Далтонізм - порушення сприйняття кольору

Зосереджується велика більшість пам'яток. Ми сприймаємо візуальну інформацію, обробляємо її і виводимо висновки про те, що ми побачили. Здавалося б, простіше і неоднозначним?

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Поговоримо про тих, хто дивує кольори по-різному.

Є прекрасна легенда про те, як Джон Далтон був запрошений на вечірку, і один з його умов був наявністю сірої куртки. Ця куртка була однією з улюблених. Коли він прибув, щоб здивувати інших і своїх власних, він був єдиним, хто не був одягнений в потрібний колір. Для його улюбленої сірої куртки виявився бордовий.

Якщо це правда або не так важливо.

По суті, Джон Далтон (до речі, дуже поважний вчений, який зробив багато відмінних відкриттів, професор Манчестерського коледжу, Оксфордського університету, стипендії французької академії наук, президент Манчестерського літературно-філософського товариства, стипендії Королівського товариства Лондона і Королівського товариства Едінбурга, лауреат Королівської Медалі) дійсно до 26 років і не знали про наявність цього захворювання. Вчений в цьому питанні допоміг не навчатися шафі, але пристрастю до ботані.

Він помітив, що квітка, яка в денний час, в світлі сонця, здавалося б, небесно-блакитний, ввечері, по свічнику, виглядав темно-червоний. Далтон звернувся до своїх колег, щоб дізнатися, що незвичайне явище він бачив, але ніхто крім свого брата не знайшов ніяких магічних перетворень у квітці. Саме там, де англійський Ще одна загадка була відразу виявлена: вона стала зрозумілою, чому Далтон не зміг відрізнити блакитну квітку з рожевого (чи раніше приписав її до згубності в класифікації кольорів). Природознавець розповів про своє захворювання: «Що ж частина картинки, які інші називають червоним, здається мені, ніби це тінь або просто погано освітлено». Помаранчевий, зелений і жовтий, здається, бути відтінками того ж кольору – від інтенсивного до блідо-жовтого кольору.

У 1794 р. відразу після приїзду в Манчестер, Далтон був обраний членом Літературно-філософського товариства ("Літ і Філ") і через кілька тижнів пізніше опубліковано статтю під назвою "Універсальні випадки сприйняття кольору", де пояснив вузькість сприйняття кольору деяких людей шляхом знебарвлення рідкої речовини очей. Зняти це захворювання на власній прикладі, Далтон привернув увагу людей, які не здійснювали свою присутність до тих пір. Незважаючи на те, що роз’яснення Далтона було опитано протягом свого життя, ретельність його дослідження на власній хворобі була настільки безпрецедентною, що термін «сліпоти» міцно занепокоєний при цьому захворювання.

Кольорова сліпота - спадкова, менш поширена особливість людини і примушеного зору, виражена в нездатності для розрізняння між собою або більше кольорів.

У нас є три основні кольори, які наші очі можуть відрізняти. Це червоний, зелений і синій.

Колірна сліпота може бути частковою (розраховані індивідуальними кольорами) або повним (розраховані всі кольори). Повна колірна сліпота дуже рідко і зазвичай в поєднанні з іншими серйозними пологами очей. Що стосується часткової, то існує кілька різновидів такої патології:

Протанопія - це порушення сприйняття червоного кольору - найпоширеніший випадок колірної сліпоти. Вищений спектр скорочується з червоного кінця. Червоний сприймається як темний, змішаний з темно-зеленим, темно-коричневим, а зелений з світло-сірим, світло-жовтим, світло-коричневим.

Тританопія - сині і жовті області спектру не сприймаються. Порушення виражається при відсутності колірних відчуттів в синьо-віолетній області спектру. Дуже рідко. У тританопії всі кольори представлені відтінками червоного або зеленого кольору.

Deuteranopia є частковою сліпістю до зеленого. Він змішується з світло-помаранчевим, світло-рожевим і червоним з світло-зеленим, світло-коричневим.

Аномалії в трьох тонах менш виражені розлади, пов'язані з порушенням здатності розрізнити індивідуальні кольори. Люди з найменшими формами таких порушень можуть навіть не підозрювати, що вони мають порушення кольору. У разі аномалії сприйняття кольору присутній відмінність всіх трьох кольорів, але людина не сприймає своїх відтінків правильно. Наприклад, колір лебідки він може бачити як чистий коричневий. Згідно з лікарями, на практиці відтінки зеленого найчастіше плутають, рідше червоні і рідше сині.

Монохроматизм або загальна колірна сліпота. Люди з цією особливістю зору відрізняють тільки різні ступені яскравості, але не дивляться кольори. Світ виглядає як чорно-білий образ. Люди з цим розладом також характеризуються слабкою візуальною діяльністю, низькою толерантністю світла і нистагами - швидкими мимовільними рухами очей. Для монохроматизму, щоб бути спадковим, людина повинна отримувати ген для цього розладу від обох батьків. Це рідкісна форма колірної сліпоти.

Люди з «повним» кольором сприйняття називають нормальними трихроматами.

Габаритний зображення

Яка причина розвитку колірної сліпоти? У людській сітці є фоторецептори, які називають конусами, вони відповідають за сприйняття кольорів. Коні концентровані в центральній області сітківки і діляться на 3 види.

Перший з них містить пігмент чутливий до червоного кольору (з максимальною довжиною хвилі 552-557 нм), другий - до зеленого (максимум - близько 530 нм), третій - до синього (426 нм). Проблеми сприйняття кольорів виникають при одному (або більше) пігментів повністю відсутні, функціонально неробочих, або недостатній кількості.
Передача кольорової сліпоти шляхом спадкування асоціюється з хромосомою X і практично завжди передається від матері-кар'єра гена до сина, в результаті чого в двадцять разів частіше проявляються у чоловіків, які мають набір статевих хромосом XY. У чоловіків дефект в одиночному х хромосомі не компенсується, так як немає «спара» X хромосом. Різні ступені сліпоти впливають на 2-8% чоловіків, і лише 0,4% жінок.

До речі, невірно вірити, що жінки-перевізника не піддаються цьому стану. У жінок, які «каррі» ген з патологією також мають незначні порушення сприйняття кольору. Ще одне, що в домашніх умовах цей дефект часто не з'являється. Більш серйозні форми кольоровості у жінок розвивалися у випадках, коли батьки дали дочку хромосому, яка дуже рідко.

Тим не менш, колірна сліпота не тільки вроджена.

За словами голови курсу офтальмології ГМУ Ю.М. Семенової, аномалії сприйняття кольору можна придбати. Набута форма виникає через захворювання сітківки очей і оптичного нерва.

При цьому порушення сприйняття кольору вважається патологією, але не вважається самостійним недугою.

У таких умовах люди, як правило, дивляться навколишній світ, пофарбований в певний відтінок. Наприклад, після операції катаракти, деякі пацієнти кажуть, що все навколо них здається розмитим. Це пояснюється просто - перед роботою об'єктив очей жовтий, а світ був сприйнятий людиною в більш м'яких, теплих тонах. Тепер, через післяопераційних змін, почав здаватися, що кольори навколо різко охолоджуються. У зв'язку з цим сучасна медицина навіть використовує штучні лінзи, зроблені з додаванням жовтого. Це зроблено так, щоб оперовані люди не мали неприємного відчуття «іце» холодності навколишнього світу, і вони продовжували бачити його в звичайних тонах.

«У мене хворий з гострим нервовим захворюванням», - розповідає Юлія Михайлівна. Одного літа вона помітила, що все листя на деревах жовте – хвороба призвело до своєрідної патології світогляду. Не дивно для людей з захворюваннями сітківки або оптичного нерва бачити світ в червоно-зелених тонах. Слід зазначити, що травма очей не призводить до забарвлення сліпоти, вона часто впливає на гострість зору.

Для вивчення колірного сприйняття лікарі використовують спеціальні столи. Наприклад, поліхроматичні столи Рабкіна. Принцип їх досить простий. Картина показує цифри або символи, які складаються з багатьох кола і точок різних кольорів. Людина, яка не сприймає певних кольорів або відтінків, може бачити символ «прихований» на такому столі, який є лише частиною основного малюнка. У цьому випадку фігура або фігура не буде бачити повністю. У сучасній медицині є також комп'ютерні програми та спеціальні пристрої, які дозволяють діагностувати проблеми сприйняття кольору. аналог таблиць Rabkin - тест Ishihara.

Найчастіше у чоловіків виявлено аномалії сприйняття кольору в момент проходження медичної експертизи в військовому спостереженні. Під час проходження медичної комісії з отримання прав на водіння. Люди, які страждають порушеннями сприйняття кольору, не допускаються до приводу. Є ряд професій, де потрібна належна відмінність кольору. Це залізничні працівники, моряки, пілоти, лікарі, хіміки та ін.

У Туреччині та Румунії люди з порушеннями кольору не видаються на водійській ліцензії. У Росії кольорові сліпі люди з діхромазією (протанопія або детеранопія) можуть отримати водійське посвідчення категорії А або категорії Б без права працювати на прокат.

У деяких європейських країнах не існує обмежень для кольоровихсліпих людей при видачі ліцензій водія.

Далтонізм вперше привертав увагу загальної громадськості 1875 р., коли в Швеції, недалеко від міста Лагерльунд, було поїздне аварійне аварії, яке викликало великі випадання. Перед розслідуванням, яке проводилося в цьому випадку, виникло нерозчинне питання: як міг водій (до речі, рясно пережили і запевняють, що під керівництвом поїзда на зеленому світлі) не помітили червоний сигнал сеймофору? Заслужений в розслідуванні катастрофи, лікар-фізіолог, професор Аларинович Фтитіоф Холдгрен прийшов до висновку, що причина стала кольоровою сліпістю водія. Виявилося, що він не відрізняв колір червоний. Хольгрен продемонстрував, що водій кілька вовняних рулонів різних кольорів і попросив його ім'я відтінку кожного з них. Вказуючи до червоної котушки, захисник сказав, що це було зеленим. За долімним збігом, розвиток транспорту в той час призвело до введення і поширення кольорових сигналів. До речі, це було описано, що призвело до того, що при подачі на роботу в транспортній службі кандидати почали обов’язково оцінити сприйняття кольору.

У 1987 році німецький офтальмолог Wolfgang Münchow провів постановку діагнозу 342 артистів Дрездену. Знаходилося, що 31 суб'єктів мала кольорова сліпота (17 з них, через проблеми сприйняття, покинутий живопис і переключився на графіку. Таким чином, кількість кольоровихсліпих людей серед представлених зразків митців становила 9%. Найвідоміший живописець – французький Карл Меріон (1821-1868). Він був військово-морським офіцером і плавав по всьому світу на корветі Рейн. Інші приклади відомі: Полотно Вінсента Ван Гога занадто жовті (хоча є теорія, що це лише тимчасовий період, викликаний іншими причинами), і Михайло Олександрович Врубель працював, за найбільшу частину, в сірому і перловому діапазоні. Доведено, що захворювання та вікові зміни підкреслювали сприйняття кольору Репінь та Саврасова. Це смішний, але автор ведмедя куба Мішка, тушот XXII Літні Олімпійські ігри, що відбувся в Москві в 1980 році, Віктор Олександрович Чижиков, також страждає від колірної сліпоти.

Давайте спробуємо подивитися на деякі фотографії очима людей з різним сприйняттям кольору.

1. - нормальне бачення
2. - протанопія
3. - детеранопія
4. - Тританопія

мапа

Сад собаки

р.

Висловлення наших собак та інших менших братів.

Візуальні органи багатьох видів ссавців обмежені в їх здатності сприймати кольори (тільки 2 кольори), а деякі тварини зазвичай не здатні розрізняти кольори. З іншого боку, багато тварин краще здатні, ніж людина, щоб відрізняти грації тих кольорів, які важливі для їх життя. Багато представників групи непарованих (зокрема, коней) виділяють відтінки коричневого, які здаються однаковою особою (в залежності від того, чи можна їсти цей лист); полярні ведмеді здатні відрізняти відтінки білого і сірого більш ніж 100 разів краще, ніж людина (при розплавці колір льодових змін, від відтінку кольору можна зробити висновок, чи буде лід перерватися, якщо ви крок на ньому). Деякі породи собак показують початок кольорового бачення.

І звичайно ж, як відомо, бульки не дбають про те, що тканина матадора кіз. Експерименти, проведені професором зоології в Університеті Мюнстера, Герти Дукером, привели до висновку, що биків не відрізнялися червоними, але не дратують булька в арені не червоні кольори сукні матадора, але загрожують руху як тканини, так і сам матадор. Так як биків також короткозорі, флікерування ганчірки розуміють їх як виклик і агресія від ворога.

3610Р. 4200Р.

Звісно, настій з квітами може призвести до страшних наслідків в деяких випадках, як ми бачимо в разі поїзда в Швеції. Однак не завжди порушується сприйняття кольору має значний вплив на повсякденне життя. Як вже згадувалося, багато хто знайде це вже в дорослому віці. Але що якщо ви не бачите квіти на всіх? Як важко це?

Монохроматизм (разом ахроматопії) – зазначений вище, як рідкісна форма колірної сліпоти, яку можна назвати «кольоровою сліпістю». Цей рідкісний генетичний дефект впливає на 33,000 осіб.

Монохромати втратили всі три (одноразові два) конусні механізми (загадайте? 3 види фото рецепторів, які відповідають за сприйняття кольору, і світ для них стає чорно-білим.

Коли один день, в сім'ї 6-річної Калебрії Перман, раптом телеканал почав показувати чорно-біле зображення, знебочений і почав прокоментувати його всю сім'ю. І тільки тоді вони усвідомлювали, що Калебр не помітив ніякої різниці. Підтверджено прийом до лікаря: Калебр страждає від загальної колірної сліпоти.

Цей розлад не прогресує протягом часу, і в іншому випадку страждають ахроматопсія можуть бути здоровими. Калебр Перман навчається в школі, займається секцією Айкідо. Крім нездатності кольорів, він непереборний іншою рисою - Калебр не переносить яскравого сонячного світла. Поведінкові промені в очах викликають його страждання, тому він повинен витрачати більшу частину дня зносу спеціальних сонцезахисних окулярів.

Український невролог Оливкова Сакс (автор популярного наукового естселера «Людина, яка має свою дружину для капелюха») у своїй наступній книзі «Антрополог на Марсі» описав історію художника, який втратив здатність бачити світ за кольором через травму голови. Людина втратив не тільки здатність сприймати кольори світу навколо нього – пошкодження мозку було настільки важким, що втратив пам'ять і поняття кольорів, як такі. Уві сні і сни перетворилися чорно-білими. Для людини, які пофарбували кольорові картини, всі його життя, цей стан став драмою і призвело до сильної депресії.

У відповідь на історію Олівець Сакс отримав лист від жінки, яка народилася з хроматопією. Панс. Франциска Фоттерман зізналася, що вона не страждала від свого роду, оскільки вона ніколи не бачив квіти, вона не знаю, що вона втратила. «Немає людей, які втратили сприйняття кольору з якоїсь причини, я ніколи не відчував, що я не», - написав панс. Fatterman. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.

"Люди кажуть, що світ повинен здатися мені, як чорно-білий або хост сірих тіней", - додав він. - Я не відчуваю нічого подібного. Концепція «сірого» для мене не має свого істинного значення, а також поняття «синій» або «рожевий», для того, щоб я зробив власний суд про кольори, включаючи сині і рожеві, але я не можу сформувати поняття сірого. Звісно, панс. Fatterman якось відрізняє кольорові предмети і зображення з реальної чорно-білої. Світ навколо мене набагато багатший колір, ніж чорно-білі фотографії або телешоу.

«Я ставка», – написав панс. Fatterman, «що я взяв тест, я зміг назвати безліч відтінків сірого кольору, ніж при придбаній кольоровій сліпості, не кажучи вже про людей з нормальним баченням». Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. й

424795

І ще не варто думати, що люди з сприйняттям кольору відрізняються від інших. Далтонизм не хвороба, але тільки аномалія. Під час життя це «дозування» не призводить до будь-яких наслідків здоров’я. Люди, які страждають цим станом, можуть не боятися, що їх бачення погіршиться. Так само, як трихромати не бояться, що зайві візуальні навантаження призведе до кольорової сліпоти.

На жаль, незважаючи на численні спроби лікарів і науковців, в даний момент колірна сліпота не лікується: ні лікарські засоби, ні спеціальні окуляри і складні електронні пристрої здатні вирішувати проблеми сприйняття кольорів і відтінків.

Я (ТЦ) – це детераноп, і дізнався його в школі, в комісії попереднього друку, коли знімки з таблиці Rabkin не можуть називати деякі цифри, але «запилювати» деякі інші. Чи є у мене спосіб? Не всі. А, вона змушує дружину сміятися, коли я малюю з дітьми, начеркуючи неправильним способом або жорстоко ступеню при зборі мозаїки.

Ліцензія водія була видана на мене з позначкою «Не потрібно працювати на прокат».

Я заплутаний світло трафіку? Ноп. Я можу сказати, коли я бачив яскравий червоний або яскравий зелений. Не тому, що червоний знаходиться вгорі і зелений знаходиться внизу. Незважаючи на те, що я можу визнати, що деякі яскраві кольори іноді плутають. Це ніколи не сталося на світлофорах.

І, нарешті, для всіх зацікавлених – посилання з матеріалами, що використовуються (при невеликих додатках):

Вікі Джон Далтон

Стаття - Як кольорові люди див.

Вікі - колірна сліпота

Що дивляться кольоровісліпі люди?

Цікаві факти

Життя в чорно-білому кольорі

Далтонизм - захворювання або аномалія?

Стіл кролик

Ishihara тест

Всі

Джерело: