Володимир Меншов: Вони не приймають РФ

до Які чинники сучасного соціального життя можуть виходити з балансу?

до У зв'язку з тим, як представлена історія нашої країни ХХ століття. Я можу звикнути до цього, але я не можу. Я не можу прийняти офіційну тріумфальну думку історії СРСР, яка наполегливо намагається імплантувати у свідомості молодшого покоління. Зв'язок з тими, хто формується сучасними підручниками і телебаченням, часто просто приголомшливий. Нове покоління спирається на антирадянську посадову особу у своїх судових рішеннях, є ненасильним з альтернативним видом минулого, і тому не може розвиватися власне становище.

Якщо що-небудь про Радянський Союз показаний в кіно або на телебаченні, то це майже повна фальсифікація історії. Ми переконані, що життя в Радянському Союзі було бездіяльним, і ми намагаємось переоцінити цю думку в кожну клітинку суспільної свідомості.

На заході вже давно розвивалися стереотип мислення щодо Росії, він утворився вміло, свідомо. На відміну від концепцій, але Західний лежак знаходиться в абсолютній потужності антирадянського міфу.

Я дивився фільм Бі-бі-Бі-Вбив Сталін. Рівень експертних консультантів, проникність оцінок, примітивність рецептур спочатку виробляється комікс-ефект. Але в ході дії, коли російські актори зображують «внутрішня коло» – високоповертаючи радянські політики – почали випити дико, падають в салат, перетворюються в рогатку, а п'яний Сталін зірвав саркатичну посмішку на цій оргія, фільм став просто образом нашої країни. Але я бачу майже те ж саме, в дещо адаптованій формі, в російських фільмах!

Останнім часом ми з гордістю представили французьке кіноконцерт. У нашій частині були хороші актори, і перед прем'єрою вони сказали, що це була тепла комедія стрічка. Подивитися на це через очі звичайного француза, який прийшов в кіно! Які висновки будуть звідти? Виходить, що на початку 80-х рр. диригент Болшого Театру страждав за рефлексацію, щоб звільнити всіх євреїв з оркестру. У сибірських таборах помер він з своєї праці та євреїв. Тільки маленька дівчина благородна французька взяла на Захід у випадку подвійного баса. І зустрілися з колегами, щоб грати в картинку і відчути не соромно!

Чи варто брати участь всі ці несудимості? Можливо, це час, щоб дізнатися з європейців, які завжди пропонуються в якості моделі гідності і честі. Німці, наприклад, ви не можете говорити про війну, є практично всі в шафі приховані скелети діда, які боролися на Східному фронті. І намагатися торкнутися на стрункій поведінці Франції під час Другої світової війни. Наскільки я знаю, були режисери, які спробували зробити фільм про співпрацю, для якого вони були піддані найважчому остраху. У Франції прийнято говорити тільки про резистентність, що навіть де Ґулле визнано вірною пропагандою міфу. У будь-якій швидкості німці засвоювалися бачити французьку, як перемога при підписанні капотів. Про те, як вони, безумовно, затримали відкриття другого фронту, чекали до тих пір, поки німці і вичерпували один одному. Намагайтеся поспілкуватися з румунськими та угорськими мовами, які боролися на боці назів, до чехів, які зробили два з трьох танків німецької армії на своїх заводах. Всі з них милосердя мотивують коштовні сторінки історії і не дозволять кожному підняти ці теми.

Самопоглинання завжди властива російській психіці, а особливо вона цвітла з початком перстрофії. Будь-яка спроба розбити героїчні сторінки нашої історії, як внесок до боротьби з капелюшним комуністичним режимом. У пори нашого соціального життя стало побутом. Після цього буде дуже важко підірвати загальний антирадизм, який придбав потужну кореневу систему двадцять п'ять років, але обов'язково доведеться зробити. Ми не можемо жити в ситуації історичної несправедливості.

У зв’язку з тим, що програма «Основи часу» стала дуже індексною. Нарешті, у громадському просторі ми змогли почути протилежність антирадянської позиції. Поняття, що нічого хорошого відбулося в російській історії після 17-го року, на відміну від потужних, збалансованих контрабанів. І звичайно, це просто дивовижна аудиторія голосу.

- Незважаючи на те, що потік антирадянських ЗМІ, співвідношення ще дев'ятдесят до десяти. Що ви пов'язані з цим?

- Я не можу пояснити. Я знаю, що результати зробили глухе враження на ліберальну інтелігенцію. Здавалося б, що фінальні фігури повинні бути строгими, пропонують щось нейтральне – 48 до 52 (як сталося в студії, де відбувалися дебати). Але при підрахунку голосів в країні виявився, результат категорично не збігався з студією. Якщо час не реалізував, або організатори проекту показали принцип.

Результат був також дивно, що не відповідає результатам будь-яких виборів у нашій країні. Я не вірю, що є масове шахрайство виборів, тому є причини, чому телеголосування показує чітку підтримку соціалістської ідеї, і це не відбувається на реальних виборах.

В цілому я думаю, що дуже важливо проводити глибокі соціологічні дослідження, витрачати на неї багато грошей і визначити стан нашого суспільства. Потрібно розуміти, які люди хочуть, які їх переваги та недоліки. З часів Горбачова ми дізналися багато і змінили наші погляди.

- Ваші фільми називаються «народами» і ви назвали «народним режисером». Чи знаєте ви про людей, які інші не хочуть? й

до Це дуже важлива тема для мене. Я пам'ятаю, коли я був молодий, я був вражений думкою, і я навіть писав його: «Чут не люди, Пушкін – люди». Я, що звучить ефектно. Але тепер я думаю: чому слід натовпу, маси, відмовляються проявляти психіку людини? І Пушкін є генієм, бо він зумів висловити дух народу найяскравіше і потужно. Незважаючи на те, що він написав несправедливість про російську повстання як безглуздий і нещасливий. Непередбачувана, звичайно, але безглузда. Я набагато більш вражений положенням Блука, яка в мутінях, бульйонах, революціях побачили зменшення історичних рахунків, різке випрямлення весни, яке стискається протягом багатьох десятиліть, якщо не ст.

Поговоріть про людей, які неминуче вводять поле концепцій, законів, які не можуть бути сформульовані. А ще ви розумієте, що якось все, що відбувається навколо вас, відфільтровано масами і переконаннями, міфологічні ідеї кристалізують. Поступово, види формуються, приймаючи стабільну форму – щодо лінійки, цілого історичного періоду або конкретного заходу. На поверхні соціального процесу спори можуть відваритися, пристрасті можуть відварити, але одночасно, десь в глибині утворюється кристал - нерозумна точка зору, яка більше не може впливати.

Цей процес поширюється на все, в тому числі мистецтво. Скільки я дивився в житті одноденних дівчат, які, коли вони з'явилися, отримали статус кропиви. Іноді класика призначалися вище, але частіше з'явилася вуса знизу: необхідно побачити, необхідно почути, необхідно прочитати! У зв’язку з тим, що геніуси стали лише здібними хлопцями, з’являються нові органи влади. Час і люди робили свою роботу методично.

- Чи є кристалізація завжди здавалося б ви?

до Це поза моральною і суб'єктивною оцінкою, вона схожа на закони природи. Я читаю в спогадах дружини Роберта Рождестевенського, як Євтушенко і Вознесенського воювали один одному своє життя, не jokingly, але досить серйозно, даючи своє право вважати кращим російським поетом другої половини ХХ століття. І тільки спалив її резюме з цієї нагоди: «І вийшов – Висоцький... й

Так само, як Маяковський в «Конверсація з фінансовим інспектором поезії»: «...Такі вірші та оди сьогодні, в апеляційному, рояльному риюмі, зустрінеться в історії як наклади для того, що ми зробили – два або три ...»

- Зважаючи на ваші картини, кришталеалізація сталася. Вітаю?

- Любов і голуби, безсумнівно, стали популярними картинами, прийнятими всіма соціальними групами, об'єднуючи навіть комуністів і лібералів. Цікаво, що історія «Москва не вірить у сльози», яка, здавалося б, повинна належати до свого часу. Він включає в себе реалії епоху, які вже не повністю розуміли сьогодні молоді люди, але в дивному вигляді цей фільм перетворюється в матрицю не тільки радянського, але і просто російського народного життя.

Але картина народилася, як кажуть, з бризки, не було результату будь-якої серйозної підготовки. У той час я був більш цікавим у суспільно-політичному кіно. Повернувшись до VGIK, я написав сценарій для повнометражного фільму «Це потрібно бути проведеним» з субтитрами: «Зроблено на Ленінській книзі «Життя життя ліволізму в комунізмі». Коли мій вчитель Михайло Ілліч Ромм читати його, він запросив мене до свого дому, закривав двері офісу і сказав: Володія, якщо ви хочете довести, що ви здатні і навіть талановитої людини, то ви досягнете успіху. Але для того, щоб уникнути серйозних труднощів, не показувати сценарій до будь-якого іншого. Я не мав намірів протирадянських. Сценарій вийшов полемічний, але «Захворювання дитинства» надзвичайно полемічний. Він був написаний у зв'язку з Brest Peace, він містить аргументи і проти, які потім обговорювалися в партійному середовищі. У зв'язку з тим, що вся партія і Центральний комітет не приймав ідею мирного договору Бреста, але Ленін стояв як скеля. Я зацікавився цим конфліктом, але потім для реалізації такого матеріалу неможливим. Досягнення максимальних полем Побачивши потім незвичайно сміливо, сьогодні вони виглядають наївно, але в кінці 60-х років його «Болшевиків» в «Контимчас» став для мене найсильнішим театральним враженням - видатним напрямком Єфремова, відмінною акторською роботою ...

Сценарій «Москва не вірить у сльози» у порівнянні з цим глобальним планом, здавалося б, безперешкодно, без зуба. Але зробив мене пам'ятаю біографії друзів, родичів, робочих епізодів мого життя (після школи, між вступними інститутами, працюю в заводі, в шахті). До речі, з'явилися блокноти, які я почав тримати в той час, там я поставив деякі слова, вирази, успішний wit. На щастя, для мене, робочий клас не був свого роду ворожої спільноти, що деякі інтелектуальні кінематографісти намагаються зобразити. Згідно сучасного кінотеатру, робочий клас – це щось глибоке маргінальне, дике пити, не обтягувати інтелектом. Саме так вони уявляють тих, хто стоїть на машині, варити сталь, зібрати хліб. І я любила ці люди, почали розуміти їх, цінувати їх гумор. А тепер Кавтен жарти зацарював, і ми вже забули справжній російський гумор, і це дивовижне явище. Важливою особливістю є самоіронія. Російський гумор спрямований на себе, не на інших.

Коли я зробив цей фільм, я не мав ніяких Наполеонівських планів, і головне, що я був прокинувся про те, що не був втілений. Після того, як «Москва не вірить у сльози» стала першою картиною «дозволити» після «Складки».

Успіх аудиторії був приголомшливим і абсолютно несподіваним для мене.

- Підставка в лінії більше «Москва не вірить в сльози» не обов'язково.

- Фільми Ґайдаєва закрили одну і половину до двох разів. По-перше, через кілька переглядів. Деякі люди написав мені, що вони дивилися фільм 10-20 разів.

Тепер зрозуміло, що вже працював фактором кристалізації. Я можу бачити людей, які брали картину. Незважаючи на те, що ніхто не пропагував, не було б лобістів, навпаки, критики переконували аудиторію: ті, хто любить картину нерозвинені люди, які не мають смаку.

Нехай він не дуже скромний, але ці фільми – «Любов і голубів», «Москва не вірить у сльози» – Я залишаюся в пам’яті «і на довгий час я буде таким людям». Але ще одне зрозуміло: Ширлі Мирлі, а особливо Заздрість богів, виготовлених з набагато більшою професійною рукою, не вступав в цей фонд народного кінематографа, не кристалізував. Так само, як і це, ми повинні його державувати.

- Як для Shirley Myrli ви можете сперечатися...

до Так, я сподіваюся, що це може бути зроблено попереду часу і часу буде працювати для нього. Тут живе гумор, атмосфера безчасності, божевільні далекі 90-ті роки, але ще цей фільм не входив в популярну свідомість як щось невід'ємне, необхідне. "Москва не вірить у сльози" прийшла. У своїх персонажів є майже родичі, вони посилаються, цитуються, присутні в житті людей і навіть служать прикладом. Вера Альентова була відхилена, що вона не мала найбільш виграшної ролі, що в першому ряді її характер обкурюється репризею героїні Ірини Муравирова, а в другому – Гоша з'являється і витягує ковдру над собою. І я здаю, що знайшов правильну формулу: ви маєте роль, життя буде зроблено з вас.

Тоді я не розумію, що в’язкість не вірить у сльози» на складі елітної інтелігенції. Люди просто не змогли знайти слова, щоб висловити свою диску для картини і великої рогатої худоби. Для мене природа цієї ненависті виявилась значно пізніше. Вона була повністю соціальним. Сісти на кухні, інтелігенція погодилася між собою, що тут неможливо жити, «у цій країні». Я теж активно брав участь у таких розмовах, але я думав про те, як зробити життя краще!

