324
Створено простетичну ніжку, яка інтегрується безпосередньо в кістку
Незважаючи на те, що вчені досягали значних результатів у розвитку простетичних кінцівок, переважна більшість людей, які втратили свої реальні кінцівки і отримали штучні протези, не мають можливості відновлення колишньої мобільності. Однак в медицині з’являються нові та більш кібернетичні шляхи вирішення цієї проблеми. Вчені з Лондона створили штучну ногу, яка не зношується на травмованій кінцівці, але безпосередньо підключається до кістки людини.
Так звана технологія тапо (з “внутрішнього транскутанного ампутаційного протеза ампутації”, “внутрішнього поперечного ампутаційного протеза ампутації”) передбачає встановлення металевого імпланта безпосередньо на кінець кістки втраченої кінцівки. Металева імплантація проходить під шкіру і прикріплює до штучної ноги, створюючи прямий зв'язок між протезом і тілом. Завдяки цьому людина, яка втратила кінцівку, не тільки зможе уникнути проблем з роздратуванням, викликаних носінням звичайного протеза, але і буквально через протез, щоб відчути, що відбувається на штучній нозі. Новий протез має дивовижний рівень зворотної тактильної рейки. Ціна всього цього, звичайно, буде те, що після установки такого імплантованого протеза неможливе її видалення. Він стане частиною вашого тіла.
«Я знаю, де мій стопа. Можливість усвідомити про це збільшило багато разів, тому що тепер я можу відчути його через мою кісточку, говорить Марк О'Ліар, один з перших 20 волонтерів, які приймають участь в клінічних випробуваннях нової технології.
р.
«При перетині текстурованої поверхні я можу тепер відчувати себе. З звичайним протезом, це абсолютно неможливо, але з ним можна відчути все. Повернула мені ногу. й
Популярні науки змогли дізнатися про цю технологію дуже цікаві деталі. Однією з таких деталей є те, що розробники технології надихнули функції та особливості деревих ріжок. Для усунення можливості відторгнення тілом металевого імпланту вчені розробили його як пористі, так і в місцях, де вони з'єднуються з черепом. Ця пористість дозволяє м'які тканини тіла підключати більш природно до твердих тканин імпланта.
Слід зазначити, що, незважаючи на серйозні успіхи, все це не означає, що технологія Itap може з'явитися в медичній практиці протезування завтра. Дослідники відзначають, що потрібно більше досліджень для вирішення деяких юридичних питань. І ще вона вже зробила життя простіше для кількох щасливих.
Джерело: hi-news.ru