Християн Лайвватс: Поповнення викликає наше прагнення до комфорту.

Ідея зеленої архітектури або так званої екобудування (будівлі розроблені таким чином, щоб мати мінімальний вплив на навколишнє середовище) набирає популярність. Що думають про це? Ми говорили з сербським архітектором Крістіаном Лайватсом, який живе і працює в Москві за останні 10 років.

Християн: Всі архітектори думають, що вони є богами. Лікарі – майстри життя і смерті. Добрий лікар може продовжити життя, поганий лікар може вбити вас. Архітектор вважає, що якщо я будую добре, дизайн красивих будівель і міст, щасливі і здорові люди будуть жити там.

В цілому сучасні архітектурні тенденції суперечать. Є Європа, яка намагається зменшити наслідки впливу на навколишнє середовище, що відбуваються у всьому світі. Наприклад, в Тихому океані знаходиться острів пластикових пляшок розміром США Я не знаю, що робити з ним. Пластик вже входить в мережу продуктів харчування: риба їсть пластмасою, люди їдають рибу і пластику.

У Англії, наприклад, пропущено закон, який встановлює ліміт на споживання енергії для кожного будинку: якщо ви перевищите його, ви платите штраф. З одного боку, в нашому суспільстві капіталізм розповідає про те, що ви витрачаєте більше. Про нас Згода більше сміття!, на іншому – деякі види еко-гістерії: «Ми повинні жити екологічно чистими і зберегти нашу планету!» І одна річ суперечить іншим. Вся європейська «геальтійна архітектура» є помилкою. За рахунок коштів, необхідних для побудови одного екологічно чистого будинку в Європі, можна побудувати не менше півтора тисяч будинків для місцевого населення в Африці.

Припустимо, є проект, який не тільки споживає менше енергії і не виробляє сміття, але навіть покращує навколишнє середовище. Кожен будинок має ділянку, на якому власник вирощує їжу для себе в екологічно чистому вигляді. Мета таких проектів – трансформувати світ як такі. Коли кожен живе в таких умовах і харчується нормально, це призведе до так званої позитивної утопії. Вартість такого проекту становить близько 500 євро на квадратний метр, для замовника - не менше 1000 євро на квадрат. Згідно з розробниками, якщо хоча б одна людина в селі буде жити в такому будинку, то в кінцевому підсумку його сусіди будуть думати: «Чи не так?» Давайте все, щоб жити разом, як це. І в кінці, в 500 років, вся Європа буде екологічно чистим, відновлюваним (хоча Африка та Індія порушать до смерті). У будь-якому випадку ця схема не працює. Середня людина ніколи не купить такий будинок. й

Але перед тим, без технології люди жили і виробляли менше сміття. І житло було дешевше, як на дачній ділянці. Це дійсно було не так зручно...

Так, це точка, комфорт. Тепер бар необхідного рівня комфорту дуже високий. Використовується для каміна, пари стільців. І тепер є опалення, дзвіночки і суєти, світло, що відповідає голосу. Вам потрібен абсолютний комфорт, але з меншою енергією. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.

Вам просто потрібно менше комфорту в житті?

Може бути, можливо. Але немає повернення. Кожен бажає комфорту. Ті, хто колись відчував теплою водою у ванній кімнаті, більше не хочуть плавати в холоді. Це веселе коло, з якого немає втечу. І ми живемо в ній.

Що відбувається далі? Які прогнози?

Це дуже темна картина, насправді. Кількість людей зростає. . й

Люди будуть жити підземелля, ви думаєте?

На даний момент Японія має надвисокий проект: місто всередині моря.

Чи був створений для браку простору?

Так, і цей проект окупається – він також ексклюзивний тим, хто хоче жити на дні океану. Місто буде абсолютно екологічно чистим – відновлюваним, не буде виробляти викиди, з власним мікрокліматом. Люди виростуть щось з моря. Це утопський проект, але є багато людей, які цікавляться. Вони кажуть, що це буде насправді будувати. Японці мають передові технології, і дуже важливо для них, що світ майбутнього поважає планету. У той факт, що таке місто буде коштувати мільярди мільярдів і мільярдів не так важливо. Головне, що людство починає лікувати Землю повагу.

В цілому, це досить стара ідея в архітектурі, яка природа піде і з дому – без меж між екстер'єром і інтер'єром. Все повинно бути екологічно чистим. Багато скла, однакова температура зовні і всередині – в цілому, все так що людина не відчуває себе від природи. Але... це не буде працювати, тому що ми віддаємо багато, використовуйте багато електрики і як бути в закритому просторі. У спальні площею понад 20 метрів людина вже відчуває себе некомфортним, тому раніше в палацах вони зробили навіси. Ви перебуваєте в ліжку за навісою, в будинку. Ми хочемо захистити себе від зовнішнього світу, оскільки це загроза.

Про те, як людина захищена від природи. Прихильник від холоду, від вологи, від тварин, від отруйних рослин. І так, що ми раптом відчиняємось до природи в 21 столітті – це не вийде. Ми підкорили природу – це наше найбільше досягнення. Проксимус До сих пір ідеальною архітектурою є стіни, маленькі вікна, тепла і безпека. Що має сенс. Ми рубаємо. Амфід незнайомців. Ми боїмося промити собак на вулиці. Готель знаходиться в самому серці Києва. Ми не досягали рівня психіки, щоб піти так відкрито в природу.

Повернемося до сучасних реалій. Що ви бачите для Москви? У штаті, як і її тепер: метро, джеми трафіку. й

Для того, щоб люди не повинні будувати в Москві, щоб інші райони мали однакові заробітні плати та умови. Тоді люди почнуть «захопити». З життя тут вистачить люди. Просто прив'язали в хорошу економіку. Потік грошей через Москва величезний.

Що потрібно для розвитку регіонів? Чому це не так?

Я не знаю. Це інше питання. У Москві інфраструктура і все. «Якщо ви хочете бути відомим режисером, спочатку ви повинні знати, де столиця є». Другий крок – досягти столиці. Тільки тоді можна стати відомим режисером. Це як працює в світі на даний момент. Для того щоб зробити нормальне місто зі с. Гроші знову. Кожен шукає, як зробити менше грошей. По суті, витрати величезні.

На деякий момент ми досягнемо точки, де немає ніде ще розширитися в Москві.

Не тільки в Москві, всюди в світі. Але я не знаю, що відбувається. На глобальному масштабі, або деякі страшні захворювання, центри яких будуть в великих містах. Це змусить людей залишити мегаполіси. Коли в Європі була чума, серце в великих містах. Люди, що пливуть в дровах до садиби. Але це страшно, звичайно. Вони кажуть, що в тридцять років світу буде проблема з голодом і водою. Вже не буде достатньо їжі для всіх, бо зараз є сім мільярдів нас, і буде дев'ять. Достатньо фізичні ресурси. А потім щось має змінити. Коли люди голодні, необхідно змінити. Вони кажуть, що революції в Санкт-Петербурзі в 1905 р. не сталося, якщо поїзди, які не зупинилися, Тоді люди просто почали випічку в Санкт-Петербурзі, а потім все пішли. Вішалка важлива.

Що ви бачите як розчин для запобігання цього?

Я не можу побачити. Ви просто повинні чекати і бути готовими до неї. Знайдіть нову естетику нового світу. Не боятися змін. Це все. Опубліковано.

Маша Сарафанова інтерв'ю

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: vegetarian.ru/interview/arkhitektor-kristian-ladzhevats-zagryaznenie-planety-proiskhodit-iz-za-nashego-stremleniya-k-komfort.html