Ознайомитися зараз мемуари апологів перистройки, які можна вважати поточними переможцями, і вам цікаво: вони просто подрібнюють капотою для країни. Вони стверджують, що вони не прийняли систему, але чітко дивляться по лініях: вони не прийняли Росію, не прийняли нації, що суперечать негрітій соціальній системі і з монстром Сталіна. Звісно, вони не змогли погодитися з картиною, яка доведе, що ви можете жити тут, ви можете зробити кар'єру, ви можете просто бути щасливими.

Якщо ви розберете роботу мистецтва, що належить до категорії народних, подивіться всередині, який механізм виконаний з, як це працює?

до Це таємничий процес, який можна пояснити лише в он-лайні.

до Але загальні критерії, загальні ознаки «національної» повинні бути. Ви можете запропонувати, наприклад, цю версію – народні предмети мистецтва і надихає.

- Тим не менш, в «Дону» ці компоненти практично відсутні. І навіть у війні і миру. Зараз здається дивним, але спочатку цей роман побачив не стільки його національності, але історичні невідповідності. Здавалося б, що навіть Денис Давидов зумів відзначити недоліки: тут фактично не застосував полк. А потім на «Війна і мир» почав працювати час.

Не так багато творів про Велику Вітчизняну війну, яку можна назвати дійсно популярним. Життєві люди зуміли проникати в самому серці явища, показати, що життєздатні люди. Твардовський вдалося. Звісно, Василь Теркін є... Але ви знаєте, що зараз прочитав концерти Симонова, він не вважається найбільшим поетом, але його воєнні слова так криються! І це не просто «від мене». Війна пройшла через долю, переплетена любов'ю, стосунки з Валентиною Серговою.

В житті кожного поета є унікальні збіги з імпульсом життя. Гудзенко, наприклад, має два вірші просто великого: «Ми не шкодуємо...» і «Коли вони йдуть на смерть, вони співають...» Два або три шедеври мають кожен поет, що належить до військового покоління. Але з військовим прозом більш складний ...

до Але є багато народних фільмів про Велику Вітчизняну війну.

- Мабуть, цей геній народного мистецтва постійно перебуває в русі – сьогодні це в літературі, завтра в музику, потім в кіно. Перш за все, необхідно пам'ятати «Балет солдата» і «Крани літати». Однак живопис Калатозова, на мій смак дещо малюється, хоча стала проривом з точки зору тонкої культури. Також були фільми другого ярусу, наприклад, «Життя і мертві», дивовижна картина Ординського «Щодо твоєї поспішки». Режисери, які повернулися з фронту, запам'ятовували запах поту, крові та гармати, не могли б лежати, вони вийшли дуже реально і сильного фільму.

Великої Вітчизняної війни стала неймовірною подією радянських народів. Здається, що вся тисячрічна історія Росії призвела до цього подяка, до цього найвищого моменту нашого життя – Вікторі. Що ми не хотіли, ми не можемо використовувати. Упродовж сорок років зламаний стан. Чи є це результат перемоги? Сталін не приніс зміни. Він був генієм, не сумнівається про це, і тих, хто зробив його накази, ми також розглядали дуже талановитих людей, але коли вони залишалися на себе.

В результаті радянська система від середини 80-х років не готова реагувати на виклики часу. Зрушення парадигми в соціальному розвитку дозріває, але, на жаль, перстрофіка була під проводом невеликих фігур, вони знизили все для повернення Росії до босом так званої європейської цивілізації. Вони не шукали свого шляху.

Найгірше в цій історії є несправедливість того, що сталося. Країна була знищена тими, хто зробив кар’єру про запровадженість будинку комунізму. Щоправда, випадкові люди виявилися багатими. Тепер вони вирішать наші долі, і вони також розповідають нам, що речі, які використовуються для того, щоб бути неправильними. Хоча вони зробили мільярди доларів на що було побудовано, створених в радянських часів! й

Але я знаю, що немає повороту назад. У СРСР не хочуть. Для того, щоб піти на відпочинок в Туреччині або Египет, людина готова жертвувати багато.

до Ідея неможливості повернення міцно вбудовується в свідомість, це переважна громадська думка.

Мені здається, що така ідея не може бути реалізована, вона вже кристалізована. Кара-Мурза, наш видатний сучасний, один з найбільш потужних мислителів, які пояснили сутність і зміст радянської цивілізації, зазначив, що часи СРСР наклали багато обов’язків на людину. Знаходилося корупція – чому пекло, щоб отримати і піти на роботу, якщо ви хочете бути майстером своєї долі, не піти в будь-яку точку, але зупинитися в домашніх умовах і лежати. Новий уряд оголосив: жити, як ви, будь ласка, хочете їсти в сміття - їсти, хочете зламатися - робота. Але для самої частини люди забули, як працювати. Робота для нас.

- Коли митець оголошує свою політичну позицію, важко для аудиторії ігнорувати її. Хтось з аудиторії, ймовірно, змінив своє ставлення до вас. Як ви відчуваєте про це?

до Ліберальною громадськістю є дуже війни, тому що я не приховує свої упередження і навіть в кінці 90-х років я сказав відкрито, що я проголосував за Комунікації. У той час для лібералів, було засмаги, щоб визнати пеофілію.

В цілому, якщо ми говоримо про наш клуб креативної інтелігенції, 90 відсотків це на боці лібералів. Нескінченно сперечатися з ними. Я пропоную багато людей, які читають неспішно логіку Сергія Кара-Мурзу, яка запроваджує Володимира Бушина з гумором, вірю, що інтелектуальна людина повинна гасити аргументи його супротивника. Після всього, в один раз я вивчила позицію Яковлева, Афанасьєва і Сахаров... Але ліберали, які не можуть пересуватися. Вони також називають комуністичними ретроградами. й

Таким чином, як зв'язок з колегами, необхідно або бути неординарним конфліктом з ними, або прийняти їх як вони, і категорично уникнути обговорення політичних питань.

до Як ви оцінюєте, як з'являється російський світ в сучасному кіно? Де це бажання описати дно, захоплювати чорну сторону життя?

- Довгий час дисертації «розумне бути російською мовою» проголошено в різних формах – витоки цієї естетики тут. Хлопці Коїту процвітали московськими хлопчиками, які захоплювали життя бездомних людей, навчаючи психічні аномалії - до некрофілії. Також є адресат. На західноукраїнських кінофестивалях особливо популярна будь-яка грація Росії.

В цілому, як тільки є гра, книга, фільм, який спонукає наших людей, відразу є люди, які вимагають підтримки цієї роботи, наполягати на присудження і нагородження.

Протягом багатьох років вона стала досить зрозумілою для мене, що шляхом розкладання на шляху антирадянського, ви, безумовно, прийдуть до прямої Руссофобії. Людина, яка послідовно приймає антирадянські посади, неминуче розуміє, що ці погляди не поділяться людьми, а потім змушений державувати, що люди не однакові. Не можна створювати що-небудь з цими людьми, це помилка природи. Тоді є чистий ракизм: це люди повинні бути вирощені, і тільки тоді людство зможе перемістити сім-мільйонні кроки до щастя.

- Зараз багато антирадянських фільмів знімаються, в різних жанрах: епікс, драми, комедії, мюзикли. Розкажіть мені, як людина, яка знає виробничу кухню, можна зробити прорадянську плівку сьогодні? З такою ж агітаційною силою і пропагандистською силою, яка робить антирадянські фільми. Що таке божевільна людина з сумкою грошей? й

- Теоретично, так. Для такого мистецтва існує публічний попит. Якщо є гроші, то це не повинно бути проблем.

Попереду і стріляти. І в принципі є дивні мільйонери, життя не так однолінійні. Але... В атмосфері серйозного морального тиску від не тільки політичної еліти, але й власного екіпажу. Наприклад, в рамках проекту «Нова соотня» був документальний фільм про Московські кладовищі. Я зняв на Новодівичій, біля стіни Кремля. Допускається пагон в Маузолей. А оператор відмовився піти туди. Я не хочу бути навколо цього монстра.

до Якщо ви можете зробити додаток до певного узагальненого зображення сценариста, поєднуючи талант Габриловича, Гребнев, Володін, який би сценарій був?

- Хто зараз відчайдушно бракує створення фільму, яка адекватна нашому поточному житті, є чудовим і абсолютно незаслуженим сценаристом - Євген Григор'єв. Для широкої аудиторії відомий переважно «Романтика закоханих». Ми думали багато на початку 90-х років, але нічого, на жаль, не прийшли.

До тих пір, повільно і болючо, я зроблю історію самостійно.

Питання, які попросили Олег Пухнавцев
Джерело: Kinopressa

Джерело: