Найменші постріли - танк ram

17 серпня 1943 р. село Нижня Сироватка Сумська область, Україна. Т-34 ("Миколаї Дорошкевич") 43 gvt.tp 3 gv.MK ramil Stug ("Adler") 202 дивізіон SCO

З листа ветерана 43-ї гвардійської танкової полку А. Г. Гербін
17 серпня 1943 р. артилерійські препарати почали перед вступом в прорив. Наш полк був введений в дію і ми пішли на атаку. Наша компанія виявила себе в важкому середовищі: торф'яний грунт і відкритий рельєф. Німецькі артилерії вигорають безпосередньо. Два або три резервуари були знищені і спалені. Я побачила цю свердловину і доповідав її до командира локусу св. лейтенанта Олександра Яковлевого. Він дав команду пригнічувати гармати противника.
На нашому танкі був напис «Миколаї Дорошкевич» - ім'я та прізвище нашого «Батьки», який загинув біля Сталінградського полку командир. командир танку - Олександр Яковлєв, екс-учень; шутер-радіо оператор - Ваня Висоцький, назва командира гармати Я не пам'ятаю
2 фото через фто-історію

8677698

Захоплений успіхом, ми продовжили німці. Я помітив машину персоналу, кинувся після нього і на повній швидкості танк збив його в кисть. Після цього він прокинув другий спеціальний автомобіль, який виїхав з саду на дорогу. Тигр прийшов на допомогу. Я помітив його 5 до 8 метрів, коли пил від автомобіля розсіюється трохи.
У такому середовищі, на швидкості 50 км на годину, я не мав вибору, але натиснути важелі і розрамити тигр. Це сталося на залізничному перехресті на станції Сироватка.
...
Після того, як я був несвідомимим. Коли він прокинув, він помітив світло в резервуарі і почув грони пораненого лейтенанта і командира гармати. Я проштовхував радіооператора Ваня Висоцького, і ми почали їх економити.
Коли вони збираються атакувати, я поставив "газ" на важіль редуктора так, щоб у разі відштовхуючого двигуна не затримали. Коли я прокинувся, я чую, що двигун був працювати, але швидкість вимкнена від удару, вежа з гарматою переміщається з танкового корпусу. Ноги Яковлеві були подрібнені акумулятором, а командир гармати припинили між корпусом та кінцем вежі.
Для того, щоб звільнити командир гармати, за допомогою перемикача швидкості я зробив бочку гармати на броню тигру і переїхала башту. Це дозволило Vanya витягти командира гармати.
Один з двох підмазних гармат, які були призначені нам, казахів національністю, дивився в танк. Я запитав його, де були німці? Він відповідав, що вони не там, екіпаж тигрув. Я вийшов з резервуара і помітив німецький кошик, витягнутий одним конем. На неї кладуть поранені. Ми зробили це дуже швидко, приймали гармати, гранати і переїхали вперед. Автомобіль з візком і пораненим Помітили німці. У селі біля церкви відкрився вогонь. Коли я почув оболонки, що оберталися і дивився навколо, я побачила в'язану коробку, паданий кінь, гармата, Олександр Яковлєв і вежу загинув. Після цього три з них зробили свій шлях до свого, але на перехресті знову знімалися. У храмі загинув гармата, казах, У нас є два: мене і Ванья Висоцький.

р.

Джерело: