Раднер Муратов: цікаві факти про життя

Раднер Муратов, як актор назвав себе, Радик Муратов (категорично не визнавати ще одне ім’я) народився 21 жовтня 1928 року в Ленінграді в сім’ї партійного працівника. На початку 30-х років батько відправився на роботу партії в Татарії. Пройшов дитячі роки Радика.
Як і багато хлопчиків цього часу, Радик Муратов мріяв стати пілотом. Ідоли були Валерія Чекалов, Георгій Байдуков та Олександр Біляков. У віці 15 років Радік вступив до спеціальної школи Казань Повітряних Сил, яка успішно закінчилася в 1946 році. Здавалося б, з дитинства мрія прийшла.

У 1947 р. в житті Раднера Муратов був гострий поворот. І, як часто буває, причина цього була простою аварією. Прогулянка один раз в Москві Муратов привернула увагу до оголошення рекрутингу студентів ВГК. Тоді прийшла спонтанне рішення: чому б не спробувати?
Радик Муратов був прийнятий на першому спробі, не тільки через його вчиння, але через його національність. Всі ЗМІ говорили про Радянський Союз як великий багатонаціональний стан, так і серед здобувачів цього року, хлопчиків і дівчат слов’янської національності.

У VGIK Radik Muratov довелося навчатися з відомих режисерів і вчителів Михайла Ромма і Сергія Юткевича. Разом з ним навчався: Роса Макагонова, Ніна Агапова, Іван Коших та ін. У 1951 році Муратов отримав нагороду від VGIK та Державного театру сценарного актора.
У ті роки колектив Театру актора був відроджений, і в ньому мало вистав. Молодий актор був майже без роботи, протягом декількох років він пішов на сцені тільки в екстраси. А в кінці 50-х років театр актора був повністю закритий через відсутність репертуару.
Раднер Муратов не краще в кіно. Вперше з'явився на екрані в 1952 році в біографічній плівці Composer Glinka. А ось крихітний епізод непристойний для аудиторії, а також подальших ролей у пригодницьких фільмах «Оутпост в горах» і «Богатир» йде до Марто.

140280

Перший стрибок полум’я приніс актору невелику роль скромного солдата Таксірова в знаменитій комедії Анатолія Граник «Максим Перепелиці». Тим не менш, аудиторія пам’ятала своє слово «Ви не є командиром», яке згодом стала крилом.
Однак ситуація для Раднера Муратов не змінилася з тих пір. У кіно він ще мало і тільки в епізодах. У деяких випадках причина цього була його національністю. Так, так, дуже національність, яка колись допомогла йому ввести VGIK, тепер стала струнким блоком для нього. Режисери просто не мали правого матеріалу для актора.

Ситуація дещо покращилася в 1960-х роках. І хоча в театрі (відкривається на початку 60-х років) і кіно він все ще отримав тільки епізоди, але все ж це була робота. Один з кращих ролей Муратова в цьому періоді слід пам'ятати Татара Загірова, який висить від роботи в оптимістичній драмі Михайла Швейца «Час, йти!».
Після закінчення VGIK Раднер Муратов проживав протягом деякого часу в цивільному шлюбі з Іздолою Ізвітською. У той же час, коли виникла зірка російського кінотеатру зацікавилася актором Едуардом Бродуном, і вони розбили.

Муратов був не тільки для довгого. Незабаром він зустрівся, а потім офіційно формалізував свої зв’язки з актрисою театрального театру опери Олени. У парі син Леонід. Але сім'я не тривала. Через кілька років Олени і Раднер розлучилися. Актор пізніше сказав: Я розповім вам прямо: нічого не виправда з цим. Я одружився і син народився. Моя дружина, як мені, зняла весь час. Я в одному місті, вона в іншому... А один день каже мені: "Не відступає." Я не бачу тебе, я хочу зробити щось. Ось ми йдемо. Немає кварель, нічого не відбулося. й
Раднер Муратов більше не прив'язаний до сімейних зв'язків. Причиною цього стала фосцинація з кінними перегонами...
Вперше Муратов потрапив до гонщика на початку 60-х років. Скінні гонки так захопили його, що актор почав зникнути там постійно. Він був добре на конях і часто виграв. А актор постійно пускає його хвилювання. Гроші він відразу ж ставиться на наступний забіг і, в кінці втратив все.
Раднер Муратов добре розумів все, але він не впорається з цим перніком хобі.
1971 рік став найбільш успішним роком в кар’єрі Раднера Муратова. Тоді він відігравав свою зоряну роль - Василь Альбабайевич у комедії Олександра Сірого «Гентлемен фортуни» (Історія фільму).

Роль комічно серйозного кроку Вайса, який пішов в тюрму для розведення бензину з донецькою сечею, спочатку був відтворений Фрунзік Мкртчан. Він вже погодився, але за останні хвилини йому довелося відмовитися, через свою роботу в театрі.
Тим часом Муратов в цій комедії пропонував ще один епізод - голова тюрми. Згодні з будь-якими пропозиціями кінорежисерів. Це був особливо вірним з менш відомих акторів. Що здивував всіх, коли Муратов раптом відмовив цю роль. Коли запитали про причини відмови, він сказав, що він не дасть ролі Василя Альбабайевича.
Після того, як деякі думки, було прийнято рішення дати Муратов шанс. Тест був успішним, а актор був затверджений.
«Гентльмен удачі» приніс Раднер Муратову дику популярність. Але, не дивно, що це не вплинуло на кар’єру актора. Муратов все-таки залишився таким же епізодиком, що, власне, цілком влаштовано його. У роботі було достатньо, а епідодика заробила гроші в цей час.

За період з 1971 по 1986 року він зірвав у двох десятках фільмах, включаючи комоди Леоніда Гайдая «12 стільців» (через гравця) і «Нехай!» (Історія створення фільму) (полецман), комедія Вілена Азарова «Невірна кришка» (прибиральник), детективна серія «Наука» (Рахимов), пригодницька діологія «Місцева експедиція» та «Золота річка» (Ахметка), комедія Георгія Данилія «Афонія» (Массер), «Масакхімова».
Але гроші на кишеню Муратова не лінгав. Він все ще не був відсутній на гоночному шляху. Він сказав, що в середині 70-х років він втратив стільки грошей, що він міг купити кілька автомобілів. Актор відлякув всіх своїх друзів. І хто хоче спілкуватися з людиною, яка постійно загрожувала інших за гроші на наступний рейс.
У 1986 році Муратов отримав звання заслуженого артиста РФСР. Це була остання приємна подія своєї кар’єри. У 1988 році театр актора перестав існувати, вони більше не запрошують актора до кіно.

Останні роки свого життя Раднер Муратов мешкав в однокімнатній квартирі на скромній пенсії. Тим не менш, він не жив, але зберіг. Син постарав допомогти батькові, але Муратов відмовився. «Радик Зінджатович не дозволяв нікому в своє життя», - сказав Олена Петровна, екс-дружина Муратова. Коли він був в лікарні, кожен побував йому, мій син і запропонував йому чистити квартиру. Але він замовив нас, щоб увійти без нього. Він має довге життя свого, живе його принципи, його думки, його внутрішній світ. Це доля всіх акторів, які зараз виходять з бізнесу. й
У 2000 році Муратов перенесли інсульт, після чого актор почав втратити пам'ять. Він забув імен, дат і навіть простих слів. Нерідко актор пішов додому і втратив на вулицях. Фінансова ситуація Муратова стала досить нестерпною – він не мав меблів, немає холодильника, немає телевізора, він скидається на двері, знятих з петель. Він ще не прийняв допомогу від своєї сім'ї. Коли його син знову спробував принести йому сумку круп, Муратов перекинув його на стіну з словами: "Чи думаю, що я бідний? й

9871669

У жовтні Раднер Муратов знову пішов додому і втратив. Він не міг розповісти про своє ім'я або адресу. Поліція не визнала одного популярного актора і відправив його до психіатричної лікарні. Лікарі були більш обізнаними в кіно. Визначивши Муратов, вони відправили його до 68-ї лікарні, де він загинув іншого інсульту.
Він був похований на Нікола-Архангельському цвинтарі в Москві.

Джерело: 1001material.ru