білоруське село і його останні жителі

Взимку у важкій снігопаді жителі сіл французьких рогів та трансфранцузької рогівки повністю вирубали з зовнішнього світу кілька днів. Три бабусі не злякалися цими, вони пережили набагато більше страшних речей під час їх довгого життя. У будинку своїх предків немає «Аборігінів», а на мапі Білорусі будуть ще два населені пункти.

Тепер ці села мальовничі, але не відверто патологічні пам'ятки. У кожному з них залишилися одна вулиця, на якій кілька заселених будинків розбавляють тьмяне видовище рядів покинутих обертів. Але якщо ви подивитеся уважно, ви можете помітити деталі, що нагадують життя, яка колись була ключем тут: широка дорога, що ведеться в нозі, покинутих садах, тут і там, що росте в чіткому полі, рідко, переросли з травними фундаментами.

І є багато котів. Занадто багато.

31 фотографії та текст

02 мар

03 мар

Р

04 мар

Садівники

Біля одного з будинків, пофарбованих свіжою фарбою, з переднім садом, є кілька рядів вуликів. Ділянка «згортається» для блиску - там живуть «подушки». Господиня будинку Ольга Антонівна, запрошує нас на хата і розповідає про те, куди прийшла така незвичайна назва.

«На вулиці, яка йде біля нашого будинку, є тим самим французьким рядком, після чого село було названо», – розповідає Ольга Антонівна. Ось в 1812 році був французьким, і йому довелося класти через глухий ґат, або в білоруському - рядку. Ми зуміли будувати п'ять кілометрів, дорога була гарною, а ім'я стук.

Тут мешкають мешканці міста. Наприклад, ми приїжджаємо до дому наших батьків на літо, а взимку до Мінська. Але з іншого боку, я народився в цьому селі. Так ви можете сказати місцевим. Перші спогади, які виникають з дитинства, багато людей і тварин. Тільки в нашому саду, де поле зараз, були три кальмари і стійкі.

07 мар

08 мар

Моя діда і бабуся, які тут мешкали, перед приходом радянської влади вважалися багатими людьми. У кожного було 30 га землі. Моя мати, в сільському будинку, навіть працювала покоївкою. Це те, як люди жили і працювали, і це ніколи не сталося нікому, щоб залишити село.

Ольга Антонівна веде нас на широку пряму, як стріла, дорога, шоу - тут вона, ряд. На відстані, знімаючи пусте краєвид, людина з металодетектором блукає. Чорний археолог в останні роки в селі часті відвідувачі - шукайте залишки пишності армії Наполеона.

599 р.

10 хв

11.

«У 20-30 років це село більше не чекає нічого». Решта онуків далеко не 70, не буде їх і це все. Можливо, це місце буде перетворюватися в село, де за сезон приїжджає Мінськ. Багато будинків вже купуються. Але що, як кажуть, буде зовсім інша історія. й

Діти війни

- Село існувало перед французькою. Я 80 років, звідси мої батьки, діди, великі груди, говорить бабуся Зіна. Для того, щоб бути ще одним, але ніхто не знає, як зараз це французьке покриття. Коли війна почалася, я був 10 років, я пам'ятаю все.

Grandmother Zina згадує історію своєї маленької Батьківщини, сидячи на кухні в маленькому затишному куті стоячи на околиці села. Все осіннє мало витрачати на неї. Вона розтопила ванну, запарила, тому журналісти ходять по центральній вулиці на півгодини.

р.

13 хв

до У кожному дворі були великі садиби, багато будинків, в кожному дворі - гумки, лебеді ... І сталося з німецькою, вона каже. Тут в лісах мешкали гурріла, а тому часто стріляли. Це був страшний час. Ми були бомбовані, спалені, захоплені, що сталося!

Я пам'ятаю сплячі рано вранці, німецький літак летить над селом, він буде ковтати в одному напрямку - вона буде скидати бомби в іншому - він буде звучати з кулемета. Зима на вулиці, і ми, маленькі діти, голий, босоніж, на сноубордах ходять в ліс. Просто трохи бігти, літак безпосередньо над головою, не вище даху хати, літати і зйомки. Я не був. Два люди відірвали бомбою.

Ще один раз німці приїхали взяти корови, боби дізналися про це, битва замовила. Я виходився з страху на плиті, а потім куля - «пуш» біля, міліметр ззаду буквально. Я не боляче, і плаття, що мій мама пришивається з аркуша, tore - вхідний отвір крихітна, і вихідні - тканина рівна подрібнити. Вимкнено, потім. Але найгірше сталося пізніше: німці закликали допомогти і вбити всіх, хто був у с. - 47 осіб. Деякі люди були буквально зрізані на шматки з саберами. Дівчина спалювала живу протягом 17 років. Будинки спалювали. Довгий час після того, як ми жили в лісах і тампонах.

Після вибуху німців вони повернулися. Ось тільки нарізані голови. Жива в дуплексах. Як війна завершилася, вони почали будувати будинки. Я був 14 років, мій старший брат 16, мій молодший брат 10. Мама померла від голоду. У нас були воші - слова не можуть бути передані. Якщо ви почуєте руки під рукою, ви обов'язково отримаєте десятки. Для нас три сирітці збудували хата - висота дорослого, від ненависних колод. Дотепер в с. з тих пір, стояти, розпадати.

Бабця Зіна продемонструвала нас одним з таких будинків.

до У цьому будинку була піч, два ліжка і столик. Покрівля вкрита корою і соломкою. Так перший вітр розсіяний цю соломку. Дощ - приховуємо під стіл, тому що в будинку потікає вода на вулиці. Поставити те, що ви хочете. У колгоспному полі це сталося.

17.00 р.

18 років

Зіна онука мала три дітей, два сини і її чоловік вже похований. Дочка допомагає регулярно, дзвінки жити в Мінську. Але стара жінка не хоче приєднатися до благословення цивілізації. Скажіть, коли діти йдуть працювати, залишатися наодинці в чотири стіни і робити нічого.

Останні мохікани

Кілька кілометрів від французьких ровінгів стоїть французька ровінг. Картина така ж: порожні будинки, в деяких навісних замках, запечених м'ясом - лотенах спробували. Один з хати має чоловіка. Паління, сліпе хінчання, дивиться на несподіваних гостей.

20.

р.

21.

до Де можна знайти тут регіони? ми запитуємо.

до І ми будемо місцевими, відповіли. - Я отримую господиню.

Жінки посміхаються, Валентини, надходять у двір. Виноград червоний, тріскається від роботи рук на рогатку. У селі майже немає «Аборігінів». Більшість власників померли, деякі зліва.

- Тут був будинок, тут був, і там. Дивитися руїни? Він також був хата, показує з боків Валентина. - Село було дуже великим. Перед війною французькою і трансфранцузьким рядом практично зливається, але німці вигорли їх. Тепер сіл відокремлюються три кілометри полів, і що ви бачите навколо все, що залишається. І перед тим, що на кожному місці в районі мала ім'я, вона була схожа на райони міста.

24.

На дистанції з'явилася Поповщина і Поповського лісу, біля Юшкевичівського лісу. З іншого боку, Курані, люди жили там теж. Тут Фабрьков жив, а місце було названо «Фактор», а потім будинки - Генуя, де, звичайно, власником Гену. На Черрі, де жив Вішнівський. Люди тут виросли в землі для поколінь, місця, де вони живи, ми можемо сказати, з часів пам'яті батьківських імен були названі.

Я пам'ятаю, як мало я часто ходив уздовж цього рядка шляху - це була об'ємна дорога через тампон, на його основі були навіть ряди стовбурів дерева. І я розповім, незважаючи на те, що ця дорога була вже 100 років, вона відмінно виконала свою функцію - доки асфальтова дорога була закладена поруч, тільки підрядка і всі її використовували.

Valentina показує свою ферму, вона все ще отримала від батьків - 2 корови, 2 бори, 10 овець, індички, курчат:

до Коли моя мама загинула, вона нарешті переїхала сюди, щоб подивитися тварин.

Р

28.

29 кв.м.

- Тепер мій брат прийшов, друг, і взимку я жити тут окремо, говорить Валентина. - Це океї. Я не гріх на місцевих органах - дорога з снігу очиститься регулярно, магазин ще двічі на тиждень. Проте минула зима, як великі бурі, ми відрізали від «цивілізації» протягом трьох днів. Ми почали хвилюватися, а потім ми бачимо - вирушає сортувальник, розбиття через.

Цього літа в селах французького Ройвінга та За французьким Ройл прагнув скасувати автобус. Що таке точка громадського транспорту для поїздки через відходи, де кілька старих людей живуть своїми життями? У французькому гребі тепер живе 2 старі жінки, у французькому — і всі один пенсіонер.

- Я зателефоную директору авто депо, я кажу: давайте копати, решту будинку в ньому буде запекти і вирівняти так, щоб очі не роглися, - сказав Валентин. Але ми все ще отримали автобус назад... До тих пір я можу, я тримаю тягу. Я кладу замок на двері і залишити. Право після того, як французька їзда загине.

Головна

Джерело: