малюгін» (цикл «Ті з Катуном»).

Кіно. Рано '60s
У 1960 році Василь Шукшин закінчив VGIK. Його дисертацію – короткометражний фільм «З Лебіажі повідомили» – вирушив ненотику. Фільм розповів про один щоденний робочий день сільського районного комітету партії в гарячому періоді літніх страждань. Після перегляду його багато колег Шукшина вважають фільм несучасним, в якомусь мірі навіть нудним.

Але Шукшинська акторська кар’єра у тих років була набагато більш успішним, ніж режисер. Після того, як фільм "Two Fedor" запрошує стріляти на нього з усіх сторін. Літерально в короткому періоді Шукшин зірвав в кількості фільмів: «Золотий ешлон» (1959), «Проста історія» (1960), «Коли дерева пережили великий», «Аленка», «Бір, Сергій і І» (все-1962), «Ми, Дві Чоловіки» (1963) і т.д.

На основі своїх оповідань «Класний Драйвер» та «Гринка Малюгіна», опублікованих у 1963 році, Шукшин незабаром написав сценарій для свого першого повнометражного фільму «Ліговий такий хлопець». В літо того ж року в Алтай.
Головною роллю - водій Паша Колоколніков - Шукшин запрошував свого однокласника для навчання в VGIK Леонід Куравльов, який він вже раз знімався в дисертації "З Лебижие повідомили". Для інших ролей він запросив низку відомих акторів, деякі з яких погодилися працювати з режисером-дебантом, деякі не робили.

На екранах країни 1964 р. було випущено картину «Життя такого хлопця». Незважаючи на те, що Шукшин був не дуже радий його долею. В цьому ж році до міжнародного кінофестивалю в Венеції виставлено конкурс дитячих та молодіжних фільмів. І хоча картина була присуджена основним призом, Шукшин не був задоволений цим поворотом подій. На сторінках журналу «Мистецтво кіно» (No 9) з власним поясненням фільму. Він сказав, що я розумію комедію дуже серйозно. Травня Бог надає нам більше від майстрів цього бізнесу. Але в комедії, як я розумію, хтось повинен бути смішним. Герой над усім... Герой нашого фільму не смішний.

р.

У той же роки в особистому житті Шукшина відбулися суттєві зміни. У 1963 році багато людей поговорили про свій роман з відомим поетом Белла Ахмадуліна, який він навіть вистрілив у своєму першому фільмі «Жито такий хлопець» (зіграв журналіста). Однак через кілька місяців їхня романтика закінчилася успішно, і доля приніс Шукшин до іншої жінки - Вікторія Софронова. Вона була 33-річною в той час, розлучення і працювала редактором журналу «Москва».

Вони зустрілися в Центральному домі письменників, щоб обговорити свій новий роман. Після зустрічі Вікторія та її друзі пішли на кафе. Вона нагадує:
«Я наказав столик, і раптом Шукшин приходить. Bella Akhmadulina. Вечора, вечори, вечори, вечори. Андрій Тарковський та його дружину з ними. Випадково або ні, Шукшин і я закінчився на столах обличчя. І всю ніч ми дивимося один в очі. Я не маю байдужості.

Тоді він знайшов мене. Я просто розірвав мій чоловік і не мав дітей. Ми проживали разом, але Вася часто подорожувала, знімаючи. Коли він приїхав, його друзі прийшли до нас: оператор Саша Сарнцєва, Вася Бєлов. Ми всі аргументовані. Моя мама і я захистила радянську владу, і Вася спрощена. Його батько був репресований. Тексти пісень, а це означає: І він був дуже різними від усіх інших. У шафі, наприклад, він мав іконку.

Я любила Шукшина дуже багато. І він був ревнощим. Одного разу я навіть мав боротьбу з Сарантцевом, бо він поцікав мене
Одного разу він назвав мене на батьківщину, на Сроцький. Мати Василя і сестра здавалося мені суворим, але добре. До тих пір, поки Шукшин і я був разом, вони підтримали відносини з мною. Тексти пісень, а це означає: Тоді що сталося в Вася, він отримав холод. Я знаю, що ми скорочилися. Я сказав йому, що. І скоро вона вагітна. . . ?

По-перше, перша серйозна тріщина у відносинах сталася влітку 1964 року, коли Шукшин пішов до Судака, щоб знімати фільм «Що це, море?» (реж. Є. Бочарова). І з'явилася доля разом з 26-річної акторкою Лідія Федосяєва. Лідія Федосіяєва
Коли Федосіяєва з'ясувала, що її партнер в зйомки буде Шукшин (хоча би грати роль колишнього кримінального, вітрилару Жорку), вона була зміщена. У кінематографічному середовищі обговорювалися про п'яні мітинги цього чоловіка, тому актриса не чекала нічого хорошого від зустрічі. У той момент, коли вона попросила режисера знайти заміну для Шукшина, перш ніж вона була занадто пізно, інакше вони будуть всі мити з ним. Але директор запевнив, що все буде добре.

р.

Перша зустріч Шукшина та Федосіяєва відбулася на поїзді по дорозі до Судака. Вона подорожувала в одному відсіку з дочкою Нестя і камерами картини.

Федосіяєва Л. нагадує: Я дивився Шукшин: повільно очі зелена – життєрадісна, нечірна і холіган. Компанія була надзвичайно приємною, і я санг. І вона сян, "Каліна червоний". Тексти пісень, а це означає: Він раптом дивився на мене дивно і забрав мене.
Коли кожен заспокійливий, я відчуваю, що хтось входить до відділення. Я шукаю в Васю. Він сидить тихо і каже: «Ком на, розповісти мені про себе». Ми поговорили всю ніч.

Коли ми на автобусі до Судак, ми зупинилися в лісі. Я пам'ятаю, що я отримав на автобусі спочатку, і Шукшин тримає щось під курткою. Я запитав вас, ви ловили тварину? Тексти пісень, а це означає: І він невеликий букет квітів для мене. І були перші квіти, які подарували жінці. Я довго зберігав їх.

Тим часом, 12 лютого 1965 р. дівчина з Шукшина народилася до Вікторії Софронова. Вона була названа Катя. Через кілька днів, Вікторія та її дитина були виписані з лікарні, і коли вони вийшли зовні, Шукшин чекав їх. Але не було щасливих зустрічей. Вікторія вже знала, що її коханця було знайомство іншої жінки, і відразу ж зажадала, що він робить остаточний вибір. Але Шукшин не міг нічого не сказати. І вона зловила його. І хоча він продовжив приїхати до неї і до дитини, але не було теплих відносин між ними.

В. Софронова згадує: «Ви зловили між двома пожежами». Він жив з Lida і мене. Він надав квартиру в Свиблові, і коли щось вирушав з нею, вона залишила, запросив Катя і Я на своє місце. Ми приїхали, але я не був комфортним там, крім того, Вася відверта. Ми пішли додому. . . ?

Водночас творча енергія Шукшина трансформується в низку нових літературно-архітектурних проектів. По-перше, на екранах з’являється нова книга своїх оповідань, що згодом присуджено Державну премію РФСР ім. Василєва.

Думки про Росію під керівництвом Шукшина до ідеї створення фільму про Степана Розуміна. Згідно з Лідія Федозеєва, по всій 1965 р. Шукшин ретельно вивчав історичні твори на Другій селянській війні, приймав ноти джерел, відібраних з антологій народних пісень, які він необхідний, вивчав звичаї середини і кінця XVII ст. і зробив навчальну екскурсію до Razin місць Волги. У березні наступного року він звернувся до літературного сценарію The End of Razin, і це додаток було прийнято. Зйомка була запланована на літо 1967 року. Шукшин був повністю захоплений цією ідеєю і заради його реалізації покинули всі інші речі: він навіть припинив акторську діяльність у фільмах, хоча багато відомих режисерів називали його до свого набору. Тільки для С. Герасимова, він зробив виняток, починаючи з 1966 року в епізодичній ролі міжнародного журналіста в його фільмі «Журнал». Проте, все вийшло бути в сові - високі кінематографічні органи раптом змінили свої плани і знімають заморожування. У той же час були висунуті наступні аргументи: по-перше, фільм про сучасність потрібен зараз, а по-друге, двосторонній фільм про історичну тема вимагатиме величезні грошові витрати. В короткий час Шукшин зробив для того, щоб зрозуміти, що зйомки фільму Razin було перенесено невизначено.

Те ж саме сталося з іншою ідеєю Шукшин – прагнення до фільму власної сатиричної казки «Точка зору». Під час обговорення цієї заявки на студію імені Горького колеги Шукшина раптово зайняли ідею в байонці. Відомий режисер С. Юткевич, наприклад, сказав: «Знімок в цілому з’являється настільки розчарування, що малоймовірно принести багато радості до аудиторії, навіть тих, хто хоче сміятися на своїх недоліках і труднощіх в майбутньому ювілейному рікі» (до 50-річчя радянської влади підіймали). Убивні висновки колег здійснили хворобливе враження на Шукшин. Звичок
Багато говорять про наркоманію Шукшина до алкоголю. Яка причина? Важко пояснити, чому багато видатних артистів вирушають у ті роки: Георг Бурков, Володимир Висоцький. Не завжди впорається з системою, що пливе на них.

Ростоцький згадує: У мене є копія листа в моїй письмовій формі, яку я колись відправив до Василя Шукшина в його Альтаї. Не довге тому жінка дав мені цю копію. В один раз Василь Макарович мав дуже складну ситуацію - як творчий, так і господарський. Він лікувався двома способами: російський національний напій і подорожі в його батьківщину в Сроцькому. Він знову пішов. Я зробив фільм в цей період. І раптом директор студії Gorky Film Grigory Ivanovich Britikov називає мене і каже: Стас, Вася погана, йти, принести її. Я не збираюсь, - ви не можете залишити знімач, зупинити картину. Сісти на цей лист. У ній я поговорив про самогубство, бо всі боялися, що Шукшин зробив щось для себе. І я написав про своє покоління, про війну, про те, що один з трьох відсотків щасливих людей, які народилися в 1922 році, які повернулися в травні 1945 року. Василь Макарович прибув. Чи знаєте він... Він прийшов до мене в передпокої кіностудії і похилого його руки, «Танк ти. й

Але що згадується про потім стан свого чоловіка Л. Федозеєва-Шукшина: Вася може пити на два-три тижні, був агресивним, насильним. Я зловив всіх, хто приніс. Я переніс його на себе багато разів... Коли Маша народилася в 1968 році, він припинив пити. Діти врятували його. . . ?
Дійсно, діти врятували його. Пізніше, коли Маша виросла, був інцидент з Василієм Макаровичем, після чого він назавжди кинути свою залежність. Один день Шукшин пішов на прогулянку з Мері. На шляху я зустрів другу, пішов на вечерю з ним, відвертав, поговорив. Я забув про дочку я пішов на в'їзд за хвилину, і коли я пам'ятав і стрибав на вулицю, вона була ніде ще. У панічному побігають всю площу, всі двори і в'їзди. Під час бігу він подарував себе обіцянку: якщо він знаходить дочку, він не займе ще одну краплю в роті. Він нарешті знайшов свою дочку. Він зберіг своє слово до смерті, не порушуючи його на Новий рік або на день народження.

Анатолій Заболоцький, оператор кіно Шукшин, сказав, що навіть на множині фільму «Війна боротьба за батьківщину», будучи гістьм у М. Шолохова, коли він замовляє його їсти шампанське, відмовлявся плоско. «Я буду в Москві, я не доторкаюся чашок чаю!» . ?

Рік після народження Маша, ще одна дівчина народилася в сім'ї Шукшина - Оля. Цей чудову новину виловив Шукшин в безпосередній близькості від Володимира на множині чергової картини – «Покращені люди». На основі три історії Шукі: «Чудік», «Міль Пардон, Мадама!» та «Дума».

Шлях цього фільму до екрана досить складний. За вісім місяців Шукшин дав йому. У процесі зйомок і надягання його, він зумів зірвати в декількох фільмах: С. Герасимов в «Озері», І. Шатров в «Малей розмові», Ю. Озеров в «Ліберації» і радянсько-угорського фільму «Холд на Хмарах» (у листопаді 1969 р. летять, щоб стріляти в Будапешті). І на початку наступного року фільм «Сучасні люди» остаточно прийнята і скоро випустили на екрані.

У 1969 році В. Шукшин отримав звання заслуженого артиста РФСР. Як для креативних планів Шукшина в цьому періоді він не дав надії досягти виробництва фільму про Степана Разіна. У лютому 1971 року він написав чергову заявку на режисера Горького кіностудії Г. Братикова з проханням дозволити йому знімати цю картину. Але він знову сказав, що тепер він потрібен фільм про сучасність, і в результаті, за другий раз Шукшин був змушений стріляти зовсім інший малюнок замість Razin.
Цей фільм став «Бейкс-Бенчес». У своїй заяві Шукшин окреслює зміст сценарію цього фільму: «Це знову тема села, з «халленжем», щоб говорити, до міста». Іван Расторгув, тракторний драйвер Altai, який збирався відпочити в Чорному морі. Історія цієї поїздки є сюжетом фільму. Ця історія повинна бути адаптована для обговорення:

1,1 км Справжнє значення людства.
2,2 км Про внутрішній інтелект, про благородство.
3. У На цивільній і людській гідності...
На роль Івана Расторгува Шукшина з самого початку окреслив улюблений актор-Леонід Куравл. Тим не менш, він раптом відмовив цю пропозицію і запропонував Шукшин ... прийняти цю роль. Шукшин зробив. Немає помилки. Зоркая Н. писали: «Чому було виявлено, що художник радянського кіно має у Василя Шукшина!» Відкрито повну ширину широкого екрана, максимально наближеного до нас на великих і надвеликогабаритних планах: директор і оператор в «Pechki-benches» були захоплені широким екраном і надзакритими планами, спеціально виведені і розширені в людині як центральна «зона зв'язку» і лицьова експресія-eyes, губи. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. А тонкий, просто привітний, вишукана обробка ролі. Однак аудиторія, на відміну від критики, взяла цей фільм з стриманістю.

Наприкінці 1972 р. Шукшин переїхав з студії Gorky до Мосфільму. Це було зроблено з тієї причини: на Мосфільмі він обіцяє допомогти в реалізації його довгострокового плану - виробництво фільму про Степан Разін. Але тут ситуація з Razin була досить складною. Лідери «Мосфільму» вийшли з ладу обіцянок і специфічного часу виробництва Шукшин не називали. Він навіть мав звернутися за допомогою до Центрального комітету КПСУ, але навіть там була відповідь: «Ми намагаємось розібратися в ній». . . ?
У той час, коли Центральний комітет зрозумів, Шукшин почав знімати свою наступну картину - "Каліна Ред". Навесні 1973 року у Вологівській області, біля Білозерського. Як в «Печки-бенчі», Шукшин в цьому фільмі виступали в трьох гіпотезах: режисер, сценарист і провідний актор. На зустрічі з аудиторією у Білозерському ж весною Шукшин пояснив ідею фільму: Ця картина буде ближче до драми. Про злочин. Кримінальне право Що таке кримінальне право? Не від любові до причини, але за деякими, щоб говорити, збігаючи життєвих обставин.

Він сорок років, і немає світла в житті. Тексти пісень, а це означає: Але його душа повстанці проти цього способу життя. Він не схильний бути жорстокою особою. І так, насправді, на цьому етапі ми знайдемо наш герой - останній раз він отримує з тюрми. Весь світ перед ним, ціле життя. й

Фінальна частина роботи на малюнку збіглася з загостренням Шукшина виразкової виразки. Фомін В. нагадує: Я бачив з власними очима, як Шукшин буквально загинув, розтопився перед очима, які втекли з лікарні, щоб виконати накладення «конструкцій» і тим самим зберегти картину з найгіршого. «Каліна Ред» вже зрізала, і сам автор повинен негайно повернутися до лікарні. Але він боявся залишити фільм у вигляді «розбірного», до чогось «записати» для компенсації ран, нанесених, захотіли провести чистий перезапис. Зміни в студії тону здаються безкінечно – дванадцять і більше годин на добу. Але буквально кожен два-три години Василь Макарович почав ще одну атаку, щоб Він став блідим, а потім білим, як полотно, приховує в пишність і лежачи обличчя прямо на стільці. І так це несправедливе і невагоме до тих пір, поки біль відступається. Він був втілений, щоб показати свою слабкість, і його помічників, знаючи це, звикли залишити павільйон, залишаючи його самостійно. Вони викладають світильники і залишають.

Сидіння в камері куріння безшумно. Двадцять хвилин пропускаються. Шукшин вийшов з павільйону. Натюрморт, як смерть. Поклоніння. Погана посмішка. Я зданий всім. Я навіть спробував зробити жарти, щоб підняти настрій. Тоді всі пішли на павільйон. Це ще раз захоплення. . ?

Фільм «Каліна Ред» вийшов на екрани країни 1974 року і буквально шокував аудиторію. Без перебільшення можна сказати, що нічого не сподобалося цього в вітчизняному кінотеатрі. С. Бондарчук: Я пам'ятаю один з перших поглядів фільму. У СРСР Госплан. До останнього хвилини ми не знали, якщо ми будемо показувати фільм або ні. Все було дуже напружено, особливо Шукшин. Проводиться скринінг. Коли фільм завершився, аудиторія застосувала, і сльози перед багатьма, Шукшин зберігали повторення до мене: «Ви бачите, їм сподобалося!» Він відданий.

Фільм був незвичайним для себе Шукшин. Після всього, за довгий час Шукшин був розглянутий виключно майстер історії, представник сільської прози, який в кінотеатрі ("Живає такий хлопець", "Ваш син і брат", "Сучасні люди", "Сучасні люди", "Сучасники-бенчі") пошкодив деструктивну моральну дегенерацію звичайних людей в умовах урбанізації. До «Каліна Ред», робота Шукшина була часто оцінена з точки зору опозиції міста та села, міської неспроможності та сільської природності, духовності громадянина та глибокого з'єднання сільського жителя з рідною землею.

На VII Всеукраїнському кінофестивалі в Баку у квітні 1974 року «Каліна Ред» присуджено основну премію - перший випадок на практиці проведення вітчизняних кінофорумів. Крім того, журі, зокрема, заявили про своє рішення: «Не дивлячись на оригінальний, яскравий талант письменника, режисера та актора Василя Шукшина, головний приз фестивалю присуджено кіностудії Мосфільм «Каліна Червоний».

Приз польських критів «Варшава Сирена-73» присуджено фестиваль у Західному Берліні та призу ФЕСТ-75 у Югославії. А сам актор, за результатами опитування журналу «Радянський екран», ця картина приніс звання найкращого актора 1974 року.

У минулому році життя Шукшина був надзвичайно успішним для нього як творчо, так і особисто. У 1973 році разом з сім’єю, він нарешті переїхав з тісної кімнати на вулиці Переяславська до нової квартири на вул. Бочкакова. Опублікована нова колекція своїх оповідань «Характери», яка відразу стає основною подією в прозі та темі нагрітих дискусій. У драматичному театрі ім. Г. Товстогова прийнято рішення на сцені вистави «Енергетичні люди». (Це перша співпраця Шукшина з театром, який він раніше не згасився, у спадок від вчителя М. Ромма.) У червні 1974 р. з Шукшином та зробило велике враження на нього.

І, нарешті, він ніколи не заробив день про своє стара мрія - зробити фільм про Степана Разіна. Незважаючи на те, що знімання його було перенесено на невизначений термін, він не втратив надії про його зйомок. С. Бондарчук пообіцяв допомогти йому в цьому питанні, але в поверненні за цю допомогу він заподіяв Шукшину зірвати в своєму новому фільмі «І боролися за материку». Шукшин в ньому був відігравати роль бронетехніки Лопагін. У серпні-жовтень 1974 року на Дон.

Майже всі вересня Шукшин на Доні, біля с. Клетська, на сеті фільму «І боролися на батьківщині». Графік зйомки був настільки щільно, що Шукшин навіть не виходив до Москви 1 вересня, щоб ескорити свою дочку Маша до першого класу. Лише кілька разів він пішов там: в другій половині місяця до столиці, де почався підготовчий період фільму Степан Разін, а до Ленінграда, знімати епізод у фільмі Г. Панфілова «Я шукаю слово» ( епізод знято 18 вересня, Шукшин грав в ньому провінційний драматург Фьодор).

На початку жовтня Шукшин майже повністю завершив роль Лопахіна, і йому довелося зірвати в останньому епізоді. Він був запланований на повернення до Москви 4 жовтня.

Ніколін Ю. згадував: «Подивний збіг». У день перед смертю Василь Макарович був сидів у гардеробній кімнаті, чекаючи майстер-класу художника, щоб розпочати роботу. Він взяв шпильку, кладемо її в банку червоного макіяжу і почав малювати щось, малюємо на спині пакету сигарет «Шипка». А поруч Бурков запитав:

до Що ти малювати?
“Ви бачите,” Шукшин відповів, вказуючи, “то є гори, небо, дощ, добре, похорони”. . . ?
Бурков прославив його, зануривши пакет і приховав його в кишені. До кінця своїх днів він зберіг цей пакет сигарет з малюнком Василя Макаровича.

Не дивлячись на цей міфічний епізод, Шукшин був в нормальному стані 1 жовтня і добре виглядав. У цей день він назвав з поштового відділення с. Клетського будинку до Москви, зацікавився справами своїх дочок (Маша потім відправився до першого класу, Оля до дитячого садка). 22 вересня вона росла на кінофестиваль у Варні. Після виклику додому Шукшин разом з Бурковом відправився в ванну, потім повернувся до корабля «Дануб» (проживав всіх митців, які зірвали в кіно). Далі, до кінця в ніч, ми дивилися в СРСР-Канаду хокею матчу на телевізорі. Наприкінці дня вони пішли на квартали. Але Бурков не спить. На 4 м. він пішов з кабіни і побачив Шукшин в коридорі. Проходив серце і змащений. "Валідол не допомагає", - сказав він. - Ви все сильніший? Парамедика, яка ніч на кораблі не була (поїхали на весілля), але Бурков знав, що один з митців опинився Зеленин. Він пішов і приніс їх до Шукшина. Він відвертав їх без виміру, відверту воду і вирушив в каюта. Через кілька годин. На дев'ятий годину вранці Бурков знову перейшов в коридор з твердим наміром прокину Шукшин (чи зробив це щодня).

Г. Бурков розповів про це: «Я збив на Шукшині. Двері розблоковані. Але я не входив, але від дверей я бачив руку, здавалося мені, якось. Тексти пісень, а це означає: Я був страшний щось. Я назвав його. Він прийшов до нього. Він не відповів. Я думаю, що він повинен спати. Я написав всю ніч знову. Я прогулявся в коридорі і перебігався в Губенко. «Миколаї» попросили, «малю в Вазі, він про стріляти, і він не підійшов.» Він прогулявся. Починався шейкувати плече, його рука, як мертва... доторкнувся свого імпульсу, але він не був. Шукшин загинув уві сні. «Хартова недостатність», - сказав лікар. Я думаю, що він загинув. Хто вони? Про кого він часто писав. Ну, не селяни, але міські свінгери ... scum-chinushis ...

На Волгограді, де лікар виконав автопсію у присутності студентів. Діагностика – серцева недостатність. З Волгограда до Москви ввозили цинкову труну. Зварювалося в величезній дерев'яній коробці з чотирма ручками. Він супроводжував Бондарчук, Бурков, Губенко, Тихонов, оператор Юсов, інші члени знімальної бригади.

Шукшин похований на Новодівичому кладовищі. Цього дня водії таксі в Москві вирішили, як один, щоб приїхати в минулий кінотеатр Хаус, де відбувся похоронний сервіс, а також відправити сигнал сумності з рогами. Однак вони не допускаються до цього. Об’єднання кінематографістів дізналися про свою ініціативу та негайно зв’язалися з КГБ. Відразу після того, як всі автопарки таксі замовили затримати відправлення авто в місто.

Для того, щоб висловити подяку видатному письменнику, режисеру та актору. По закінченню похоронної служби, труна була вкрита в відділеннях Калини. Майже кожен, хто прийшов, щоб сказати, щоб Шукшин залишив гілочку з червоними ягодами, і багато кладуть хрести і ікони в труні.

Версія смерті
Після смерті Шукшина у людей раптово поширили ромби, які загинув не природну смерть — скажуть, він допоміг це зробити. Ці ромори, що циркулювали навіть в кіносекторному середовищі: Бондарчук сам один раз визнавав, що деякий час він вважав, що Шукшин був отруйований. Але ці чутки не знайшли жодного підтвердження.

р.

...

Марія Шукшина.

...

Джерело:

Категории

Смотрите также

Новое и интересное