Любительські фотографи з СРСР

Ностальгий німецький
Одним з популярних хобі був фотографія. Я думаю, що в 5-му класі один сімейний друг є фотожурналістом. Придбала першу камеру в моєму житті. Камера була названа «Смена-8М» і була чимось схожа на сучасну «запобіжну коробку» (або замість того, «запобіжні коробки» останнього минулого) – дуже простий дизайн, стандартний незнімний об'єктив. Вартість "Смена-8М" 15 рублів. Не те, що це дорого, але це не для дітей. Разом з камерою, сімейний друг купив мене два спеціальні кріпички для прозорих кольорових пластикових реагентів (помаранчевий для розробника і білого для фіксації) і чорний зарядний бак, одночасно пояснюючи, як його використовувати. І пішов він на іншу подорож. І починав оволодіння цим складним бізнесом.

5 зображень + листи

Сьогодні, коли фотографії виготовляються цифровими пристроями, і якщо хтось має фільми іржі (наприклад, мій напівпрофесійний Мінолта), то є Кодак розвитку і друк точок на службі аматорських фотографів, я, ймовірно, потрібно сказати кілька слів про патриархальний метод фотографування (тобто сказати, що цей метод був винайдений кимось з найближчих нащадків Ноах).

Перед тим як почати зйомки, плівка повинна бути заряджена. Ні, не камера, але стрічка. Що? Чи є стрічка вже на продаж? Ні. Проданий радянський фільм, упакований в чорному світлозахисному папері. Стрічки купували окремо. Рол був розміщений в типовому ящику, що вказує на чутливість світла (32, 64, 130 і 250 одиниць) і виробник (Tasma або Svema). Найпопулярніші були Svema-65, тому (замовити мене захисниками яскравого образу), цей фільм не завжди на продаж. Тасма була найчастіше продається. Я не пам'ятаю таких випадків, що в магазині не було ніякого фільму. Але Свема-65 обов'язково перервувся.

Отже, в загальній темряві — у ванній кімнаті або з ковдрами, загортаючи на руці — потрібно зняти плівку з пакета і вітру на невеликій котушкі, як різьбова котушка, після чого вставте в касет і закрийте кришкою. Щоб дізнатися це, спочатку навчавшись вже проявляється плівка в світлі. І тільки після того, як плівка була заряджена в касет, вона може бути вставлена в камеру.

Після того, як плівка знята, вона повинна бути показана. Для чого намотується спеціальна спіраль і поміщається всередині легкого бака (частина якого спіраль). Звичайно, потрібно також загорнути плівку в повній темряві.

Потім - вже в світлі - в баку потрібно залити розробника. Розробник повинен бути готовий заздалегідь. Різні фото-магніки, виготовлені з спеціальних хімічних речовин, вимірювальні їх на вагах. Але звичайні невибагливі аматорські фотографи, як я купив готовий розробник на фото магазинах. До речі, розробник (як і фіксація), також був переривчастим. Тому, наприклад, особисто, я відразу збираю гору сумок розробника і фіксації, хорошу вартість – пені.

Розробник з мішків був з різними невеликими крихтами, а тому після розчинення його потрібно фільтрувати. З цією метою кожен любитель фотограф використовував те, що Бог дасть. Особисто я проціджую через кілька шарів марлі. Одна порція розробника досить для декількох фільмів.

Девелопер, залив в бак, повинен бути певної температури - від 20 до 25 градусів. Для того, щоб контролювати температуру, кожен любитель фотограф мав спеціальний термометр (Я ще має десь лежачи навколо). Після того, як розробник заливається в резервуар, потрібно почекати 8-10 хвилин, скручуючи спіраль (з допомогою зовнішнього наконечника спіралі). Після цього розробник заливається в спеціальну баночку (для цього використовуйте її на наступну плівку). Потім вода заливається в бак з крану (також з певної температури) для миття плівки. Потім заливається фіксація - реагент для фіксації плівкової емульсії від впливу світла (нехай його часто називають зафіксатором).

У фіксації плівки кладуть на 15-20 хвилин, потім знову промивають і промивають в світ Богу – найбільш захоплюючий момент, коли ви відразу побачили, чи працює він або ні. Крім того, якщо під час намотування плівки з'явилася зчеплення, то частина плівки не з'явилася. Але це було зазвичай тільки для початківців фотографів. Потім плівку довелося висушити. Для цієї мети я використовував волосінь, особливо для цієї мети розтягував на кухні. Після висихання плівка складалася в рулон, який поміщається в коробку, в якій продається плівка.

Оскільки всі реагенти можуть бути використані для розробки декількох фільмів, питання залишається: показати фільми відразу, як ви фотографуєте або накопичувати потрібну кількість фільмів. Першим варіантом було захоплення того, що необхідно було зберігати реагенти у вигляді рідини, яка також мала коротке термін зберігання (менше місяця). А ось і великі, вони мали дрібні речі.

Я забув, щоб розповісти вам. Метод, який я просто описав занепокоєння тільки чорно-білої плівки. Колірна плівка вимагає абсолютно різних реагентів, що складаються, якщо я правильно пам'ятаю, з чотирьох різних рідин. У Москві, по-великим, не було складно придбати кольорові реагенти від ГДР компанії «ORWO» - продаються в спеціалізованому магазині «Jupiter» на Калининському проспекті. Але за межами Москви з кольоровими реагентами було далеко від шоколадної. Простіше кажучи, вони були дефіцитом.

Як реагенти для кольорового друку, так і кольорової плівки вартістю більше, ніж чорно-білий, а процес розробки, а особливо кольорова плівка друку була значно складною. Таким чином, левова частка аматорських фотографів, які краще робити з чорно-білими фотографіями. У деяких розчинах було використання так званої реверсивної плівки, тобто плівки для слайдів, з якими не потрібно було друкувати фотографії, а відразу ж після розробки можна було вирізати плівку в рамки, вставити її в спеціальні рамки (старі на фото магазинах) і показати друзів за допомогою спеціального проекту слайда. Тим не менш, автоматичні слайд-проектори були дуже дорогі, тому вони були зазвичай ручні, або навіть тільки використовуються такі пластикові світильники з пеклом від дитячих гірок (також GDRovskaya).

Не достатньо показувати фільм. Я повинен друкувати деякі фотографії її. Для цього потрібна спеціальна бандура, яка називається фотовизначним агентом. Photomagnifier, спрощений, легкий контейнер, такий як циліндр або м'яч, всередині якого встановлена лампочка. З одного боку циліндр – одна облицювальна підлога – має лінзу про те ж саме, як і в камері (приблизний простеж). Між лампочками світла і об'єктивом, плівка була розміщена в спеціальному слоті. Сам циліндр фіксується на спеціальному кронштейні і може ковзати на ньому вгору і вниз. Кронштейн кріпиться в спеціальній прямокутній стільниці, ближче до краю.

Процес друку, в цілому, досить простий. З червоним світлом спеціального ліхтаря, на стільницю фотомагнітача розміщено лист невиліченного фотопапіру. Як правило, для цього, кожен самореспективний любитель мав особливий обрамлення каркасу. Циліндр з об'єктивною трояндою на кронштейні до висоти, який був необхідний для цього або цього масштабування - чим вище, тим більше масштабу. Після цього на певну кількість секунд було вимкнено внутрішню лампу, зображення з плівки впало на фотопапір, а вплив відбувався. Потім папір поміщається в розробник (як в плівку), змивається, потім в фіксації, знову змивається, а потім укладають в окрему кисть.

Після того, як всі нудні фотографії були надруковані, був захоплюючий глянцевий момент. Для цього необхідно мати глянцевий глянець - спеціальна електрика. Головні деталі пристрою були два гнучкі дзеркальні листи паперу. За допомогою спеціального гумового валика, мокрі фото, укладені з емульсією на листі, згорнуті. Потім листи з клеєними фотографіями вставляються в глянцевий глянець, який був чимось схожим на електричний бразиль. Під впливом високої температури фотографії були висушені, а крім набутих характерних глянцевих - глянцевих. Це все, насправді.

Потрібні сказати, як фотозбірка, так і глянцева глянцева глянцева не продано щодня. Звісно, вони не були таким страшним дефіцитом, але все ще. Наприклад, на протязі тривалого часу я приймав збільшення в офісі коробки (відбувся такий чудовий прокат на бульварі Гоголя). І тільки через кілька років після початку любительської фото кар'єри випадково купили нормальний фотомагніфікатор в Юпітер.

Папір був різноманітним. "Бромпортрет", "Фотобром", щось інше - Я не пам'ятаю точну назву. Якісна фотопапір не завжди там. Проте в СРСР все якісно не завжди трапилося.

Звісно, фотографія є особливим світом. Він був, фактично, поза відділом. Це, Кумач Совдеп по собі, і сам любитель фотограф.

Головний інструмент фотографа, звичайно, камера. Я не хотів би почути, що хороші камери не завжди продаються. Найпопулярніша хороша камера була дзеркала "Zenit-E" (повідомлення про кінця 70-х - на початку 80-х). Не було дешево, але все ж доступно - близько 100 рублів. Часом часу "Зеніт-Е" було продано в "Jupiter" і відразу підкреслено за ними. Але зазвичай "Zenit-E" продається з деякою об'єктивною лінзою (ім'я, яку я не пам'ятаю), і я хотів об'єктив "Helios". В кінці мами мене купили об'єктив Zenit-E з об'єктивом Industrial 61 LZ, який виглядав не гірше, ніж Helios.

З іншого боку, ви можете придбати камеру Zenit-TTL практично в будь-який час. Але було дорого – 240 рублів, а з особливим дизайном (всі чорні) – ще дорожче. В цілому Zenit-TTL може тільки мріяти. Також досить вільно продається широкоформатний дзеркальний фільм «Київ». Але було дорого, теж. Продається не іноземні фотокамери. Або ж, вони були в складі комісійного магазину на Садово-Кудрянській. На ціну тисяч рублів і більше. Так ви можете знайти іноземці і клацнути їх на Pentaxa або Nikon.

Я пам'ятаю, що рік у 1981 році в Соколники було міжнародну виставку «film-photo-tele». У звичайному місті Мусковіти та гості столиці приймали цю виставку у битві за вихідні дні. Я пішов на це кілька разів (для яких я втекти з уроків), за довгий час заморожувати на стендах з іноземним фотографічним обладнанням. На стенді Minolta, компасіонат японського чоловіка дав мені і маму деякі досить докладні кольорові проспекти камери Minolta, які деталізують принципи роботи, давали фотографії того, як фотограф дивиться через перегляд (це було щось!). Як кольорові проспекти, надруковані безпрецедентною якістю для СРСР на друкованому папері, так і на фотокамерах, які я бачив, зробляв незбиране враження на мене. Для життя. Я мріяв про Мінолта Звичайно, я знав, що я ніколи не був. Але я зробив. Моя дитина мріяла тільки в 2003 році. Я не знаю, чому я купила камеру Minolta. В принципі, тільки гроші відкинули, бо всі вже перейшли на номер. Але дитяча мрія – це мрія, за яку гроші не зажадала.

Як випливає з усього вище, аматорські фотографії не було дешево. А гроші і витрачений час (в розробці, друку) був неприємний. Тому не було такої загальної власності на камери серед населення. Наприклад, в нашому класі, камери (на власній), мали 4-5 осіб.

Фотографія, проте, зазвичай типові речі: спільні збори, походи та ін. Деякі жанрові фотографії з аматорських фотографів мало. Ми розуміємо, що ви не несете великих камер минулого з вами щодня. Не схожий на сьогодні - пилила спалювання будинку, вивів мобільний телефон і - натисніть кнопку. Ні, в ці дні, ви повинні збирати фотографії.

Я мав пристрасть для фотографування храмів у школі. Я не знаю, де ми, члени Комсомоль, отримали це бажання. Ми поїхали над Москвою, шукаючи храми. По суті, для більшості церков були склади або офіси. Але що я дійсно шкодую, що ми фотографували церкви, але це ніколи не сталося, щоб зробити фотографії звичайних людей в Москві. Це, здавалося, так непереборна і нерозумна до нас, що ви сказали нам, що протягом 20 років ніхто не з цього не станеться – вони не вірять в життя. Однак це не має нічого спільного з фотографіями.

Джерело: