Як визначити метафор життя

Метафор як сценарій життяМи можемо самі зателефонувати одержувачу. Що таке неправильно, люди починають описати своє життя метафорично:

“Мій життя – це як номер очікування в великій залізничній станції ... лавки, проекти, люди, що працюють поза вікном, вони не бачать мене, вони поспішають, вони отримують на поїзді або таксі. У них є де і кому йти... І я сидів там... Щось трапиться... І моє життя нарешті почнеться... (героїн фільму «Дівчина на місті»).

При роботі з людьми важливо знати – всередині і через те, що він живе: що думає про життя, людей навколо нього і себе. Цей метафор – це особиста думка про своє життя, на основі якої він формує свою особисту реальність.

Тому, на початку моєї роботи я іноді припускав, що у моїх пацієнтів формулювати метафор для свого життя, а потім разом «децифер».

Робота з метафором людини, ви можете зрозуміти досить точно, що відбувається в його житті: чи має він запас сили або життя на межі, він на підйомі або в зниженні, в боротьбі або захисті, що він хотів би змінити і що він страхує, в якому напрямку він рухається, його життя значуще або сенс втрачається.

У останньому випадку ви можете допомогти людині створити новий метафор, знайти нове значення. Ще один метафор відповідатиме іншим почуттям, іншим поведінкам, іншим ресурсам, які дозволяють знайти рішення до проблемної ситуації.

Дуже часто, коли люди говорять про життя, вони використовують такі метафори: «Життя – боротьба. йЩо означає? На прикладі того, що людина, для якої «наживо» не може сприймати її як «повний шлях». й “Бійці бачать всюди виклик, що він...” – Катанда

Щоб досягти бажаного, така людина повинна подолати безліч випробувань і труднощів. Апріорі «записані в житті». Немає життя без них.

Боротьба має на меті. Кожен має свою мету в цій боротьбі: хтось бореться за незалежність, хтось за виживання, хтось за ідею і т.д. Тоді варто запитати: що це мета, спрямоване на боротьбу?

Чи він зняв відкриту боротьбу або «гуриль» таємно «порушення поїзда»?

Яка людина, яка живе в цьому метафорі? Чи є він досвідчений винищувач або навушник? Або він вже корпс, людина, яка впала в нерівній битві?

Життя в цьому метафорі ви сприймаєте більшість людей як рекламні оголошення (або, у кращих, тимчасових бойових дій). Ви безкінечно атакуйте своїх ворогів і захистіть своїх. Ваш шлях життя - битва, перемога або перемога, ваш девіз - це "Чому не з нами проти нас. й

Ви відчуваєте глобальну ненадійність світу, є хронічною напругою і тривожністю, дивлячись на інших людей через снайперські погляди гвинтівки і життя за принципами «ока для очей, зуба для зуба», «усе я або вони мене», «не вірю, не боятися, не запитати». Щоб покласти його м'яко, багато вам не сподобалося.

Це інша справа, якщо життя є грою для вас.За даними цього метафору кожна людина має роль у житті (і яку роль у вас є?).

Дії людини - грають рухи, наслідки - виграш або втрата.

«Все життя – це театр, і люди в ньому – актори», «живо – пригода».

Що таке танець?Цей метафор пропонує, що не може бути логічним значенням в житті, але є краса. Краса танцю залежить від здатності ловити свій ритм, і кожен, хто ви зустрічаєтеся в житті, є вашим танцювальним партнером.

... Танець і не зупиняються. Не думайте про це. Немає точки, і ніколи не було. Якщо ви думаєте про це, ваші ноги будуть зупинятися ... всі ваші контакти з світом навколо вас буде зупинитися ... так що ви не можете зупинити ноги. Навіть якщо все здається міцним і безглуздим, не варто звертати увагу. Дивитися ритм і тримати танці... вичавити себе як лимон. І пам'ятайте, нічого не боятися. Найвищий конкурент втомився. Товстушка і паніка від втоми. Що відбувається для всіх. Здавалося б, весь світ невірний. І ноги почнуть зупинятися на собі ... і немає іншого способу, потрібно танцювати. Не тільки що: танці дуже класно і нічого іншого. Так кожен шукає вас... так танцювати. Поки музика грає, танцює... (H. Murakami, танцюючі, танцюючі, танцюючі)

Метафор «Життя є дорогою»Подорож можна поділити або самостійно. Дорога може бути нескінченною, довго, обмотки, слизький, повний перешкод, складний, небезпечний, непередбачуваний, життєрадісний ... Що подобається вам?

Дорога має початок і кінцеву мету. А потім що таке ціль? Який етап?

Людина може «витримувати на перехресті», «насамперед», «збережити власний трек» (власноруч, або перемістити в натовпі.

Закрите визначення: «Життя є сходженням»Припустимо, що є певна вершина життя, яка повинна бути сходженням. Шлях до нього не легкий і небезпечний, але топ варто спробувати. Цей метафор часто описує духовний шлях або кар'єру. Чи є пік у вашому житті? Що це таке?

Метафор – «Життя – школа» (Великий, Круель, Етернал)Якщо ми приймаємо цей метафор, ми вважаємо, що ми приїжджаємо до цього світу, щоб дізнатися щось важливе, щоб дізнатися, щоб отримати важливий досвід. Як життя ділиться на етапи (дбалість, підлітковість...), тому школа складається з різних класів (молодший, середній і старший).

У школі ви отримуєте різні сорти, в деяких випадках ви покараєте, в деяких випадках ви отримаєте винагороду (метафори пекла і рай).

Для когось життя – це важкого уроку, переривається короткими змінами (щастя), або тривалим заняттям з гумором, через який ви отримуєте безліч навичок.

Схоже визначення: «Життя – огляд. йЯкий етап ви приготуєте або вже пройшли? Як дізнатися, чи успішно пройшла іспит? Що робити далі? Ви повинні платити за помилки, іноді навіть з власним життям.

Метафор «Життя – казка»Можливо, ви вважаєте, що життя тільки має сенс і повне, коли він сказав.

Кожна історія має час, коли ви повинні його розповісти. Якщо людина не засудить душу, щоб залишатися пов'язаним з цією таємницею назавжди.(H. Murakami, Мій улюблений Sputnik)

Ваше життя може бути коханим романом, який має скручений сюжет, бути повно пригод, в якому все плутати або, навпаки, з'єднуватися. Або ж, можливо, ваше життя - це нудна історія, яку ніхто не піклується.

Метафор "Життя страждає"Іноді життя себе перетворюється в джерело болю, від якого тільки смерть може позбутися. Світ такого «потенційного самогубства» є трагічним: минуле в минулому, нинішній сумний, майбутній сумнівний. А потім необхідно з'ясувати точку наконечника, коли це життя людини «подаровано бути життям», і що може «відновити» його.

Метафор "Життя є рухом"Світ постійно рухається вперед, переміщаючись через час і простір, і ви переміщаєтеся з ним. Ви можете «пожити життя», «не відмовлятися від життя». Що таке рух для вас: вічний, швидкий, вхідний, в спіралі, відповідно до правил дорожнього руху або без? Де ви йдете?

Метафор «Життя – мрія»Людина, для якого сон є бажаним державою, що стосується звичайного часу прокидання, як інтервал між двома періодами сну. Він прагне мріяти в реальності і залишити реальність (захищаючи під впливом розумових засобів), зануренням в світ своїх фантазій. Якщо життя – це мрія, що це таке: приємний, неймовірний, погано? Що відбувається, якщо ви прокидаєте?

Як бачите, багато людей мають безліч ідей про життя. І якщо людина захоплюється одним недоліком після іншого, це може зрозуміти, як вони сприймають життя себе.

Змінити метафор життя.Припустимо, людина говорить вам, “Мій життя є тампоном”. Чим більше я спробую боротися з проблемами, тим більше я опинився в них. й

Що означає він? Йдеться про боредом, бездії, монотонію свого життя, в якому нічого не буває.

Може бути щось інше. Ви будете мати власні асоціації, пов'язані з метафором тампона, ваш співрозмовник буде мати їх. І ось.

Для того, щоб говорити йому в тій же мові, запитайте його:

Що таке тампон? Що це означає жити в лебідці? (примірно на рівні почуттів і почуттів). Що Основна проблема «живлення в лебідці» (Депресія або, скажеш, самотність) Чи завжди його життя? Якщо ні, то, як його життя перетворилося в тампон (що це було раніше). Він вдарив йому або комусь Хто він в цій грі? Наприклад, «вода» або «загартоване водоростей восьмому рядку». Що навколо нього? «Мої подруги в'язниці, і жаби. й Що таке бажаний розвиток (до того, що людина просто хоче поліпшити «податкові умови», змінити «перевагу» на «симку», а не «проти людини», як ви вперше прийняли рішення). Чи є що-небудь добре в житті в тампоні? (Секондарні переваги від поточної ситуації) Що він очікує від вас? (Приміром, ви – це той, хто допомогла йому вийти, – “такий, хто допомагає очищати грязьову грязь,” або “на той, хто потрапляє в тампон і кампанія”. За допомогою метафорного аналізу ви можете розробити предметну картину світу людини, зробити її більш цілісним, повернути пацієнту активну позицію в своєму житті.

Загальна схема роботи з метафором життя:Етап 1.Почувшись від свого співрозмовника, який описує своє життя, запрошуйте людину, щоб розповісти більше про свою життєву ситуацію, використовуючи вищезазначені питання.

Етап 2.Допомогти людині зрозуміти значення метафору, в якому він живе, і зробити чіткі його заблоковані потреби – що він дійсно хоче, але боїться його визнати. Для цього звертайте особливу увагу на головний характер (центральний фрагмент) метафору. Питання можна використовувати: що робить головний характер, як, навіщо він потрібен?

Етап 3.Коли ви зрозуміли істинні потреби людини в процесі спілкування, відкрийте їх до нього/їїї, запропонуйте шляхи задоволення цих потреб. Підготовлений для того, що в цьому пункті ваша «стаціонарна» перетвориться на захисні рефлекси і намагатиметься «творити» все назад. Зміни в житті завжди лякаються!

Етап 4.Для того, щоб змінити поведінку людини, щоб стати більш очевидною, потрібно ввести новий, коригований метафор життя в його підсвідомий розум, який дозволить йому повністю реалізувати себе і отримати найбільш з кожного дня життя. Наприклад, замість «Життя – це тампонія», що «Життя – це океан можливостей. й

Автор: Марина Смоленська

Фото: Яков А. Пфеффер

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: marinasmolenskaya.ru/exercices/rabota-s-metaforoj-zhizni.html