Справа магазину Єлисевський (4 фото)

На сьогоднішній день важко уявити, що шматочок копченої ковбаси означають радянський громадянин. У холодильнику протягом декількох місяців зберігався холодильник.

У цей час полки зустрілися з великою пірамідою консервованої риби. Майже все інше було дефіцитом. Чому? Не існує ринкової економіки, де попит створює постачання. Як багато радянських людей з'їжуть ковбаси, вирішили Госплан. Природно, високі ідеї нічого не робили з життям.

Але є ще один спосіб отримати сонну їжу. Пощастило знайомитися з режисерами, товарними експертами локаційних магазинів. Вони були майже міфологічні та впливові фігури. На занурення з них вони випустили продукти близько до них, які не були на продаж.

Рибний рай

Під час застою Брежнева в Москві найважливішою особою у світі рубцевих виробів стала директорка deli No1 Юрія Соколова. Це було офіційне ім'я. Люди називають магазином «Елісевського», як його називали перед революцією – після назви засновника знаменитого торговця Grigory Eliseev. Розташований в стародавньому особняку, «Елізевський» в стародавні дні, відроджених по всій Москві - тут продаються озеленені вироби, такі як трюфелі і устриці, рідкісні вина, численні сорти чаю і кави, і так далі. Вони приїхали сюди як музей: милуватися розкішними інтер'єрами і кришталевими люстрами.

З приходом радянської влади продукти зникли з скрізь. І раптом колишній фронт-лінійний солдат Юрій Соколов повернувся до магазину передреволюціональної слави. Порожня скрізь, але не в делі No1 у св. Горького, 14.

«У магазинах не завжди можна знайти навіть оселедця», – згадує московський пансіонер Елеонора Тропініна. - І в "Елізевський" вона завжди була. А також ковбаса «Доктор», і багато іншого...

Делі No1 став неофіційним залом Москви, разом з Кремлем. Відвідувачі з інших міст і іноземців приїхали сюди.

Але справжня велика кількість була прихована від цікавих очей в складах магазину. Не було кип'ятіння, але копчені ковбаси, ікра, балик, свіжі фрукти і так далі. Соколлов знав, як вести переговори з постачальниками. Тепер він запропонує їм вигідні умови і хороший прибуток. Але після того, як він не мав важіль ринку і сплачував конверти готівки. Я маю на увазі, я зробив. Але за які гроші?
Ця картина була взята в делі No 1 у 1987 році, після зйомки Соколова. Магазин не був таким же: є менше і кілька хороших продуктів, але черги з'явилися і продавці навчилися бути грубо. Фото RIA Новини.

р.

«Ми придбали імпортне холодильне обладнання», - сказав Соколов. Втрата їжі при зберіганні мінімальна.

У той же час встановлені правила дозволили виписати майже половину «порушення». Соколов і обдурив – на папері, але насправді випускають товари на «право» з задньої дверима. Все культурно- бюрократичного маумонда прийшла до нього до лука. Телефон лопається з дзвінками: хто назвав для прем'єри в театрі, який обіцяв взуття бренду шарфів – натякаю, що в поверненні я хотів би отримати пакет з смачною їжею. Дочка Генерального секретаря Галини Брежнев прийшла майже щодня.

Грім в прозорому небі

Соколов не був greedy happooh. Я ніколи не забули про трудову команду: Я особисто привітав кожного маркетолога з дня народження, вказавши конверт з «преміумом». Яскравава частка пішла на голову Горторга Трегунова і навіть, як кажуть, сам Віктор Гришин, перший секретар Московського міського комітету КПСУ.

Соколлов збудував прибутковий бізнес в невідповідних умовах. Він був, фактично, один з перших радянських бізнесменів.

до Не просто «все було». Все було свіжим, з найвищого класу! – каже пансіонер Тропініна. І продавці все поніте, в найчистіших робах - Сокололов особисто дивився це ...

У той час це стало можливим, якщо закон був порушений.

... Коли Соколлов був заарештований у 1982 році «здійснення хабару 300 рублів», він залишився спокійним. Я був впевнений, що його висококваліфіковані друзі допоможуть. На найгіршому, це буде короткий час.

У цей час хвиля арештів кинулася країна: голова КГБ Юрій Андропов бореться з корупцією. Секретаріати районних комітетів, посадових осіб всіх... Дозени юних слідчих з губернії були відправлені до Москви: вони не були частиною корупційних схем столиці і можуть ефективно працювати. Вони давали час, іноді значним. Але не було питання зйомки!

Правдиві причини суворого вироку стали відомими роками. Голова КГБ, під приводом боротьби з треасурією, очищав його шлях до влади. Днів Брежнева були занурені, а не тільки Андропов прагнув прийняти своє місце. Також позначений улюблений Брежнев - Віктор Гришин. Генеральний секретар, Андропов продовжував ставити тиск на конкурента, знищивши його навколишнє середовище, до складу якого увійшли Соколов.

У своїй справі у вересні 1983 року він зрозумів, що ніхто не врятував. І сказав він. Я зробив спеціальний блокнот, почав читати: як він зробив прибуток і, головне, хто і скільки він отримав. Суддя не дав йому закінчити.

У справі розглядався Верховний суд СРСР. У залі спеціально запрошують директорів магазинів - до застави. Коли вердикт був оголошений, ті присутні застосунки. Ті, хто знав Ю. Соколова особисто і були друзями з ним протягом багатьох років кліп. На жаль, вони намагалися довести свою лояльність.

Залізо, директор зняв після смерті Андропова, який коротко служив секретарем. За запитом про скемність не допомогла: занадто багато високопосадовних посадових осіб, які бажали Соколова назавжди. Поки матеріали справи не позначені «Секрет».