Німці в радянській

Здатність прощення характерна для росіян. Але все ж, як дивовижна ця властивість душі – особливо коли ви почуєте про це з рота вчорашнього ворога.

Листи від колишніх німецьких в'язнів війни.

Я належав до покоління, що переживав світову війну. У липні 1943 р. став бійцем Вермахту, але через тривалу підготовку я отримав на німецько-радянський фронт тільки в січні 1945 р., який за цей час проходив через територію Східного Пруссії. У той час німецькі війська не мали шансів на попередження радянської армії. 26 березня 1945 р. в’язав ув’язнених Я був в таборах в Кокла-Ярві в Естонії, в Виноградов біля Москви, працюючи в вугільній шахті Сталінгорськ (нині Новомосковськ).

Продовження під kata ...

р.

Ми завжди лікуємо, як люди. Ми мали можливість провести вільний час, ми надали медичну допомогу. 2 листопада 1949 р., після 4,5 років безпліддя я був випущений, випущений, фізично і духовно здоровий. Я знаю, що, на відміну від мого досвіду в радянській неспроможності, радянські в'язниці війни мешкали в Німеччині дуже різним чином. Гітлер обвинував більшість радянських в'язнів війни з екстремальною жорстокістю. Для культурної нації, з багатьма відомими поетами, композиторами та науковцями, така обробка була грацією і нелюдським актом. Після повернення додому багато колишніх радянських в'язнів війни чекали на відшкодування з Німеччини, але не чекали. Це особливо небезпечне! Я сподіваюся, що з моєї скромної пожертви я змусить невеликий внесок у полегшення цієї моральної травми.
Ганс Моезер

П'ятдесят років тому, 21 квітня 1945 р., під час запеклих битв для Берліна, я був захоплений радянськими Ця дата і обставини, що оточують це велике значення для мого життя. Сьогодні, після половини століття я виглядав назад, тепер як історик: тема цього виду минулого себе.

На день моєї гостинності я просто відсвяткував мого сімнадцятого дня. Через лабораторію фронту ми підготували в Вермахт і приписали до 12-ї армії, так звану Гостську армію. Після того, як радянська армія запустив операцію Берліна 16 квітня 1945 року, ми буквально кинули на фронт.

Ми не підготували для такої ситуації. Ми не знаємо нічого про Росію або росіяни. Цей удар також був настільки важким, що він був лише тоді, коли ми були за радянським фронтом, що ми усвідомили тяжкість втрат, які постраждали від нашої групи. З сотні чоловіків, які вступили в бій вранці, більше половини загинув перед іменем. Ці враження серед найважчих спогадів про життя.

Про це слідувало формування поїздів з в'язницями війни, які нас взяли - з численними проміжними станціями - глибоко в Радянський Союз, до Волги. У країні потрібні німецькі в'язниці війни як трудова сила, бо заводи, які не працювали під час війни, повинні відновити роботу. У Саратові, красиві міста на високому березі Волги, ще раз працював пилосос, а в "місті" м. Волоське, також знаходиться на високому березі р., я провів більше року.

Наш трудовий табір належить до більшовицького цементного заводу. Робота на заводі була незвично складною для мене, непідготовленого вісімнадцятирічного студента. Німецький «азеради» не завжди допоміг. Люди просто мали вижити, жити бути відправленим додому. У цих зусиллях німецькі в'язниці працювали самостійно, часто жорстокі закони в таборі.

У лютому 1947 р. у мене був нещасний випадок, після чого я не могла працювати. Через шість місяців я повернувся додому до Німеччини.

Ось тільки зовні. Під час перебування в Саратові, а потім в Волську, умови були дуже складними. Ці умови часто описані в публікаціях про німецькі в'язниці війни в Радянському Союзі: голод і робота. Клімат також відігравав велику роль для мене. Улітку, що незвично спекотний на Волзі, довелося підбирати червоно-гарячу лагу під плитами в цементному заводі; взимку, коли вона надзвичайно холодна, працювала в каррі на нічному зсуві.

Перед тим як підсумувати результати мого перебування в радянському таборі, я хотів би описати тут щось інше від мого досвіду в неволі. І було багато хвилювання. Я просто даю вам кілька з них.

Першим є природа, велична Волга, разом з якою ми походимо щодня з табору на завод. Вражень цієї величезної річки, матір російських річок, важко описати. Одного літа, коли ріка розкочувала свої води широким після весняного водопілля, наші російські бородавки дозволили нам стрибати в річку, щоб змити цементний пил. Звісно, «охоронці» були проти правил, але вони також були людиною, ми обмінялися сигаретами, і вони не набагато старше мене.

У жовтні почалися зимові бурі, а посеред місяця ріка захопилася льодом. Дороги були закладені вздовж замороженої річки, навіть вантажівки можуть пересуватися з одного берега до іншого. А потім, в середині квітня, через шість місяців морозива, Волга знову прокинулася вільно: лід зламався з страшним роєм, а річка повернулася до свого старого каналу. «Рока знову протікає!» Початок нового сезону.

Друга частина спогадів – відносини з радянськими народами. Я вже описав, як люди наші опіки. Я можу цитувати інші приклади складання: наприклад, одна медсестра, яка стояв на хвіртах табору протягом всього ранку. Ті, хто не мав достатнього одягу, допускаються перебування в таборі взимку, незважаючи на протести табору. Іноземний лікар в лікарні, який врятував життя понад одного німецького, хоча вони приходили до ворогів. І, нарешті, літня жінка, яка під час обіду перерву на станції в Волоську, сором'язливо подається нам огірки від її відро. Це справжній бенкет для нас. Поки, до початку, вона прийшла і перетнула себе перед кожним з нас. Мати Росія, яку я зустрів в епоху пізнього Сталінства, в 1946 році, на Волзі.

Сьогодні, п'ятдесят років після моєї гостинності, коли я намагаюся взяти на себе запас, я знайшов, що мій невпевненість перетворив своє життя в абсолютно різному напрямку і визначив мій професійний шлях.

Досвід моєї молоді в Росії не дасть мені йти після моєї повернення до Німеччини. Я мав вибір ставити свою вкрадену молодь з пам'яті і ніколи не замислюючись про Радянський Союз знову, або проаналізувати всі мої враження і, таким чином, принести деякі види біографічного балансу. Я вибрав другий, безперечно більш складний шлях, не менше під впливом наукового керівника моєї докторантури Павло Йохансен.
Як я сказав на початку, я дивлюся на цей непростий шлях сьогодні. Я відповідав про те, що я отримав і сказати, що протягом десятиліть, в моїй лекції я спробував передати студентам мій критично реанімований досвід, в той час як отримувати живу відповідь. Я змогла допомогти своїм близьким студентам більш грамотно навчатися в роботі та іспитах. Нарешті, я створив довгострокові контакти з російськими колегами, в першу чергу в Санкт-Петербурзі, які в кінцевому підсумку розвивалися в тверду дружбу.
Клаус Мейєр

8 травня 1945 р. Залишки німецької 18-ї армії здійснили в Курландському Каульдроні в Латвії. Це був довгоочікуваний день. Наші маленькі 100-ватні передавачі були розроблені для обговорення умов здачі з Червоною армією. Всі зброї, обладнання, транспортні, радіоавтомобілі і самі радості були, згідно з Точністю Прусса, зібрані в одному місці, на місці, оточеному сосновими деревами. Ніщо не сталося протягом двох днів. Тоді радянські офіцери з'явилися і прискорили нас двоповерховим будівлям. Ми провели нічний затиск на солом'яних матрацах. Рано вранці 11 травня ми були побудовані в сотні, підрахувавши старий дистриб'ютор компанії. Починався марш в неволі.

Один солдат Червоної армії перед тим, що один за ним. Ми проходимо в напрямку Риги в величезний збірний табір, підготовлений Червоною армією. Тут офіцери відокремили від звичайних солдатів. охоронці шукали свої речі. Ми допустилися в нижню білизну, шкарпетки, ковдри, посуд і складаний столовий прилад. Ніщо інше.

З Риги проходив нескінченний день маршів на схід, до колишнього радянсько-литовського кордону в напрямку Дунабурга. Після кожного походу ми пішли в інший табір. обряд повторився: пошук всіх особистих речей, поширення їжі і нічного сну. При приході в Дунабург ми були завантажені на вантажні автомобілі. Їжа була добре: Кукурудзяний яловичий хліб і американський консервований м'ясо. Ми пішли на південний схід. Здивовані ті, хто думав, Через кілька днів ми приїхали на Балтійський вокзал Москви. Ми поїхали по місту в вантажівках. Це темний. Чи є хто-небудь з нас коли-небудь зробити записи?

На відстані від міста, поруч з селом, що складається з трьохповерхових дерев'яних будинків, був великий збірний табір, тому великий, що його околиці були втрачені над горизонтом. Тенти та в'язниці ... На тиждень з гарною літньою погодою, російським хлібом та американським консервованим кормом. Після того, як один ранковий ролик, між 150 і 200 в'язнів були відокремлені від решти. Ми отримали на вантажівках. Не знаю, де ми збираємося. Шлях був північний захід. Останні кілометри прокинулися через березовий ліс вздовж гребені. Після двогодинної поїздки (або довше?) ми на ціль.

Лісовий табір складається з трьох або чотирьох дерев'яних брусків, розташованих частково на рівні землі. Двері мало, на рівні декількох кроків вниз. За останніми барраками, в яких німецький комендант табору зі Сходу Пруссії живих, були номери кравецьких та взуттєвих машин, кабінет лікаря та окремий барак для хворого. Уся територія, ледь більше, ніж футбольне поле, була заготовлена з проточним дротом. Для захисту призначені дещо зручні дерев'яні бруски. На території також була відправлена коробка і невелика кухня. Це місце повинно бути нашим новим для наступного місяця, можливо, роками. Не схожий на приходу додому швидко.

У брусках уздовж центрального проходу простягається в два ряди дерев'яних двоповерхових ярусів. В кінці ускладненої процедури реєстрації (ми не маємо наших книг з нами), розміщуємо солом’яні матраци на бочках. На першому поверсі можна пощастити. Він зміг дізнатися в глазуровану віконку близько 25 х 25 сантиметрів за розміром.

Він був до 6:00 точно. Після цього всі виїхали в шашлики. На висоті близько 1.70 метрів почався злив настоянку, що дало на дерев'яну опору. Вода настала на рівень черевної порожнини. У ці місяці, коли не було заморозків, верхнє водосховище заповнилося водою. Для миття необхідно повернути простий клапан, після якого вода заливається або накидається на голову і верхній корпус. Після цієї процедури валовий дзвінок на парадний грунт був повторений щодня. У той же 7 м. ми проходимо до загиблих підстав у нескінченних березових лісах, що оточують табір. Я не можу пам'ятати, що не впаде жодне інше дерево, ніж береза.

На місці ми чекали наші «чифи», цивільні охоронці. Вони розподіляють інструмент: пилки і осі. Група з трьох утворилися: два в'язниці впав дерево, а третій збирає листя і непотрібні гілки в одній палі, а потім опіки. Особливо в погоді, це був арт. Звісно, кожен ув'язнений війни мав більш легкий. Поруч з ложкою, це, мабуть, найважливіший елемент в проникності. Але за допомогою такого простого об'єкту, що складається з вогню,віку і шматка заліза, можна було встановити вогонь до дерева, замоченого дощом, часто тільки через багато годин зусиль. Печіння відходів деревини була щоденною нормою. Сама норма складається з двох метрів збитої деревини, складеної в стеку. Кожна дерев'яна пень повинна бути довжиною 2 метрів і не менше 10 сантиметрів в діаметрі. З таким примітивним інструментом, як пилки і соки, часто складаються з лише декількох звичайних шматків зварених між собою, навряд чи можна виконати таку норму.

Після того, як робота була виконана, стеки з дерева були взяті «головками» і завантажені на відкриті вантажівки. Робота була перервана протягом півгодини на обід. Ми дали водяний капустяний суп. Ті, хто зумів виконати норму (завдяки до важкої роботи і недостатнього харчування, тільки кілька вдалося зробити це) одержують ввечері, крім звичайної дієти, що складається з 200 грам мокрого хліба, але добре за смаком, столова ложка цукру і тютюнового соку, і каша безпосередньо на кришку каструлі. Дуже заспокоїлося: їжа наших охоронців була не набагато краще.

Зима 1945/46 була дуже складною. Ми одягаємо бавовняні кульки в нашому одязі і черевики. Ми впав дерева і кладемо їх в степи до температури, що скидається нижче 20 градусів Цельсій. У таборі всі в’язниці, що залишилися в таборі.

Ми прокидаємо один раз або двічі на місяць вночі. Ми отримали від нашого солом'яного матраца і подали вантажівку до станції, що на відстані 10 кілометрів. Ми побачили величезні гори лісу. Ми були дерева. Дерево було завантажено в закриті вантажні автомобілі і відправлено в Тушіно біля Москви. Гори лісу вписали в нас стан депресії і терору. Ми доводили в рух ці гори. Це наша робота. Як довго ми гонни останні? Як довго буде це останнє? Час ніч зданий нескінченний. До кінця дня автомобілі повністю завантажені. Робота була виснажена. Два люди, що перевозяться на плечі двометровий багажник деревини до автомобіля, а потім просто проштовхують його без підйому в відкриті двері автомобіля. Дві особливо міцні в'язниці війни складали дерево всередині перевезення в степах. Автомобіль був заповнений. Це був поворот наступного автомобіля. Ми висвітлювалися точковим світильником на високому стовпі. Він був свого роду надреальною картиною: тіні з стовбурів дерева і кривих в'язнів війни, як деякі фантастичні безкрилові істоти. Коли перші промені сонця впав на землі, ми пішли назад в табір. Весь день був вихідний для нас.

Одне з ночей січня 1946 р. я був особливо родом. Замороження було настільки міцним, що вантажні двигуни не стартували після роботи. На льоду 10 або 12 кілометрів на табір. Все, що висвітлює нас. Група 50-60 тюрмортів траурна, струшування. З одного боку, люди все частіше переходять. Я більше не можу відрізнити один попереду. Я думав, що він був над. Я ще не знаю, як я потрапив до табору.

Заготівля отвір. День після дня. Безкінцева зима. Більше і більше в'язнів відчували морально. Сальвація була запроваджена в «згоді». Це те, що ми назвали роботу в сусідніх колгоспах і державних господарствах. З хмелею і лопаткою ми вибираємо картопля або буряк з замороженого грунту. Я не можу зібрати багато. Але все ще збирається в каструлі і нагрівається. Замість води використовується розтоплений сніг. Наша охороняйте їжу з нами. Ніщо не кинув. Зібрано чистоти, таємно від інспекторів на в’їзді до табору на територію, а після отримання вечірнього хліба та цукру були обсмажені в брусках на двох червоно-гарячих залізних плитах. Він був карнавалом їжі в темряві. Більшість ув’язнених вже вели. І ми сиділи там, замочуючи в спеку наших вичерпних тіл, як солодкий сироп.

Коли я дивлюся в минулий час з висоти мого життя, я можу сказати, що я ніколи не помітив таке явище, як ненависть німців в будь-якій точці СРСР. Це дивовижна. Поки ми були німецькими в'язницями, представниками людей, які протягом століття двічі занурили Росію в війну. Друга війна була безпрецедентною на рівні жорстокості, жаху та злочину. Якщо були ознаки будь-яких звинувачень, вони ніколи не були «колекційними» усім німецьким людям.

На початку травня 1946 р. працював членом групи 30 в’язнів війни з нашого табору в одному з колективних ферм. Довгий, міцний, нещодавно вирощений дерев'яні стовбури мали бути зануреними на підготовлених вантажівках. А потім це сталося. На плечі переносився стовбур дерева. Я був на боці «звороту». Під час завантаження бочки на задню частину вантажівки мій голова був сендвічований між двома бочками. Я лежав несвідомий в задній частині автомобіля. Набрякла кров від вуха, рота і носа. Повернулися до табору. На цій точці пам'ять не вдалося. Я нічого не пам'ятаю.

Нац., австрійці, нац. Хто знає. Він не мав правих ліків і заправок. Його тільки інструмент був нігтьові ножиці. Лікар відразу ж сказав: «Фрекція бази черепа». Немає нічого я можу зробити тут. . . ?

За тиждень і місяців я кладаю в підтвердому стані. Це був номер з 6-8 двоповерховими двоярусними ярусами. На вершині були матраци. У хорошій погоді квіти і овочі виросли біля бараків. У перші кілька тижнів біль нестерпним. Я не знаю, як отримати комфортний. Я міг ледь чути. Виступ був схожим на неоднорідний різак. Його бачення погіршився помітно. Здавалося мені, що об'єкт у моєму полі зору на правому місці був зліва і навпаки.

У таборі прибув військовий лікар. Як сказав він, він прийшов з Сибіру. Лікар запровадив багато нових правил. Сауна була побудована біля воріт табору. У вихідні в'язниці були ватні і ватні. Їжа також отримала краще. Лікар відвідував непідтвердження. Він пояснив мені, що я буду в таборі, поки я міг би перевозити.

У теплих літніх місяцях здоров’я значно покращилося. Я можу отримати і зробити два відкриттів. По-перше, я зрозумів, що я був живим. Вдруге, я знайшов невелику бібліотеку табору. На грубо внизу дерев'яних полиць ви можете знайти все, що росіяни цінуються в німецькій літературі: Хайне і Менше, Берн і Шіллер, Клейст і Жан Павло. Як хтось вже дав на себе, але зумів вижити, стрибав на книгах. Я прочитав Віні першим, а потім Жан Павло, який я ніколи не чув у школі. Незважаючи на те, що я все ще відчував біль, що переходить на сторінки, з часом я забули все, що сталося навколо мене. Книжки перевертають мене як пальто, яка мене відірвала від зовнішнього світу. Як я читаю, я відчував збільшення міцності, нової міцності, відкидаючи наслідки моєї травми. Навіть після темного, я не збираю очі з книги. Після Жана Павла я почав читати німецький філософ Карл Маркс. 18. “Broomer Louis Bonaparte” занурила мене в атмосферу середини ХІХ ст. Парижа, а “Громадянська війна у Франції” занурила мене в битви з Парижом робітників і Товар 1870-71. І знову болить голова. Я зрозумів, що за цією радикальною критика є філософією протесту, висловленою в нерозумній вірі в індивідуальність людини, у свою здатність досягти самообмеження і, як Erich Fromm сказав, що в його здатності виявляти внутрішні якості. У той же час, якщо хтось підняв вугілля відсутності чіткості, а рушійні сили соціального конфлікту набули гармонійного розуміння.
Я не хочу ігнорувати те, що читання було важко для мене. Все, що я вірю у знищенні. Я почав розуміти, що з цим новим сприйняттям було нове сподівання, не тільки мрія про повернення додому. Це була надія нового життя, в якому було б місце для самовпевненості і поваги чоловіка.
Під час читання однієї з книг (Я думаю, що вони були економічними та філософськими нотами або, можливо, німецькою ідеологією), я з'явився до комісії з Москви. Його завдання було вибрати хворі в'язниці для подальшого лікування в Москві. "Я збираюся додому!" лікар Сибіру сказав мені.
За кілька днів, в кінці липня 1946 р. я проходжу у відкритому вантажівці з кількома в'язницями війни, так як завжди стоячи близько разом, через знайому греблю в напрямку Москви, яка була 50 або 100 км. Я провів кілька днів у вигляді центральної лікарні ПОВ під наглядом німецьких лікарів. На наступний день я сидів у вантажному вагоні, вишиваному соломкою зсередини. Довгий поїзд повинен прийняти мене до Німеччини.
Під час зупинки в прозорому полі поїзд перевозить нас на сусідні рейки. Я визнав двометрові стовбури бершів, дуже стовбури, які ми заливаємо в нездатність за масою. Призначені для печі локомотивів. Це те, що вони використовували. Я не можу думати про більш приємну ціну.
8 серпня поїзд прибув до Гронфельдської точки збирання біля Франкфурта ранку Одер. Я отримав випускний папір. 11 місяці, я, 89 фунтів тонкі, але новий вільний чоловік, увійшов до будинку батьків.
Вольфганг Людмила

Джерело: