Екстремальний пік

Автор: Максут Жумаєв
voxpopuli.kz - Інтернет-сайт

Чогорі - найактуальніша гора світу для сходження, краще відома як K2 Peak. У серпні минулого року казахські скелі Максут Жумаєв і Василь Півцов, після п'яти спроб протягом декількох років, нарешті, сходження на вершину. Експедиція тривала більше двох місяців. Команда, яка відвідала представників Німеччини, Польщі, Австрії та Аргентини, зіткнулася з усіма проблемами небезпечного сходження і пережили всі види поганих погодних умов. Вокса Популя представляє щоденник Максут Жумаєв, який розповідає, як це було

р.

Експедиція K2 розпочалася в Бішкеку. Займали участь у скелелазні К2, але не вдалося долучитися до нас через питання про візу. В результаті наша команда складається з шести осіб - Василя Півцова, Томми Анріха з Аргентини, дружин Ральф Дюймовець і Герлінда Кальтенборн з Австрії, відеооператор Дарекс Залуський з Польщі і мене, СКА Сергеант Макссут Жумаєв (видалений Ральф вибирає дині, фото Герлінда Калтенборн)

17 червня. Я прокинувся в ютру на 6 a.m., свіжі і веселі! Після сніданку експедиційний вантаж був перегрупований лише однією метою - приховати супутниковий термінал і телефон Thuraya, а найголовніше - ковбаса! Ми розповіли, що китайська митниця має виражену непереносимість продукції цивілізації.

724784р.

Ми приїхали в місто Кашгар в Xinjiang Uygur Автономній області Китаю ввечері. K2 може бути підключений до Пакистану або Китаю. Ось шлях до вершини вказував сам дід Мао.

19 червня. Місто життя почалося з придбанням їжі. «Фуд» – найбільш важлива тема експедиції. Ми попередили, що на киргизько-китайському кордоні, всі продукти харчування будуть переоцінені на користь причини партії. Але на власний ризик ми перевозимо 40 банок кінського м’яса.

У селі Ілік, де місцеві мешканці, етнічні казахи та Киргизія, орендні походи. Ця послуга є дуже дорогою, але вони монополісти, так як вертолітне лиття для сходження в Китаї заборонено, і не можна знайти сто портів.

У день відправлення каравану для всіх місцевих жителів є велике свято. Після того, як вони заробляють гроші на одну експедицію протягом усього року. На нашу експедицію виділили 40 вербників і 10 вербників. Кожен верблюд займає 80-100 кг. Коли всі навантаження розподіляються, вони починають завантажувати їх.

24 червня. Хмарно, вітер вранці. У гірській місцевості, через яку ми проходимо до базового табору, є багато неназвильних вершин, на яких не ступеню людської руки. У хмарах на вершині я бачив фігуру каменю, як променую ангела.

25 червня. У пустельній зоні гірської горги навіть камені відбивають світло, термометр був +35 градусів. Крім річки Шицгам караван чекав переправу над гірською річкою Хорі. Переправа була найнебезпечнішою, вода вкрита вербочками до живота. І каміння, що кинулися під водою, керованим струмом, могли б збити їх. Але все добре пішли і ми зробили його безпечною для базового табору.

Тут в оазисі серед пустельних гірок у загустках куща живе трава кулана. Ми зустрілися з цими красивими тваринами в 2007 році, коли ми зробили одну з спроб сходження К2. Ми влаштували базовий табір на краю оазису, а з іншого боку жив Кулан.

1 липня. З першого дня прибуття в базовий табір, всі заходи команди були зосереджені на майбутній сходження. Це одне, щоб налаштувати табір, ви повинні пройтися на гору. Специфіка скелелазіння К2 полягає в тому, що потрібно подолати 20 кілометрів на зрошеннях і льодовиках. Ми розділяємо цей шлях на три розділи: від базового табору до табору 1,1 км Кожний вихід на гору - це подія, яку я регулярно мав надіслати інформацію на батьківщину. У нашій команді лише два мали досвід, що піднімаються на обраний маршрут. У 2007 році експедиція завершилась на висоті 8,450 метрів. Над кемпінгом 4, маршрут був великим проблемою. І це «дедлі» проблема, яку нам довелося вирішити (фото Півцов В.)

Головна - ABC (Advanced Base Camp). Тут вирощують троянди і квіти, але варто ходити по 100 метрів і ви на безтурботному льодовику. У таборі кожен має свій намет, одну їдальню, це салонна компанія, де весь колектив збирає і витрачає вільний час. Поруч з великим наметом під випічкою кухні, де наша варта працює кулінарні чудеса. Сніжку в форвардному таборі зазвичай впало вночі, і щоденно очищаємо намети снігу. У хорошій погоді ми працювали за маршрутом, а в погану погоду ми сідаємо на підставі. Але все красиво. Коли погода на вершині є небезпечним і страшним для життя, коли сніг нижче - ностальгія на зиму у висоту літа

Ральф і Герлінда постійно повідомляють про прогрес експедиції.

У таборі ситуація Спартан, на першому тижні ми зламали всі три термози. Чайник, муги, ложки - все це не важливо, головне - верх.

Darek Zalusky - наш відеооператор високої чіткості. Оригінал з Варшави (Польща). У нас є хороший, довгий дружба. Darek є одним з найбільш досвідчених відеооператорів високої чіткості у світі. Виготовлення відео в горах дуже складна і складна робота. Покажіть сніжну бурю, заморожені в запеклій заморозці обличчя, перенесіть красу і глибину гір – не кожен може плести

5 липня. Перший день доброї погоди. У 8:40 a.m. ми залишили табір. Ральф і Герлінда шукали новий спосіб. Але в будь-якому випадку всі стежки призводять до одного головного коридору, що веде до бази Хорі.

У нашому наметі, який прийшов на пити лимонний чай і обговорювати плани на завтра. Перший перехід приймав багато енергії, тому після чаю кожен швидко закохався (фото Дарек Залуський)

6 липня. Сходження заплановано на 5:00
Ральф Дуймовіч – чоловік Герлінда, перший представник Німеччини, який виконав програму 14 вісім тисяч чоловік. Він є успішним бізнесменом, керівником найбільшої туристичної компанії Amical і просто хорошим сходженням.

Підвіска мотузкових вагонок на сніжному схилі лаванди. Василь працює попереду, на страхування Ральф. Попереду я кажу, що на цьому схилі на одному з шторних днів, що авальанче нащадився на нас. Але ми пережили на канатних рейках. Згідно з тактики, ми постійно ділимося командою: перші три скелелазіння обробляємо маршрут, висить рейлінг, другий три сходження в цей час роблять вантажні ходи, приведення обладнання, мотузки, снігозахисні ставки, льодові дрилі, скельні гаки під маршрутом. Кожна робота складна і життєрадісна.

до 1 2 3 4+

Проста і проста. Один великий горщик для чотирьох. Основним завданням є відновлення балансу води. Протягом дня сходження втрачає до 3 літрів рідини, переважно через дихання. Вода необхідна для того, щоб кров не загусне, інакше ймовірність заморозків зростає (фото Півцов В.)

7 липня. Отримайте 3 a.m. План - взяти максимальні мотузки і повісити їх до табору 2. Сьогодні ми виходимо як шість: першим з табору є Ральф і Герлінда, потім Василь і І, останній - Дарек і Томмі.

р.

Ми виїхали на трамвайку з Василем. Ми змінюємо один одного до 200 кроків. Герлінда просить йти вперед, ми помітимо її, щоб зберегти її міцність і дати нам роботу. Повернутися до табору 1 після 6 с. Важкий день роботи, що приніс задоволення від виконаної роботи. Ми змогли повісити мотузки на висоту 6300 метрів. Вечори після вечері Ralph запрошували, що сніг і більше вітру очікуються завтра. Ми з радістю вирішуємо, що завтра всі зійдемо до Депо-табору, візьмуть мотузки та доводять їх до Табору 1 для подальшої роботи. Після того, як ми можемо з спокійною совою, щоб відпочити в ABC. У нашому наметі був спокійний і спокійний. Набридли, ми впадемо в глибокий сон.

12 липня. На 6-му, кожен зібрав на сніданок, де яскраво обговорював прогноз погоди, який обіцяє тривалий кліренс. Після сніданку, кожен отримав правовий раціон смаженої картоплі. «Потатос не тільки магазин енергії, але й джерело вітаміну С і мінералів». Не можна сперечатися з ним про це.

13 липня. На три годину ранку з'явився сигнал телефону - це час, щоб отримати вгору. Збираємо в свою чергу, потім освітлюємо пальником і нагріваємо воду в каструлі. Для сніданку тільки кава "3 в 1" і один шоколадний бар для двох (фото Пивцов В.)

Ми пощастили, авальанче розбили підхід до скеля. На її стежці ми досягали початку рейлінгу і далі по тросах ми почали повільно підніматися. Джерлінда працює попереду, йде потужно на двох джеках (джекль - спеціально призначений для проходу крутого льоду), витягуючи канат з під снігом і льодом. Всі інші вздовж рейок крок за кроком, вимірювальні метри-шкідники з джумарами (юмар - це пристрій для переміщення тросових рейок). Я збираюсь до пекуліму, я тільки пішов з Томми, він йде без шолома. Зверху щось потрапляє в постійний струмок, потім сніг, потім шматочки льоду. Нерідко летить до шолома, і Томмі намагається дражнити, що летить з вище неприємностей. За спиною я чую більше і більше одягу і шаутінгу.

«Не більше льоду!» висихає Томми, але ніхто не може почути його, всі вже високі попереду і починають підніматися на сніговий хребет.

15 липня. Засніжено вранці, і ми зустрілися з дилемою: зайдіть в Табір 2 з ночівлею або їдемо до сучасного базового табору для відпочинку. Ми вирішили дочекатися двох Дарекс-Tommy і разом вирішувати, що робити далі. Для нас вчотирьох ночівлі в 2-му таборі не бажали, але приймали загальну втому. Дарек і Томмі підійшов, скидаючи важкі рюкзаки, вони показали, що вони не досягнуть Camp 2 сьогодні. Прийшло рішення з себе, всі походять (Фото Дарек З.)

20 липня. Ми налагоджуємо себе на міцну роботу, боремося глибоким снігом на снігу. Погода надана нижче. Іноді з вітерцем хмарність піднімається, а потім прогуляємось в туман. По обіду ми досягали скелі, і там і до кемпінгу під рукою (фото Дарек З.)

, Україна

21 липня. Томми і Дарек готові йти. Попри погану погоду, ми збираємо і беремо намет з нами. З 10:00 до 20:00 без вихідних

р.

Зверху вітрові приводи невеликі лаваші. Василь витягне рейку з снігу, і ми повільно йдемо вгору. У другій половині дня ми пішли в Camp 2. Тут на широку снігову кришку снігу над коліном, але на території кемпінгу всього 100 метрів.

До часу Ральф і Герлінда прибули, приготував горщик зеленого чаю з медом.

(Фото Пивцов В)

, Україна

...

23 липня. Ґерлінда в 100 метрах від готелю. У напрямку авальанче, було зрозуміло, що ми не будемо гакуватися, але вітер був в нашому напрямку. І через 10 секунд ми вкрити хмарою снігового пилу. Не страшно, і я не хочу думати, що ми можемо бути в радіусі авальського конуса. Насолодіться снігом та чекаючими друзями.

25 липня. За прогнозом буря на горі пройде тиждень. Ми вирішили поїхати на відпочинок до нижнього базового табору «Китайський». Не існує шансів піднятися на гору в найближчі кілька днів. Згідно з даними, швидкість вітру зросла до 100 км / год. На горі немає нічого спільного. Залишилося тільки піти в базовий табір для відпочинку (фото Пивцов В.)

4 серпня. Сонце запалить намет на 7 ранку. У цей день ми працювали весь день, а на п'ять ми досягали Camp 3, ми могли це зробити раніше, але глибокий сніг уповільнив наші темпи. На захід сонця вони провели зустріч і водночас відзначили День народження Дарека. Ми привітали народженого хлопчика, як краще ми можемо, обробити його м'ясом, а Василь виділив кілька міліграмів спирту, які розбавляють водою.

5 серпня 6:00 ранку, вчора був День народження Дарека, і сьогодні мій син вийшов 3. Читання сина: Так сталося, коли ви народилися, я замовив сніг Леніна Пека в Пасмірах. І кожен день народження у вас є холодний, від вас. Я хочу, щоб вирости здорові і до нашої радості!

Кількість виконаних робіт сьогодні дав хороший шанс наступного дня, щоб повісити маршрут до Кемпі 4. Наприкінці рейлінгу залишилися троси та рокотехніки. Добрий старт, залишається тільки затвердити загальний план дій на завтра. Ми вирішили піти в той же важкий стиль: ми приймаємо всі три намети з нами, а також продукти харчування, речі і газ, є можливість, що буде вікно гарної погоди і, можливо, ми будемо мати можливість спробувати піднятися до вершини.

6 серпня. Томми вирішили піти в основу і чекати нас там. Цей факт зробив деякі налаштування, Василь і я взяв Дарек до нашого намету. Це не вплине на вагу рюкзаків, але вам доведеться зробити кімнату в наметі серйозно. Шлях не здався вітром, так що не важко ходити. Перед скелястою криштою ми знайшли куточок старих рейлінгових тросів. 4 п.м. ми досягали місця нижнього 4-го табору, на висоті близько 7900 метрів (фото Дарек З.)

7 серпня. Коли ми прокинулися, це снігопадіння. Під час снігопаду немає точки, що з'являються сходи, пуховики отримають вологу. Ми назвав метеоролога Чарлі, і він заспокоїв нас, що він зупинить сніг на нічному водоспаді. Ми працюємо з їжею та газом.

8 серпня. У нас є великі, щільні хмари під ногами. На скелях знаходиться тільки яскраве сонце, сніг лягає товстою. Враховуємо, впали близько 40-50 см. Над нашими наметами старі рейлінги все під снігом, напрямок руху важко вгадати. Аваланш всюди, навіть на куполах намету. На 9 a.m. ми виходимо для обробки як трійка, Василь працює спочатку, Gerlinda і я привезли канати на страхування. Найнебезпечнішим був переворот на сніжному схилі. Тільки Василь почав вирізати схил як сноуборд листя під ним, але він протистоявся, різко проїжджаючи в схил. Далі я пішов більш акуратно (фото Дарек З.)

20 серпня. На сьогоднішній день був сильний вітер весь день, в 6 годин ми досягали Camp 3. На кришті багато снігу. Боротьба з вітром, що перевозило снігу багато зусиль. Це океї!

Для такого сходження ми маємо спеціальні «ката» взуття, які міцно закріплюються на взутті сходження (фото Ральф Д.)

709673

Ще одна проблема - на переході від 1 до 2 табору, плавлення води протікає уздовж тротуару, рейкова мотузка постійно льодиться і заморожується в лід (фото Ральф Д.)

Ми змушені сховатися від сильного вітру, ми потрапили в кришку (фото Півцов В.)

р.

(Фото Пивцов В)

21 серпня. Ми прокинулися в 4 ранку і погода була гарною. Залишилося о 6:00 до Кемпу 4. Без вітру, без хмар, тільки сонце і іноді глибокий сніг

22 серпня. Останній ніч зробив складне рішення, щоб використовувати цей день для відпочинку і обробки маршруту. Ми провели дуже холодну ніч на 8000 метрів (фото Півцов В.)

23 серпня - у нас немає хорошої погоди, і ми маємо один останній шанс піднятися на вершину. Я не знаю, де він прийшов, але 12 годин нелюдських зусиль, але ми зробили. На 7 p.m. вся група нападів піднялася до вершини! (фото В. Півцова)

р.

Вранці Василь Півцов і перейшов з місця проживання на висоті 8300 м до 4-го табору. На 10:30 ми успішно досягали його. Ми всі здорові, і ми плануємо йти якомога меншою.

Для Максима Жумаєва, Василя Півцова та Герлінда Калтербрун, це 14-а вісім тисяч! Ми зробили це! Зараз Казахстан знаходиться на 1-му місці у світовому рейтингу, з 28 осіб на планеті, які вирушили всі 14 x 8000+, три з Казахстану! І найголовніше, всі три - Максут, Василь і Денис зробили всі сходження без використання кисневого обладнання! (Фото Дарек З)

на це

Джерело: