Перша радянська акція. Пірати ХХ століття

Явище «Пірати» пояснюється просто: це був перший радянський кіно дій, дія якого тримається в суді від першої до останньої хвилини. Для недосвідченої радянської аудиторії такі фільми були новинкою. Крім того, дія відбувалася в величезних просторах південних морів, пірати мали екзотичний вигляд, і продемонстрували неробочі бойові мистецтва. По суті, зйомки відбувалися в водах Азовського моря, радянські актори відіграли в кіно, і продемонстрували прийоми карате, перші клуби, які з'явилися в Московських університетах під час хрущовської «випи».

Уран заміщений опіумом
Захоплюючий сюжет фільму на основі дуже реальної історії. Наприкінці 70-х років минулого століття Ізвеція опублікувала замітку про атаку піратів на італійському кораблі, що перевозить уран. Після того, як морські хребти застрягли 200 тонн вантажу і загинув всіх членів екіпажу.
Сценарист і режисер Станіслав Говорухін відразу зловив вогонь з ідеєю виготовлення фільму, в якому радянські вітрила перенесли морське «Агентство удачі». Звісно, фінал повинен бути оптимістичною, доводячи, що радянські моряки будуть справитися з будь-яким світом.
Сценарій Говорухін писав разом з другом - режисер Борисом Дуровим. Він попросив йому зняти картину, так як в цей час він вже готувався до зйомок серії «Читання зустрічі не можна змінити». Пізніше Борис Дуров розповів, як його план з Говорухін був втілений в реальності: Ми відразу ж закинулися зайвих відправлень. Фільм про російських чоловіків, які здатні захистити своїх жінок, їх корабель. У ці роки скрипт майбутнього фільму мав бути цензурою. Ось де ми отримали уран. Тоді ми запропонували судноплавну опію для фармацевтичної промисловості, товар коштує мільйонам доларів. Чи не було наркотиків, це пропаганда! Я сердився, «Це для фармацевтичної промисловості!» Немає наркотиків, ви кажете? Що про корабель: порожні форми квитків? Узагалі, opium письменники сценарію захистили.

"Бірт" з Маріуполя
Початок «Пірати ХХ століття», де цей опіум навантажується на кораблі, знятий на п’ятому березі Ждановського порту (нині Маріупольський комерційний порт, Україна) у травні 1979 року.
Суд «Нежін», який полку фільму чесно виступає радянською командою, а потім трагічно вмирає в вогонь, також Маріуполь. Це вантажний корабель компанії «Азова доставка». Під час зйомок корабель не пошкоджений. Протягом багатьох років в судноплавній компанії, був переповнений в 1985 році, а потім перейшов в Севастополь – компанія Black Sea Shipping.
Другий корабель, який глядачі дивляться в кіно, а саме швидкісний пірат "Меркури", також мали Маріуполь "резиденції". У ролі піратського корабля корабель Адмірал Лоніна з Азовської судноплавної компанії був «видалений». "Адмірал Любін" після зйомок продано до Греції, де служив до 1999 року, коли він загинув в вибух.
Директор Борис Дуров згадав: «Ми проживали в Жданов (нині — місто Маріуполь — близько ред.) в готелі, біля порту ...» Для сніданку вони настоюють половину склянки сметани з деяким бункером, відвертають каву і на пароварці. Ми доставляємо судно з нашими босами, ми не радіємо капітану, і зазвичай закликаємо до салонної компанії. Як завжди я пішов: «Чому?» І пішов він, "Бреакфаст". Відомий, що я вказую: «Для нас?» Що ви робите? Зателефонуйте нам! Ми полюбляли на парі апетитні сніданки і обіди протягом місяця - всі отримали жир.

"Міна" не знайдено.
Більшість сцен фільму розстрілялися в різних місцях Криму: в Новому Світі ( бухта Роббера, Блакитна бухта, пляж Цара), в Кохтебелі та біля с. Оленівка (Капе Тарханкут). Наприклад, ставка вантажного судна Нежін, робота піратами, була знята в море - навпроти знаменитої Кара-Дагської гори в Кокебелі. Звісно, на судно не було вогню. Для того, щоб імітувати його, на палубі встановлений тар в таз.
«Коли я замовив знімати сцену з «рощеною смертю» – нижню шахту, працюю над черговою картиною на Тарханкут», - сказав Кримський майстер спеціальних ефектів Валерій Павлотос. Борис Дуров і актори мали піти на кораблі з Нового Світу до нашої капели. Дерев'яні плаваючі моделі п'яти шахт були готові і кладуть на палубі одного з суден. Коли вони пройшли в районі Севастополя, вони потрапляли в бурю, і одну мумію промити в море. Про це повідомляє керівництво Чорноморського флоту. Воєн почав скандал: вони кажуть, як так, поруч з підставою пливає шахта, раптом вона дестабілізує навігацію в районі. Але "міна" не знайдено.

Микола Єременко втратив багато крові в басейні
У басейні готелю «Ялта» в Масандрі було знято миття радянського судна. «Так, у відкритому морі, щоб зняти не працювати», – скаржаться пізніше, все одно Валерія Павлотос. Для двох тижнів ми побудували повну модель коридорів і салонів. А потім одягаємо все в басейні. Справжні, дерев'яні двері кабіни зламали петлі і збиваються вгору. Вони повинні бути викручені. Згідно з сюжетом, головний характер фільму, старша механіка Сергія, мала врятувати жінок від салонів під час корабельної палички. Актор Микола Єременко Жр, який відігравав роль Сергія, сказав: Знімаємо сцену збереження жінок в басейні на тиждень. За сім годин я сидів у воді, і не просто сіла, але весь час мені довелося зануритися, дайвінг, дайвінг. А потім ніс кровотечі не штучний, але мій особистий, і часто припинив зйомки, щоб зупинити кров. І мій друзі і колеги жартували: «Дуже, Коля, коли ви закінчили, приїжджаєте до нас, відпочиваємо». Ми чекаємо вас в наступному басейні, ми будемо жити разом. Але після виходу фільму Микола Єременко був визнаний актором року і тривалий час став мріям всіх радянських жінок.

381402

12 годин на бетон
Консультант і директор бойових дій в кінокомпанії запрошували добре відоме в радянському Союзі майстер бойових мистецтв Тадеуш Кайсанов, який відігравав роль катерів у фільмі. У ролях кровотворної піратської сети запрошують актора Талгат Нигмутулін. Він був спочатку з Киргизії, але завдяки своїм вишуканим екзотичним рисам, він може грати роль рідних заморських східних держав. Так сталося, що образ пірата був першим і останнім зоряним ролям Нигміттуліна: актор трагічно загинув п'ять років після виходу «Пірати» на екранах. Загадка його смерті на руках сучасників залишалася невирішена до кінця.
Це був Нигмітулін, який продемонстрував мистецтво карате в фільмі. Після того, як він пристрасно про цей спорт з дитинства і навіть став чемпіоном Узбекистану. У фільмі він і його фільм опонент Нікола Єременко (до речі, в житті актори були друзі) боролися за реальний. І Нигмітулін і Єременко відмовилися від подвійних і супутнь. «Особливості, отримані на тих зйомках, вражають сьогодні», – відкликав Єременко. Нагадувати зламаних кісток: ліктів, таз. Ми були молодими, відчайдушними і працювали без проблем. Я пам'ятаю нашу боротьбу з Talgat Nigmatulin. Постріл з трьох точок і не одночасно, але в свою чергу, тому зйомки затримали протягом усього дня. І боролися на бетонній підлозі. Я кажу, що задоволення нижче середнього, коли протягом дванадцять годин ви кинете з усім, хто може на бетоні.

Брежнєв був загиблий "для нашого"
В цьому ж році він був знятий у 1979 році. Але влада не заважала звільнити її в прокаті всіх Навколо насилля і насильство. Єдине, в якому піратська компанія вбиває радіооператора з вогнем. Або коли він збиває полонений бармен. «Пірати ХХ століття» заборонили і відправили на полицю. Але касета з плівкою ще потрапила до дачі до Брежнева. Нагадаємо, що в радянських часів загальні секрети віддають перевагу знайомитися з новинками кіно в домашніх умовах - вони зазвичай дивляться нові фільми у вихідні дні, на дачі з сім'ями. Вони кажуть, що Леонід Ілліч був так званий «для наших», що фільм швидко знімався «від полиці» і відправив до тріумфального процесу на екранах СРСР.

Джерело: rg.ru