Обкладинки та їх історія

Чи можна часто поїхати по місту? Як часто ви подивитеся на ноги на прогулянці? Що ви бачите?
Ми довго звикли до нашого земного світу, щоб повністю не звертати увагу на деякі речі, які для нас досить банальні і досить повсякденні. Я хочу розповісти вам про світ. Або ж, не про нього, а про «глюзу» до цього світу. Назволяє шляпні шляпки.
Ми використовуємо для того, щоб подивитися їх як технічний пристрій, який запобігає потраплянню людини в колектор. Добре, або навіть не думають про це, але просто сприймати люка як звичайний шматок заліза вагою 40-50 кг.
Однак ці чохли можуть розповісти багато. На знайомих сучасних люках можна прочитати різні розмітки, які розшифровуються наступним чином:
К - каналізація;
B - сантехніка;
D - дренаж дощу;
T є телефоном. Також є позначення ГТС - телефонна мережа міста.
Г є пожежним гідратом. На мою думку, гідравлічний стовпчик буде зручніше для пожежних екіпажів.
Але це про сучасні люки. Старші люки можуть виявити інші менш очевидні відомості.

12 зображень через jedi-rama

Прогулянка по Калінінграду, я колись помітив кришку шляпки під ногами. І зацікавив мене. Не своєю красою, але за рік виробництва. Кількість була 1927 р.

Але я ще більше зацікавив напис Waggon Fabrik L. Steinfurt A.G. на цю кришку. І ось що я дізнався.
Waggon - Fabrik L. Steinfurt A.G. - назва заводу, де:
Л. Стейнфурт – назва засновника цієї рослини. Леопольд Steinfurt.
А.Г. тут стоїть Aktiengesellschaft (лат. перейменований в Waggon-Fabrik L. Steinfurt Aktiengesellschaft). Термін – організація у вигляді акціонерного товариства.
Завод виготовив залізничні та трамвайні автомобілі, електромобіли та чавун. Перший автомобіль залишив завод в 1867 році.
Крім того, багато талановитих робітників працювали на заводі Steinfurt, в тому числі Карла Шарфберга (1874-1938), автор винаходу автоматичної муфти автомобілів. На залізничному транспорті в багатьох країнах, в тому числі в Росії.

Після смерті Леопольд Steinfurt в 1864 році завод очолював талановитий інженер Фріц Хейман, який нещодавно увійшов до свого сервісу. Під ним завод отримав нове життя. Крім того, Фріц одружений Леопольд Steinfurt's дочка Laura Steinfurt і отримав право на спадщину з зобов'язанням зберегти ім'я свого батька в ім'я компанії.
Коли Фріц Гейманн був 63-річний, він вирішив піти і перенести бізнес до сина Фелікс (1869-1932), який працював інженером в Німеччині.
Після смерті Фелікс Гейман, брат Макс Гейман (1870-1939) взяв участь у справі.
Тоді сини Фелікс Гейман, Фрідріх і Макс, взяли участь у справі. У хаосі 1945 р. вони зникли, і сама компанія перестала існувати.
Тепер на вулиці Калінінграда нагадує тільки люки.
Це коротка історія цієї великої компанії.

На фото нижче є ще одна люка цієї компанії, але вже випущена в 1937.

І ще один, але на жаль, один рік.

Якщо з написами на кришках вище все тепер зрозуміло (крім маркування KW і H), то з дном у мене є певна невідповідність.

Габаритний зображення

У 1828 році в м.Кенігсберга Лаубмеєр, Дульц та сім’ї Schnell заснували компанію, яка в 1845 р. була надана ім’я Союзу Giesserei.
Спочатку було ливарне виробництво.
У 1846 р. під керівництвом Йохана Готтфрідера Дітріха Вільгельма Остендораффа (1812-1876) розпочато виробництво парових двигунів і котлів.
5 грудня 1855 р. на заводі знялися перші парові локомотиви.
Після смерті Ostendorff в 1876 році фірма очолювала Іллі Радок (1840-1910) з Берліна.
У 1920-х роках компанія пережила значні економічні проблеми, оскільки не вдалося закріпити контракти з Deutsche Reichsbahn (Німецькі залізниці).
Але в 1927 р. в складі «до східних регіонів», компанія дала замовлення на кілька видів парових локомотивів.
Після війни весь бізнес перетворився на суднобудівний завод «Янтар», який ще живий.

На фото нижче, склад компанії 1,000 знаків (100 знаків), 1921.

Тепер знову погляньте на кришку люка. Назва Союзу Giesserei пропускає перший лист "e" - Union Gisserei. Мені важко сказати, або це помилка, або це почуття. Я просто не можу вірити, що така тверда компанія може дозволити таку помилку, і в своїй назві.

Про кришки нижче, я на жаль, не знайшов нічого. Але ми можемо замінити свою історію естетичною вартістю. Наприклад, це дуже схоже на алюмінієву баню з ключем:

р.

Це просто красива.

Це історія, що зберігається в написах на чохлах каналізацій в Калінінграді.
Але це не тільки на «завдяких» чохлах, які можна прочитати історію. Наприклад, в Химках (Москва обл.), який придбав статус міста тільки в 1939 р., знайшов таку люка:

На додаток до видання 1936 року також є історична інформація. З припущенням та обережністю слова ART KIM, я розшифрував його як Художник Комуністичної молоді.
Д.О.М.П.С., швидше за все, вказує на членство в МЗС. Вона каже ST. Мушкетово все досить прозоро. Цей напис розповідає про те, що ця кришка прийшла до Хімки з Донецької області.
Мушкетово - одна з станцій, які з'єднують Донецьк з дистанційними промисловими районами області. З цієї станції з’явився металургійний завод.

І в історичному центрі Москви ви можете знайти цей хетч (фото Л.П. Джупко):

Габаритний зображення

На початку XX століття Думінічська чавунна і ливарна фабрика партнерства Циплаков і Лабунський.
Будівництво заводу почалося в 1883 році на території с. Думінічі (Калуга обл.).
17 лютого 1883 р. відбулося перше розплавлення руди.
Рослина мала кілька парових двигунів і вибухової печі. Продукція виготовлялася в величезних пакетах. До кінця 1887 року завод зайнятий 450 дорослих чоловіків і 57 підлітків.
Під час Великої Вітчизняної війни земля Думініча стала місцем активного відпочинку, на її території керувалася частина Село займає двічі німцями.
Село перетворилося на руїни і чавунний ливар Циплаков був знищений.

І що ви можете розповісти на перших поглядах непристойних речей?

Джерело: